nrk.no

Dette trikset gir deg nybakt brød hver morgen

Kategori: Tips & Tricks

Nybakt brød.

Og det tar deg ikke mer enn ca tre og et halvt minutt. Her er det to gode venner som gjør all jobben for deg. Først gjæren, så ovnen.

Bake

Vi som er over middels teknologiinteresserte og blant de ytterst få som faktisk klarte å programmere VHS-spilleren til å gå i opptak på riktig tidspunkt kan bruke det samme trikset for å la andre dingser jobbe for oss fullstendig automatisk. For eksempel stekeovnen.

De siste årene har det vært en del snakk om knafritt og grytestekt brød. Kort fortalt går det ut på at du lager en litt fuktig brøddeig som bare røres sammen og som ikke trenger noen som helst form for elting. Du tar tiden til hjelp. Lite gjær og en heving som går over 5-12 timer. Jeg skrev om dette på min private blogg for tre år siden.

Etter å ha bakt den typen brød en stund slo det meg at jeg kan forenkle det hele enda mer og programmere ovnen til å starte stekingen automatisk. Da er det eneste jeg trenger å gjøre å røre sammen deigen, sette den i ovnen og la gjær og ovn gjøre jobben.

Det har fungert så bra at vi stort sett har nybakt brød hver morgen hjemme hos oss.

enkelt er det:

400 gram mel (minst 200 bør være fint hvetemel. Bland ellers fritt inn grovere meltyper, havregryn osv)
3/4 ts tørrgjær
1,5 ts salt
1,5 ts sukker

Bland alt det tørre

3 dl vann
Evt. litt olje

Rør sammen til en fuktig deig.

Vipp over i en brødform. Sett den inn i kald stekeovn. La det stå og heve i ovnen i 5-12 timer. Så steker du på 230 grader i 50 minutter. Du kan selvfølgelig starte stekingen manuelt etter at hevingen er ferdig. Men om du vil ha nybakt brød klart når du står opp programmerer du ovnen til å starte stekingen etter det antall timer som passer med når du står opp.

Du bør ikke la brødet stå i ovnen på ettervarmen spesielt lenge, så dette er en god motivasjon til å faktisk slepe seg ut av sengen. Noe som generelt blir et hakk lettere når du våkner til duften av nybakt brød.

Molekylærgastronomisk bibel.
Molekylærgastronomisk bibel.

Og dersom du vil eksperimentere videre, men som den gode nerden du er også vil vite hva som egentlig skjer. Så er det bare å finne nærmeste nettbokhandel og bestille molekylærgastronomibibelen «On Food and Cooking» av Harold McGee. Ser ut som en lærebok i fysikk og kjemi. Og det er den forsåvidt. Men da med fokus på fysikken og kjemien bak matlaging.

Og så må dere gjerne dele erfaring og spørsmål i kommentarfeltet.

82 kommentarer

  • Problemet med maskinen slik jeg ser det, er at det blir en upraktisk fasong på brødet med veldig store skiver og et hull etter eltepinnen i bunnen. Dessuten gir ihvertfall min maskin ingen skikkelig skorpe, og brødet virker av en eller annen grunn «tørt». For å få ferskt brød om morgenen må jeg derfor stå opp to ganger ekstra: 1. gang for å ta deigen ut og sette til heving i litt varm ovn i 40 min,, 2. gang for å sette på steking.

   Men det kunne vært interessant å prøve dette alternativet for bare å måtte stå opp én gang ekstra. 5-12 timer virket litt upresist så her må man kanskje prøve seg litt fram. Jeg har erfart at hvis det hever for lenge så blir det for mye gass, og brødet kan kollapse helt istedet for å bli luftig.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Bjørn)

   5-12 timer er ganske upresist ja. Men gjenspeiler min erfaring med denne måten å lage brød: det blir godt med 5 timer og det blir godt med 12. Men det er riktig at for lang heving kan få det til å falle litt sammen. Men har aldri opplevd at det har blitt helt flatt.

  • Funket som bare det. Brødet ble knallgodt og frokosten særs vellykket. Slipper å kaste bort penger på en brødbakemaskin.

  • Brødulf (svar til Bjørn)

   Blir brødet tørt i brødbakemaskinen så kan en ikke skylde på maskinen. Årsaken er kunnskapsmangel.

  • Hvis jeg forsover meg og brødbakemaskinen må gjøre hele jobben, så *smaker* brødet tørt i forhold til om jeg steker det i form i ovnen. Selv om væskemengden er den samme. Det *er* selvsagt ikke tørrere, bare smaker sånn uten at jeg kan forklare hvorfor.

