nrk.no

Lovende kjempemobil fra Finland – Nokia Lumia 1520

Kategorier: Gadgets,Mobil & Tester

Nokia Lumia 1520 vs Lumia 920

Red. anm.
Å teste mobiltelefoner er ganske vanskelig, rett og slett fordi det er nesten umulig å ikke være påvirket av hva du er vant til fra før. Mobiltelefonen er et redskap man bruker så mye gjennom dagen, at det tar tid å bli vant til noe nytt. Da vi bestemte oss for å teste Nokias Lumia 1520, valgte vi å se oss om etter en som kan Nokia sine telefoner godt fra før. NRKs analysesjef Kristian Tolonen har stort sett hatt nokiatelefoner siden 2110-modellen – og han innrømmer at han når det gjelder Nokia er litt påvirket av at han selv er finsk. Og er litt lei seg for at historien har blitt som den har blitt for den tidligere mobile kjempen. Vi lot ham bruke 1520 i noen uker og her er hans dom.

Maskinvare

Ok, la oss starte med det innlysende. Denne telefonen er svær. Ikke sånn litt stor, men så stor at det bare skiller en tomme til dit nettbrettene går til i dag. Størrelsen preger på alle måter denne vurderingen. Så la oss snakke litt om det.

Telefonen, eller phableten som termen vel er nå (phone + tablet), er seks tommer stor, og ifølge Nokia selv den første mobilen med den størrelsen. (Så vil kanskje Samsung hevde at den første Galaxy Tab-en på sju tommer var en telefon).

Min nåværende telefon er Nokias Lumia 920, som jeg syns var stor da jeg tok den i bruk. Den er på 4,5 tommer. Her kan du se de to sammen:

Nokia Lumia 1520 vs Lumia 920
Nokia Lumia 1520 vs Lumia 920

Samtidig er 1520 tynnere enn 920 – faktisk komfortabelt tynn. En mindre uthevelse på kameralinsen er ikke spesielt merkbar. Størrelsen på telefonen handler med andre ord om flate, ikke tykkelse eller vekt.

Nokia Lumia 1520 vs Apple iPhone 5S
Nokia Lumia 1520 vs Apple iPhone 5S

Store skjermer er populært. Samsung satte ting i fart med Galaxy Note, Sony har sin lange Ultra, Nokia har denne telefonen og spekulasjonene går om hvorvidt Apple skal lansere en større mobil neste gang. Samtidig er det ting på den svære mobilkonferansen MWC13 som tyder på at skjermveksten stopper opp, siden flere lanserer «mini»-versjoner av sine toppmodeller, Nokia også.

Redaktør Solheim snakker i Lumia 1520. Og det føles litt som å snakke i et nettbrett.
Redaktør Solheim snakker i Lumia 1520. Og det føles litt som å snakke i et nettbrett.

Ok, det å prate i 1520 minner litt om følelsen av å snakke i nettopp de første Galaxy Tab-ene da de kom. For å si det sånn: Du føler deg ikke like kul som når man snakker i en iPhone, eller som Frank Underwood med sin BlackBerry. Handsfree er nok en idé. På den annen side: Man får mye oppmerksomhet på T-banen, sikkert enda mer om man har den gule 1520-modellen.

Men når vi sjekker hvordan det ville vært å snakke i en iPad mini så ser vi at Lumia 1520 tross alt ikke er så stor...
Men når vi sjekker hvordan det ville vært å snakke i en iPad mini så ser vi at Lumia 1520 tross alt ikke er så stor…

Det er fascinerende når man tenker tilbake på hvordan mobilen først ble mindre og mindre, helt ned til denne lille Nokiaen:

Det var en gang... Da telefonene var små.
Det var en gang… Da telefonene var små.

Den ga oss en god latter på 90-tallet, da de hardeste dørvaktene i byen prøvde desperat å trykke inn de små knappene på sitt nye statussymbol. Så kom skjermene med iPhone, og så ble de bare større og større.

Du skal ha dype lommer dersom du skal ha 1520 i frontlomma på jeansen. Det gir nok menn en del utfordringer når sommeren kommer, eller vil telefoner på denne størrelsen resultere i en eksplosiv vekst for manneveskemoten?

