I årevis har vi hørt spådommer om at mobilen snart er klar for å erstatte bankkortet som betalingsmiddel. Nå begynner vi endelig å nærme oss en løsning.
Rykter rundt en mobilbetalingsplatform fra Apple har florert siden 2010. Til tross for dette har Apples forrige og nåværende sjef hvert år gått på scenen uten å engang nevne mobilbetaling.
Men i dag, godt på overtid sammenlignet med sine konkurrenter, lanserte Apples sjef Tim Cook tjenesten Apple Pay. Tjenesten forvandler iPhone-en til et betalingsmiddel.
Mobilbetaling baserer seg i all hovedsak på én teknologi: Near-Field Communication (NFC).
NFC er en godt innarbeidet teknologi som blant annet brukes i pass, kollektivreisekort og andre former for kontrollsystemer. Teknologien kommuniserer over radiobølger, og er teknologien som gjør det mulig for deg å komme inn på kontoret bare ved å holde en adgangsbrikke eller et kort i nærheten av en leser.
I betalingsøyemed kalles dette ofte kontaktløs betaling.
De fleste Android-enheter i øvre prisklasser har hatt denne typen teknologi innebygget i flere år.
At Apple har kastet seg på toget, er i utgangspunktet gode nyheter for oss som forbrukere. En samkjøring av teknologi på tvers av mobilplatformer gjør det enklere for butikkene, ved at de kun må forholde seg til en betalingsløsning.
Betalingsterminalene er klare
Stein Arne Tjore, kommunikasjonssjef i Nets Norway AS, sier at over 50% av deres betalingsterminaler allerede er utstyrt med NFC-teknologi.
Nets Norway har en betydelig del av det norske betalingsterminalmarkedet.
– Majoriteten av terminalene er NFC-klare. Det er et begrenset antall av disse som har NFC aktivert i dag, men når vi ser at utbredelsen tar seg opp, kan vi oppdatere alle disse sentralt, sier Tjore til NRKbeta.
Hovedforkjemperene for innføring av NFC på verdensbasis har ifølge Tjore vært kortgigantene: VISA og MasterCard.
Hva betyr dette?
Dette betyr at dagen hvor du kan holde telefonen tett mot kassa på dagligvarebutikken for å betale, er nærmere enn noensinne – uavhengig om du bruker Android, iPhone eller Windows Phone.
Om Apple benytter seg av de eksakt samme standardene som resten, er foreløpig uvisst.
Tidsaspektet er også uklart. I første omgang er dette et tilbud til amerikanske borgere. Man vet fortsatt ikke når denne tjenesten blir tilgjengelig i Europa. Det er mange tråder som skal holdes i, og mange avtaler som må på plass før et nytt system kan rulles ut.
Uansett kommer det til å føre til at dagens betalingsmåter endrer seg.
Bankkortets storhetstid kan se ut til å ta slutt. Tror du mobile betalingsløsninger er fremtiden?
Trond
«De fleste Android-enheter i øvre prisklasser har hatt denne typen teknologi innebygget i flere år.»
Så hvorfor har ikke NFC betaling kommet lenger i Norge? Såvidt jeg kan lese ut fra diverse artikler så selges det mange flere Android enheter enn iPhone, men først nå som Apple sier at de skal støtte det i USA ser vi at optimismen øker her i Norge.
NFC betaling begynner og høres ut som fremtiden fra fortiden. Et flott konsept som vi har hørt om i mange år, men fortsatt kan vi ikke se det noe sted. Av en eller annen grunn går tankene mine til Ahlgrens katalogens flygende biler nå…
Kjetil
Telenor og DNB er godt i gang med dette: valyou.no 🙂
Nessie
Trur både atb-kortet mitt og ntnu-kortet gjer bruk av NFC til betaling. Så teknologien er absolutt i bruk til betaling, kanskje bere ikkje så mykje direkte tilknytt mobiltelefonar.
Svein Kristiansen
NFC kommer når det kommer. At det ikke har kommet tidligere skyldes jo at de færreste ser behovet. Vi har jo alle et kort i lomma og trenger da ikke en 6000 kroners mobil for å få kjøpt det vi skal?
Terje Hauger
Hvorfor tillater vi at kortselskapene tar 2-3% av alle beløp som går gjennom dem? Kan NFC som teknologi/plattform endre på dette?
Anonym
Dette er kun om du benytter VISA eller mastercard (kredittkort i norge). De aller fleste transaksjoner går via bankaxept og koster brukerstedene veldig lite (ca 20-30øre pr transaksjon).
Dette er selvfølgelig grunnen til at VISA og Mastercard er forkjempere for NFC. De ønsker at flere transaksjoner går gjennom dem, og ikke «banken» (bankaxept). Er da de tar sine gode % av transaksjonsbeløpet.
Så NFC fører nok til en økt regning på brukerstedene som igjen må legge på sine priser til meg og deg for å dekke dette.
Tor Kornstad
Jeg går ut fra at det fortsatt vil være nødvendig med en pin-kode, men det nevnes ikke i artikkelen. Uten pin-kode eller annen sikring vil en stjålet telefon kunne misbrukes av hvem som helst.
Tomas Siqveland
iPhone 6 har fingeravtrykksleser. Ifølge Apple er denne sentral i sikkerheten rundt bruken av telefonen som betalingsmiddel. Dessuten kan betalingsfunksjonen raskt stenges av via Find my iPhone hvis den går tapt. Det som vil vise seg er om norske aktører vil ta i bruk Apple Pay som er teknologien Apple har utviklet for betaling. De som allerede har en Apple-ID og kortet sitt registrert der er i praksis klare til å ta betalingsløsningen i bruk.
Lars Erik Andreassen
Busskortet mitt fungerer uten nokon form for batteri, så vidt eg forstår er NFC-brikka i denne passiv. Korleis vil det vere med telefonane? Kan eg betale Taxien på veg heim frå byen sjølv om mobilen er tom for straum?
Christian Pettersen
Hvis du går inn på valyou.No så får du mer informasjon. De sier at du kan velge om du vil deaktivere pinkoden på beløp opp til 200 kr. Hvis du gjør dette kan du betale selv om mobilen er tom for strøm. Hvis beløpet er over 200 kr så må du taste inn pinkoden i en app på mobilen. Så du må ha strøm for og betale over 200 med mobilen
Anonym
[…] Er mobiltelefonen den nye lommeboka? Tror «Apple Bank» blir det neste | Kampanje […]
Erik
Dyrets merke er vel rundt hjørnet det og, kontroll samfunn ender med slaveri, mer en det er…