  • henriko (svar til Bjørn)

   Har bare positive erfaringer med brødbakemaskinen jeg.

   Trikset er å bake små brød. Hvis du går ut i fra en sånn pose med ferdigbrødmix, så funker det fint å dele den i 2 og ta en halv pakke gjær og litt over halvparten så mye vann. For mye vann gjør at brødet overhever og så kollapser, mens for lite gjør at det blir litt kompakt. Erfaring med vannmengde her altså med din maskin for å få det perfekt.

   Når det gjelder sprø skorpe så kommer dette bare an på programmet du bruker i maskinen. Jeg har ihvertfall sånn program som steker litt ekstra hardt på slutten og får fin skorpe.

   Bonustips : Lag en grop i melet som du legger tørrgjæra i så den ikke er i kontakt med vann. Da kan du sette inn dette om kvelden og gjæringen starter ikke før maskinen starter det utpå natta en gang.

  • Da har du kanskje maskin med bare én eltekrok, slik som lager litt høye brød? De gir en svært liten stekeflate for skorpe. To eltekroker i avlang form gir mer skorpeflate og blir mye bedre er min erfaring. For øvrig må man veksperimentere litt med vannmengde osv. Men for all del, har man timer på ovnen er det sikkert ikke så mye mer jobb å røre sammen denne deigen. Litt mer oppvask kanskje.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Wenche)

   Og ja: vi har brødbakemaskin også. Men min erfaring med de vi har hatt minner veldig om Bjørns. Ikke sprø skorpe, litt tørt i konsistensen, ikke bobler og tydelig struktur i deigen.

  • Slambert (svar til Wenche)

   Men så må man jo ha en brødmaskine i TILLEGG til en ovn (som man vel har uansett). Så blir kjøkkenet altså enda mer stopfuldt med enda en dings som bare kan EN ting. Nei takk til eggekokkere, påleggsmaskiner, ismaskiner, ekspressomaskiner og andre storeenfunksjonsdingser som går i stykker dagen etter at garantien har gått ut. Ja takk til multifunksjonelle ting som kokkeknive, kjeler, ovn, osv. KISS – keep it simple, stupid 😉

 1. Eeh … finnes det virkelig ett eneste voksent menneske som har komfyr med timer (eller komfyr som er tilkoblet strømnettet via et koblingsur) som ikke allerede har forstått at det er sånt man kan bruke timeren til?
  Jeg trodde det var hele vitsen, og at folk som kjøper utstyr kjøper det fordi de har bruk for det?

  En annen kommentator her påpeker at 5-12 timers hevetid i kald ovn er litt upresist angitt, men det blir en erfaringssak ifht. oppskrift, innetemperatur etc., og vil variere veldig. Bakst er bakst, og det er nesten umulig å angi helt presise hevetider på noe av det. Men artikkelen blir ikke presentert som en alternativ brødoppskrift, men som et tips om å bruke timeren som kanskje finnes på komfyren for å angi et forsinket starttidspunkt for steking av brødet. Det er i grunnen nesten det eneste timeren er til, og man må vel derfor anta at alle som har det vet det fra før.

  Det virker som om artikkelforfatteren undervurderer leserne kraftig her, og nærmest beskylder dem for å være idioter. De er jo det, men ligg unna! Det er min jobb å påpeke akkurat det. NRK har å være høflige tross alt.

  Hva blir det neste? Hvordan knytte skolisser? Hvordan puste selv?

  Svar på denne kommentaren

 2. Har drevet med dette selv i mange, spelt er spesielt godt egnet dersom man har en fuktig deig som hever over lang tid. Bruker selv ca 5 g våtgjær til et, to eller tre brød. Min samboer elsker mitt nybakte brød!

  Svar på denne kommentaren

 3. Hvis du vil variere i brødtypene kan du også ekte en stor deig av valgfritt brød, og fryse uhevet deig. Tar du den opp på ettermiddagen rekker den akkurat å tine og heve før steking morgenen etter (med timer).

  Syns forøvrig brødoppskrift og metodeforslag var akkurat så nøyaktig som det trenger å være for å finne det som passer en selv best. 🙂

  Ofte er jo problemet at brødene ikke tåler så mye som en hel natt heving ved romtemperatur. Grytebrød løser det veldig greit.

