nrk.no

Alle veier fører til roam

Kategorier: Forbruker & Mobil


Det blir stadig billigere å bruke mobilen hjemme og på utenlandsreise, men hvem er det egentlig som skal betale for morgendagens mobilnett?

4136119364_8590aa2c4d_o
EUs graf for kutting av priser på roaming innad i unionen. Foto: Flickr Simona K (CC BY-NC-SA 2.0) + NRKbeta

Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan unngå roaming-kostnader ved bruk av lokale SIM-kort. Nytt av i dag er at EUs pristak på roaming har trådt kraft, noe som reduserer prisen på mobildata i unionen med over 30 prosent. Det vil gjøre det billigere for deg som forbruker å bruke mobilen på reise. EU har som mål å fjerne kostnadene helt innen 2015, men redusert pris i dag kan koste mer enn det smaker i framtiden. Vi har tatt en titt bak EUs prognoser og sett på hva dette kan bety for framtidens mobiltilbud og utbyggingen av 4G-nettet.

Forskjellene på operatør-tilbudet verden over er store. I USA er det fire store teleoperatører, Verizon, AT&T , Sprint og T-Mobile US som besørger størsteparten av teleabonnementene i landet. Litt nærmere oss, ute i Europa, er situasjonen en ganske annen. Her er det rundt 100 operatører i ulike land. I følge Europakommisjonen er ikke dette bærekraftig, skriver the Daily Telegraph.

«Granny goes roaming»

Med EUs ønske om et felles marked og økt innvestering i dette, kan konkurransen bli hard. Europakommisjonen ønsker altså å kutte roaming-kostnader på alle mobiltjenester, som tale og datatrafikk. Det er ikke noe å si på ønskene om å få til endring, og denne til dels ekstremt karikerte informasjonsvideoen gir deg en innføring i hvordan dette kan påvirke den jevne europeiske borger:

Utbyggingen av 4G-nettet har gått sakte her i Europa i motsetning til for eksempel Afrika. BBC meldte i fjor at 4G-nettet er bedre utbygget i Afrika enn Europa, noe som i høy grad skyldes en eksplosiv vekst i mobilmarkedet der.

Som vi tidligere har skrevet om her på NRKbeta, går stadig flere av mobiloperatørenes tjenester kun via datatrafikk, noe som fører til at inntjeningen til operatørene går ned. Med reduserte inntekter, hvem er det som skal sørge for å oppgradere og vedlikeholde telenettet i framtiden? Vil dette på sikt føre til at myndighetene må på banen for å sikre denne vesentlige infrastrukturen?

Nettkollaps

EUs regulering av makspris på roaming.
EUs regulering av makspris på roaming.

Det fryktes at man uten oppgraderinger av mobilnettene kan se en kollaps som følge av den massive økningen i internett-bruk på mobil. Ved å kutte roaming-kostnadene inad i unionen, ønsker altså EU å legge til rette for et fellesmarked, hvor konkurransen mellom ulike lands teleoperatører kan intensiveres.

Dette vil si at en kroatisk teleoperatør skal konkurrere om britiske kunder, på linje med britiske operatører. Håpet fra EUs side er at konkurransen skal forme markedet slik at flere europeiske operatører slår seg sammen.

EU ønsker med sin visjon om fellesmarkedet at teleoperatørene allierer seg på samme måte som flyindustrien har tradisjon for, og dermed kan dekke større områder uten at forbrukeren må bære kostnaden. Bransjen selv er svært negativ til disse signalene om økt konkurranse. Derfor blir EU i løpet av de neste årene nødt til å jobbe hardt for å kutte roaming-kostnadene, som de i dag har gjort med mer enn 30 prosent.

Prisreduksjonene er et ytterligere steg i EUs arbeid for å redusere forskjellene mellom nasjonale priser og priser for internasjonal gjesting.

Post- og Teletilsynet i sin redegjørelse

Dette skriver Post- og Teletilsynet i sin redegjørelse for de nylige endringene, som vil omfatte alle EØS-land, og dermed også Norge. I likhet med Europakommisjonen presiserer også Post- og Teletilsynet at dette er maks-satser, og at man kan finne rimeligere alternativ om man leter selv.

Digital Agenda

Med sitt initiativ «Digital Agenda» har EU satt seg flere ambisiøse mål for den teknologiske utviklingen i unionen, ikke bare på mobilfronten. Når hver husholdning etter hvert har tilgang til en datamaskin med internett-tilkobling, skal tilbudet bare bli bedre. Et av målene er halvparten av alle husholdninger skal ha tilgang til bredbånd med hastighet på over 100 Mbps.