Størrelsen på 1520 er såpass at du må ha hender som en profesjonell basketballspiller for å bruke telefonen med én hånd. Siden vekten på telefonen ikke er ille klarer man nok noen enkle operasjoner, sjekke ting, lese nettsider etc., men skal du skrive noe må du nok spise opp pølsa di først for å ha begge hendene tilgjengelig. Det er stor risiko for å miste 1520 om du bruker en hånd… Faktisk er den så stor at med tommeltasting vil du lure på om du skal legge den horisontalt eller vertikalt når du skriver.

Så er det jo slik at det er veldig lett å skrive fort på telefonen, tastefeltene er jo enorme. Akkurat dette, sammen med et godt ordgjenkjenningsprogram gjør at telefonen er ganske godt stilt på produktivitetsfronten. Her skriver du mailer og dokumenter kjapt. Det kommer vi tilbake til.

Andre fysiske ting verdt å nevne er standard minijack for øretelefon, nano-SIM, egen kameraknapp, god byggkvalitet, en overflate på baksiden som ikke er for glatt, en vekt som ikke er avskrekkende og micro-USB-kontakt for lading og kobling (takk og pris). Men kanskje viktigst av alt er muligheten for minnekort: Telefonen har 32gb minne selv, hvorav du får ca 29 i bruk når den er oppsatt. Men med støtte for opp til 64gb minnekort skal du være dekket. Dette er en stor forbedring fra andre Lumia telefoner. Og så sier ingeniørene at den har en quadcore SnapDragon 800 prosessor. Jeg opplever telefonen som rask og smidig. Den virker også meget stabil, undertegnede har ikke hatt hverken apper eller noe annet som har krasja i løpet av flere uker med test. Fart, smidighet og responsivitet er helt på høyde med iOS.

Så er det batteriet. Det er på 3400 mAh, og er svært det óg. Det imponerer. Selv med masse apper på nett og mail på push, holder det lenge. Hvem liker ikke å se denne forsiden om morgenen når batteriet er ladet? (øverst i midten).

Stor skjerm og stort batteri
Stor skjerm og stort batteri

Og det er ikke bare batteriappens selvskryt. Selv med nesten to timer streaming og aktiv bruk i alle dagens møter var det masse batteri igjen på kvelden. Da helgen kom og bruken av telefonen gikk ned (man tar jo tross alt litt helg også), ble det søndag morgen før den måtte lades. En smarttelefon som varer en hel arbeidsdag, pluss hele lørdagen? Spesielt med tanke på den store skjermen som må kreve sitt og med alle aktive apper og widgets. Alle som har kjent på #denfølelsen når man forlater hjemmet med 100%, men likevel må tenke på hvor og når man kan lade i løpet av dagen, kan bli glad i denne telefonen som gjør deg fryktløs. Og når man må lade har Nokia den komfortable trådløse ladingen sin, der man legger telefonen på en pad eller pute. Brukervennlig.

Men her er det på plass med et lite obs. Med et så stort batteri tar det mer tid enn vanlig å lade monsteret, rundt to timer fra 17% til 100% mens tlf og apper er på.

Mer om skjermen

For det første er selve skjermen god. Skarp, god kontrast og rask. Med så stor fysisk størrelse kommer andre fordeler:
Du kan legge alt du trenger av apper og widgets på én side. Windows sin måte for å kunne «feste» fliser på forsiden, og selv bestemme om du vil ha liten, medium eller stor flis med ulik grad av info, passer denne telefonen godt. Jeg fikk plass til alt jeg bruker daglig på en side som jeg ikke trenger scrolle og jeg har mye å gå på siden hver av de store flisene kan kappes ned til en fjerdedel av sin størrelse. Kombinert med batteriet betyr dette at du kan få et fullt overblikk med et blikk på skjermen nårsomhelst.

Surfing på nett går kjapt, med Internet Explorer som default, og skjermstørrelsen blir ikke lesbarhet noe problem. Snarere leter jeg ennå etter muligheten for å redusere tekststørrelsen i nettleseren enda mer så man scrolle mindre. Generelt kan det virke som om ikke alle apper er tilpasset den store skjermen. Men om ikke annet blir kalkulatoren finfin for svaksynte.

