nrk.no

Trendvarsel: Selfie-stang

Kategorier: Foto & Gadgets

Et kjærestepar tar en selfie på øya Udo. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no
Et kjærestepar tar en selfie på øya Udo. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no

I 2013 kåret «Oxford Dictionaries» ordet «selfie» til årets nyord. Det å ta bilder av seg selv hadde blitt så vanlig og populært at ordet fikk plass i ordboka.

Ingenting tyder vel på at vi befolkningen på kloden har tenkt å slutte med selfies med det første, og nå er også selfien i ferd med å videreutvikles.

Det å ta bilde av seg selv har nemlig en relativt stor svakhet. Mulighetene til å komponere bildet er sterkt begrenset av ens egen armlengde.

For hva er vel mer irriterende enn å ta opp telefonen, rette kameraet mot sitt eget tryne, bare for å finne ut at man ikke har lange nok armer til å faktisk få med seg selv og bakgrunnen, evt hele vennegjengen, i bildet.

Ellen DeGeneres fikk føle litt på det da hun tok den famøse selfien fra Oscar-utdelingen i 2014, og hele klanen av kjendiser ikke helt fikk plass.(For å ikke snakke om Liza Minnelli…)

If only Bradley's arm was longer. Best photo ever. #oscars

A photo posted by Ellen (@theellenshow) on

Selfie-stang

Et av de aller tydeligste bevisene for at selfien er i endring, iallefall blant asias unge, hippe, teknologiinterresert middelklasse, er bruken og utbredelsen av selfie-stangen.

Selfie-stang med bluetooth fjernkontroll. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no
Selfie-stang med bluetooth fjernkontroll. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no

Kort oppsummert er en selfie-stang en teleskopisk stang med en festeanordning på tuppen hvor kompaktkamera, actionkamera eller aller helst mobiltelefonen kan festes.

På denne måten får man altså mer avstand mellom seg selv og kameraet, og kan dermed komponere bilder hvor det er mulig å få med flere og andre ting i bildet. Man får heldigvis fortsatt med seg selv. Det er jo litt av poenget.

Utstrakt bruk av selfie-stang i Sør-Korea. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no
Utstrakt bruk av selfie-stang i Sør-Korea. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no

For de litt mer viderekommende kan man også ha en liten fjernkontroll som trigger telefonens utløser via bluetooth. Alternativet er å bruke timerfunksjonaliteten på mobilkameraet

Bluetooth-fjernkontroll for bruk med selfie-stangen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no
Bluetooth-fjernkontroll for bruk med selfie-stangen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no

På rundreisen i Sør-Korea ble det til slutt nesten parodisk å se på alle som fløy rundt med selfie-stengene sine. Har du ikke selfie-stang i Korea i 2014, er du rett og slett litt uttafor.

Populært i actionsportmiljøer

Selfie-stangen er ikke nødvendigvis ny oppfinnelse. Mange fikk kanskje nok da selfie-stang-videoene strømmet ut over sosiale medier fra overlykkelige skikjørere som hadde funnet «sitt livs pudder» i fjor vinter?!

Det er også noe med nærheten og tilstedeværelsen i situasjonen man oppnår ved å bruke en selfie-stick på denne måten, som fortsatt vekker til live følelsen man faktisk selv får i skibakken eller i andre sammenhenger hvor fart og moro er involvert.

Youtube-brukeren Michael Lallas Selfie-stang-video fra parken er rett og slett superfin, og viser med tydelighet hva man kan få ut av dette relativt enkle hjelpemiddelet.

Uttrykket bruken av selfie-stangen gir i et bilde, eller kanskje enda tydeligere i en video, skriker nemelig nærhet. Å være med Lallas ned parken gir en nærhet og tilstedeværelse, som få andre teknikker klarer. Det å ha en person som referanse på denne måten, gir en helt annen opplevelse av skituren enn et tradisjonelt hjelmkamera ville gjort.

