nrk.no

Nå kan du 3D-printe i ulike materialer og farger

Kategorier: Design & Gadgets


3D-printing slik vi kjenner teknologien og printerne i dag, har stort sett begrenset seg til å kunne printe i en type materiale, og i en (eler få) farger av gangen.

Nå har imidlertid den første printeren som er i stand til å printe i flere ulike materialer, og i tillegg kan printe i et utvalg farver, sett dagens lys.

Stratasys Objet500 Connex3 heter nyvinningen, og kan skryte på seg å være verdens første 3D-printer som kan printe «multi-material» og «multi-color» på samme tid. Objet500 benytter seg av tre ulike basis-resiner som den kan kombinere til alt fra harde materialer til gummilignende materialer som er bøyelige.

Stravasys Objet500 Connex3 kan printe i mange ulike materialer og med mange ulike farger
Stravasys Objet500 Connex3 kan printe i mange ulike materialer og med mange ulike farger

Printeren gir deg også mulighet til å velge i ti ulike fargepalletter som blandes og gjør at de ulike materialene også kan printes med et hav av ulike farver.

På lista over produkter som Stratasys viser fram som eksempler på hva printeren er god for, finner vi sykkelhjelmer, vernebriller, sykkelseter, fleksible sko og hodetelefoner.

color_and_rubber_shoes

color_cmy_razor_handles

En prototype på en amerikansk fotball-hjelm i ulike materialer og farger
En prototype på en amerikansk fotball-hjelm i ulike materialer og farger

color_transparent_three_glasses

Med en prislapp på rundt to millioner norske kroner, er nok printeren, når den forventes å komme våren 2014, mest forbeholdt bedrifter som driver med prototypeutvikling.

Innen produktutvikling har imidlertid en slik printer et enormt potensiale, og det gleder oss her på NRKbeta å se at 3D-printingsteknologien gjør stormskritt framover.

Skrytevideoen fra Statasys viser blant annet hvordan sykkelprodusenten Trek bruker printeren i sin utvikling av prototyper for sine sykler – en prosess hvor man tidligere måtte sende datamodellene til fabrikken hvor delen skulle produseres, for så å få tilsendt en prototype tilbake. Med en 3D-printer som både kan printe farver og i ulike typer materialer, kan utviklingsprosessen forenkles og effektiviseres betraktelig.

http://www.youtube.com/watch?v=FglwisdGMH8

Mye har skjedd siden den spede starten av 3D-printing, og printere som Objet500 Connex3 definerer en ny ære innen 3D-printing, hvor flere materialer, flere farger og flere muligheter står sentralt. Vi gleder oss til denne teknologien blir enda mer tilgjengelig og dukker opp i hylla på Elkjøp.

Les også: Å skrive i tre dimensjoner

4 kommentarer

  1. Karl Martin Lund

    Lurer på hva driftsutgiftene er. Jeg ser for meg en bransje hvor en kan få laget dingser etter mål. Lag en brukervennlig programvare som lar «mannen i gata» designe hva det nå er han trenger, send inn og motta dingsen i posten noen dager senere. Eventuelt et verksted hvor man forklarer hva man skal ha, og får det relativt umiddelbart etterpå.

    Hvis denne maskinen ikke bruker alt for lang tid og for dyrt råmateriale, burde det da gå an å få dette til å gå rundt?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.