Her kunne det eventuelt vært utvidet med flere funksjoner.
Her kunne det eventuelt vært utvidet med flere funksjoner.

Multimedia

Bilder og video kommer til sin rett på denne store skjermen. Både TV2, Netflix og NRKs nett-TV fungerer bra.

Video på Nokia 1520.
Video på Nokia 1520.

Stillbilder ser også strålende ut, noe som leder oss til mobilens kamera. 20 megapixler, Pureview, Carl Zeiss med optisk stabilisering.

Høres fancy ut, og det betyr at dette er et av Nokias beste mobilkamera. Helt siden de først N-telefonene har Nokia hatt gode kameraer som et fortrinn, og denne mobilen er ikke noe unntak. Jeg leverte telefonen tilbake til NRKbetaredaksjonen noen timer for en litt mer grundig test av kameraet. Her er deres konklusjon:

Kameraet er bra, men ikke like bra som på kameramonsteret Pureview 808. Den er ikke like rå på nattestid og dårlig lys som Lumia 920 og 1020, men greier seg OK da også. Nokias Pro Camera-app gir gode justeringsmuligheter og er forbilledlig både hva muligheter og brukervennlighet angår. Her kan du enkelt justere lukkertid, ISO og fokus manuelt. Noe som enn så lenge ikke kan sier å være vanlig på mobilkamera.

Med den siste oppdateringen av operativsystemet kan du også knipse råfiler. Noe vi liker veldig godt. Det gir store filer, men enda bedre dynamikk og justeringsmuligheter.

Eksempelbilder

JPG rett fra kamera.
JPG rett fra kamera. Link til bildet i full oppløsning.
JPG rett fra kamera, inne i brukbart lys.
JPG rett fra kamera, inne i brukbart lys. Link til bildet i full oppløsning.
Nærbilde. Tatt som råfil og justert i Adobe Lightroom. Eksportert som JPG.
Nærbilde. Tatt som råfil og justert i Adobe Lightroom. Eksportert som JPG. Link til bildet i full oppløsning.
For de spesielt interesserte: Link til original DNG-fil fra Nokia 1520.

Dårlig lys

Det er sjelden at forholdene for fotografering er fullstednig optimale. Og ofte er det for lite lys som er problemet. Vi tok derfor med oss kamera og satte opp en liten scene i meget svak belysning:

Bilde tatt i dårlig lys. JPG rett fra telefonen.
Bilde tatt i dårlig lys. JPG rett fra telefonen.

For å sammenligne knipset vi det samme bildet med en iPhone 5S. En telefon som har et kamera som er kjent for meget god ytelse i dårlig lys.

Bilde tatt i dårlig lys med iPhone 5S.
Bilde tatt i dårlig lys med iPhone 5S.

Nokia leverer kraftigere farger og en anelse mindre støy i dette bildet. Men iPhone leverer bedre dynamikk med detaljer i skyggepartiene som forsvinner i bildet fra Nokia.

Men hva om vi skyter det samme bildet som RAW med Nokia og trekker litt i spakene i Lightroom?

RAW fra Nokia 1520 prosessert i Lightroom.
RAW fra Nokia 1520 prosessert i Lightroom.
Her ser man tydelig at det er mer å hente ut av råfilen.

Det vi derimot ikke likte var at Nokia ikke klarer å gi like tydelig og lys forhåndsvisning på skjermen som iPhone mens man jobber med et bilde i dårlig lys. På steder der vi lett kunne komponere bildet i iPhone ble det så mørkt på skjermen i Nokia at det ble vanskelig å se hva vi tok bilde av. Men når du så knipser dukker det opp et skarpt og fint bilde med gode detaljer.

Forskjell på skjermenes forhåndsvisning: Nokia 1520 til venstre og iPhone 5S til høyre.
Forskjell på skjermenes forhåndsvisning: Nokia 1520 til venstre og iPhone 5S til høyre.

Kamera på Nokia 1520 har også en bra nærgrense så det er ikke noe problem å gå tett på motivene. Selv om vi opplever at fokusen av og til får problemer og at vi kunne gå enda et hakk nærmere om vi byttet til manuell fokus.