Samtidig er det noe litt unorsk, kleint og rart ved å ha et kamera på en stang som filmer en selv. Der selfien var definisjonen på narsissisme, blir selfie-stangen en slags profesjonalisering av den samme narsissismen.

Selfiespot på stranda

Skulle du ikke være så heldig å være innehaver av en selfie-stang, vet man råd for det også i Sør-Korea. På stranden i Sør-Koreas nest største by, Busan, kom jeg over denne «selfie-standen».

Et stativ hvor det er mulig å montere mobiltelefonen sin, dreie stativet i ønsket posisjon, stille seg opp og fyre løs med selfier. Praktisk.

Selfie-stand på stranden i Busan. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no
Selfie-stand på stranden i Busan. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no

I Asia ser altså selfie-stang-trenden til å ha god fart, så gjenstår det så se om dette er noe nordmenn for alvor også ønsker å hoppe på.

Hva tror dere? Vil vi se selfie-stenger og fjernkontroller under juletreet i de tusen hjem i år, eller blir dette rett og slett litt i kleineste laget for nordmenn?

29 kommentarer

 1. Jill Walker Rettberg

  Jeg kjøpte meg selvfølgelig selfiestang i Seoul da jeg var på Association of Internet Researchers sin konferanse sist uke. Jeg har fortsatt ikke tatt den frem her hjemme, men kjenner lysten kribler. Det var jo ganske gøy å holde på med, særlig om man vil ta gruppeselfies eller selfies hvor du faktisk kan se bakgrunnen. Jeg merket meg også at de var lett tilgjengelig i elektronikkbutikken på Schiphol i Amsterdam. €9.99 der, mot ca 30 kroner (50,000 wan) på gaten i Seoul, pluss 20 kr (3000 wan) til fjernkontrollen som du skjønner du trenger straks du prøver å ta et bilde. En venninne kjøpte en mer fancy variant til ca 120 kr (20,000 wan) med innebygget bluetooth fjernkontroll og oppladbart batteri.

  Har du sett noen bruke det i Norge ennå?

  Svar på denne kommentaren

 2. Gammelt nytt.

  Fikk to selfie-stenger med til norge da venner kom til Norge i vår. De er selvsagt med til Filippinene nå. Min er nå omgjort til en «extended version», konas er byttet ut med en mer solid type:-)

  Utrolig kult produkt, også om man ikke er så opptatt av å ta selfies, men bare rett og slett vil ha et bedre sted å filme fra, for eksempel ca 1,5 meter over alle andre som står foran deg og skal filme det samme du ønsker å filme.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn P Bjelland (svar til Inge Myking)

   Jeg ser for meg at dette blir rimelig irriterende de neste årene på konserter, ja…
   Ser ikke scenen for bare «fiskestenger»…

 3. Sissel Henriette

  Bor i Asia, nå Kuala Lumpur og jeg kan varsle om at det er allerede innkjøpt de første ‘must’ julegavene som skal med til Norge i år: selfiestick eller stang som dere sier hjemme.
  Her er det flere som kjøper spesialiserte mini kameraer allerede på selfiestick stikk, som tar ennå bedre bilder. Så ikke nok med en Bluetooth selfie stang med andre ord!
  Jeg tror Norge kommer med! Se bare på selfietrenden – så er vel resten sagt! Og så gøy! Tror jeg må skrive en blog post om dette nesten! Hilsen en som har vært med på selfie World record forsøk for antall samtidige selfies! Klarte det glatt med over 1200 her i Malaysia!

  Svar på denne kommentaren

  • Ja åååååh, så gøy!!

   På hvilken måte er det «såååå gøøøy»? Å knipse bilder av seg selv? Nei vet du hva, mitt døgn har bare 24 timer og jeg har nokså mye annet jeg vil huskes for enn at jeg sto og pekte på meg selv med en stang og lagde trutmunn.

