nrk.no

Nå vil Google scanne hele verden i 3D

Kategorier: Apps,Gadgets & Mobil


Project Tango heter et svært spennende og relativt grensesprengende prosjekt fra Google. I går annonserte teamet bak at teknologien blir tilgjengelig på utsiden av utviklingslaben.

Google har tidligere tatt bilder langs ufattelige 8 millioner kilometer med vei til sitt Google Streetview prosjekt, de tilbyr satellittbilder av hele jordkloden gjennom Google Earth, samt kart og informasjon, og har også latt deg «rusle rundt» blant kjente landemerker med Google Treks.

Nå ser turen ut til å gå innendørs, og attpåtil i 3D via nyvinningen «Project Tango».

Utgangspunktet for Google Advanced Technology and Projects (ATAP), et team som innehar slagordet «We like epic shit», var at dagens mobiltelefoners «virkelighetsforståelse» stopper ved rammene av skjermen.

Screen Shot 2014-02-21 at 10.47.51

Målet med Project Tango er derfor å gi mobiltelefonen muligheten til å forstå verden, akkurat slik vi mennesker forstår den. Her er hva Googles folk bak sier om prosjektet:

The goal of Project Tango is to give mobile devices a human-scale understanding of space and motion.

Over the past year, our team has been working with universities, research labs, and industrial partners spanning nine countries around the world to harvest research from the last decade of work in robotics and computer vision, concentrating that technology into a unique mobile phone.

Google har også sluppet en video av hva Project Tango er for noe, hva de vil med teknologien og hvordan du kan være med på morroa videre.

Teknologien bak

Resultatet av prosjektet så langt er en 5 tommers mobiltelefon stappet full av spennende hardware og software.

Screen Shot 2014-02-21 at 10.50.02

Telefonen har sensorer som gjør den i stand til å kontinuerlig oppdage og registrere alle bevegelser den gjør i 3D, mens den samtidig lager et 3D-kart av omgivelsene rundt seg.

De innebygde sensorene lar telefonen gjøre 250 000 3D-målinger i sekundet, registrere posisjon og orientering, for så å kombinere disse dataene til en komplett 3D-model av omgivelsene rundt deg.

Telefonen kjører selvsagt Googles eget mobiloperativsystem, Android, og er utstyrt med et eget API for utviklere.

Screen Shot 2014-02-21 at 10.49.34

Hvilke muligheter vil dette gi?

Mulighetene med en telefon som er stappet full med denne typen teknologi er selvsagt mange.

Den mest opplagte er at den gjør deg i stand til å lage en 3D-model av dine omgivelser som du igjen kan bruke i utallige sammenhenger, som for eksempel å se hvordan en virtuel sofa faktisk vil passe i stua. Også som et hjelpemiddel for blinde hvor telefonen kan scanne hvordan et rom ser ut, for så å gi lydbeskjeder til brukeren om hvor man kan gå og ikke.

Screen Shot 2014-02-21 at 10.48.26

Også når det kommer til spill er det mulig å se for seg muligheter med denne typen teknologi. Eller for å sitere utviklerne selv:

Imagine playing hide-and-seek in your house with your favorite game character, or transforming the hallways into a tree-lined path. Imagine competing against a friend for control over territories in your home with your own miniature army, or hiding secret virtual treasures in physical places around the world?

Teknologien, slik den framstår i dag, befinner seg på et svært tidlig stadium. Det er likevel interessant å se at Google allerede er klare med prototyper og et API som de vil dele og utvikle videre sammen med utviklere der ute.

Screen Shot 2014-02-21 at 11.48.11

Vi ser for oss at Tango, som teknologi, også kan bli utnyttet greit når det kommer til wearables. Google Glass er allerede godt på vei, og spleising av teknologien fra Project Tango med Glass, setter i gang en relativt heftig tankeprosess her i redaksjonen.

Google er ikke alene om å leke seg med denne typen teknologi, og som smarte sjeler påpeker i hackernews-tråden om Google Tango, kjøpte Apple i fjor firmaet PrimeSense, som blant annet utviklet den første generasjonen av Kinect.

200 prototyper. 1 kan bli din

Det er altså et mangfoldig og sammensatt team som har jobbet med teknologien over tid, og teknologien er nå tilsynelatende nå såpass moden at jeg, du og hvermannsen kan få starte å leke med den.

Du kan nemlig søke om å få være med på den videre utviklingen av produktet gjennom et partnerprogram hvor Google har 200 prototyper tilgjengelig for ivrige utviklere.

Screen Shot 2014-02-21 at 10.48.03

Google ATAP-teamet er også ansvarlig for Project Ara, hvor målet er å bygge en modulbasert smarttelefon.

Så ønsker du å svinge deg med Google, er søknaden åpen for alle. Vi ønsker lykke til, og gleder oss til å følge utviklingen av denne teknologien videre.

PS: Får du napp hos Google hører vi gjerne fra deg! 🙂

4 kommentarer

 1. Nå vil Facebook virkelig knuse Snapchat – og overta mobilkameraet ditt

  […] nærliggende eksempel er hvordan en kan kombinere kameraet med noen flere av mobilens sensorer, og du får et kraftig verktøy for å kartlegge og digitalt manipulere omgivelsene dine. Dette […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Hei, er det noen som vet hvordan det gikk med «Project Tango»?

  Er dette prosjektet fremdeles «live» eller lagt ned?

  Denne teknologien kan virkelig revolusjonere måten man jobber med innenfor ulike bransjer innenfor f.eks. bygg, arkitekt, oljebransjen og mye mer.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.