nrk.no

Slik lager NRK ny fasade

Kategorier: Design,NRK & Video

Detalj fra fasadeprojeksjonen på Eidsvoll Foto: NRK

Eidsvollsbygningen har aldri sett så spektakulær ut!

Historien sitter dypt i veggene på Eidsvoll. I anledning grunnlovjubileet viste NRK den fram på en ny måte for 6000 publikummere og nesten 800.000 TV-seere.

NRK Design står bak fasadeprojeksjonen hvor laser-skanning, kraftige projektorer og avansert 3D-programvare brukes til å visualisere historie på en bygningsfasade. Med Eidsvollsbygningen som lerret, utfoldet de et historisk sveip fra 1814 til i dag på 4 minutter.

Bakomfilm

Denne bakomfilmen viser arbeidet bak showet, og gir deg samtidig en liten innføring i de tolv trinnene som skal til for å lage et tilsvarende show:

NRK Design stod for design og regi, og samarbeidet med firmaet Øyedrops om produksjonen.

3D-print og projektorer

Som en del av forarbeidet, skrev de ut en testmodell av fasaden i 3D for å prøve animasjonene. Mye må stemme når de fire 40K-projektorene som skal lyse opp den faktiske fasaden skrus på.

– Dette var et stort prosjekt som satte krav til oss visuelt, teknisk og som historiefortellere, sier Kurt Jarnes og Bård Hole Standal fra NRK Design.

Detalj fra NRKs mapping av Eidsvollsbygningen Foto: NRK Design
Detalj fra NRKs mapping av Eidsvollsbygningen Foto: NRK Design

Fordi dette er helt ny teknologi for teamet måtte de tenke på alternative måter. TV-formatet er de godt kjent med, men å projisere video på en fasade er noe ganske annet.

Omfangsrik laserscanning

Rune Røsting i NRK Design forteller at de var nødt til å rekonstruere Eidsvollsbygningen ned til hver minste detalj i 3D for at fasadeprojeksjonen skulle fungere. Det resulterte i laserskanningsdata på vel over 30 GB, noe som var ganske utfordrende å håndtere.

Du kan se projeksjonen i sin helhet her:

Hva synes du om projeksjonen?

20 kommentarer

 1. Veldig stilig. Lignet tidvis litt vel på projekseringer fra Roger Waters The Wall-produksjon, men det er jo lett å skjønne at man har tatt inspirasjon derifra.

  Morsomt å se NRKs gode HD-kameraer filme alle de som tar opp sine dårlige mobilkameraer for å filme det samme. Hva skal de bruke sin egen film til?

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Tormod Hvidsten Gjedrem)

   Hei Tormod! Riktig at dette ble direkteoverført på fjernsyn, men vi henviser til selve prosjektet i denne saken. Det er første gang dette er gjennomført på Eidsvollsbygningen.

  • Per-Tore (svar til Ståle Grut)

   Jeg vet dette er en gammel kommentar men håper du kan svare. Det er vel noe av det samme også de brukte under 100 års jubileet til Tour de france

 2. Absolutt konge!
  17 mai blir ein av de største dag i norske historie, dokka fyller 200 år i frihet og kjærlighet så bli stolt av deres greit landet. Eg veit er det langt herifra men Gratulerer med dagen Norge!

  Svar på denne kommentaren

 3. Noe lignende ble jo gjort på en av fasadene til Nidarosdomen for et par år siden. Så vidt jeg husker var det mye stillbilder, men og en del animasjon. Ser ut som dere har tatt steget noe lenger her da å utnytter fasaden bedre og kjører større animasjoner/filmsnutter.

  Svar på denne kommentaren

  • roar (svar til henriko)

   Fasade på Nidarosdomen var med store Pani/PiGi slidesprojektorer, det blir noe helt, helt annet. Det var fint det også, men med videomapping som dette blir det mer fancy, med vegger som ramler ned, 3D-triks etc.

  • Ståle Grut (NRK) (svar til roar)

   Stemmer at dette var mer avansert mapping av fasaden! Nidarosdomen ble kun opplyst slik beskrevet .

 4. Lonely Punker

  Eg veit ikkje kva som gjekk gale, men det var ikkje mogleg å få videoen fram på fullskjerm i Opera 12.16. I staden kom kom det heller ei vertikal stripe som dekte den venstre tredjedelen av skjermen.

  Svar på denne kommentaren

  • Synes Eidsvoll animasjonen var helt rå, og skulle gjerne vært der – slikt er jo best Live. Det minnet meg noe om Roger Waters, det er riktig, men de hadde brukt bygget veldig bra, og spesielt vinduer som falt ut, og f.eks kube trikset er genialt.

   Synes dette er en flott måte å markere deet på

   Disney – ser ikke så bra ut, den er sikkert flott der og da, men 3d effekten i bygget gjør det litt flatt.

 5. Det utrolige er at verken Internet Explorer , Chrome og Opera vriker med fullskjerm men det MEST utrolige er at med mozilla firefox virker det. har hatt veldig ofte trøbbel å vise nettsider med mozilla

  Svar på denne kommentaren

 6. Fint å se hvordan vi har utviklet oss som samfunn. Artig at video av 200-årsfeiring viser den fantastiske teknologiske utviklingen. I tillegg: I stedet for å bruke øynene våre kan vi i dag se verden gjennom små skjermer! Veldig praktisk for nærsynte! Også veldig nyttig for å slippe å ta alle slitsomme sanseinntrykk 100% inn over seg. Vi er en fantastisk menneskehet.

  Svar på denne kommentaren

 7. Én ting er at projeksjonsshowet er bra laget i seg selv (jeg syns egentlig slikt blir litt masete og.. harry på et vis, men that’s just me..).

  Men jeg sender også en klapp på skuldra til den eller de som har gjort seg fin flid med bakom-filmen! Jeg likte faktisk den best =) Og de er vel såpass travle hos dere også at det krever litt personlig overskudd og engasjement å få laget en slik en på tampen av et prosjekt.. Så kudos for innsatsen!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.