  Svar på denne kommentaren

  • lmls (svar til Hanne)

   Hvordan reagerer gjæren på dette? Må du bruke litt ekstra, eller hever den like godt etter tining? Går ut fra at du fryser deigen i passe porsjoner, et og et brød?

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Bjørn)

   Riktig observert. Ja, det blir en fuktig deig. Og det må den være for at gjæren skal danne lange glutentråder uten elting. Så for denne oppskriften, og alle andre kna-frie brød er det som oftest mer vann enn for vanlige brødoppskrifter.

  • Bolek Aleksandersson (svar til Brannmann Sam)

   Enig. Sist jeg gjorde en slik nattbakst, sto jeg med ett på verandaen i trusa med hele boligblokka og Brannvesenet som tilskuere…

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til MammaMia)

   De fleste nye komfyrer har denne muligheten. Så en ny Miele har mest sansynlig timer. Men hvordan du vet sikkert om den har det? Da må du nok ty til bruksanvisningen. (Yepp, det er veldig kjedelig og stekeovner har ofte veldig kjipe brukergrensesnitt, men det er verd det. Og når du først har funnet ut av metoden blir det enklere til neste gang.)

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Mormora)

   Godt poeng som i din kommentar gir liten verdi. Men jeg vil gjerne vite mer: bestemor hadde timer på komfyren? Jeg visste at denslags teknologi har eksistert lenge, men kanskje ikke så lenge. Dessuten: oppskriftene til din bestemor vil vi gjerne ha! Bestemødre har på generelt grunnlag for vane å lage usedvanlig god mat. 🙂

  • Mormora (svar til Mormora)

   …huff … glemte å si, at den gangen hadde vi verken brødbakemaskiner eller timere på stek ovnen – skjønner ikke hvordan vi fikk det til… hmm??

 4. .. man tager (i gamle dager fantes det ikke tørrgjær heller).
  I går kveld tok jeg en halv kilo ferdig mix rugbrød (så enkelt nå til dags), hadde i litt ekstra hvetemel, litt havregryn, en god neve med hakkede mandler og en neve store hvalnøtter, uten skall da.
  4 dl lunkent vann, en stor dash olje, litt salt og litt sukker og en pose tørrgjær. Mixe sammen, helle i bakeforma.- med bakepapir – og litt hvetemel som strø på toppen! satt det til heving på soverommet (ca.15gr.romtemperatur) og stekte det i 200 gr. i 55 min i morges før folket kom til brunsj. Alle sa: «så deilig brød». Trenger ikke være mere komplisert. Uten timer!

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Høysæter

  Vi har brødbakemaskin men det er stress når man har lite plass på kjøkkene, den blir flyttet frem og tilbake, opp og ned. Dette var et genialt tips, neste gang vi kjøper komfyr skal vi passe på at det er timer på den. 🙂

  Eller finnes det 3 faset timer? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Asbjørn Dalsbø

  Skjønner ikke problemet. Vi skjærer brødet i skiver og fryser det mens det er ferskt (ikke varmt). Da kan vi ta opp så mange skiver vi vil – og med et minutt i microen – har vi ferskt brød hele tiden. Og nå kommer det vel en masse om hvor usundt det er med microvarmet mat – your problem….

  Svar på denne kommentaren

 7. Første forsøket ble en skikkelig flopp. 🙁 Deigen stod i ovnen i nærmere 8 timer men hadde nesten ikke hevet seg. Nå er det faktisk litt kaldere inni ovnen enn i rommet så jeg lot døren stå delvis oppe. Med varmen av om natten har den kanskje hatt 16-17 grader. Jeg har ikke timer på ovnen så den kunne likegodt stå framme. Men etter ytterligere 4-5 timer i 20-21 grader var det fortsatt for lite, og litt varme i ovnen tilslutt hjalp heller ikke mye.

  Jeg hadde i ca. 10% mer av både mel og vann enn oppskriften sier, muligens en smule mindre vann. Og såvidt over 50% siktet hvetemel. Stusset over mengden gjær men nøyde meg med en knapp teskje. Og *mindre* salt enn oppskriften men det burde ikke gjøre noe.

  Så hva var feil? For lite vann? For mye grovere mel (bl.a. 15% byggmel)? For lite gjær? For kaldt?

