nrk.no

Evolusjonens neste steg: hive mind

Kategori: Kommentar

gammelt fotografi av en rekke menn som går med hånden på skulderen til ham foran
Foto Bain News Service, 1911 fra The Library of Congress på Flickr – ingen kjent Copyright

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Vil menneskeheten kunne samles til ett superindivid?

gammelt fotografi av en rekke menn som går med hånden på skulderen til ham foran
Foto Bain News Service, 1911 fra The Library of Congress på Flickr – ingen kjent Copyright

Når vi ser på teknologisk utvikling og drøfter fremtiden blir det ofte med utgangspunkt i kun selve teknologien. For eksempel et nytt kamera: hvor mye bedre oppløsning har det? Eller 4G mobilnett: hvor mye raskere er det egentlig? Hvor mye mer kan den nye super-harddisken lagre sammenlignet med den gamle?

Noen ganger setter vi det i en litt større sammenheng. Hva betyr det nye kameraet for mediebransjen? For historiefortelling generelt? Hva gjør det nye 4G-nettet med hverdagen vår?

Men hva om vi prøver å se på de virkelig store linjene? Og ganske langt inn i fremtiden? Kan vi se på dagens blogger og sosiale nettverk som en spe begynnelse hvor delingen av informasjon bare vil akselerere? Vil vi i framtiden få tjenester som automatisk deler ting for deg, ikke bare trafikkinformasjon og bilder av store hendelser, men alt som fremtidens duppedingser regner som relevant for verden å vite?

Skulle ting gå så langt at våre tanker spres kontinuerlig og uten filter, at alle vet om alt som foregår i verden, blir det nærliggende å tenke på en felles bevissthet. På engelsk er termen hive mind godt etablert: man snakker om delt bevissthet mellom alle mennesker, en kollektiv bevissthet. Vi har en felles bevissthet i dag også, men den begrenser seg til trivielle ting som at vi alle vet at jorden er rund og solen gir varme. Når vi bruker termen “felles bevissthet” mener vi “felleshjerne”, jeg-et opphører og vi vil dele alle tanker og handle som én enhetlig rase.

Bikuben

makrofotografi av bikube - mange bier.
Busy Bee Colony av No Minds Vision|കിരണ് på Flickr

Begrepet hive mind kommer fra bikuben, og nettopp biene sammen med maurene er kanskje det nærmeste vi kommer kollektiv bevissthet på jorden i dag. De er eksempler på raser med veldig klare felles mål og lite tanker for sitt individuelle jeg.

Det er med en slik tanke i hodet det er interessant å se om oppvoksende generasjoners enorme tidsbruk på internett ikke er meningsløst tidsfordriv, men digital sosialisering som vil ta menneskeheten til neste steg på evolusjonsstigen.

Ting som tyder på en mindre, mer enhetlig verden

• Økonomisk globalisering knytter oss stadig nærmere, vi sier vi lever i en global verden nå, og land er avhengig av hverandre i større grad en tidligere. EU fikk nylig fredsprisen for et samarbeid som har gjort båndene i Europa så tette at ingen lenger kan erklære krig. Organisasjonen jobber med å viske ut landegrensene, politisk enerådighet og individualitet generelt for å fremme seg selv som et høyere organ.
• Internett har i enda større grad enn økonomisk globalisering gjort verden mindre. Det startet med epost og uskyldige websider, men har utviklet seg til deling av absolutt alt. I delingen av alt ligger også muligheten til å slå opp alt. Det vi slår opp i er en slags kollektiv bevissthet. Vi har i de senere år ved hjelp av smarttelefoner begynt å bære med oss denne “bevisstheten” hvor enn vi går.
The Global Consciousness Project er et prosjekt startet ved Princeton University Institute of Noetic Sciences hvor de påstår at mennesker allerede påvirker den fysiske verden med kraften av våre kollektive tanker.

Foto av en tett sverm av sjøfugl
Auklet flock Shumagins 1986 fra Wikimedia Commons

«Tell ulempene først, så fordelene», Indisk ordtak

Men hva med det individuelle?

Newton, Copernicus, varslere, fri presse. Vi snakker om personer og tilfeller hvor nettopp det å gå mot det etablerte, mot makta, mot “fellesbevisstheten” har vært nøkkelen til store vitenskapelige gjennombrudd og samfunnsomveltninger.

Hva vil skje med kreativiteten når man mister muligheten til en god debatt? Er det ikke når nye tanker settes opp mot gamle at de genuine framskrittene blir gjort?

Som mennesker er vi ganske sårbare for ytre påvirkninger. Slik det er i dag, gjør det at vi tenker forskjellig også at vi er sårbare for forskjellige ting. Noen blir utsatt for jordskjelv, andre flom, noen bygger egne bomberom for sikkerhet, mens andre prøver å sikre egen overlevelse ved å synge “peace and love”. Diversiteten vi har, sikrer alltid noen overlevende om katastrofen skulle inntreffe.

