nrk.no

Et Lite Stykke Norge

Kategorier: Design,Internett & Nettjenester

Produktfoto fra Terrafab

Kartverkets databaser åpnet idag, og i den anledning har kreative folk satt opp tjenesten Terrafab, som lar deg 3D-printe ut en modell av hvilkensomhelst bit av Norge – i farger.

Skjermskudd fra tjenesten
Skjermskudd fra tjenesten

Sett favoritt-fjellet på peishyllen

Bengler, som står bak, er kanskje det nærmeste vi kommer programmerings-rockestars i Norge. De har tidligere kokt opp tjenester og prosjekter som Underskog, Origo, Skoleporten og Deluge. Nå har de altså ved hjelp av disse frigitte kartdataene bygget en tjeneste som lar deg velge ut et passende firkant-stykke av landet som blir fargelagt, før det sendes til 3D-printetjenesten Shapeways, der printer det ut i farger. Denne videoen forklarer mye bedre enn vi klarer:

Mashup

Man må vel kunne kalle denne tjenesten en slags mashup – de bruker kartdata fra Kartverket, lar deg velge biten du vil ha, før de sender produktet til nok en tredjepart som står for selve utskrivingen i 3D. Akkurat nå i morgentimene idag er det riktignok noe rusk med forbindelsen til utskriftsfirmaet, men det står at det fikses i løpet av dagen.

Dele dele

Som de fine geeksene Bengler er, deler de både prosjektnotatene og kildekoden, slik at alle som er interessert i hvordan det hele er blitt til, eller ønsker å gjenbruke koden, fritt kan forsyne seg. Det er også bryet verdt å lese Mapfest, der de forklarer hvorfor de har gjort dette.

Selv sitter jeg og tenker på en hyttekjær slektning det alltid er vanskelig å finne julegave til og teller på knappene om han har gjort seg fortjent til en $100-gave julen 2013.

21 kommentarer

  • Det er ingen problem, det er bare å laste ned ønsket fil og sende denne til en Norsk leverandør som kan lage andre størrelser og endringer en måtte ønske i modellen før print.

  • Christopher Carter (svar til postpat)

   Heisann folkens,

   Siden jeg jobber for firmaet Shapeways, tenkte jeg at jeg kunne svare på noen eventuelle spørsmål dere skulle ha ang 3D Printing og Shapeways. Ser det er noen kommentarer, for eksempel, rundt hjemme printere og industri-printere i form av hva slags materiale eller produkter man kan lage 🙂

   Mvh,

   Christopher Carter
   Senior Product Manager, Shapeways

 1. TREND: Alt skal 3D-printes! – Making Waves Blog

  […] vokser frem, men vi ser heldigvis også mer relevant bruk av teknologien enn eksemplene fra SXSW. Programmerings-rockestjernene i Bengler står bak tjenesten Terrafab, hvor man kan få et lite stykke Norge – 3D-style. Prosjektet […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.