nrk.no

Binge Watching – bra eller dårlig?

Kategorier: Konferanser og messer,TV & Video

The Waiting Room : Bulimia Tableau av Topeka Library på Flickr CC BY NC SA

Da Netflix lanserte hele serien House of Cards i én smell, skapte det stor oppmerksomhet – både i mediebransjen og blant folk som er glad i serier. Det ga utfordreren til kabel-TV og leie-DVD fin fart ut av startgropen med sin første egenkommisjonerte serie.

House of Cards

Dana Brunetti og Randi Zuckerberg i samtale på SXSW 2014
Dana Brunetti og Randi Zuckerberg i samtale på SXSW 2014

På SXSW sa produsenten bak House of Cards, Dana Brunetti, at han mente dette var en innovativ måte å lansere serier på, og at han skulle ønske alt ble lansert slik.

Fråtsing

Mange serieelskere synes nok også det er deilig å kunne fylle opp kjøleskapet, sette telefonen i flymodus, bygge en puteborg og hengi seg til å se en hel sesong av en serie i én jafs. Bransjetermen for dette er binge watching. Leserne våre har gjort noen forsøk på oversettelse, blant annet fråt-se og mediemesking og vi har såvidt lekt med termen seriekule (som i fyllekule), men nykonstruksjonene ligger ikke helt godt i munnen, så vi gjør som våre kolleger i inn- og utland og kaller det binge watching en stund til.

Randi Zuckerberg som intervjuet Brunetti, bragte forøvrig på bane begrepet Stream cheating; å bedra sin partner ved å i smug se videre på en serie man ser sammen.

Publikumsvennlighet eller markedsstunt?

At Brunetti synes binge watching er en god idé er kanskje ikke så rart; det har hjulpet serien han har produsert med å få mye oppmerksomhet, og har også vært et fint overskrift-skapende grep for Netflix som både har gitt dem oppmerksomhet om selskapet og serien og som har latt dem fremstå som noe annet og mer publikumsvennlig enn gårsdagens giganter.

Samtalene blir borte

Men lansere-alt-på-en-gangmodellen har også møtt endel motstand, HuffPost Live-sjef Roy Sekoff sa at det å se på serier også er sosialt, og at samtalen er mer spennende enn selve serien – vi vil ha den delte opplevelsen, mente han i sin session Is Online Video Killing TV Når man mister watercooler talk-delen av en serieopplevelse, blir den fattigere.

Roy Sekoffs syn på Binge Watching

Som et eksempel trakk han frem Arrested Development, der fansen hadde ventet 7 år på nye episoder. Da de nye episodene kom og ble lagt ut alle på én gang, Snakket de om serien i en og en halv uke, og så var det over. Det blir som en one night stand med vill gymnastisk sex.

Hva sier Google Trends?

Her er oppmerksomhetsutviklingen for to serier som har blitt porsjonert ut henholdsvis alt-på-en-gang og ukentlig:

Ikke bærekraftig

Sekoff hadde nylig opplevd å være i et møte der samtalen kom inn på en serie, og en av møtedeltagerne hadde holdt seg for ørene mens hun ropte Ikke si noe, jeg er på episode syv hvorpå hun stormet ut av rommet. Han mener dette ikke kan vare.

Find other friends

Da House of Cards-producer Brunetti ble spurt om hva han tenkte om at man ikke kunne snakke om serien ved vannkjøleren, sa han at det hadde vært et stort spørsmål da de først bestemte det. Men hans syn var at hvis du har venner som spoiler for deg, er de rasshøl, og du burde finne andre venner. Slik han så det var det akkurat som med bøker – selv om folk ikke leser bøker samtidig, er det få som forteller hvordan det går i boken.

En til som har sagt noe om dette nylig, er Netflix-cogründer Mitch Lowe, som for en måneds tid siden sa You lose that long-term buildup that the weekly episodes built

Binge! av ang allen på Flickr CC BY NC SA
Binge! av ang allen på Flickr CC BY NC SA

Hva tenker dere; bør folk få alt på én gang så de kan boltre seg i det som de selv vil, eller bør vi som gir dere videoinnhold porsjonere det ut etter et tidsskjema, slik at fellesopplevelsen blir bedre?

13 kommentarer

 1. Viggo Venneløs

  Jeg foretrekker å se serier i en jafs, så setter pris på at netflix slipper alt med en gang. Serier som slippes en episode av gangen venter jeg med til alt er ute, og ser en eller flere sesonger av gangen.

