nrk.no

Den perfekte Twitter-stormen

Kategorier: Det sosiale nettet & Webfunn


BuzzFeed dissekerer den perfekte Twitter-stormen.

enhanced-buzz-11934-1381239724-22

Når det sosiale nettet settes i bevegelse, starter det ofte i det små, men enkelte ganger slår kraften som bor i de nye mediene ut i full blomst.

Ofte har det et forløp som kan synes ganske banalt. En nyhet skaper en liten gnist, som ender i et inferno av dårlig PR for en involvert part. Fortellerformen BuzzFeed bruker er som skapt for å formidle det komplekse saksforholdet.

Let’s go on a tour of the anger factory.

BuzzFeed UK

Les saken The 29 Stages Of A Twitterstorm hos BuzzFeed UK, men før du går videre må du komme tilbake hit til oss og scrolle helt ned i denne saken. I tilfelle du ikke oppdager det selv, må vi nemlig fortelle deg noe viktig.

Et av stadiene i Twitterstormen Skjermbilde: BuzzFeed
Et av stadiene i Twitterstormen Skjermbilde: BuzzFeed

Dette kan altså synes å være en Twitter-bevegelse tatt på kornet, og det er det på sett og vis. Den eneste forskjellen er at det er BuzzFeed selv som både står bak «nyheten» og mange av de ulike reaksjonene. De ekte reaksjonene føyer seg elegant inn i rekken av de fingerte, og sier kanskje noe om at kildekritikken i sosiale medier ennå ikke ligger i ryggmargsrefleksen vår.

Hva synes du om saken? Er det greit av BuzzFeed å sette opp dette scenariet?

3 kommentarer

 1. Hvilke ekte reaksjoner? Hele denne saken er jo 100 % fiktiv, som det går veldig klart fram av navnene på de som har «twitret». Spaltisten Lucy Columnist og skuespilleren Damian Actor? Skjerpings, Ståle. Å prøve å lage skandale av et fiktivt eksempel på hvordan en skandale blir til er… meta-hysterisk?

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Jan Johansen)

   De ekte reaksjonene jeg refererte til kom fra utenforstående på både Twitter og Facebook, hvor det var tydelig at ikke alle hadde fått med seg at dette var en fingert historie. Videre tenkte jeg at siden alle tweets og bilder i BuzzFeed sin sak er manipulerte, kunne det tjente som et godt eksempel på manglende kildekritikk i sosiale medier.

   Det var altså aldri meningen å skandalisere, men jeg ser at eksemplet kanskje blir litt på siden av det jeg ville formidle mpt kildekritikk. At det i saken aldri blir understreket at innholdet som er brukt er fingert (akkurat dét er jo ikke direkte vanlig hos BuzzFeed) bidrar til en øyensynelig misforståelse – som nå forflyttet seg videre inn på NRKbeta 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.