nrk.no

Popcorn-Time: En tjeneste filmindustrien bør frykte

Kategorier: Fildeling & Film


BitTorrent er en teknologi som mange kjenner til, og som i stor grad brukes til å spre ulovlig innhold. Terskelen for å bruke BitTorrent er ofte litt høy for mange, og dette har ført til økt populæritet blant tjenester som Netflix og HBO Go. Men applikasjonen Popcorn-Time går langt på vei for å gjøre ulovlig nedlasting såpass enkelt at hvem som helst kan bruke det.

NRK har også gjennomført flere prosjekter hvor BitTorrent-teknologien har blitt brukt som distribusjonskanal, og i blant med relativt stor internasjonal dekning.

Teknologiens hovedproblem er at film- og musikkbransjen ikke akkurat har tatt den til hjertet. BitTorrent brukes i stor grad til deling av piratkopiert materiale, og har nok skapt hodebry blant mange medieeiere opp gjennom tidene – dette fører også til at mediedekningen av teknologien ofte er vridd mot det ulovlige.

I senere tid har streaming blitt et hett tema, og flere av de store TV- og filmselskapene har egne betalingsløsninger på nett hvor du kan se deres innhold når og hvor du vil. Spesielt Netflix har hatt stor suksess i Norge, og kan skryte av mange abonnenter og høy bruk av tjenesten.

Og dette er bra for medieeierne: Før streamingtjenestene gjorde sitt store inntog på det norske (og internasjonale) markedet, var BitTorrent en mye brukt metode for å konsumere medieinnhold på. En stor grunn til dette var at BitTorrent, til tross for sine feil og mangler, var blant de eneste måtene man kunne konsumere innhold på utenfor en linjær TV-verden. Men dessverre gjorde ikke denne teknologien stort for å fylle lommene til innholdsprodusentene.

Men nå har det seg slik at vi som mennesker i all hovedsak er late, og grensen mellom enkel bruk og kostnad er ganske fin. Og nettopp derfor er applikasjonen Popcorn-Time ganske skummel for de lovlige alternativene.

Popcorn-Time er en nedlastbar applikasjon for OS X, Windows og Linux, som gjør BitTorrent-teknologien minst like enkel å bruke som Netflix.

Teamet som opprinnelig laget Popcorn-Time annonserte i forrige uke at de ville legge ned tjenesten, men i den digitale tidsalder er det ikke så enkelt: En gruppe anonyme utviklere har gjenoppreist tjenesten, under samme navn, og lagt den ut igjen på nettet.

Screenshot 2014-03-27 13.11.40

I motsetning til tradisjonell BitTorrent-bruk, hvor man laster ned en metadatafil (.torrent) som legges inn i et program, som så laster ned filen du vil ha i tilfeldig rekkefølge, gjør Popcorn-Time det ekstremt enkelt å konsumere medieinnhold. Trykk på coveret til filmen du vil se, vent noen sekunder på at filmen bufrer ferdig, også er du i gang. Spoling frem og tilbake i filmen virker også tilsynelatende uproblematisk.

Også problemet med tekst har Popcorn-Time løst. Omtrent alle filmene i katalogen har tekstefiler på mange forskjellige språk, som tilsynelatende er riktig synkronisert og kvalitetskontrollert opp mot den aktuelle filmen.

Moraliteten

Noe av det som kan gjøre Popcorn-Time svært attraktiv, er det faktum at teamet bak applikasjonen har gjort den så smidig og pen.

Dette fører til at du ikke _føler_ at du gjør noe ulovlig, selv om den faktiske handlingen ikke kan skilles fra å besøke The Pirate Bay og laste ned filmen derfra.

For nettopp dette er en annen bøyg med ulovlig nedlastning av BitTorrent-materiale: Du føler at du gjør noe som er veldig hacker-aktig, og absolutt ikke lovlig.

Skummel utfordrer

Om applikasjonen Popcorn-Time tar av, gjenstår å se. At den gjør det langt enklere å konsumere de nyeste filmene gratis og i mange tilfeller ulovlig, er det ingen tvil om. I det siste har det vært litt roligere i diskusjonene om ulovlig nedlasting og piratvirksomhet. Kanskje fordi bransjen har vært flinkere til å komme med bedre alternativer. Popcorn-Time kan komme til å puste liv i denne diskusjonen igjen.

Hva tror du om Popcorn-Time?

25 kommentarer

 1. Morten Andreassen

  Ikke at jeg tror denne tjenesten vil få noe gjennomslag, for de lovlige alternativene har nå blitt for bra, rimelige, enkle og utbredte til at «folk flest» vil velge et ulovlig alternativ. Men er det OK at NRK bruker lisenspenger på å teste og markedsføre en løsning som i hovedsak er laget for å bryte loven om opphavsrett?