Havner vi en gang i intergalaktisk stjernekrig med “små grønne menn”, kan det også vise seg en fordel å ha ulike land med ulike taktikker. En felles bevisshet ville gamblet hele menneskeheten på én løsning.

Det vi definitivt mister med alles samtykke, er kontrollorganfunksjonen. Vi mister de som virkelig kan stå på utsiden og sette spørsmålstegn.

Men all delingen på nett foregår fremdeles med visse skiller. Både fordi vi ikke velger å dele alt med alle og fordi språk og nasjonale lover setter begrensninger.

foto av en enorm menneskemengde - konsertpublikum
Crowd av James Cridland på Flickr CC BY

Fordelene

En felles bevissthet kan også gå i motsatt retning, ikke ved å flate ut tankegodset vårt, men ved aksellerere utviklingen. Tenk deg alle verdens gode ideer, samlet og bearbeidet på ett sted. Tenk hva slags kreativitet et vesen med all verdens kunnskap kunne hatt når det har mulighet til å sammenkoble og være ekspert på absolutt alle felt samtidig.

Vi ser konturer av dette på nettet. Chris Anderson forklarer det tydelig og fint i sin presentasjon «How web video powers global innovation«. Og dette gjelder ikke bare video, men effekten av wikipedia, diskusjonsgrupper og resten av nettet.

Å sette spørsmålstegn er heller ikke bare positivt. Det kan ha den ulempen at man aldri kommer til enighet (Munchmuseet). Ved en felles bevissthet ville man bygget et svevende Munchpalass for lenge siden og man ville ikke begrenset seg til trivielle ting som museer, men genuint store samfunnsproblemer som klimakrisen.

Klimakrisen er i dag et stort catch­22 hvor de fleste av oss ikke vil kutte i personlig forbruk, fordi vi er redd naboen ikke skal gjøre det samme og politikerne ikke ser nok stemmer til at de tør å innføre strenge restriksjoner på befolkningen. En felles bevissthet ville løst dette ved å ta én felles avgjørelse alle var enige i, og hvor alle visste at beslutningen ville bli gjennomført.

Om ikke noe genialt oppstår i harmoni, så er det i hvert fall det. Harmonisk…

Hvordan tror dere en menneskelig felles bevissthet ville fungert, hvilke problemer ville det løst, og hvilke nye problemer ville oppstått?

10 kommentarer

 1. Så vidt jeg husker leste jeg en historie av Arthur C. Clarke for et par titalls år siden som var innom dette temaet. Ah, kom ikke på navnet, men etter litt googling tror jeg må ha vært Childhood’s End.

  Svar på denne kommentaren

  • Jostein Austvik Jacobsen (svar til Øyvind Holmstad)

   Insufficient data for meaningful answer! Tror det muligens er min favoritt blant Asimovs historier, selv om den er litt kort :).

   I Foundation-universet til Asimov snakkes det også om hive mind (uten at han kaller det det); anbefales!

 2. The Global Consciousness Project er et prosjekt startet ved Princeton University hvor de påstår at mennesker allerede påvirker den fysiske verden med kraften av våre kollektive tanker.

  Godt jobba, du klarte å fortelle ein løgn ved å slå saman ei rekke sanne fakta. Institute of Noetic Sciences er drive av ein fyr som har kontor på Princeton, ja, men er ikkje noko som Princeton University støtter på noko vis.

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Wiig (svar til Anonym)

   Du har rett, ref «is not a project of Princeton University» på siden det linkes til. Jeg beklager at dette kan føles som villfarelse. Prosjektet er allikevel interessant, om enn på en litt sprø måte.

   Artikkelen er rettet.

 3. Mener forresten å ha sett at virksomheter reklamerer med xxx års erfaring, hvor de legger sammen antall år medarbeiderne har vært i den aktuelle bransjen.

  Følger man dette resonnementet trenger menneskeheten et par tre år på å opparbeide seg en erfaring på linje med universets alder. Men det skorter vel litt på koordineringen enn så lenge.

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Wiig (svar til KML)

   Blir jo både feil og riktig å legge sammen all erfaringen, man får vel skjeldent nytte av hele virkshomhetens kompetanse skulle man ha noe med dem å gjøre.

 4. We are the Borg.
  Lower your firewalls and surrender your computers.
  We will add your biological and technological distinctiveness to our own.
  Your culture will adapt to service us.
  Resistance is futile.

  😉
  Alternativt kan vi jo glede oss til skynet ?

  Eller dogstrudamus sin fine teori fra dilbert:

  Ett atom -> Molekyl
  En kjemisk reaksjon -> celle
  En celle -> organisme
  Organisme -> selvbevisst vesen
  Selvbevisst vesen -> samfunn

  Så silikonvarianten:

  En komponent -> Datamaskin
  En Datamaskin -> Internet
  Internet -> Interplanetarisk nett
  Interplanetarisk nett -> ?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.