I går kom det noen fler og mer detaljerte nedbørssymboler på Yr. Når viser vi tre ulike grader av nedbør, og ikke bare om det kommer nedbør.
Forbedringen gjelder også værdataene som kan lastes ned fra Yr. Bruker du Yr sitt API vil vi gjerne at du tar i bruk de nye nedbørssymbolene så snart som mulig.
Hvorfor endrer vi?
Endringen som kom i går innebærer at vi vil bedre kunne skille på hvor mye nedbør som kommer i form av regn, sludd eller snø. Vi har hørt fra dere, og sett selv på brukertester, at nedbørssymbolene vi hadde ikke var presise nok. Til i går hadde vi bare hatt regnsymboler med to eller tre dråper, ett sluddsymbol med to dråper og ett snøsymbol med tre snøkrystaller.
Snøsymbolet med tre snøkrystaller ble ofte tolket som at det vil snø mye, selv om det bare var ment til å fortelle at nå kommer det til å snø. Vi har ikke hatt noen symbol for å vise hvor mye det skal snø. Dette har vi nå gjort noe med. Dersom det bli varslet at det kommer til å regne, sludde eller snø lite (fra 0.10 til 0.25 mm nedbør) vil vi nå vise et symbol med en dråpe/snøkrystall, f. eks. sammen med nedbørsmengden. For nedbør mellom 0.25 til 0.95 mm vil vi vise 2 dråper/snøkrystaller og fra og med 0.95 mm nedbør vise 3 dråper/snøkrystaller. De samme symbolene vil vi også bruke til å vise observert nedbør.
Hvorfor har det tatt så lang tid?
I utgangspunktet kan det høres enkelt ut å endre nedbørsmengden i noen symboler på Yr, men det har vært en omfattende jobb å få dette på plass. Det har vært gjort endringer på hele kjeden som er involvert i leveransen av værvarslene på Yr. Meteorologisk institutt (MET) har endret hvordan de graderer nedbør og skriver ut dette ut i API’ene som Yr bruker. Yr har gjort endringer i sine interne systemer som tar i mot værdata fra MET og som prosesser disse dataene videre oppover i systemet ut til frontene som viser værsymoblene på Yr. Vi har også designet nye værsymboler for alle tilfeller av nedbør og gjort disse tilgjengelig på Yr. I tillegg har vi endret API’et som dere publikum kan bruke til å hente værvarsel fra Yr slik at dette også nå inneholder de nye nedbørssymbolene.
Hva er nytt i Yr sitt API
Alle symbolene i varsel.xml fra Yr er spesifisert med symbolnummer og symbolnavn. Attributten for symbolene endres med de nye symbolene og heter nå “numberEx” istedet for den gamle attributen “number”. Varsel.xml er bakoverkompartibelt, så den gamle attributten for værsymboler “number” vil også fungere i framtiden. Men dersom du bruker værdata fra varsel.xml ønsker vi at du tar i bruk de nye symbolene så snart du kan slik at nedbørsmengden blir vist som beskrevet i varselet.
Det er bare nedbørssymbolene som ble nye og fler, og disse nye symbolene er tilgjengelig i PNG-format i fem størrelser samt SVG.
Nedbørsymbolene kommer som sagt i tre varianter, avhengig av hvor mye nedbør som er varslet/observert.
Regn:
Nedbørssymbolene kan kombineres med andre elementer som sol, måne, lyn, mørketid og lys. Tilsammen utgjør dette 83 symboler totalt. Yr bruker i tillegg månefaser i symbolene sine (dette utgjør i overkant 13.000 filer). Du kan ta disse i bruk ved å hente ut id’en i attributen “var”. Feks. (mf/40n.73/)
Oversikt over alle værsymbolene med id finner du på http://om.yr.no/forklaring/symbol/.
Odd Stiansen
«fra og med 95 mm nedbør» høres heftig ut – håper jeg slipper å oppleve dette.
Marte Radmann (NRK)
Haha! Enig! Takk, skal rette det opp.
Einar
Litt urelatert til dette, men; Har dere mulighet til å begynne å servere bildene over HTTPS? Det gjør det litt lettere for oss som bruker HTTPS på nettsiden våres. Ettersom vi må nå sende bildene gjennom proxy eller laste ned alle bildene for så å sende de over HTTPS fra oss..
Simen Eggen
Hei, har selv spurt YR sin kundeservice om dette. Di svarer at dem ikke har noen planer om dette. Det er litt synd, siden jeg selv har en HTTPS side.
TL
Kan virke som man ikke har tatt høyde for trafikkbelastningen, svært lange svartider på symbol.yr.no
Espen
Apropos nedbørsvarsling har darkskyapp.com vært nevnt i kommentarfeltet deres tidligere.
Jeg tok kontakt med både utviklere og de svarte at de hadde vært i kontakt med MET, men kom ikke lenger med tanke på å støtte Norge pga. at oppløsningen på værradar bildene ikke er høy nok, og MET gir ikke ut rådata fra værradar.