nrk.no

Utjevning av 3D-print. Litt som å koke bensin.

Kategorier: Forskning & Gadgets

NRKbeta koker aceton

Vi er ganske fornøyde med vår hjemmebygde 3D-printer. Og lager både nyttige og unyttige ting med den. Men som med de aller fleste 3D-printere så blir alt vi printer ut preget av det faktum at det er bygget opp av tynne lag med smeltet plast.

Uhygienisk espressokopp
Uhygienisk espressokopp

Og for enkelte ting så hadde det absolutt vært en fordel om vi kunne ha jevnet ut overflaten og fått den vesentlig glattere. For eksempel den lille espressokoppen vi printet. Den blir vanskelig å holde ren og rett og slett ganske uhygienisk med sine hundrevis av små fordypninger mellom lagene med plast.

Som alltid kommer internett til hjelp. Vi leste om og så på YouTube at dersom du setter ting som er printet med ABS-plast i en beholder med acetondamp over en periode så vil overflaten jevne seg ut og bli glatt og fin.

Dette måtte vi prøve.

Prinsippet er enkelt: du varmer opp aceton i en beholder. Ved oppvarming utvikles damp som er tyngre enn luft og legger seg oppover i beholderen. Sett den tingen du vil jevne ut på et lite stativ i beholderen og la den stå der til overflaten har blitt helt jevn.

NRKbeta breaking bad
NRKbeta breaking bad

Tidligere i høst gjorde vi diverse undersøkelser. Vi kontaktet en kjemiker som kunne fortelle oss at aceton koker ved litt over 50 grader og antenner ved rundt 400 grader. Vi må koke for å få fart på dampen, men lar oss betrygge av bufferet på ca 350 grader selv om vår kjemikervenn kan fortelle oss at dette er omtrent som å koke bensin.

Vi rigger oss til utendørs med nødvendig sikkerhetsutstyr. Og for å gjøre en lang historie kort. Her er ca seks minutter som viser vårt eksperiment:

Og om du har planer om å teste dette: vi tar IKKE ansvar for dine eksperiment. Vi gjorde dette utendørs, med verneutstyr, flere typer slukkeutstyr og trenet personale tilstede. Aceton er både brannfarlig og helseskadelig.

Her er vår erfaring:

– Tingene trenger flere timer i dampen om de skal bli helt jevne
– Tingene fester seg til underlaget, men et stativ av treklosser og en glatt metallplate fra en harddisk fungerte bra
– Du må ikke sette ting med forskjellig farge for nært hverandre, da smitter fargen over
– Den ytterste overflaten løses opp umiddelbart når du putter noe oppi, så det beste er å plassere og så varme opp og ikke røre noe før du er helt ferdig og dampen er fjernet

Til venstre: acetonbehandlet, til høyre: ubehandlet
Til venstre: acetonbehandlet, til høyre: ubehandlet

Men som dere ser av bildet: det virker! Du må bare være litt tålmodig. Spesielt om innsiden av for eskempel en kopp skal bli helt jevn.

10 kommentarer

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Andreas)

   Nå må ikke du komme her å rokke ved vår klokketro på at alt vi ser på YouTube er ekte, til å stole på og grundig faktasjekket før publisering?

 1. Kristian kjemikar

  Aceton koker alltid ved 56 C (Ved 1 atm) , så termometeret var litt unødvendig. Det einaste varmen i kokeplata avgjer er kor raskt det koker.

  Neste gang dere vil gjere kjemi så ta gjerne turen over vegen til kjemisk institutt, vi tek dykk gjerne imot.

  Svar på denne kommentaren

 2. Nå har jeg ingen erfaring med kjemi i det hele tatt, men ønsker å påpeke noe likevel

  1) Vil ikke pappen dere brukte som lokk absorbere dampen?
  1b) Siden lokken åpenbart ikke var tett, vil ikke vinden dere hadde ute være med å dra ut dampen fra beholderen, slik at effekten av dampen blir kraftig redusert?

  2) Den hddplaten dere la på, vil ikke den virke som en omvendt paraply? Dvs, beskytte mot dampen. Den siden som var glatt, sto ikke den rett ved hullet i midten av hddplaten?

  Ville det ha vært mulig å henge opp roboten i beholderen med ståltråd rett over dampen, eller ville tråden ha sunket inn i roboten?

  Uansett artig eksperiment.

  Mvh Andreas.

  Svar på denne kommentaren

 3. Bra at NRK tar ansvar for folkeopplysningen i kongeriket 🙂
  Vi trenger slike artikler.

  Som dere sikkert vet så kan en ikke bruke Aceton på PLA plast.
  Men på denne plasten så kan en bruke Tetrahydrofuran.
  Ta det på en klut og gni det på delene. Da kan en få også PLA delene glatte.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.