Etter NRKbetas kameratesting fikk jeg telefonen tilbake og kunne fortsette daglig bruk. Med 1520 følger det også andre apper til kameraet. Den som Nokia selv legger vekt på er Storyteller, en app der man bruker bildene du tar til å bygge en historie med tekst til bildene og geolokalisering. Det minner i grunnen om noe de også hadde på Symbian-modellene, der man automatisk fikk frem lokasjonen til bilder du hadde tatt da du åpnet navigasjonen. Forskjellen ser ut til å ligge i muligheten til å legge inn tekst, og dermed skape en historie man så kan dele.

Apper, finnes det nok?

Dette har alltid vært akilleshælen til alle Windows- og Symbian-telefoner. Og dette stemmer til en viss grad: Android og iOS har fortsatt langt flere apper i sine butikker. Samtidig jobbes det hardt med å tilby mer.

På briefingen før denne testen forteller Nokias markedssjef at det finnes 220 000 apper for Windows Phone nå, og at det øker med 500 nye hver dag.

For undertegnede oppleves Windows som «nok». Jeg får de fleste apper jeg ønsker på streaming, tjenester, nytteverktøy og sosiale medier (Instagram finnes, men ikke Snapchat i skrivende stund). Fortsatt er det nok en forskjell i volum, men spørsmålet er om det betyr noe for deg.

Når det gjelder spill, oppleves Windows med XBox-spill som ganske bra, selv om jeg ikke er noen hardcore gamer. Og spillene funker selvfølgelig flott på en såpass stor skjerm.

En annen funksjon som Nokia har sterke tradisjoner på er navigasjon. Her er systemet så godt at du skal over til reinspikka GPS-systemer for å ha samme nivå. Det finnes også ulike apper/moduler for å utnytte mulighetene. En av de artigste er LiveSight. Da viser «kameraskjermen» hva som finnes i nærheten av deg, og hvor langt unna det er, i et augmented reality-grensesnitt. Så kan du plukke det opp og navigere dit. Mest for moro, litt ustabilt, men kult. Navigasjonen generelt er meget bra, men et tips er å laste ned oppdaterte kart før du reiser utenlands.

Den virkelige styrken til Windows Phone: Office.

Jeg har prøvd ymse løsninger på iOS og Android for Word, Excel og Powerpoint. Og det er under par. Word er det minste problemet, men om du jobber med Excel og PowerPoint, som vel fortsatt er temmelig standard i de fleste bedrifter er det sørgelige saker. En ting er om du i det hele tatt kan redigere noe i Excel, men verre er tall som får desimaler, stolper som forskyves, tekst som blir borte osv. Så vil du kanskje påpeke at det finnes noe som er greit nok, men ofte blir det for mye småfeil og justering som må til. Det finnes dog et ganske bra alternativ for iOS: Slideshark, den klarer faktisk i 95% av tilfellene å vise PowerPoint-en slik den var ment.

Excel på Nokia 1520.
Excel på Nokia 1520.

Men tilbake til 1520 med Office. Her ser Excel ut som Excel med redigering, funksjoner og grafer. PowerPoint spiller med animasjoner og alt. Uten apper og tilpasning. For en som lever i et kinky kjærlighetsforhold til presentasjoner, både mine og andres – slik undertegnede gjør, er dette midtsommernattsdrøm.

Egentlig er det Word som ser «verst» ut, men her er det bare å redigere og gjøre det meste du er vant til. I det hele tatt synes jeg ofte det er rart at mange anmeldelser av telefoner sjelden vurderer nettopp Office-integrasjon, når man skulle tro det er viktig på mange arbeidsplasser.

Det er dog en stor mangel jeg ikke helt kan forstå, og det handler om Microsoft, ikke Nokia. Man kan lage et nytt Word eller Excel dokument, men ikke ny PowerPoint. Og du kan som nevnt redigere brukbart i de to førstnevnte, men i en PowerPoint du har oppe kan du bare redigere header i grafen samt skjule lysbilder. Selv i Symbians Office-løsning (fra Microsoft) kunne du lage en (stygg) PowerPoint og redigere enkelt.