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn (svar til Bjørn)

   Ok jeg kan gi det en sjanse til, da skal jeg gjøre noen endringer:

   1. Litt mer vann
   2. Litt mindre grovt mel, og rug istf. bygg som vel ikke er vanlig å bruke i brød
   3. Litt mer gjær
   4. Ikke heve i ovnen men ute i romtemp. med håndkle over
   5. Gi den 10 timer eller så for sikkerhets skyld

   Hvis ikke det heller gir brukbart resultat så blir det å gå tilbake til brødbakemaskinen. 🙁

   Men først skal jeg dog spise opp det lave, kompakte brødet som ble resultatet av første forsøk.

   Godt nytt år! *hikk* 🙂

  • Jeg bruker bygggryn i brødene, kjempegodt. Men jeg bløter å koker en pk bygggryn og fryser i passe porsjoner. Enkelt å tine og slenge med i brøddeigen.

  • Fru Bonde (svar til Bjørn)

   Stusset litt over at det skulle bare 3/4 ts tørrgjær i til et helt brød – og når man så ser videoen er det jo helt tydelig at det er 3 ts som går i – kanskje det er forklaringen på det komtapkte brødet ditt 🙂

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Fru Bonde)

   Måleskjeen jeg bruker i videoen er 1/4-dels teskje. Så det er riktig at jeg bruker så lite som 3/4-dels teskje.

   Temperaturen i ovnen/rommet har jo en del å si. Vil anta at temperaturen inne i ovnen vi bruker ligger på ca 25 grader.

   Dessuten har det mye å si hvor mye grovt mel man har i brødet.

   Min erfaring er at jeg får vesentlig mer luftig brød med denne metoden enn med brødbakemaskinene vi har hatt.

  • Jeg kan ikke si jeg synes brødet ser veldig luftig ut på bildet og videoen. Ditt brød ble kanskje litt høyere enn mitt men ikke mye. Som jeg skrev i en annen kommentar: det virker som deigen er ute av stand til å heve seg over en viss størrelse, som er omtrent det halve av den høyden jeg vanligvis får. Ikke særlig praktisk synes nå jeg. 🙂 Som regel hever den seg også litt ekstra etter at jeg har satt på varmen i ovnen og før gjæren dør, men det skjedde heller ikke.

   Dessverre, jeg må nok avskrive dette som et interessant men helt mislykket eksperiment. Men: andre synes sikkert slike brød er helt ok. Kan sikkert få riktig fasong på brødet ved å doble mengden, men det blir et veldig «tungt» brød.

   Neste brøddeig blir nok eltet i maskinen som før…

 8. her er min enkle oppskrift på 3 grove brød, totalt 3 liter tørt, ca 70-75 % grovt:
  1,2 L grov rug
  1 L mix store havregryn, hvetekli, hvetekim, solsikkefrø, linfrø
  0,8 L hvetemel
  2 ts salt
  2 ss sukker
  2 ss mørk sirup
  2 pk tørrgjær
  mix det hele, tilsett ca 1,5 liter vann, så varmt at du bare så vidt kan holde fingrene nedi. rør godt rundt, (ganske sørpete)fyll formene 50%, sett i ovn forvarmet til 40 grader. når de har hevet seg opp til kanten på formene, skru opp til 200 grader, stek 40-50 min.
  det blir bra….

  Svar på denne kommentaren

 9. Hej.

  Undrar på om man kan använda stektermometer när man bakare bröd? I så fall, vilken temp ska brödet ha när det är klart?

  Har ej timer, ej el ovn. Bara gas ovn uten termostat eller timer.

  Gott Nytt År… med eller utan bröd.

  Svar på denne kommentaren

  • Steketermometeret bør vise 96 eller 97 varmegrader i «kjernen» av brødet. Da skal det være klart. Sjekk med å dunke brødet svakt med fingeren under. Det skal lyde hult.

 10. Har veldig lyst til å prøve meg på et slikt raskt og godt brød. Men lurer på en ting i oppstarten. Hvilken temperatur på vannet? Rett fra springen, ca 20 grader el 37. Det har vel noe å si for gjæringen. Tar sikte på at det blir stående ca 8 timer.

  Svar på denne kommentaren

 11. Andre forsøk ble bare litt bedre. Nå ser jeg av bildet og videoen at brødet faktisk blir ganske lavt og kompakt. Heving i 5-12 timer kan stemme, for etter 4-5 timer sluttet det å heve såvidt jeg kunne observere. Antar manglende elting gjør at det ikke kan heve mer så det hjelper neppe å bruke mer gjær.