 Hvilke tanker gjør du deg om lavere roaming-kostnader og mobiloperatørenes framtid?

13 kommentarer

 1. Forstår ikke helt hva denne artikkel prøver å fortelle. Mens det var i alle vestlige land forlengst vanlig med internett uten Mb begrensninger og uten tellerskritt, var Norge det siste land stadig i 2001 med en slik løsning. Man skummer fløten så lenge som overhoved mulig. Det samme med mobilen. Fikk en faktura over 20.000kr etter en uke i Hellas. Der var en stor GPS App som oppdaterte seg selv, uten jeg var klar over det. Da jeg stoppet den endelig for oppdatering, kunne vi ikke bruke Appen lenger. Men det var nettop vår reise gjennom Hellas vi skulle ha brukt den.
  Og det samme i USA på en utdanning. Der var ikke én oppringning fra min side. Men telefonselgere som ringde midt om natta, Apper som oppdaterte seg selv og en viktig mail med billetten utløste over 400 mails, før billettene kom…
  Har siden denne tid kjøpt lokale Simkort for et par € pr måned – i 2009 kjøpte jeg
  i California fra Virgin en mobil WiFI 4G for 10 brukere med super hastigheter inne og ute alle steder, uten binding – til et par hundret kroner. Der er ingen nedlastninggrenser og efter jeg satte en lokal Simkort i, gikk det også med 4G i Europa. Her i landet stopper det. Igjen som siste land på denne fronten. Vet ikke hvor mye selskapene skal tjene på forbrukerne her, når alle andre kan tjene nok med mye lavere satser. Men til Aksjonærene er det flott å kunne skryte hvert kvartal med ennå mer økning av inntektene. Det kann ikke gå i det uendelige å melke et folk som man gjør i Norge.
  En SMS er en lyd igjennom en ledning i et sekund. Om jeg snakker eller holder pause i et sekund, er ledningen åpen og om der kommer en lyd eller ikke spiller ingen rolle. Hvorfor skal denne lyd som en SMS blir omsatt til, koste så enorm mye mer for denne ene sekund? Ledningen blir ikke brukt eller slitt av lyd heller.
  Så det er som med sekundlim: En 10liter bøtte koster få hundret kroner. En liten beholder med 10cl koster deretter i butikken nesten det samme.

  Eller malet Evergood koster 30 kr – Evergood bønner som ikke er malet koster 70kr samme pose, samme Kaffe. Hvorfor i all verden kan det gå i Norge? Folk betaler mer fordi det er noe spesiell for folk… var svaret. Slik tenker også telefonselskapene og EU satter en stopper for det. Grådigheten skal ikke kunne betale seg lenger.
  BRA endelig!

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg tror heller det er telebransjen som må gjøre om litt på hvordan de er organisert. Det kan da ikke være så sykt vanskerlig å få til så jeg får samme telepriser i Sverige eller Tyskland og hvor ligger problemet? Når jeg er i Sverige leier jeg nett via en teleoperatør i Sverige. Hvorfor må jeg det? Hadde det ikke vært mye bedre hvis det hadde vært kun ett mobilnett og under der igjenn forskjellige nett for forskjellige teleoperatører?

  Svar på denne kommentaren

 3. Synes utgangspunktet i artikkel blir litt feil.

  Antar at hovedinntekten til en mobiloperatør er fra egne kunder. Roaming får du bare når du er på reise i et annet land. (Eks netcom kunde får ikke roam’e mot telenor).

  Prisene for å ringe og bruke data er lavere enn dette i Norge, så dermed burde det ikke ha noen betydning for de nasjonale nettene.

  Eks. på at makspriser er bra: For noen år siden fantes en liten operatør i Tsjekkia, denne hadde bare et par baser i Praha og ga roaming priser på noe over 20,- per min. Var vel ganske opplagt hva deres markedsfilosofi var…

  Svar på denne kommentaren

 4. Står det så dårlig til med netteierne?

  Telenor Norge AS hadde i 2011 et resultat før skatt på 6,4 milliarder kroner, rundt 30% av omsetningen. Netcom’s resultat i 2012 var på 1,4 milliarder, over 20% av omsetningen.

  Noen tjener de altså penger på.

