nrk.no

Dette vet Google om hvor du har vært

Kategori: Nettjenester

30 dager med data fra Google.
30 dager med data fra Google.

Sverger du til en eller flere av Googles tjenester på mobiltelefonen din? Da er det stor risiko for at Google vet mer om hvor du har vært, enn hva du selv klarer å huske.

Tjenester som Google Maps, Google Search, Google Now og Google+ tar nemlig vare på lokasjons-dataene dine, og lagrer dem på Googles servere. En lite kjent, men svært fin Google-tjeneste lar deg imidlertid ta en titt på hvilke data Google har lagret på akkurat deg.

Tjenesten fra Google som gir deg oversikten over dine data heter Location History og du finner den her: https://maps.google.com/locationhistory/

En helt vanlig Mai i mitt liv. Screenshot: Google Location History
En helt vanlig Mai i mitt liv. Screenshot: Google Location History

I NRKbeta-redaksjonen har vi en relativt tung overvekt av iPhone-brukere, noe som fører til at det kun er de av oss som kjører Google Now eller bruker Google Maps, som har noe data registrert.

Andorid er verstingen

Hos andre i avdelingen, som bruker Android, er historien en ganske annen.

Hvis man som Android-bruker ikke aktivt slår av «Location Data», men logger inn med sin Google-bruker på vanlig måte i telefonen, logges stort sett alt du foretar deg av bevegelse.

Det er både fascinerende og noe skremmende å se hvor mye data som faktisk lagres.

Les også: Moves – Når dine små data blir store

Slik skrur du av lokasjonsdata i Google

Det er selvsagt ikke slik at dette er noe Google tvinger verken deg som Android-bruker eller iPhone-bruker til å benytte deg av.

Å ta en runde på sine egne innstillinger kan likevel være en god idé, hvis man ikke ønsker at Google skal vite hvor du til enhver tid befinner deg.

Beskrivelsen på hvordan du skrur av finnes hos Google både for Android og iPhone/iPad.

Hvor mye data har Google på deg? Og er logging og lagring av lokasjonsdata noe vi bare må (og vil?) leve med i 2014?

(via Businessinsider)

34 kommentarer

 1. Nå er det vel ikke bare Google som vet dette – men de eneste som viser det. Teleoperatøren vet akkurat det samme – men det får man ikke vite.

  Men selv Google er ikke helt perfekte. De registrerer stadig at jeg ikke er hjemme når jeg er hjemme – men i nærmeste tettsted. (Har nok noe med terminering av bredbåndsrouteren min, tipper jeg.)

  I tillegg fungerer ikke posisjonsdataene når man er på båt. Forsåvidt ikke så farlig så ofte, men skulle bruke Google+ til å lage album fra ferien (Stories på G+). Men den rotet til transporten fra Oslo til Kjøbenhavn, og «sendte» meg tilbake til Oslo stadig vekk ved ankomst DK, selv om jeg var på båten. Hadde nok noe med at jeg byttet mellom telesignalene (som gikk til Danmark og Sverige) og båtens nettverk (som posisjonerte meg i Oslo). Et lite problem, men gjør at Stories til Google ikke fungerer når man tar Danskebåten….

  Svar på denne kommentaren

  • Matsemann (svar til Carsten Pihl)

   Du kan be om innsyn i teleoperatørenes data om deg. Jeg gjorde det en gang, og fikk en digital kopi med enormt mye data. Skremmende men også interessant.

 2. Jeg, for en, syns det er litt kult og ble litt skuffet over at jeg ikke hadde lokasjon på i det jeg bytta til android, for 2 år siden, ser ut til at det var noe som fikk meg til å skru det på i September for et år siden. Var det da google now kom?

  Google stories på g+ bruker jo dette til å lage rimelig kule presentasjoner av turer man har vært på. Har også tenkt på å skrive litt om reisene mine de siste årene, noe som blir lett for det siste året i hvertfall.

  Uansett, jeg vil ha denne dataen og er glad google tar vare på og deler den med meg 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Ingen overraskelse dette. Google kan spore alt man gjør så lenge man har med seg sin sporbare enhet. Selv om diverse GPS-funksjoner er slått av under innstillinger i brukergrensesnittet på Android, så kan Google potensielt likevel spore deg uten at du vet det.

  Svar på denne kommentaren

 4. Hvis man ikke har fått med seg at posisjonsdata blir lagret kan man ikke ha fulgt særlig med da telefonen ble aktivert. Dette er jo et av de spørsmålene man må svare på da. I hvert fall på Android.

  Når det er sagt deler jeg med glede posisjonsdata med Google, med tanke på hvor mye jeg får igjen. Bare se på f.eks Google now og trafikkdataene i maps.

