nrk.no

Kom igang med å lage vakre datapresentasjoner med Tableau

Kategorier: Gjestebloggere, Journalistikk & Nettjenester

Skjermskudd fra Tableau – presentasjon av musikk spilt på P3

Med Tableau går det an å lage ganske fine presentasjoner av tallmateriale. Hanne Løvik fra ABCnyheter har vært på kurs og lekt seg med et spilleliste-datasett fra NRK P3. Og som takk for lånet av tallene forteller hun her NRKbetas lesere om prosessen og hvordan du selv kan komme igang med Tableau.

Hei, jeg heter Hanne og liker visualiseringer. Og farger! Og artige datasett.

Ta for eksempel de 22 606 låtene som ble spilt på P3 i januar-mars. Hvordan kan vi se på dem på en litt artigere og litt mer intuitiv måte enn dette?

Skjermskudd av P3s A-liste
Skjermskudd av P3s A-liste

Etter et introkurs på Nicar i Baltimore har jeg lekt meg litt med Tableau som verktøy for å visualisere data.

Skjermskudd fra Tableau
Skjermskudd fra Tableau

Journalistvennlig

Tableau Software er et Seattle-basert selskap som lager en rekke verktøy for datavisualisering for selskaper, men som også har vist seg å fungere godt for journalistiske prosjekter. Og de er glade i journalister hos Tableau, så de arrangerer kurs og har kontaktpersoner som har som jobb å følge opp journalister som bruker verktøyene deres. Det er hyggelig og ganske nyttig.

Skjermskudd fra Tableau
Skjermskudd fra Tableau

Tableau tåler store datasett og har en nokså intuitivt brukergrensesnitt, så for å teste hva som fungerer har jeg brukt litt forskjellige datasett. Jeg har brukt det i en tidligere sak hos ABC Nyheter om babynavn. Som fungerte ganske bra – trafikkmessig i hvert fall.

Kart over mest populære navn fra ABC Nyheter
Kart over mest populære navn fra ABC Nyheter

Lett!

Et av aspektene ved Tableau jeg liker best, og som gjør det enkelt å lære seg verktøyet, er at du kan laste ned og se på dataene og oppbyggingen av alle presentasjoner som andre journalister har laget. I navne-grafikken brukte jeg de flotte kartene som Henning Aarseth brukte på Kommunal Rapport sin visalusering av statsbudsjettet, for eksempel.

Dette er flott, fordi du kan se nøyaktig hvordan det er gjort. Når man velger å bruke løsninger videre, syns jeg det er naturlig å spørre om tillatelse og kreditere. (Og i den ånden så bør jeg nevne at disse prensentasjonene er sterkt inspirert av presentasjoner som hun som lærte meg Tableau har gjort før: Jewel Loree.

Visualisering av spillelisteinformasjon

Men det er litt herk å jobbe med norske kart i Tableau og det er så mange andre gode kartløsninger, så denne gangen ville jeg bare leke meg med et artig datasett når jeg hadde tid. Jeg jobber som datajournalist hos ABC Nyheter og har holdt på med et stort prosjekt – Krigssommeren, så jeg har ikke hatt tid til å finne andre store datasett. Heldigvis så var Morten og Lars hos P3 vennlige nok til å låne meg et lite datasett (2 205kB) over all musikk som har blitt spilt på P3 og MP3 januar-mars. Jeg ville gjerne se om man kunne visualisere hva som faktisk blir spilt på en lettfattelig og vakker måte, og begynte med bare P3-musikken.

Og denne presentasjonen var det jeg kom opp med på to kvelder: Hva slags musikk spilles når på P3

Viz1

Top Of The Pops

I den første presentasjonen kan du se de 50 mest spilte artistene eller låtene, og du kan velge å se alle eller ett program. Dersom du ser på alle programmene, vil de ulike fargene presentere de ulike programmene. Som du kan se er P3natt rødt, og spiller helt klart mer musikk en de andre – naturlig nok.

Dette gjør jeg ved å lage to filter. Ett for å skifte mellom låter og artister og ett for å kunne drille ned på de ulike radioprogrammene. Slik kan man både få et godt inntrykk og mye informasjon med det samme, men samtidig kunne utforske selv og sjekke sitt favorittprogram.

Ved å holde over eller klikke på baren, kan du også se hvor mange ganger låten/artisten er spilt i den valgte perioden.

Musikkvolum

Viz2

Du kan lage dine egne farge-paletter!