  Svar på denne kommentaren

  • Endre (svar til Endre)

   Eh, jeg tror jeg må omformulere litt (hvor ble det av editer knappen?): Gjelder dette også for personer utenfor EU/EØS som reiser til Europa (f.eks. folk bosatt i USA)?

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Endre)

   Hei Endre! Har kontaktet Post- og teletilsynet som sier at regelverket kun gjelder operatører innenfor EØS. Dermed er det kun deres kunder (EØS-borgere) som får nyte de nevnte maksprisene, samt prisinformasjon, sperretjeneste for data osv.

 5. I den frie konkurransens navn er vel de fleste såpass smarte nå at man stort sett bruker WiFi der det er tilgjengelig? Det koster jo som regel langt mindre enn mobildata. Eksempelet over med oppdatering av en GPS App er et typisk eksempel på hva jeg ville kjørt over Wifi istedenfor mobilnettet.
  Det virker som om denne artikkelen er litt farget av mobilnettutbyggernes interesser (staten må sponse slik infrastruktur ellers kollapser nettet snart) mens en mer objektiv tolkning vil være at dersom mobilnettselskapene ikke bygger ut bedre nett for datatrafikk på mobiltelefon (4G?) taper de mer markedsandeler (andeler av datatrafikken) til Wifi-sendere.
  Wifi funker dårlig i grisgrendte strøk, men mesteparten av surfinga gjør vi som regel i trygge omgivelser. Mobildata som i datatrafikk over mobilnettet trenger vi bare når vi er «on the move». Til alt annet funker Wifi.

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Thomas)

   Hei Thomas! Takk for tilbakemeldingen. Det var ikke min hensikt å farge saken, men heller reflektere rundt hva konsekvensene av dette kan være for forbrukeren på lang sikt. Telenettet ansees for å være en del av kritisk infrastruktur og jeg trakk derfor inn spådommer rundt hva som kan skje om det ikke lenger skulle være lønnsomt for en operatør og drifte telenettet f.eks. i Norge.

 6. @MacUser: Jeg tror du roter litt nå. Norge er faktisk et av landene som ligger i tet på verdensbasis når det gjelder mobilteknologi, nye løsninger, og ikke minst har vi temmelig bra priser i forhold til mange andre land. Norge var først med Trådløs Bedriftløsninger i 2001, eller 2002. Oslo og Stockholm var i desember 2009 de første byene i verden der 4G/LTE ble idriftsatt. 4G i USA som du påstår du kjøpte i 2009, er en helt annen og langt tregere teknologi enn det vi i dag kjenner som 4G.
  Norge er faktisk også et av landene med best mobildekning. Ta bare turen til flate Danmark, så skal du oppleve dårlig dekning….for ikke å snakke om USA, som har vært et u-land på dekning frem til det aller siste.
  @ Tom Erik: Er det noe galt i at man tjener penger på businessen sin ? Da Telenor het Televerket, og hadde monopol, hadde Norge verdens desidert høyeste telepriser.
  Konkurranse er sunt, Greed is Good :
  PS: Telenor, NetCom og Mobile Norway invisterer over en femårsperiode nærmere 10MRD for at du skal kunne være på online over alt uten å klage på dårlig dekning og tregt nett.

  Svar på denne kommentaren

 7. Gunnar Tveiten

  Uryddig artikkel. Det er mye å si om dette temaet, men uklart hva artikkelen prøver å si.

  Operatørene selv har åpenbart ikke klart å fikse dette – når roaming-kunder ender opp med å bli fakturert hundre ganger lokal pris, eller mer, så viser det at konkuransen ikke fungerer. Alternativet til billigere roaming er at alle med vettet i behold skrur av «mobile data» når de forlater eget land, det er det heller ingen som tjener noe penger på.

  Folk er faktisk villige til å betale for roaming. I norge koster 1GB-data og ubegrenset tale/sms omtrent 200 i måneden, om du så hadde forlangt samme pris pr. *uke* for ferien i Spania eller USA, så hadde normenn flest betalt det uten å blunke.

  Men å laste ned 1GB på ferien i USA koster ikke 200. Det koster 40000 kroner. En *fullstendig* absurd pris. (merk at de også har en «surfepakke» der du får 20MB data for 40,- det blir 2 kroner pr. MB og er altså 95% prisreduksjon på «normalpris» — bare dette indikerer at normalprisen er spinnvill og burde rammes av lovgivningen mot åger. Men 2,- pr MB er fortsatt 20-gangen i forhold til norske surfepriser.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.