  Svar på denne kommentaren

  • Even Alander (svar til Morten Andreassen)

   At skaperen av bitTorrent antageligvis hadde nok fremsyn til å ane at teknologien mest sannsynlig ville finne veien til pirater blir det feil å påstå at den ble laget spesifikt for slik bruk.

   Teknologien er fantastisk og løser et reellt problem, nemlig deling av store filer. Mange bruker dette for å spare seg båndbredde-og-serverkostnader og i den grad støtter jeg at NRK ikke bruker lisenspengene på servere når det er frivillige som er villige til å dele på sin kapasitet. Det er vel ikke en eneste linux distro som ikke er tilgjengelig på torrent f.eks.

  • «At skaperen av bitTorrent antageligvis hadde nok fremsyn til å ane at teknologien mest sannsynlig ville finne veien til pirater blir det feil å påstå at den ble laget spesifikt for slik bruk.»

   Det er vel ganske åpenbart at kommentaren handler om Popcorn-Time spesielt og ikke BitTorrent generelt, og Popcorn-Time er jo i høyeste grad laget nettopp for slik bruk (i hvert fall om artikkelen er til å stole på, har ikke hørt om denne tjenesten før).

   At NRKbeta er på etisk tynn is når de reklamerer for dette er helt åpenbart.

  • Even Alander (svar til Gjest)

   Jeg syns ikke det var så klart, derav kommentaren min. Jeg tok det for å være en kommentar til at «NRK har også gjennomført flere prosjekter hvor BitTorrent-teknologien har blitt brukt som distribusjonskanal, og i blant med relativt stor internasjonal dekning.» som nevnt i artikkelen.

   Det sagt, ja Popcorn-Time har nok fokus på det ulovlige selv om alle filmene de lister som eksempler er i public domain 🙂

  • Jon Stabell Sauge (svar til Morten Andreassen)

   Til Morten; Dette er svært interessant for oss som jobber i mediebransjen, og fortjener publisering blant annet fordi alle vanskelighetene med fildistribusjon ser ut til å være løst sømløst – med åpen kildekode.

   Forøvrig er det kanskje Peer Gynts «bøyg» og ikke en «baug» du tenker på, Henrik 😉

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Morten Andreassen)

   BitTorrent som teknologi har vi dekket og eksperimentert med så lenge NRKbeta har eksistert. Dette er i aller høyeste grad interessant for våre lesere. At det nå har kommet en løsning som gjør denne formen for distribusjon mer brukervennlig er av relevans for mediebransjen både fordi det kan brukes til lovlig distribusjon av store filer på en robust måte, men også fordi det benyttes til en form for distribusjon som i mange tilfeller er ulovlig og som kan forstyrre eksisterende forretningsmodeller.

   Å late som om denne teknologien eller nye løsninger knyttet til den ikke finnes vil ikke løse noe som helst. Tvert imot. Vi følger med på og skriver om ny teknologi. Og vi har noen av norges mest oppegående og velformulerte lesere som bidrar med viktige synspunkt når vi tar opp saker som engasjerer.

  • Christian Lo (svar til Eirik Solheim)

   Har sett ganske krasse svar fra NRK på artikler som har vært av typen oppskrift på hvordan snylte NRK for lisensen. Artikler om spesifikke ulovlige tjenester og her laster du ned film og musikk gratis og slik snylter produsenter og opphavsmrenn/kvinner fra sine inntekter er ikke stort bedre. Denne artikkelen er forsåvidt mer nyansert enn de fleste, men skulle ønske at it journalister generelt skrev mer om nye lovlige tjenester, de som faktisk bidrar med noe positivt tilbake til kulturbransjen med sin teknologi.

  • Morten Andreassen (svar til Eirik Solheim)

   Eirik, NRK Beta er en særdeles interessant nyhets- og informasjonskilde for meg som jobber med mediaproduksjon. Men denne saken om Popcorn Time er litt vel hei hurra, om en løsning som åpenbart og uten blygsel er laget for å distribuere opphavsrettbeskyttet innhold ulovlig. Argumenter om at dette kan være en kanal som løser mediebransjens problem med deling av store filer går jeg ikke på. Popcorn Time er ikke et verktøy laget for dette. Og til alle som nesegrust beundrer torrents-teknologien, nevn èn utbredt og samfunnsnyttig, lovlig bruksmåte som eksisterer i dag.

   «Dette fører til at du ikke _føler_ at du gjør noe ulovlig, selv om den faktiske handlingen ikke kan skilles fra å besøke The Pirate Bay og laste ned filmen derfra.»

