nrk.no

Vi har testet Facebooks nye papir (video)

Kategorier: Apps & Det sosiale nettet

Facebook Paper

Facebook vil revolusjonere måten du bruker tjenestene deres på mobil. De har satt sine flinkeste designere på oppgaven og i går lanserte de sin nye mobilapp i USA.

Den heter Paper, som i «papir». Eller «avis». Og noe av det de prøver å få til er å gi innholdet mer fokus. Å utnytte den lille skjermen på mobiltelefonen maksimalt slik at opplevelsen blir mer som for et magasin eller en avis. Appen er enn så lenge bare tilgjengelig i USA, men du kan laste den ned dersom du har en amerikansk iTunes-konto eller trikser litt med andre innstillinger. Om ikke det var begrensninger nok, så er den kun tilgjengelig for iPhone. Ingen versjon for android, windows phone, surface eller iPad enda. Men blir dette en suksess så kommer det nok det også.

Vi har installert den og testet den noen timer.

Design

Dette er meget gjennomarbeidet. Appen lar deg bla i din facebookstrøm på en helt ny måte og det er nok smart at Facebook lanserer som en egen app. Det vil ta litt tid å venne seg til denne måten å navigere på. Innholdet har høy fokus. Knapper og menyer er fjernet til fordel for fingerbevegelser i alle plan. For de av dere som har brukt Flipboard så vil dere kjenne igjen noe av navigeringen. Men Facebook Paper gir enda mer sømløs flyt.

Jeg er så vant til at Facebook er en lang relativt kronologisk strøm som jeg scroller nedover i at jeg hadde forventet å bli ganske forvirret og kanskje mest irritert over så store endringer. Men jeg må si at grensesnittet er såpass intuitivt at jeg finner frem raskere enn forventet. Etter de første minuttene med bruk er jeg positivt overrasket.

For store bilder benytter Paper bevegelsessensoren i telefonen slik at du kan vippe på den for å se rundt på bildet. Dette ser fancy ut i demonstrasjonsvideoer, men fungerer det bra i praksis? Ja. Det gjør at du kan se på detaljer i et stort bilde fremdeles med bare en hånd på telefonen. Du trenger ikke ta opp den andre hånden for å dra bildet ut og navigere deg rundt.

Nyhetsoverskrifter
Nyhetsoverskrifter

Innhold

I tillegg til den første kategorien som enkelt og greit heter Facebook og som inneholder alt det vanlige fra din facebookstrøm kan du legge til kategorier med innhold fra profesjonelle aktører og blogger. Toppsaker, teknologinyheter, reise, mat, foto, humor og mange fler. Dette er innhold som er valgt ut av Facebook sitt eget innholdsteam, men mesteparten fungerer fremdeles slik at det er linker til kildene og sakene i seg selv blir åpnet i en innebygget nettleser som gir deg originalsaken med eventuell reklame og det hele.

Dette blir en rask måte å komme til øvrige nyheter og informasjon utover det dine venner allerede har delt med deg i din vanlige strøm av info. Du kan ikke fritt legge til dine egne kilder. Det blir litt som andre samletjenester som gode gamle Yahoo, MSN eller sol.no her hjemme på bjerget. En redaksjon gjør et utvalg for deg og linker videre til sakene hos dem som produserer innholdet.

Velg blant flere kategorier innhold
Velg blant flere kategorier innhold

Hovedgrunnen til at appen først kun lanseres i USA er nok at dette innholdet krever en redaksjon som velger og inngår samarbeid med innholdsprodusenter. Denne delen har begrenset nytte for andre land før du enten kan legge til kilder selv eller at Facebook får på plass et lokalt innholdsteam som kan gi deg mer tilpassede nyheter i denne delen av appen. Facebook er en stor trafikkdriver og det blir spennende å se hvilken type avtaler de kommer til å gjøre. Her er det duket for uenigheter som vi har sett konturene av på nettet før: vil Facebook kreve penger av innholdsleverandørene for å bli frontet i deres nye utstillingsvindu, eller vil innholdsleverandørene kreve penger av Facebook for å benytte deler av deres innhold?

Fungerer det?