  • Sissel Henriette (svar til Onkel Hans)

   Første gang på kontoret med hele gjengen i landskapet – mye moro med wefie og ikke bare seg selv! En klar icebreaker! Men har fortsatt tilgode å ta mange sjølvier av meg selv da… Ser Innovasjon Norges nye sjef lager mye moro på alle distriktskontorene med sin sjølvi stang…

 4. Frode Fredriksen

  Tror jeg har tatt endel selfies opp igjennom tidene. Men for oss med kamera og mobil adskilt og som ikke har latt oss manipulere til en vedvarende trang for å ha den siste moten, men i stedet nøye oss med det vi har, heter det selvutløser.

  Dessuten ser jeg meg selv i speilet hver eneste dag, så trangen til å eksponere meg selv er heller fraværende.

  Selfies er mennesker som allerede er så egosentrisk fokusert at det eneste de vil er å vise seg frem på tryneboka. Noe særlig sosialt er det neppe!

  Svar på denne kommentaren

 5. Rune Bjørnsen

  Det der har nå vært å få kjøpe selv her langt oppi gokk nord i landet i årevis, så man trenger ikke ta det med hjem fra ferie i Asia. Clas Ohlson f.eks har. Men det blir kansje ikke fint nok å handle der for enkelte nyrike utgaver av arten Homo Norvegicus

  Svar på denne kommentaren

 6. På byvandring blir en slik stang noe kleint, særlig til selvportrettsbruk. Denslags bruk mener jeg heller «hører hjemme» i actionscener, som i skibakkeeksempelet til Lallas, for om man ikke bruker skistaver (som sammen med et sykkelfeste gjør samme nytten), er det råkult å bruke dette utstyret. Funker dessuten glimrende til vannski, wakeboarding, snowboarding, osv.

  For å si det på en litt annen måte: Slike stenger egner seg best når bakgrunnen er i full bevegelse.

  Etter å ha sett videoen til Lallas, ville jeg derimot satt på enda et actionkamera eller to andre steder, da definitivt en på hjelmen, og muligens en på den ene leggen, for så å bytte fram og tilbake på kameravinklene i redigeringsprogrammet etterpå.

  Svar på denne kommentaren

 7. For meg er det mysterium at noen føler at deres selvportrett er så interessant og viktig at det må knipses på alle mulige steder og vinkler? De som faktiske ER viktige gidder jo ikke ta bilde av seg selv, det er det andre som gjør det for dem…

  Svar på denne kommentaren

  • Man trenger ikke engang å være viktig for å få hjelp av noen til å ta et bilde når man besøker Prekestolen eller hvor det måtte være.

 8. Vi var i Roma i helgen og der krydde det av innpåslitne selfiestangselgere. Utenfor Colosseum f.eks var det minst 30 som gikk i beina på hverandre (dårlig salgsstrategi). Politiet kom på et tidspunkt og jaget dem vekk, men bare opp bakken til veien utenfor. Straks etter var de tilbake. Og nei, vi kjøpte ikke 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Hei.

  Jeg har i lengere tid vurdert å ta inn et parti med slike selfiesticks.
  Kvaliteten er bra og det vil være innebygd bluetooth avløser knapp på selve stangen.
  Hvor mye er dere villige til å betale for en slik sak.
  Jeg ser at jeg må nok ta rundt 300 kroner for den.

  Man har jo også de enkle sakene der du stiller inn kameraet til å ta bildet i løpet av en viss tid. De vil jo bare koste en hundrelapp eller lignende..

  Setter pris på tilbakemelding

  Egil

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg ser at LetsDeal mener full pris er 699.. Men vi vet jo de «full prisene» kan variere litt i forhold til sannheten.

 10. Eg kjøpte min i dag og betalte 5 dollar her i USA , syntes det er greitt å ha eg som reiser en del alene. morsomt med bilder av seg sjølv når en reiser også ikkje bare av vakker natur og monumenter. Eller foto med alle i familien tilstede fesk juleaften nyttår og lign

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.