PowerPoint på Nokia 1520
PowerPoint på Nokia 1520

Andre Office-funksjoner verdt å nevne er måten all info om kontaktene dine sys sammen, også med for eksempel Twitter. Dermed får du uten egen anstrengelse en full logg for all aktivitet mellom deg og en kontakt, bildet fra Twitter blir automatisk tillagt telefonnummer og andre detaljer. Egentlig litt skummelt med tanke på alt vi har lært om personlig kommunikasjon fra House of Cards.

Man får også med Microsofts skylagring via OneDrive, (gamle SkyDrive). Der har riktignok undertegnede hatt problemer med å hente filer til telefonen som ligger på driven, men det kan hende at det handler om mine evner til å sette tillatelser for ulike enheter.

Til slutt må vi nevne notatløsningen OneNote. Som med Evernote kan du legge inn både formatert tekst, lyd og bilder i notatene, og du kan ha de tilgjengelige på flere enheter. Det fungerer utmerket, faktisk er hele denne anmeldelsen laget på telefonen med OneNote. Helt komfortabelt er det også.

Siste brøl fra den gamle kjempen, eller ny vind i seilene?

Nokia selv (og Microsoft) påstår at Windows nå er det raskest voksende operativsystemet på mobil. Med Nokia 1520, miniversjonen av den (Nokia Icon i USA), samt den overraskende lanseringen av tre noe enklere smarttelefoner med Android(!), ser det iallfall ikke ut som det er mangel på forsøk. Og så er det vel heller ikke helt klart hvor «microsoftsk» Nokia egentlig blir nå når selskapet kjøpes opp av amerikanerne. Det er i det hele tatt mye usikkerhet rundt Nokias fremtid.

Det som er sikkert er at de med Lumia 1520 har laget en virkelig god smarttelefon. Nokia selv sier de tenker seg to målgrupper for 1520:
1. Unge som bruker mye multimedia, video, bilder og sosialt
2. Businessegmentet

En ting er om man kan tenke på to målgrupper slik? Den første gruppa er nok uansett den som er vanskeligst å nå. Selv om telefonen definitivt innfrir på skjerm, multimedia og et bra kamera blir det nok et spørsmål om den er fresh nok for kidza, selv med den knæsje gule fargen man kan få (og som denne testeren heldigvis slapp). Og ikke minst kommer den (noe overdrevne, men reelle) forskjellen i app-tilgang-diskusjonen igjen.

Derimot burde denne telefonen slå an blant businessbrukere. Et batteri du egentlig ikke kan tømme på en dag, stor skjerm med lesbarhet (til og med for de med progressive briller), minnekortmulighet og ikke minst den beste officeintegrasjonen du kan få. Med bonus i et kamera der du kan ta bilder av folks presentasjoner fra bakerste rad.

Den første smarttelefonen var konsepttelefonen Simon fra IBM i 1992(!), men hele ideen fikk virkelig fart da Nokia lanserte sin Communicator i 1996. En stor telefon med fullt tastatur, stor skjerm, og en slags Office. Telefonen smeltet sammen med PCen. Og dette ga også startskuddet for en fenomenal tid for Nokia frem til selskapet skjøt seg selv i foten i Applepanikk, (lang debatt, vi tar den ikke her).

Nokia Communicator
Nokia Communicator

Nå virker det som om Communicatoren er tilbake, men da i den nye tids innpakning. Når det gjelder specs og kapasitet er Nokia Lumia 1520 helt på høyde med andre toppmodeller du kan få per nå.

Det det hele koker ned til er størrelsen. Ikke vekt eller tykkelse, men størrelsen i areal. Vil du ha alle de positive sidene med en så stor skjerm er dette en strålende telefon. Syns du dette blir i største laget, så er den for stor.

For folk som tenker business med telefonen sin burde Lumia 1520 være et svært konkurransedyktig valg. Jeg spår at du kommer til å se endel businessmenn på flyplasser med denne telefonen etterhvert.

Uansett er det på sin plass å gratulere finnene (fortsatt) med kanskje sin beste telefon noensinne. Så får vi se om dette er starten på noe godt, eller en avslutning med smell i.

På plusssiden:
– Den store deilige skjermen
– Batteriet varer lenge
– Office, for almost real
– Minne, masse minne
– Kameraet, toppklasse

På minussiden:
– Den enorme størrelsen
– Windows sitt utvalg av apper
– Freshness, er det nok?

