nrk.no

Google vil la deg kjøre Windows-programmer på Chromebook

Kategorier: Gadgets & Windows


Google har lenge utfordret Microsoft i den rimelige enden av PC-markedet med sitt Chrome OS for bruk på enkle og billige Chromebooks.

Nå stikker Google nok en finger i siden på konkurrenten ved å gjøre det mulig å kjøre Windows-programvare på Chromebook. I går kom nyheten om at de har teamet opp med VMware for å la bedrifter streame eksisterende Windows-programvare til Chrome OS via WMwares Horizon DaaS Platform.

Timingen for Googles framstøt er nok neppe tilfeldig. Microsoft slutter med support på Windows XP 8. april i år, og mange bedrifter, som fortsatt kjører på denne plattformen, blir nødt til å gjøre et skifte av operativsystem, og der håper kanskje Google at deres Chrome OS på billige Chromebooks med programvare i nettskyen skal seile opp som et fristende alternativ.

Screen Shot 2014-02-13 at 14.57.10

Chromebooks er ennå ikke tilgjengelig i Norge, men forventes lansert også her til lands i løpet av 2014. I 2013 stod salget av Chroomebooks for 21% av det totale laptop-salget i USA.

Løsninger for å kjøre Windows-programvare på både Mac OS, Linux, BSD og Solaris finnes blant annet i form av Wine, som i praksis pakker inn det eksisterende Windows-programmet og lar det spille av på de nevnte operativsystemene.

Hva tror dere? Er billige bærbare laptoper med programvaren i skyen løsningen også for norske bedrifter i det lange løp? Del gjerne erfaringer og tanker med oss i kommentarfeltet!

5 kommentarer

 1. Ikke aktuellt for meg personlig, eller for IT på jobb som jeg administrerer. Vi holder oss til Windows maskiner, foreløpig Win 7 pga lærekurve for ansatte med påfølgende produksjonstap. De blir nok Win 8 i løpet av året, men ikke over hele linja men stykkevis og delt etter hvert som pc’er må skiftes ut.

  Svar på denne kommentaren

  • Dette er en veldig typisk holdning der ute, som forundrer meg. Nå skal dere gjennom et skifte, som kommer til å gjøre vondt. Hvorfor benytter dere ikke anledningen til å se på alt med friske øyne?

   Hva om dere f.eks. byttet til Mac? En MacBook Air er ikke dyrere enn en annen kvalitetslaptop. Det er er gratis OS og «office», som fungerer helt fint i et MS-miljø, og det er kanskje en enklere overgang enn til Win 8 for brukeren. Hvor mange av brukerne dine har mac hjemme allerede?

   Eller går Google Apps, og lar brukerne velge OS. For €4 i mnd pr bruker har du erstatning for både Office, Exchange, Sharepoint, filserver og mer til.

   Poenget mitt er ikke at det ene nødvendigvis er bedre for alle, men at det kan være greit å ta en skikkelig vurdering av og til. Men kanskje er det nødvendig at sjefen din gjør det, at den store besparelsen er ar din jobb blir overflødig?

 2. Dette (chromebook med skyvirtualisert XP) er en løsning som vil fungere glimrende i noen sammenhenger og vil være mer eller mindre katastrofal i andre sammenhenger. Det er vel skjelden at «one size fits all» i IT, men det er alltid interessant å ha et verktøy til i verktøykassen, så gjelder det bare å vite når det skal brukes.

  (sløydlæreren hadde gått gjennom for elevene om viktigheten av å bruke riktig verkstøy til arbeidet. Litt etter kommer en elev farende:
  – Lærer, jeg trenger en tang!!!!
  – Hva slags tang var det du sa at du trengte?
  – Det gjø’kke så farlig, jeg skal bare bruke den til å dælje inn noen spiker med)

  Svar på denne kommentaren

 3. Som MK-lærer i videregående skole har jeg opplevd mye rart; – skoler som prioriterer bort Mac, skoler som har Mac, men ikke kvalifiserte servicefolk på IKT som kan fikse Mac.

  Enig i at det er viktig med riktig verktøy for å gjøre jobben, og da kan det være lurt å gjøre en helhetsvurdering etter kost-nytte-prinsippet. For mange lærere og elever vil Chromebooks være midt i blinken. Og etter noen år, når kullene som har brukt Chromebooks går ut av skolene, vil de ta i bruk det samme i yrkeslivet siden de har lært seg å bruke det og funnet ut hvilke jobber det passer til.

  Svar på denne kommentaren

 4. Man er ikke mye herre over egen maskinpark på osx.
  Nå er jo tanken i teorien god med chromebooks, men utover det at man har tilgang til bios og OS så er dette for tynnklient å regne, med programmer kjørende på noen andres server, sågar ikke et skritt i riktig retning.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.