nrk.no

Når din egen hjerne spiller deg et puss

Kategori: Webfunn


opNnoOx

Av og til kommer vi over fenomener på Internettet som tenåringer (og blaserte 40-åringer) sikkert har sett for lenge siden. Likevel lot vi oss fascinere såpass av denne lille hjernetwisten her at vi deler den med dere i dag.

Hjernen vår er nemlig et merkelig organ. Vanligvis forteller den oss, med høy grad av presisjon, hva vi faktisk ser med øynene våre.

I noen tilfeller derimot, lar den seg lure. Og det er akkurat «å lure hjernen» forskerne Jason M Tangen, Sean C Murphy, Matthew B Thompson gjør når de viser oss en video av ansikter som er justert slik at øynene er på relativt samme plass i forhold til hverandre.

Stirrer du på krysset midt mellom de to ansiktene i toppbildet, vil du få deg en overraskelse hva ansiktene anngår.

Å si at resultatet er noe skremmende er vel ikke å overdrive.

I sitt «abstract» forklarer forskerne fenomenet slik:

We describe a novel face distortion effect resulting from the fast-paced presentation of eye-aligned faces. When cycling through the faces on a computer screen, each face seems to become a caricature of itself and some faces appear highly deformed, even grotesque. The degree of distortion is greatest for faces that deviate from the others in the set on a particular dimension (eg if a person has a large forehead, it looks particularly large).

En «enkel skjematisk oversikt» gir deg kanskje svaret på mysteriet?!

vispath

I videoen under kan du se mer av det samme fenomenet:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.