Hva tror dere? Er Nokia på vei i riktig retning?

16 kommentarer

 1. Jeg synes denne testen var utrolig bra, Kristian. Du har forkusert på det jeg savner i de fleste andre tester – den vanlige bruken for «folk flest». Du kunne kanskje tatt med lista over de utallige spesifikasjonene som vi selvsagt ikke skjønner veldig mye av men som liksom bør være med.
  Du klarte faktisk å få meg til å bli veldig usikker på om det er denne eller 930 jeg bare «må» ha.

  Siden jeg nå har jobbet med tegnsettstandardisering i masse år, så klarer jeg ikke å finne ut av hvordan i alle dager dere har klart å få fram den varianten av «å» 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian Tolonen (NRK) (svar til Audun Lona)

   Takker.
   Enig i det med specs, burde hatt med. De finnes i best detaljer i linken til gsmarena lenger ned. Tegnsettingen er en veldig hemmelig NRKbetagreia som jeg er for novise til å vite noe om 🙂

 2. Jan-Erik S. Halvorsen

  Det er riktig at SnapChat ikke finnes som offisiell app, men Rudy Huyn har laget en meget god «klient» som heter 6snap. Funker bra.

  Gøy å se at du faktisk tester hvordan denne funker for «business» brukeren. Ikke mange tester som tar med det.

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian Tolonen (NRK) (svar til Jan-Erik S. Halvorsen)

   Takk for tips, skal sjekke det ut (om oldiser som meg burde bruke snapchat da).

   Syns det har viktig å få frem businessaspektet ja. Det er litt rart når noe som er viktig for så mye mobilbruk (vil jeg tro) så ofte neglisjeres i anmeldelser. (synser jeg ).

 3. Tørris Rasmussen

  God test, har en 1520 selv og er veldig fornøyd med den.

  Men har du prøvd å bruke kalkulatoren mens du holder telefonen horisontalt? Da kommer størrelsen virkelig til rette. Legg merke til at du får forskjellige taster ettersom hvilken vei du snur på telefonen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Erlend Vold Enget

  God, nyansert og interessant test! 😉

  Eg har hatt 8-10 Nokia-mobiltelefonar frå 1996 fram til 2011, og var i mange år ein blodfan. Eg sat og på gjerdet og såg ikkje poenget korkje med kamera eller smarttelefonar, men svor til mine Canon EOS speilreflekskamera og mine tastetelefonar.

  Som sjølvstendig næringsdrivande vart eg innhenta av utviklinga og krav om tilgjenglegheit utover etter 2010, og sette i gang eit omfattande arbeid for å velge ny mobil. Eigentleg den første og einaste gongen eg har brukt tid på noko slik, sidan Telenor sine utval låg til grunn både for den første Motorola-en i 1995 og dei seinare uknuselege finske telefonane med standbytid som tillot meg være på den strømlause hytta ein heil påskeferie utan lading.

  Eg enda opp med Apples iPhone 4, og den fall i smak, men eg vurderte og HTC og Samsung og diverse andre. Frå å være eplehatar vart eg omvendt til epleelskar, om din kan bruke noko så klisjeaktig. Dermed vart det og investering i andre epledingsar, dvs iPad og mac, og tilhøyrande investering i økosystemet deira av appar og dingsebomsar.

  Tryggleik, miljø, etc låg og til grunn då eg valgte plattforma mi for snart tre år sidan, men og synkronisering, brukervennlighet og ikkje minst design. Eg hugsar eg syntese dei andre smarttelefonane var heslege.

  Det hadde vore artig om de i NRKbeta gjorde fleire slike testar! Dei er interessante og relevante, sjølv for ein som har valgt plattforma si. Det hadde og vore gøy å lese om dykkar val av telefon då smarttelefonane kom. Tilfeldigheter, trendar, fordi naboen hadde det, etc?

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg liker denne vinklingen av en brukertest. Noe uvanlig, men veldig velkommen.