  Det var et interessant eksperiment og en god idé men det ser ikke ut som det er mulig å lage «normale» luftige brød med denne metoden. Det var uansett bare litt mer praktisk enn å la brødbakemaskinen elte og så steke i ovn. Så da går ihvertfall jeg tilbake til den metoden.

  Selv om brødskivene ble altfor små (syns jeg) så smakte de ihvertfall upåklagelig.

  Svar på denne kommentaren

 12. Herlig! (både brødet, og det sterke engasjementet).
  Vår 10-åring ble helt oppslukt av videoen, og han har nå for 3. morgen på rad produsert nydelig lukt og ditto smak i heimen.
  Selv er jeg også blant dem som aldri hadde orket å finne ut av timeren på komfyren – alt for sjelden noe behov? Det var ikke vanskelig, den har endog finessen SLUTTID i stedet for starttid, dvs. jeg trenger ikke å subtrahere steketida en gang…:)
  Hevetid ser ut til å være svært lite kritisk – den første gangen var den på 14 timer uten problemer.

  Slutter meg 110% til poenget med å slippe enda en dings på benkeplata.
  Strålende (flerbruks)idé!!

  Svar på denne kommentaren

 13. Hei Eirik, jeg har bakt mye eltefritt, det går i det eller surdeig for min del (aldri mer brød med gjærsmak:)) Skal prøve denne varianten i kveld, men ser at du bruker dampovn i artikkelen som du har lagt ved link til. Det har ikke jeg, og lurer på om ikke det hemmer hevingen at den skjer i «tørkende» omgivelser?

  Setter pris på dine vurderinger rundt dette.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Trine)

   Bruker vanlig ovn til metoden beskrevet i denne artikkelen. Så du trenger ikke dampovn.

 14. Jeg setter ofte en deig på kvelden og lar den heve på et litt kaldere rom til jeg står opp. Denne tar jeg og legger utover med skje på bakeplate og lar den heve ca 45 min i stua eller foran vedovnen. Stekes i 15 min. Etterhevingen er egentlig det som gjør mest for luftigheten i brød / gjærbakst.
  Dette er jo ikke helt det samme som å bruke ovn med timer, men jeg har 2 analoge biologiske vekkerklokker innstilt på «tidlig» så da blir det litt tid å slå ihjel allikevel.

  Svar på denne kommentaren

 15. Stian Håklev

  Dette er riktignok en helt annen type brød, men det smaker veldig godt, og du har mett lenge. Oppdaget oppskriften for et par måneder siden, og vi har stort sett bakt to brød i uka siden det. Det tar 10 minutter å forberede på kvelden (bare bland, ikke elt), og så steker vi på morgenen. Har faktisk et brød i ovnen akkurat nå. Det eneste jeg endret på fra oppskriften var å bytte havregryn med quinoa-gryn (vi spiser havregrøt til frokost uansett, greit med litt omveksling – og det henger sammen litt bedre med quinoa), og øke vannmengden til to kopper (pga quinoaen). mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

  Svar på denne kommentaren

 16. Kjell Brataas

  Hei, og takk for flott oppskrift. Vi har nå testet dette flere morgener, og for første gang opplever vi «kamp» om brødskivene til frokost. Både barn og voksne setter stor pris på varmt og ferskt brød om morgenen. Jeg har fulgt din oppskrift, men har endret melsammensetningen til 300 g hvetemel og 100 g sammalt hvete. Setter formen inn i ovnen om kvelden og skrur på om morgenen ved 6-tiden. Har funnet ut at vi trenger maks 40 min steketid, men vurderer også å prøve litt svakere varme. I alle fall: Velsmakende brød!

  Svar på denne kommentaren

 17. Malvin Nygård

  Velsmakende brød. Vi har prøvd oppskriften noen ganger. Første gang var kanskje vekta i uorden, så det ble ikke helt bra, men nå er brødet velsmakende. Vi vil fortsette å lage morgenbrødet etter denne oppskriften, men kanskje også eksperimente med andre blandinger.
  Takk for oppskriften

  Svar på denne kommentaren

 18. Hei Erik,
  jeg har laget brødet ditt et par ganger og det smaker godt men det hever ikke noe særlig så det er ikke spesielt luftig. Hva kan jeg gjøre for å få det mer luftig?
  Jeg har prøvd med bare 1/4 grovt mel og ekstra vann og hevet det i ovnen i 7-9 timer, uten hell. Jeg kunne økt romtemperaturen til 25C, men er ikke så økonomisk temperatur i huset på natten om vinteren og det går jo ann å kaldheve i kjøleskap så det burde ikke være nødvendig.

  jeg vurderer å ha et plett eller lokk over formen når den heves og stekes i ovnen, men vet ikke om det er så lurt.

  ellers ser jeg at noen nevner at etterheving er hva som gjør brødet luftig, men poenget her er jo gjøre så lite som mulig for å lage brødet, så eneste måte må være å heve i noen timer og så etterheve i 6-7 timer…

  noen andre forslag?

