nrk.no

TIL LYKKE MED DAGEN

Kategorier: Diskusjon,Kommentar & Nettkultur


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

foto av en capslock-tast

IDAG MARKERER VI CAPS LOCK DAY; DEN INTERNASJONALE DAGEN (ELLER EN AV TO ÅRLIGE FAKTISK) VI KUN BRUKER STORE BOKSTAVER.

VI SKREV OM CAPS LOCK DAY FOR ETPAR ÅR SIDEN. I KOMMENTARFELTET DER KAN DU LESE EN GRYENDE DISKUSJON OM HVORFOR STORE BOKSTAVER ER TYNGRE Å LESE ENN SMÅ. MEN IDAG VIL VI IKKE SNAKKE OM TYPOGRAFI (SELV OM VI SYNES DET ER SPENNENDE), VI VIL HELLER SKRIVE OM NOE VI HÅPER ER ET VENDEPUNKT I DE STORE BOKSTAVENES OMVENDTE KLASSEREISE. DE HAR GÅTT FRA Å VÆRE BOKSTAVENE TIL CICERO OG PLINIUS TIL Å VÆRE BOKSTAVENE TIL MENN SOM KUNNE BEHØVD ET KLYSTER. MEN ER CAPS LOCK I FERD MED Å FORNYE SEG IGJEN?

OMVENDT KLASSEREISE

 

Roman Script av Kotomi_ på Flickr CC BY NC
Roman Script av Kotomi_ på Flickr CC BY NC

DE STORE BOKSTAVENE HAR EDELT OPPHAV; DE GAMLE ROMERE, DETTE HERLIGE FOLK SOM MØYSOMMELIG LA NED OPPTIL FLERE AV STENENE I VÅR KULTURELLE GRUNNMUR. DE BRUKTE BARE ALLCAPS NÅR DE SKREV, SÅVIDT JEG ERINDRER HISTORIEN. MEN SÅ FIKK DE SELSKAP AV DE SMÅ BOKSTAVENE (DE STORE BOKSTAVENE ALTSÅ, IKKE DE GAMLE ROMERNE), SOM VAR LETTERE Å LESE. FRA DA AV DET HAR DET STORT SETT GÅTT NEDOVERBAKKE.

I NYERE TID ER ALLCAPS PRIMÆRT BLITT BRUKT AV TO GRUPPER: TEKNISK UTFORDREDE INDIVIDER SOM IKKE VET HVOR DE FINNER KNAPPEN FOR SMÅ BOKSTAVER PÅ TELEFONEN OG FOLK SOM ER REDD DE IKKE BLIR HØRT, MEN TENKER DET HJELPER OM BARE BOKSTAVENE BLIR STØRRE. DET ER DISSE VI SKAL SNAKKE OM. CAPS LOCK-KLANEN, SOM MARIANN SCHJEIDE KALTE DEM PÅ TWITTER EN DAG.

CAPS LOCK-KLANEN

Tweet: Mariann Schjeide ‏@Schjeide Stolt av min gamle nittiårige skule, ikkje det at det hjelp det spøtt overfor caps lock-klanen. http://www.alesund.kommune.no/aktuelt/5865-presisering-om-flaggbruk … #flagg

ALLE SOM HAR FORVILLET SEG FORBI SISTE PUNKTUM I EN NETTSVIS-ARTIKKEL HAR MØTT HAM: DEN BITRE MANNEN SOM SLYNGER UT MERKELIG TEGNSATT HAT MOT FOLK SOM IKKE HAR SAMME HUDTONE PÅ BUKSKINNET SOM HAM SELV, MOT ENHVER SITTENDE REGJERING, MOT KVINNER SOM HAR TATT OVER SAMFUNNSMAKTEN, MOT SYSTEMET, MOT ALLE. NÅR DENNE MANNEN HAR HEVET SIN RØST MOT ALT HAN MENER ER FEIL, HAR HAN GJERNE VALGT SEG CAPS LOCK, SÅ FOLK SKAL KUNNE SE DET VIKTIGE HAN SKRIVER.

VI ANDRE, VI BRUKER CAPS LOCK FOR Å VISE AT VI ROPER UT NOE, ELLER UNDERSTREKE ENKELTORD. DEN BITRE MANNENS ALLCAPS-KLAGESANG TOLKES DERFOR GJERNE SOM ROPT UT. DET GIR EN HERLIG KOMISK EFFEKT, MEN ER OGSÅ UTMATTENDE. NÅR EN DEBATTDELTAGER KONSEKVENT ROPER, ER DET TUNGT Å FØLGE MED.