  Det er noen få ting jeg synes mangler.

  i. Slik det er skrevet så kunne man tro at stor fysisk skjermstørrelse har noe med ‘arbeidsarealet’ på skjermen å gjøre.
  Det burde blitt nevnt noe om oppløsningen (og ppi) til skjermen, det som faktisk forklarer dette.

  ii. Kameradelen snakker om ytelse i dårlig lys, men det blir aldri nevnt noe om blenderåpningen, og størrelsen på bildebrikken, samt forskjellen av disse mellom 1520 og de andre mobilene som sammenlignes.
  Dette betyr ganske mye når det kommer til resultatet av disse testene, så jeg synes det burde blitt nevnt.

  iii. Under testen av office-pakken blir det nevnt noe om andre løsninger av office hvor stolper forskyves, og tekst blir borte når du prøver å se disse dokumentene på én pc senere.
  Greit nok det, men jeg burde kanskje informere deg om at grunnen til dette ikke nødvendigvis er dårlige programmer i iOS og Android. Det hele skyldes ofte at Microsoft Office ikke følger standarder slik de andre løsningene må gjøre.
  Dette er grunnen til at office-dokumenter laget i f.eks. LibreOffice eller andre løsninger ikke ser ‘helt’ rette ut når de åpnes i Microsoft Office.

  Dette får meg til å tenke tilbake på når pc’ene på jobb fikk oppdatert sin office-pakke fra 2003 til 2010 for noen år siden.
  Selv om de gikk fra Microsoft Office til en nyere versjon av Microsoft Office, så ble 80% av mine filer som jeg hadde laget i 2003-utgaven av office-pakken ‘ødelagte’.
  Diagrammer ble forskøvet, og tekst ble flytt. Formateringene i rutene ble ikke respektert osv.
  Verst gikk det utover mine word-dokumenter som ble ubrukelige. Bilder og tekst som skulle være på side 3, var plutselig på side 5 og 9…

  Kort oppsummert så vil jeg påstå at grunnen til at office-pakken er noe vanskelig å benytte når det kommer til korrekt formatering har noe å gjør med det å følge standarder.

  Svar på denne kommentaren

 6. Arnstein Bjone

  Veldig kjærkommen og bra vinkling.
  Savner egentlig bare noe om hvor god/dårlig samtalekvaliteten er, ved dårlige dekningsforhold, sammenliknet med en del av de «andre store»…
  Jeg har fortsatt en Samsung Glaxy S2, men går å venter på «noe med større skjerm» som passer mitt bruk. Denne ser ut til å være en sterk kandidat til min neste telefon…

  Svar på denne kommentaren

 7. Leif Johansen

  Sitat:
  «Ok, la oss starte med det innlysende. Denne telefonen er svær. Ikke sånn litt stor, men så stor at det bare skiller en tomme til dit nettbrettene går til i dag. Størrelsen preger på alle måter denne vurderingen. Så la oss snakke litt om det.

  Telefonen, eller phableten som termen vel er nå (phone + tablet), er seks tommer stor, og ifølge Nokia selv den første mobilen med den størrelsen. (Så vil kanskje Samsung hevde at den første Galaxy Tab-en på sju tommer var en telefon).» Sitat slutt.

  Nokia hevder dette er den første telefonen på 6 tommer, noe de har helt rett i.
  Hva har en galaxy tab på 7 tommer med dette å gjøre? Nokia hevder ikke at det ikke finnes større telefoner. Forfatter har selv henvist til en større telefon senere i artikkelen, som er Sony Z Ultra (6.4 tommer). Også Samsung Galaxy Mega er større med sine 6.3 tommer. I tillegg har det kommet flere telefoner på 6 tommer etter denne, og før artikkelen kom på trykk. LG Flex og Nokias egen Lumia 1320 er begge på 6 tommer. Burde kanskje vært nevnt da begge disse (og Z Ultra ) er alternativer til denne telefon. Begynner å bli mye å velge i på respektabel størrelse nå 🙂 ….men som alltid, alt er relativt.

  Svar på denne kommentaren

 8. Hvorfor er Apples operativsystem/iphone/Ios en referanse for god brukervennlighet? Satt på spissen, så lurer jeg på om dette skal ses i lys av NRK Betas eldgamle forelskelse i Apple-tingene? Den varer visst fortsatt.