  Svar på denne kommentaren

 19. Takk for en veldig god oppskrift, Erik! Eller rettere sagt, oppskriften kan forbedres, men konseptet er veldig bra. Innlegget vekket bakeren i meg og nå er jeg hekta på videre eksperimentering. Og det er mye eksperimentering som kan gjøres.

  Jeg er lidenskapelig opptatt av å gjøre brødbaking så enkelt som mulig. Det er viktig for at man skal gidde å gjøre dette (nesten) hver dag. Det innebærer bl.a:

  # Mindre enn ti minutter til å blande deigen om kvelden
  # Minst mulig oppvask (jeg blander av og til rett i brødformen).
  # Å løsrive seg fra måling. Det er kun to gyldne regler: Minst 1/3 hvetemel og fersk gjær på størrelse med en ert. Resten justerer du med vann. Da slipper du å ta frem vekta og blir stadig dyktigere på riktig «deigfølelse».

  Her er noen justeringer/ideer til oppskriften din:
  # Gjerne litt fuktigere deig. Uansett er metoden din ganske tilgivende.
  # Jeg har deigen inne i en time på 200 grader. Da blir skorpen litt mindre sprø (faktisk).
  # Bløtet byggrynn, som en i kommentarfeltet nevner, er veldig bra. Bidrar til å holde brødet fuktig nærmest uansett.
  # Jeg heller rikelig med sesamfrø på brødet, og banker det forsiktig med sleiva slik at frøene fester seg litt bedre.
  # Siktet spelt er et veldig godt alternativ til siktet hvetemel i dette brødet.

  PS. Jeg er så heldig å ha en helt ny Miele ovn. Da varmer den seg opp veldig fort og skrur seg av når den er ferdig. Om den står i ovnen en halv time etter den er ferdig har faktisk ikke så mye å si. Jeg har også dampinntak (ikke dampovn), men effekten av damp var minimal, og gjorde bare brødet unødvendig sprøtt.

  PS2. Brødet er alltid litt konkav kontra konveks for «vanlige» brød. Det har ingenting å si for luftigheten og smaken. Skorpen er litt for sprø, spesielt for små barn, men dette er heller ikke vesentlig negativt.

  Helt til slutt: Du har for mye salt i deigen. Det er helt unødvendig. Det vanlige er å ha en teskje til 500 g mel. Din mengde tilsvarer 750 g mel (du har 400 g). Hvis dette skal være et hverdagsbrød for familien er slike ting viktig 🙂

  Svar på denne kommentaren

 20. Liv Marit Engene

  Takk for oppskrift! Har bak nå hver dag siden nyttår, og selv den sterkt kritiske husbonden er mer fornøyd med dette brødet enn alternativet fra dagligvarebutikken. Dette tar så liten tid at det er rett og slett morsomt. Jeg har etter hvert bytta ut 50 gram av hvetemelet med solsikkefrø som er finmalt med stavmikseren, det gir noe mer smak. Jeg pleier å heve det i bollen, og ha det over i brødform, deretter etterheve ca. 2 timer (veldig cirka, som alle tidene i oppskriften). Virker alltid, godt blir det også!

  Svar på denne kommentaren

 21. Liv Marit Engene

  Kom på at jeg har justert steketiden også, bruker 225 grader i 45 minutt. Jeg har bare to liters brødform, og har laget en innkorting i formen slik at brødskivene skal ha «normal» høyde, jeg forma litt aluminimumsfolie som ligger i ene enden av forma.
  Nå har jeg også prøvd å lage kvartdeler av brødet som ble formet som store rundstykker. De ble stekt ved 210 grader i 25 minutter, og smakte faktisk enda bedre enn brødet!? Synd at det bare ble fire, men dette må gjentas.

  Svar på denne kommentaren

 22. Hei, dette høres helt supert ut. Har lest bruksanvisningen på stekeovn nå (ikea), og programmert den, men lurer på de 50 min, er det inkludert oppvarming av ovnen? Min bruker litt lang tid på å nå 230 grader, bør jeg forlenge steketiden?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.