Etter å ha testet Paper en stund sitter jeg igjen med inntrykket av en meget gjennomarbeidet applikasjon. Det er fort gjort å gå seg vill i fancy nymotens navigering for estetikken og effektenes skyld. Men med et resultat som rent brukermessig ikke er noe bedre enn det trauste du hadde før. Det er snakk om en ganske hårfin balanse. Og det tar mer enn noen timers testing å finne ut om dette virkelig holder mål. Men jeg tar meg allerede i å savne noe av flyten i Paper i andre apper jeg åpner. Det blir rett og slett spennende å se om jeg til slutt ender med å føle at alt annet virker gammeldags og tregt, eller om jeg etter en innledende fascinasjon fort vil tilbake til mer tradisjonell navigering.

Jeg er litt usikker på om jeg vil få samme oversikten som jeg føler at jeg har i den gamle facebookappen. Det vil vise seg. Akkurat nå er Paper litt uoversiktlig, men det fungerer så bra at jeg tror jeg vil få oversikten etter å ha brukt den en stund.

Hva med publiseringen

Her ble jeg litt skuffet. Jeg trodde at selve verktøyet for å publisere innhold skulle bli bedre. Men her er det fremdeles stort sett lagt opp til standardformatet med en tekst og et bilde eller tre. Noe mer avansert form for historiefortelling med kombinasjon av bilder, tekst og video i en mer kreativ layout enn det du er vant til fra før får vi ikke ennå.

Konklusjon

Meget lovende men litt uoversiktlig til å begynne med. Kan komme til å sette standarden for en del mobilgrensesnitt fremover. Utvalgt innhold i tillegg til din vanlige facebookstrøm står og faller på kvaliteten, lokale tilpasninger og hvilke avtaler som gjøres med innholdsleverandørene.

Facebook har ikke hatt for vane å imponere oss med sine mobilapper. Men her har de kommet med et friskt pust. Presentasjonen og navigeringen vil også fungere ypperlig for større brett, så vi håper de tar dette videre til flere plattformer.

Facebook har vært med oss ganske lenge; de har 10-årsjubileum for tiden, og det er 7 år siden det store verdens-frislippet som gjorde tjenesten vanlig i Norge. I løpet av disse årene har tjenesten lagt seg ut etpar buksestørrelser (det vi ofte kaller bloat i programvare og nettjeneste-sammenheng). Det som startet som en enkel tjeneste for å holde rede på folk og dele statusoppdateringer har fått flere og flere funksjoner, og det er etterhvert vanskelig å finne frem i alle funksjonene. En slankere tjeneste, som bare bruker noen av Facebooks funksjoner motvirker det uoversiktlige rent funksjonsmessig.

Men ser man på konkurrenter som Instagram og Snapchat, så er de enda enklere tjenester. For Instagram måtte Facebook bla opp en milliard dollar for å gjøre dem til en eiendel i stedet for en konkurrent. Og for Snapchat har de også prøvd å by store summer. Paper kommer nok ikke til å motvirke at nye superenkle tjenester dukker opp og vokser så fort at Facebook blir litt smånervøse, men de har på en i første omgang litt uoversiktlig måte klart å fokusere på det som de anser som sin kjerne: tekst, bilder, linker og video fra din omgangskrets. I tillegg har de lagt på enda flere linker enn det dine venner klarer å gi deg, med ekstra sider som har profesjonelt produsert innhold.

Vi trenger mer tid for å kunne slå fast om dette blir en stor suksess og om Paper til slutt kommer til å erstatte den opprinnelige facebookappen, men de er inne på noe og vi er spent på både fortsettelsen for Paper og lurer også på om selve navigeringen og grensesnittet kommer til å inspirere andre.

Har noen av dere testet? Hva syntes dere?

6 kommentarer

 1. Foretrekker å lese gode nyhetskilder inn med åpne standarder som RSS. Så kan jeg selv velge hvilken nettjeneste jeg vil bruke for å lese nyhetsstrømmen, uten å gi totaloversikt over lesevanene mine til et enkelt selskap som må gi avkastning som rettferdiggjør en børsverdi på 967 900 000 000 kroner.

  Svar på denne kommentaren

 2. Erik Vesteraas

  Det mest interessante ved denne lanseringen for min del var Origami, et prototyping-verktøy for interaksjonsdesign brukt til utviklingen av denne appen, basert på Quartz Composer. Så vidt jeg husker brukte de Quartz Composer under prototypingen av Facebook Home også, men med Origami har de gjort det til et virkelig interessant protoyping-verktøy.

  Svar på denne kommentaren

 3. Direktesending er medienes nye luftspeiling

  […] OculusFacebooks kreative avdeling, som utviklet nye apper som Instant-article forgjengeren Paper og Snapchat-klonen Slingshot ble lagt ned i […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.