   Med andre ord: Hurra, noen har laget en løsning som ser så proff ut at jeg ikke får SÅ dårlig samvittighet av å snyte rettighetshaveren for pengene hans. Og jeg slipper alle de nakne damene på Pirate Bay…

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Morten Andreassen)

   «Med andre ord: Hurra, noen…»

   Hvor leser du «hurra»? Vi nevner jo dette nettop for å problematisere det.

   Og lovlig bruk av bittorrent? I tillegg til hva Sauge nevner over. Så og si alle linux-distroer som finnes. Minutt-for-minutt og andre store filer fra NRK. Medieinnhold fra Vodo.net som for eksempel vodo.net/pioneerone Mye av innholdet som distribueres til getmiro.com/

 2. Roy Halvor Frimanslund

  Jeg må si at jeg ble lei av torrents når strømming ble såpass godt at det selv på «mindre» linjer fungerte greit, men dersom en torrent tjeneste lar en strømme med god kvalitet og har garanterte opplastere som deler rette deler til rett tid så kan jo det fungere vel så godt, men fordelen (selv om det sikkert kan stilles spørsmål ved etisk sett) med strømming fra nettsider er at en ikke risikerer å være med på å dele filene slik som torrent systemet bygger på og det er jo når en er med på laste opp en (sett fra lovverket i svært mange land) gjør noe ulovlig.

  Jeg foretrekker for øvrig å laste ned (uansett metode) nrk sitt materiell før jeg ser det for det er ingen «full bufring» hos nrk (trykke på pause og vente gjør ikke at avspilleren fortsetter å laste hele episoder), ihvertfall ikke noe synlig buffring i avspilleren og det er ganske essensielt når en er i Australia og vil se nytt på nytt feks, bare synd jeg ikke har funnet noen som pleier å laste opp det enda i torrent søkestedene.

  Finnes mange nettsider som lar en finne kilder til det aller meste av nye filmer og serier kun minutter etter det er vist i det markedet det først vises for strømming, så frem til alt har internasjonal lansering så fortsetter jeg nok å velge slike strømmetjenester.

  Svar på denne kommentaren

 3. Tom Wangberg

  Jeg bruker popcorn-time, og det værste er at jeg gjør det med god samvittighet.
  Så kommer vel spørsmålet: Er jeg virkelig så kjip og og ikke vil betale for meg. Jeg må jo betale for det andre har laget og noe annet vil være tyveri.

  Joda, jeg er ikke uenig, Men problemet mitt er at de som jeg må betale for, Netflix, Viaplay og HBO, krever Windows eller MAC. Riktignok finnes det omveier for oss som bruker Linux, men når ikke dem gidder, eller bryr seg om å lage løsninger, og skylder på rettighetene som hindrer dem i å lage en open source klient. Som ville fungert på alle plattformer.
  Da trenger ikke jeg å betale penger til dem.

  Det finnes klienter som kan brukes til Linux, og jeg syns det er greit med Free Software, som Linux. Som dere veit, betyr ikke «Free Software» gratis Software.

  Uansett, så lenge de kommersielle aktørene nekter å lage linux-støtte til sine streaming tjenester, så nekter jeg å betale for dem.

  Svar på denne kommentaren

 4. HipHop: En tjeneste musikkbransjen ikke bør frykte

  […] mars skrev vi om tjenesten Popcorn-Time, som gjør det skremmende enkelt å se på filmer (og nå også TV-serier) fra populære […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Søren Wahlgren

  Der findes ikke engang et lovligt alternativ til Popcorn Time, så branchen må altså tage sig lidt sammen. Måske kan Popcorn Time skubbe til en revolution af markedet for film og serier på samme måde som downloads har gjort det for musik, hvor pirateri nu faktisk er dødt fordi Spotify og lignende er så godt og billigt.

  Svar på denne kommentaren

 6. NRK noe dritt sender ulovlig reklame noe så skal være reklame fritt for vi betaler nrk lisen bare for en kanal resten er jo gratis kanaler tatt fra usa og andre land det detter er helt gratis. Så på viasat -reklam så bra ut my film og mye jeg kanskje ikke sett men nå jeg kjøpt det var det bare dritt. Samme film ca 4 av same film vær dag kanskje en ny være måner det jeg betalt 300kr for er det ikke ulovlig det då nei det dritt staten or nrk i de får jo faen pengen uansett. Om det svindel ingen snakke om det er ulovlig engang. Har en forståelse også på film bransjen det kost drive det eks. Men ka med all kopi dvd de selger på butikkene?. Ikke et ord. De for svindle men hvorfor får da ikke popcon time eller andre free download frie veier?.
  Kan jo betale andre veier og det vil alltid være noen så kjøper dvd eks går på kino å se.

  Lenge leve Det dum Rase homosapiens. (dyr for seg sjøl) ops Norge er Demokrati men monarkier-k men mer som republikk men Norge skal skjula all dritt så ikke verden skal se det . Så da blir det Demokrati.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.