  Svar på denne kommentaren

 5. Kristian Løwe

  Som folk skriver er det vel ikke akkurat en overraskelse, men heller ikke spesielt truende. De er jo fullstendig på bærtur når det gjelder hvor jeg har vært. Mens jeg har befunnet meg på sykkel rundt i skogen i min lille bygd hele helga påstår Google at jeg har vært over halve Norge i samme perioden (fra Trondheim til Nord-Troms).

  Svar på denne kommentaren

  • «ikke spesielt truende» »
   Mens jeg har befunnet meg på sykkel rundt i skogen i min lille bygd hele helga påstår Google at jeg har vært over halve Norge i samme perioden (fra Trondheim til Nord-Troms).»

   Kanskje det er litt truende da? Noe som er farlig med overvåking er jo at det kan brukes mot deg i alle mulige merkelige tilfeller, selv om posisjoneringen skulle være helt på bærtur. Og etterhvert som overvåkingen blir «bedre»(verre) så skal man ikke se vekk man kan bli dømt for noe man overhodet ikke er involvert i. Da vil hardnakket bli påstatt at teknologien ikke tar feil. Hva om man låner vekk telefonen sin og den blir brukt til noe ulovlig?

 6. Truls Osmundsen

  Men dette står da ganske klart beskrevet når du skrur på en androidmobil for første gang?
  Det bør da ikke være en overraskelse at en mobil med gps lagrer hvor du har vært når den faktisk spør om du vil la Google lagre disse data’ene?
  Som andre har sagt her, så har jo tele-selskapene enda mer nøyaktige opplysninger om deg som vi IKKE vet hva blir brukt til (utenom når politiet ber om dem).
  Dette var en ikke-sak beta. For første gangen så skuffer dere meg med en tabloid-sak som heller hører hjemme på f.eks tv2 eller *grøsse* vg.no

  Svar på denne kommentaren

  • Du får si «Det er rart at så mange godtar dette. Du er ikke tvunget. Jeg velger å stå utenfor samfunnet, med en ren GSM-telefon, ikke noen smartphone.

   Som påpekt flere ganger i debatten: Teleselskapet vite hvor du er for å rute innkommende samtaler til deg. Selv det er bare når du velger å være tilgjengelig for innkommende samtaler. Jeg lar ofte mobilen ligge igjen hjemme. Drar jeg ut på turer der jeg kan komme til å få behov for å ringe opp noen, hender det jeg tar med mobilen, men avslått – da vil selv ikke teleoperatøren spore meg. Blir jeg likevel sporet, f.eks. fordi jeg kjører bil i et område med bomstasjoner, eller ikke har med nok kontanter til ulike innkjøp og må bruke bankkort, da har jeg mobilen påslått; det gjør liten forskjell.

   Fortsatt legger jeg bare etter meg de spor jeg «må». Jeg tar fortsatt ut kontanter på bankautomat for å betale tannpasta og Morgenbladet – eller Klassekampen – med sedler og mynter. Ingen markedsførings-ekspert skal styre sin kampanje ut fra om jeg foretrekker Solidox framfor Colgate. Ingen overvåking skal vite om jeg leser en blå eller mørkerød avis. De er nok at det vet at jeg var i Kristiansand i sommer og tok ut 3000 kr på en minibank der (at jeg var i Kristiansand vet de allerede ut fra bompasseringene mine).

   En ting er at folk godtar overvåkingen fra både myndigheter og kommersielle interesser, men de godtar det så totalt blindt. Svært mange forsvarer det også aktivt, og håner meg og andre som sier nei takk til overvåkingen, kaller oss paranoide og verre ting. Vi er nærmest å betrakte som «samfunnsfiender» når vi ikke går med på å la oss overvåke, kartlegge, manipulere, styre. Å ikke blindt akseptere de nye «kultur»-elementene som ligger som et fundament for den nye overvåkingen, det blir betraktet som kulturfiendtlig, bakstreversk og gammelmanns-aktig. Å slå av mobilen (båder for å få fred og for å slippe sporing) er en uvennlig og smått suspekt handling.