1. Lag deg en liste over fargekoder og gi den et navn, f.eks. #51574A #447C69 #74C493
2. Finn og åpne «Preferences»-filen din i Notisblokk.
3. Lim inn farge-paletten din mellom <preferences> og </preferences>
4. Velg den valgte paletten!

Fargepalett i Tableau
Fargepalett i Tableau

Med Colourlovers finner du den helt rette fargeskalaen (dette har jeg ikke hatt tid til ennå).

Uavhengig av fargene kan man også muse over eller klikke for å se nøyaktig antall avspillinger og ikke overraskende er det mer om natta og i helga. Men at toppen var lørdag ettermiddag synes jeg var overraskende (Da sendes VG-lista topp 20 red.anm.)

Nå med innebygde utregninger

Den tredje presentasjonen er litt mer komplisert å få til, da den krever det Tableau kaller et Calculated Field. For oss som ikke i utgangspunktet kan kode krever den øvelsen litt tenking (Gud forby!). Det er som et utregnet felt eller en formel i Excel. Det jeg har bedt Tableau gjøre, er i utgangspunktet å rangere antall unike oppføringer på hvor mange ganger der går igjen i dataene. Og så ber jeg den om å slå opp i listen. Til slutt filtrerer jeg på at jeg bare ønsker å se artisten eller sangen som er spilt mest.

Skjermskudd av calculated field fra Tableau
Skjermskudd av calculated field fra Tableau

I presentasjonen deler jeg det opp på døgnet og på ukedagene og bruker farge til å vise intensiteten:

viz3 V2

Den høye forekomsten av Cliff Richard og Congratulations kl. 16 på tirsdager har ifølge Nareas en sammenheng med en spalte som går i programmet Verdens rikeste land da.

Her er en annen fin som handler om musikk: Rolling Stone Top500 Albums.

Alle kan laste ned Tableau Public. Da kan du lage presentasjoner som baserer seg på live data og du kan embedde presentasjonene hvor du vil.

Ikke veldig mobilvennlig

Tableau er dårlig mobiloptimalisert. Det er mulig å lage noe fleksible presentasjoner, men jeg synes ikke de fungerer bra nok ennå. Dette er et av de største argumentene mot å bruke programmet i den daglige nyhetsproduksjonen, slik jeg ser det. Du bør også vite at dataene dine er delt med alle når du laster de opp på Tableau Public. (OBS! Kildevern og taushetsplikt osv.) Du kan selvsagt anonymisere det som er problematisk og Tableau har også en dyr versjon som lar deg fjerne «Download»-knappen.

Kan være tunglastet

Det kan også være noe treigt når det laster presentasjoner av store datasett. Og med en dårlig oppkobling på en mobil enhet blir noen av presentasjonene da nesten ubrukelige. Jeg håper Tableau tar tak i de problemene slik at dette kan bli et så godt journalistisk verktøy som det har potensialet til å bli.

Visualiseringsbonanza

Men uansett om du kunne tenke deg å teste programmet eller ikke, så anbefaler jeg lett Tableaus viz of the day-side som (naturlig nok) viser en kul visualisering hver dag.

14 kommentarer

 1. Jørgen Borgesen

  Kult! Enkel visualisering av data er viktig.

  Ta en titt på highcharts cloud som gir deg grafer o.l. som kan inkluderes på et hvilket som helst nettsted. Interaktivt, mobilvennlig og smooth. Datagrunnlaget legger du selv inn via nettapplikasjonen deres. Laget av nordmenn.

  Svar på denne kommentaren

  • Takk, Ida! Hva med alle å samle litt data fra sosiale medier? Sikkert noe spennende å finne der! Jeg hjelper gjerne, vet du.

 2. Hanne Löfvik förvandlar trist data till presentationer som läsarna älskar. – Klickmonster

  […] Norska NRK:s utvecklingsblogg, Nrk Beta, förklarar Hanne Löfvik, visualiserare på norska ABC Nyheter  hur hon arbetar med att […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Hanne Lövik förvandlar trist data till presentationer som läsarna älskar. – Klickmonster

  […] Norska NRK:s utvecklingsblogg, Nrk Beta, förklarar Hanne Lövik, visualiserare på norska ABC Nyheter  hur hon arbetar med att förvandla […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Nå har jeg brukt litt for mye tid på jobb på å visualisere noe vi egentlig ikke behøver visualisert. Litt knoting for å skjønne hvordan Excel-skjemaet bør se ut (og jeg vet ikke om jeg helt skjønner det fortsatt), og på mystisk vis fikk jeg frem akkurat den grafen jeg lette etter. Kan fort være et nyttig leketøy, dette, selv om det ikke hører under arbeidsoppgavene mine:D

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.