nrk.no

Er de peneste de mest gjennomsnittlige?

Kategorier: Design & Forskning

Legg mange ansikter over hverandre og du får et slags gjennomsnitt

Ta mange ansikter og legg dem oppå hverandre ved hjelp av programvare for å lage det ultimate gjennomsnittsmenneske. Blir resultatet alltid noe som mange vil definere som over gjennomsnittet pen?

Gjennomsnittskvinner fra flere land.
Gjennomsnittskvinner fra flere land.

Vi dumpet innom denne siden med bilder av gjennomsnittskvinner fra mange land.

Den tok oss videre til en ikke spesielt oppdatert side som ser ut til å være opphavet til bildene.

Her er det flere gjennomsnittsmennesker. Både menn og kvinner. Blant annet er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor Brad Pitt er en populær skuespiller. Her er gjennomsnittsskuespilleren fra både moderne tid og fra hollywoods gullalder 1920-1960:

Moderne og litt tilårskommen gjennomsnittskuespiller.
Moderne og litt tilårskommen gjennomsnittsskuespiller.

Etter litt mer graving finner vi at det drives forskning på dette og at en ustabil side gir oss muligheten til å eksperimentere selv. Vår erfaring er at den fungerer sånn ca en av ti ganger.

Hvilke ansikter som er pene er heldigvis en subjektiv vurdering, men mye tyder på at de fleste foretrekker en viss symetri og generelt sunne trekk.

Og det er jo nettopp dette et gjennomsnittsansikt vil ende opp med. Ujevnheter og usymetriske trekk vil viskes ut. Resultatet blir et pent, men kanskje litt kjedelig og robotaktig ansikt.

Men fascinerende. Så fascinerende at vi måtte nevne det her selv om dette i nettsammenheng er gamle greier fra 2011.

Har dere sett tilsvarende prosjekt eller mer forskning i denne retning? Er det andre områder hvor «gjennomsnitt gir større skjønnhet»?

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.