   Jeg er så gammel at jeg kan tillate meg å si «Javel. greit. Så er jeg småsuspekt og fiendtlig til (dette aspektet av) moderne kultur, fordi jeg ikke lar meg overvåke i like mye detalj som andre, verken kommersielt eller fra myndighetenes side. Likevel velger jeg det alternativet!» Men jeg forstår godt at for en moderne ungdom er den sosiale kostnaden ved slike holdninger så skyhøy at ulempene ved detaljovervåking av alle geografiske bevegelser, alt pengebruk, alt kulturelt konsum og alle sosiale kontakter bare er ubetydelige detaljer sammenlignet med risikoen for å bli sosialt utstøtt som en paranoid ludditt. Og da kan jeg glede meg over at jeg ikke er tenåring i dag…

 7. Følgende info fra Google kom opp:
  «You have no location history for August 18, 2014»

  Av den enkle grunn at jeg alltid tror det verste om alt av apper som jeg har på mobilen.
  Jeg føler heller ingen behov for å profilere min identitet på nettet, men staten har bestemt at mine inntekter og formue proklameres under fullt navn.
  Dessverre er slik info umulig å fjerne.

  Svar på denne kommentaren

  • På den annen side får jeg frysninger når jeg ser publisering av klassebilde av høstens nye førsteklassinger – med piksellerte ansikter!

   Vi har fått et fullstendig forvrengt bilde av begreper rundt «privatlivets fred». Det er full panikk for å la avisa publisere et bilde av et barneansikt, men samtidig forteller du helt frivillig at du bruker Colgate, ikke Solidox, og at du leser Firdaposten og ikke Firda, men kjøper VG hver lørdag. Og at du var på bygdadagane fram til klokka to på natta sist helg og tok drosje derfra – og ikke hjem til deg selv; dit kom du først utpå søndagen…

   Sånne ting er det helt OK at både myndigheter og kommersielle interesser kjenner til. Men ansiktet til ungene dine, det må du ha full panikk for om slipper ut.

   Nordmenn flest har et ekstremt bevisstløst forhold til alt som har å gjøre med privatlivets fred og personlig informasjon.

 8. Helge Rege Gårdsvoll

  Vil du se hvor Apples iOS tjenester har lagret deg går du inn i innstillinger, Privacy, Location Services, System Services og Frequent Locations. Under history får du opp hvor det er lagret.

  Det er også her du finner menyvalgene for å skru dette av.

  Svar på denne kommentaren

 9. Usikker på om det er sånn at du blir spurt når du setter opp telefonen, eller når du aktiverer Google Now, men dette kommer iallefall ganske klart frem. Ting kan ha forandret seg, men da jeg sammenlignet Google og Apple på dette området fikk jeg intrykk av at den største forskjellen var at Google ga deg muligheten til å takke nei ved oppsett, mens Apple bare nevnte i sin uendelige brukeravtale at det lagres(det kan skrus av).

  Jeg nyter godt av denne funksjonen på mobil, nettbrett og klokke hver dag, gjennom Google Now, men selvfølgelig bør man være klar over at man (stortsett) ikke kan forlate hula i skogen uten å gi fra seg digitale avtrykk.

  Svar på denne kommentaren

 10. Du har jo nå en tjeneste som finner din mobil samme hvor du har rotet den bort og viser det på google map/nærsted på under en halv meter inne som ute, selv om den ikke kan ringes/høre lyden.

  Svar på denne kommentaren

  • Og det betyr at det er mulig å kartlegge hvor mange ganger du var på toalettet da du var ute på byen på lørdag, og ut fra det kunne grovt estimere hvor mye du drakk. Det kan brukes mot deg i den anmeldelsen eksen din har levert inn mot deg for din handtering av henne. (Kanskje det var på søndag hun gikk over i eks-status…)

   Jada, det kan være bra at slike data er tilgjengelig i politiets arbeide. Men de avslører ikke hvilken tilstand eksen din var i etter å ha sittet hjemme og pjallet hele natta, og hvordan hun tok imot deg da du endelig kom hjem etter din kveld med det gamle guttegjenget. Hvis du er mann, da er du mildt sagt forhåndsdømt i slike tilfeller. Det er ikke ord mot ord, det er harde beviser mot deg.

 11. Syns den blr for hoppete, Google bør installere et slags filter slik at usannsynlige hopp blir tatt bort. De gjør det i Google Spor. På nordlandsferien vår så var jeg f.ex. en liten tur innom Berlin.
  Forøvrig litt morsomt å laste ned alle .kmz filene fra Google spor og laste de opp i Google Earth.

  Svar på denne kommentaren

 12. Hva er nytt? En nettside slår dette stort opp og en haug med andre kopierer artikkelen som at det er en slags sensasjon. Dette har da Google gjort i flere år. På alle Android telefonene jeg har hatt har jeg aktivt måtte velge dette. Godt mulig folk bare trykker ok på ting, men det har stått ganske tydelig uten for mye tekst.