  Svar på denne kommentaren

 9. Øystein Moltubakk

  Hei;
  Eg er heilt samd med både Leif J. og Sam når det gjeld samanlikningsgrunnlaget. At Iphone vert brukt som samanlikning forstår eg ikkje i det heile og må vel ha noko med Apple- romantikken å gjere sjølv om det luktar litt «incestialt» med denne koplinga mellom NRK-beta og Apple;-)
  I mi familie har eg fire barn/ svigerbarn som alle brukar Iphone og eg har ikkje teljing på kor mange gonger eg har flira til desse når dei klør seg i hårfestet over kor rigid Iphonen kan vere i.f.t. min Lumia 920 (som no vert til 1520 om to dagar;-)).

  Svar på denne kommentaren

 10. Kristian Tolonen

  En liten oppfølging til testen, en måned etter, (er det virkelig så lenge?).
  Takk for gode kommentarer først og fremst. Nå har telefonen vært brukt flittig siden da, og jeg må bare konstatere at den fortsatt innfrir, spesielt til jobbruk.

  Den har fortsatt ikke krasja en eneste gang og alt funker like smooth.
  Batteriet er helt vidunderlig, selv om jeg nå har enda flere aktive widgets og apper. Har aldri gått tom på en dag, ofte ikke på to heller.
  Telefonen har nesten helt skåret bort behov for nettbrett, og jeg bruker ikke lenger papir til notater, bare OneNote. (redder litt skog og da, men må bare huske å si til de andre møtedeltagerne at jeg noterer så de ikke tror at jeg spiller Asphalt 8) Kort sagt har den forbedret arbeidsdagen og produktiviteten.

  På minussiden har jeg i større grad irritert meg over at den store skjermen ikke utnyttes fullt ut siden tekst også vokser i flere programmer, feks nettleseren. Og man kan ikke stille ned størrelsen til det nivået man kunne hatt som igjen ville redusert scrolling.

  Tilslutt har sommeren kommet. Og da har størrelsen gitt klesutfordringer. For uten veske og med feil klær må jeg jo bære telefonen i hånda…. 🙂

  Summa summarum innfrir den fortsatt, stort.

  PS! Siden sist har Microsoft tatt over mobildivisjonen til Nokia. Og da blir det jo logisk (på en måte) å teste Jolla. Undertegnede har fått tak i en av de og tenkte levere noen linjer om Linux/MeeGo/Sailfish-telefonen fra Nokiautbryterne. En rask visning av den til Betas redaktør fikk iallefall nerdegenene i han til å vibrere en smule…. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg har en stakkars Nokia c5 mest på grunn av en grei gps. Kontorting og tilgjengelighet får jeg nok av på jobb. Telefonene har som kjent variert i størrelse. Det som er tydelig nå, for den som har vært med en stund, er at det å ringe som var en primærfunksjon nå nesten er som en tilleggsfunksjon å regne. Sånn sett er utvikling av «telefonen» merkelig. Ja, man kan også ringe med den liksom. Kanskje det da er greit også å ha en ren telefon som er liten, som faktisk får plass i lomma, og kun kan ringe hvis noe viktig og umiddelbart skal formidles? (Hvis den muligheten da ikke forsvinner på sikt..) Nå ser det ut for at alt blir «Padder» og at man snart må ha skuldervesker bare for å gå ut å bevege seg. Jeg kaller det tilgjengeligshelvete og tidstyveri . Nei, ta tida tilbake igjen. Ikke gå tilbake i tid, men bruke tida til andre ting. Så det er ikke bare Nokia som drar i en merkelig men ikke uventet retning. Dette blir for stort og klumpete uansett for min del. Og må vi ha store skjermer uansett hvor vi beveger oss?

  Svar på denne kommentaren

 12. Skjønner deg godt. Har nå brukt 1520 siden testen og er utrolig fornøyd. Men den er svær, for svær for alle situasjoner. Bruker en eldgammel E71 av og til da. Når jeg ikke har lommer/vesker nok, og når jeg rett og slett har lyst til å ha med en mindre telefon med lang batteritid, og muligheten til mail/telefoni. Syns også den er mye penere, men det kan hende jeg er et klenodie sjøl 🙂

  Samtidig leste jeg et sted om at retrotelefoner var litt i skuddet for noen, må sjekke den historien. Gjetter på litt hype der.

  Om ikke er det bare å ta fram lader og Motorola MicroTac igjen!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.