nrk.no

Hvorfor blir du sittende med robotenes julesang?

Kategorier: Markedsføring,Moro & Musikk og lyd

Skjermskudd fra moo.com

Det er tåpelig, det er reklame for etellerannet og musikalsk er det kanskje heller ikke planetens stolteste øyeblikk. Likevel deler vi det med glede – fordi det er skikkelig tilfredsstillende å kunne trykke på ting.

The Festive Funk Machine lar deg lage automatisert julemusikk etter LEGO-metoden. Skru på dombjellene, dra igang beaten, få på bass, smyg inn et barnekor … det er lett å kaste bort en time med å prøve ut all musikken man kan lage. Litt julestemning får man til og med ut av det, selv om det ikke kan måle seg med å høre Driving Home for Christmas på Ikea kunderadio.

Hvorfor virker det?

Rent psykologisk tror vi det er noen enkle mekanismer bak at det er lett å bli sittende og trykke på robot-orkesteret. På en måte er det som å være på Teknisk Museum som barn; man trykker på knappen som lyser grønt, vannet strømmer og bak glasset skyter turbinen fart med en durende lyd som får hele glasset til å vibrere mot barnepannen. Man har synlig makt over universet.

Vi har nevnt den ungarsk-amerikanske psykologen Mihály Csíkszentmihályi og Flow-begrepet tidligere. Hvordan vi mennesker kan bli fullstendig oppslukt når vi gjør ting vi mestrer, men som fortsatt er såpass utfordrende at vi må ha oppmerksomhet på det vi gjør, og får hyppig feedback på hvordan det går.

Flow

The Festive Funk Machine gjør nettopp dette; vi får umiddelbar tilbakemelding på hvordan det blir når vi slår av eller på roboten med krone og englestemme. Vi merker når det blir for mange ting gående på én gang, og vi finner nye kombinasjoner vi kan bruke. Inngangsterskelen er lav, men det er mulig å bli bedre underveis. Og det er stort sett rom for å bli enda bedre. Mye som Candy Crush, kan man kanskje si. Denne dingsen lar deg også føle deg kreativ og leke underveis. Det har vi alle godt av.

Lær!

Dersom du lager spill, dersom du lager pedagogiske opplegg, dersom du har nytte av å bedre forstå hva som engasjerer folk, eller dersom du kjeder deg, har du herved lov til å sitte og utforske dette i inntil én time i arbeids- eller skoletiden. Spill høyt, og si at du fikk lov av NRKbeta.

dombjelledude Husk bare å aldri slå av roboten med bandolær og en dombjelle i hver hånd – da forsvinner jule-feelingen som dugg for solen.

TRYKK HER -> The Festive Funk Machine <- TRYKK HER

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.