FRISTEDER

"DENNE KOMMENTAREN BLE SLETTET"

DENNE ROPENDE MANNEN. SITTENDE DER I SIN INNESTENGTE LUFT. SINT, REDD OG HATEFULL. SOM FØLER INGEN FORSTÅR, OG SOM GJERNE HAR VENTILERT LITT EKSTRA PÅ KVELDSTID MED Å SENDE SLIBRIGE MELDINGER TIL KVINNELIGE MEDIEPERSONLIGHETER. HAN VISER SEG Å IKKE VÆRE OVERALT. RETTNOK. HAN ER HYPPIG OBSERVERT I KOMMENTARFELTET TIL DAGBLADET, OG HAN HAR FÅTT SEG FACEBOOK-KONTO. DET HAR TIL OG MED HENDT EN SJELDEN GANG AT HAN HAR LAGT IGJEN SITT VISITTKORT HOS NRKBETA. MEN HAN HAR TYDELIGVIS IKKE FÅTT TIL INSTAGRAM, SNAPCHAT OG VINE OG SÅNT:

KOS

HER OM DAGEN VAR EN UNG KVINNELIG ARTIST, ASTRID SMEPLASS, GJEST I P3-MORGEN. HUN FORTALTE AT HUN FIKK EN GOD DEL SNAPCHAT FRA FREMMEDE, MEN ALLE VAR HYGGELIGE OG INGEN BILDER AV MANNLIGE KROPPSDELER. HUN HADDE FORTSATT IKKE FÅTT EN ENESTE SLIBRIG MELDING. HUN SA: NÅ FÅR JEG GJENOPPRETTET TROEN PÅ MENNESKEHETEN, NÅR FOLK OPPFØRER SEG ORDENTLIG PÅ SNAPCHAT.

VI KLARER IKKE Å SE HVA FOLK SKRIVER TIL HENNE PÅ SNAPCHAT, MEN SER VI PÅ TWITTER, ER DET TYNT MED UKVEMSORD. OG OM DE SKULLE BRUKE CAPS LOCK, SÅ GJØR DE DET FOR Å SI NOE HYGGELIG;

SKJERMSKUDD FRA TWITTER - MELDINGER TIL ASTRID SMEPLASS

SER DU PÅ KOMMENTARENE UNDER NETTPERSONLIGHETERS POSTINGER PÅ INSTAGRAM OSV, VIL DU OGSÅ SE AT MENGDEN STYGGE KOMMENTARER ER LAV. KANSKJE KAN DET BETY AT DET ETTERHVERT VOKSER FREM EN NY OG BEDRE KOMMENTARKULTUR NÅR FOLK SKJØNNER LITT MER AV MEDIENE. MED HØYERE DIGITALE FERDIGHETER HAR KANSKJE OGSÅ CAPS LOCK-KLANEN BEGYNT SIN LANGSOMME, ROPENDE MARSJ MOT HISTORIENS SKRAPHAUG, OM DE IKKE LENGER FÅR DOMINERE SAMTALENE. VI HÅPER DET.

WTF

ET TEGN PÅ AT TING ER I ENDRING (IHVERTFALL SELVE CAPS LOCK’INGEN, OM IKKE INNSTILLINGEN BAK), ER AT JEG TENKTE KRYDRE DENNE ARTIKKELEN MED ET SKJERMSKUDD FRA KOMMENTARFELTET PÅ DAGBLADET.NO SOM SKULLE VISE CAPS LOCK-SINNATAGG I FULL BLOMST. JEG TRÅLTE ALLE KOMMENTARER I DEN MEST KOMMENTERTE ARTIKKELEN (1003 KOMMENTARER OM SV OG FRP), MEN FANT INGEN KOMMENTARER I ALLCAPS. SELVSAGT ER DET ENDEL CAPS LOCK-ENKELTORD INNIMELLOM, MEN DA BRUKES TASTEN MER ELLER MINDRE SOM DEN SKAL – FOR Å FREMHEVE, I KONTEKST OG SJELDEN.

OM VI SKAL TA FREM VÅR INDRE SURPOMP KAN VI SELVSAGT SI AT INSTA, SNAP OSV ER UNGDOMSMEDIER, OG AT KOMMENTARFELTBITTERHETEN ER NOE SOM MÅ MODNE I INNESTENGT LUFT OVER ÅR FØR DEN BLOMSTRER. SÅ SÅSNART INSTAGENERASJONENS VÅR ER OVER VIL DE KOMME, DE BITRE ALLCAPS-INSTAGRAMMENE, DRYPPENDE AV AVMAKTENS HARME. OK. KANSKJE. MEN LA OSS NÅ FEIRE CAPS LOCK’EN IDAG, I DET HÅP AT DENS MØRKE SIDE ER PÅ TILBAKETOG.

CAPSLOCK3 CC NRKBETA 2013

5 kommentarer

  1. Håkon Bogen

    Jeg har mappet CAPS LOCK-tasten til esc-knappen. Mer praktisk, man trenger jo aldri egentlig Caps Lock. Skal man skrive noe med store bokstaver går det greit å holde inn Shift uansett. Esc er mye mer praktisk også, i hvert fall om man koder.

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Péter)

      IFØLGE WIKIPEDIA-ARTIKKELEN ER IDAG EN AV TO DAGER. DET FINNES (IFØLGE SAMME ARTIKKEL) EN TREDJE DAG I AUGUST VI IKKE ANERKJENNER. DEN KALLER VI «den såkalte tredje capslockdagen» FOR Å VISE AT VI IKKE TROR PÅ DEN.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.