  Men nå har jeg ingen venner, og knapt noen bekjentskaper, så jeg er ikke plaget med spoiling 😀

  Svar på denne kommentaren

 2. Andreas Hadsel Opsvik

  Dette er jo spesielt interessant i kjølvatnet av True Detective, som har holdt publikum engasjert på «gamlemåten» – med teoriar om kven og kva som er løysinga på mysteriet. Det ville ikkje ha hendt om HBO skulle ha lagt om til Netflix-modellen og lagt ut heile serien samtidig.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg tror gamlemåten kan fungere veldig bra for litt kortere serier som True Detective og and HBO serier med rundt 12episoder i snitt. I alle fall med tanke på at de kommer ut på nett samtidig som USA.
   Krever også mer å følge med på en serie over flere måneder som de fleste serier gjør Og med mindre sesonger blir handlingen mer komprimert og gjør det mer spennende å følge med på. Tenker jeg.

 3. Jeg foretrekker ikke Netflix fordi jeg ønsker å se en hel sesong av gangen, jeg foretrekker det fordi jeg slipper å se bare én episode. Jeg mister rett og slett tråden når jeg ser en og en episode, en gang i uken. Jeg tror ikke det er så mange som ser en hel sesong på en kveld feks?

  Hvis man feks delte en sesong i 4 deler, og slapp hver del (4-5 episoder) en gang i uken tror jeg kanskje man hadde oppfylt manges krav. Man slipper døgnfluefenomenet, samtidig som de som ønsker å se hele sesongen i et jafs slipper å vente mer enn en måned…

  Watercooler praten tror jeg for det meste har vært aktuelt ifm direktesendinger og aktualitetsprogrammer (sport, grand prix, gullruten), og sånn tror jeg det har vært i mange år. Det lever de fleste fint med.

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend (svar til Erlend)

   Kan ha med at jeg skrev kommentaren fra en annen applikasjon (Reeder 2), ser ut til å fungere nå. Beklager!

   På RiksTV dekoder kan jeg se egenprodusert innhold fra TvNorge når jeg vil (de utløper naturligvis etter hvert) via streaming. De legges ut rett etter sendetid. Skulle gjerne hatt dette for NRK også, men også med tilgang til fulle serier.

 4. Jeg binger altfor ofte, men samtidig følger jeg serier som kommer ut en gang i uka. Og helt ærlig husker jeg mer fra de ukentlige seriene enn de jeg binger. (Oppsiden er at jeg kan se samme serie mange ganger og bli like overrasket!)

  Meeen det kan hende det er hjernen min det er noe galt med.

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend (svar til Selda)

   I etterkant setter jeg mer pris på en serie jeg har fulgt over tid. Men spenningen man sitter igjen med etter en episode, gjør at jeg vil ha mer… Om binge watching er en mulighet, så tar denne spenningen styringen.

   Ser som regel 3-4 episoder i slengen (ca en films varighet). Er sikkert en grunn til at filmer normalt varer rundt 2 timer. Må da ligge noe forskning bak dette? Kanskje det er nettopp dette som gjør at mange ønsker å se flere episoder i slengen?

 5. Raymond Julin

  Det ligger i ordlyden at det er en dårlig. Definisjonen av binge lyder noenlunde indulge in an activity, esp. eating, to excess..
  Å se en hel sesong House of Cards på en kveld blir som å spise hele Smash-posen på rappen — jævlig digg men ikke dermed sagt den tilnærmingen du sitter igjen med mest opplevd i etterkant på. Dekadent er hva det egentlig er.
  Egentlig er det bare seriebransjen som har utøvd kunstig måtehold på vegne av konsumenten i så mange år at det føles unormalt når vi plutselig selv sitter på makten.

  Selv gjør jeg begge deler, men aller helst ser jeg 2-3 episoder før jeg blir passe mett. Når jeg har binget f.eks Twin Peaks over en helg så sitter jeg igjen med tomhet i etterkant.

  Svar på denne kommentaren

 6. Daniel Lillegård

  Her hos oss venter vi heller til en sesong er over før vi begynner å se. Dette handler ikke om å fråtse igjennom alt på en jafs, men om å ha muligheten til å sette seg ned og se en episode når vi har tid. Er det lørdag kveld og junior sover godt så kanskje vi til og med ser to.

  Svar på denne kommentaren

 7. Lydia Thomas

  Foretrekker rett og slett å vente til minst to episoder er ute, som f. eks med Broen og Mammon. Ser to – tre episoder i slengen. Har aldri sett en hel serie i slengen. Hadde vært flott om 5 episoder ble frigitt samtidig. Det holder for meg. Hvis hele serien faktisk ER laget, og NRK bare «holder igjen», hvorfor? Tendensen går da vel mot at vi strømmere selv ønsker å velge NÅR og HVOR MYE vi vil se? Enten det er to eller ti episoder etter hverandre?

  Svar på denne kommentaren

 8. Her er den nye NRK Super-appen

  […] watche» favorittseriene sine. NRKbeta har tidligere skrevet om binge watching her og her. Når avspilling av en episode avsluttes, vil en nedtelling begynne for automatisk avspilling av […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.