nrk.no

Podcast – er det i ferd med å skje etellerannet?

Kategorier: Musikk og lyd & Radio

Podcast Wallpaper av Oliver Hartmann på Flickr CC BY-NC-SA

Her om dagen leste jeg setningen «And really — how the heck did podcasting become relevant again?» i artikkelen Surfing – Drowning – Diving, A Brief History of Inventing New Media

Skjermskudd fra serialpodcast.org
Skjermskudd fra serialpodcast.org

Og folk rundt meg snakker mer og mer om Serial som mer spennende enn de råeste TV-seriene.

Er det i ferd med å skje noe med podcast og måten vi bruker radioinnhold på?

Hva tenker dere?

15 kommentarer

 1. Pål Smitt-Amundsen

  Jeg bare elsker RadioLab, This American Life og nå ja; Serial. Jeg startet mest å høre på podcasts for å gi mine utslitte underarmer og håndledd litt fri fra mobil og Macbook på toget, men nå har det blitt en av mine favorittaktiviteter. Så pendlertiden nå har blitt skikkelig kosetid som jeg gleder meg til, hvor jeg får koblet av og blir tatt inn i en annen verden med gode historier fra virkeligheten.

  Svar på denne kommentaren

 2. Dette er min avkobling. Jeg lytter til podcaster mens jeg kokkelurer på kjøkkenet – det er en fantastisk avkobling fra lange arbeidsdager foran skjermen.

  For meg begynte det med This American Life og The Moth. Noen av de mest fantastiske storytellerne er å finne på disse. Og jeg blir slukt opp hver gang. Topp kvalitet!

  Ellers kan jeg anbefale:

  Planet Money
  og
  StartUp

  Utrolig underholdende, informative og artige.

  Faktisk handler StartUp om en tidligere Planet Money journalist som skal starte for seg selv med et podcasting selskap. Mange av diskusjonene handler om hva fremtiden for podcaster er. Har markedet nådd toppen eller er dette starten på noe stort? Det er også en underholdende podcast om utfordringene med å drive en startup som jeg anbefaler til alle som har startet noe for seg selv – eller ønsker å gjøre det!

  Jeg syntes Serial er fantastisk! Og jeg vil gjerne ha mere! Mye mere!! Jeg føler meg langt i fra mettet av gode podcaster.

  Svar på denne kommentaren

 3. Kristoffer Bakkejord

  Som nevnt over er Radiolab absolutt å anbefale. I tillegg har jeg Freakonomics på listen min, og det er egentlig alt. Ser ut som jeg må legge til The American Life og noen andre også, ettersom det er anbefalt her.

  Liker veldig godt Radiolab, på grunn av den høye kvaliteten per episode – om jeg ikke husker feil, bruker de rundt en måned per episode, og kvaliteten blir gjenspeilet av dette (samt veldig dyktige verter og produsenter).

  Bruker Stitcher til å synkronisere progresjon mellom enheter – har brukt litt tid på å finne en tjeneste som fungerer på både Android, iOS og web (at den er på Sonos i tillegg er et stort pluss).

  NRKs podcaster – spesielt Radioresepsjonen og O-fag, men også Språkteigen, Hallo i uken, P3 dokumentar – er programmer jeg hørte mye på tidligere, men har etterhvert penset over til NPR. Vet egentlig ikke helt hvorfor.

  Svar på denne kommentaren

 4. Kjetil Saugestad

  I Radiodokumentaren på P2 har vi ventet med forhåpning og spenning på at podkast skulle vokse fram som en ny betydelig plattform. For når jeg tenker på det er jo podkast perfekt for å høre dokumentar. En nedlastet fil på smarttelefon lar seg kombinere med trening, tur, busskjøring, ligging på sofaen og husarbeid.

  Når vi sender på FM lørdag klokka 10 så er det ikke alle som er i modus for å ta inn en sammenhengende radiodokumentar på opp mot 45 minutter. Lyttervaner endrer seg. Folk liker kanskje i større grad å velge selv når det passer å høre, og man kan ta pause eller høre enda en gang.

  NRKs nettradiospiller er flott og gir også fint presenterte tips om andre godbiter, men kan man laste ned som podkast er det enda mer fleksibelt.