  Svar på denne kommentaren

 13. I innledningen til artikkelen gies det inntrykk av at det kun er Android/ Google som driver med dette («Vi i NRK bruker Iphone, så vi slipper overvåkning»). Jeg vet ikke hva som er grunnen til et slikt kunnskapsløst utsagn. Er det et forsøk på å disse Android? Er det et forsøk på å virke kul fordi man har Iphone? Er det fordi man faktisk ikke vet bedre?

  Alle tre grunnene er triste. Det tar ikke mange sekundene å søke opp informasjon som forteller oss at Apple/ Iphone er like ille. Men slik er tydeligvis journalister. De har bestemt seg for at Iphone er kult og da skal det bevises.

  Og på toppen av det hele er det eldgammelt nytt.

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Ivar Beddari (svar til Petter)

   Denne skjeve framstillingen var det jeg reagerte på også, hvorfor var det nødvendig?

   Artikkelen er kvalitetsmessig et godt stykke under det jeg er blitt vant med fra NRKbeta.

 14. Snorten Pjert

  Jeg er skurk. Hvordan i all verden skal jeg få utført min skurkegjerning hvis Google vet hvor jeg har vært til enhver tid?

  Det var nylig mye bråk om EU’s datalagringsdirektiv. Det gjaldt lagring av teledata, og spørsmålet var om det skulle lagres en eller tre måneder. En utvidelse til tre måneder gikk på personvernet løs, men politiet var interessert i det for å kunne fange skurker ved å analysere teledata. Men Googles system er da mye verre. Og Facebook vil også gjerne vite hvor du befinner deg. Årsaken til nysgjerrigheten deres er antakelig at de vil sende deg reklame av typen «nå nærmer du deg Pelles Pizza».

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg er veldig glad i Location History. Som andre har påpekt, er dette informasjon som lagres uansett. Da er det bare positivt at jeg får tilgang til den.

  Jeg jobber som konsulent, og farter jevnlig mellom flere kunder samme dag. Jeg tar betalt per time, og må derfor levere timelister til hver enkelt kunde. Når jeg skal fylle ut disse, er det veldig praktisk å sjekke Location History for å se når jeg kom til og dro fra hver enkelt kunde.

  Svar på denne kommentaren

  • Tom Gabriel Johansen (NRK) (svar til Lars Helge Rasch)

   Hei Lars Helge!
   Jeg også hadde den samme følelsen, at ingen spor var registrert på meg, enda jeg er flittig bruker av Google Maps på mobilen. MEN når jeg aktivt klikket på en spesifikk dag i kalenderen og stilte inn på 30 dager kom det plutselig en masse spor opp.
   Sjekk om det også fungerer for deg.

 16. For en ukes tid siden satt jeg og skrev om en biltur Oslo – Bryne og tilbake i elbil. Vinklingen var at jeg har lyst på Tesla, men at jeg nok ikke kommer til å kjøpe en.

  Mens jeg skrev dukket behovet for å stadfeste ladetidspunktene opp. Ingen av oss to som var i bilen hadde notert det ned, og jeg ville bruke det i artikkelen siden ladetid er en vesentlig del av det å kjøre langt med elbil.

  Det var nære på at jeg droppet det hele, da jeg kom på at jeg lar Google registrere hvor jeg er via Location History. Nå kunne jeg jo gi et korrekt bilde av hvor mye ekstra tid det egentlig tar å kjøre elbil på tvers av landet – og tilbake – uten overnatting.

  Jeg bruker mange av disse «overvåkingstjenestene» til egen vinning, og jeg gjør det med åpne øyne vel vitende om at andre kan få tilgang til dataene. I min bitte lille virkelighet tror jeg ikke det kan gjøre store skaden. Det eneste jeg risikerer er vel at jeg får mer målrettet reklame – og best av alt; smarte løsninger som gagner meg.

  Hvis mitt bruksmønster og mine lokasjonsdata kan gjøre enkelte opplevelser og oppgaver bedre og enklere for meg, så ser jeg ingen grunn til å ikke dele mine data.

  Svar på denne kommentaren

 17. Fikk nettop ihpone nå. Før hadde jeg android. Tydeligvis hadde google klart å finne ut av akuratt plasseringen til internettet på campingplassen jeg hadde logget meg på. Den hadde også funnet ut hvor jeg hadde gått.
  Litt skummelt å vite at man blir lagret på denne måten.

  Svar på denne kommentaren

 18. Når du tastet på en iPhone på offentlig sted for 7 år siden, utstrålte du at du var en innovatør, en som hang med i tiden.

  I dag ser du bare ut som en fjern nevrotiker med dårlig selvkontroll.

  Når det gjelder Google, så har de, tilsvarende, blitt like hippe som URGE-brus.

  Verden har gått videre. Har du?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.