  For et par år siden møtte vi kolleger fra Sverige og andre land som fortalte om enorm suksess via podkast. Statistikken viste så enormt høye tall at det var usikkerhet om påliteligheten.
  Uansett fortalte for eksempel P3 Dokumentari Sverige om kjemperespons på sosiale medier. Det var trendy å høre på radiodokumentar på podkast.

  I Norge har det, uvisst hvilken grunn, ikke tatt helt av, selv om Radioresepsjonen med flere gjør en ekstremt viktig jobb som lokomotiv.

  På grunn av begrensinger i musikkrettigheter er det en del program vi ikke får lagt ut. Sist uke fikk vi vår første sinte respons fra en lytter som lurte på hvor i all verden ukens podkast ble av.

  «Serial» med sin befriende uformelle tilnærming til et tungt undersøkende prosjekt er en inspirasjon. Ikke minst hvis det kan få flere til å få øynene opp at podkast er en super måte å konsumere kvalitetsradio på.

  PS: Adnan er skyldig – tror jeg.

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Sølve Borlaug (svar til Kjetil Saugestad)

   Hei Kjetil!

   Jeg har Radiodokumentaren liggende i podcast-listen min, men må innrømme det er sjelden jeg finner utgaver der som jeg synes virker interessante å laste ned. Titler som «Amerikafareren», «Fuge for far og sønn» og «Bestemors krig – 70 år siden frigjøringen av Finmark» er vel ikke akkurat veldig godt egnet å tiltrekke seg et litt yngre publikum. Og det er først og fremst de unge voksne som benytter podcasts.

   Kanskje har dere en litt annen profil på dokumentarene deres enn de har i Sverige? Jeg mener at formatet til Radiodokumentaren absolutt har potensiale for å bli store på podcasts, men da bør nok en større andel av episodene rette seg mot de gruppene som først og fremst lytter på podcasts.

 5. Jeg følger et mangfold av amerikanske podcaster, men først i køen er alltid «Verden på Lørdag». Det slår meg at mye av argumentene som brukes som suksesskriterie for NPR sine podcaster, er en oppskrift NRK har hatt i en årrekke. Skulle gjerne sett at NRK utnyttet sine fantastiske korespondenter til å dele mer av sin viten med dedikerte temabaserte podcaster. Et minimum kunne vært å tilby tv-podcasten av Urix som en radioversjon. En annen mulighet kunne vært en brukergenerert podcastserie basert på en filtrert spilleliste av eksisterende podcaster hos NRK. Mulig dette finnes allerede gjennom andre tjenester. Men for eksempel har Ekko en rekke kjempegode episoder, og jeg skulle gjerne hatt mulighet til i etterkant laste ned kun temaepisodene om feks «Krydder», eller «Norges historie i 25 ting», for ikke å glemme den daglige Beatles eller mytekalenderen. Finnes det rettighetsproblemer rundt slikt, eller er en slik spillelistefunksjon basert på NRKs radioarkiv mulig? For noen år siden publiserte NRK gode manus som bøker (husker ikke programmet), men podcast er i dag et godt alternativ.

  Jeg syns det er interessant at feks «This American Life» stadig vekk sender flere år gamle episoder, og selv om jeg har hørt dem før er mye av innholdet fremdeles interessant. Så hvordan effektivt tilgjengeligjøre NRK-radioarkivet for nye å gamle lyttere – på farten?

  Svar på denne kommentaren

  • Karl Ove Hufthammer (svar til Torgrim)

   For noen år siden publiserte NRK gode manus som bøker (husker ikke programmet), men podcast er i dag et godt alternativ.

   Kan det vera P2-akademiet du tenker på? Føredrag om alle moglege interessante (og sære) emne, og kom også ut i bokform. Kunne godt vera tilgjengeleg som ein podkastserie …

 6. Medier24.com | Nå har podkasten fått sitt gjennombrudd. Men hvordan kan man tjene penger på den?


  […] Tilhengere av formatet skjønte at det hadde skjedd et slags gjennombrudd. (Anders Hofseth i NRKbeta fanger dette øyeblikket på fornøyelig vis her.) […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.