nrk.no

Vi tester hardcases: hvilken beskytter tingene dine best?

Kategorier: Forbruker & Tester

I begge koffertene la vi et stettglass og en harddisk. Foto: Sindre Skrede

Skal du beskytte krystallglassene, kameraet eller objektivene dine på reise kan en koffert i hard plast være løsningen. Men hvilken skal du velge? 

To kofferter i sort stående på en stein over en bekk.
Hva skal du velge? Den billige, eller den dyre? Både Clas Ohlson og Pelican lover solide kofferter, men til en vidt forskjellig pris. Foto: Sindre Skrede

Det finnes flere forskjellige «profesjonelle» kofferter i hardplast. Produktene fra Pelican er svært utbredt, og «hardcase» har i mange tilfeller blitt synonymt med «pelicase». Solide låser, hengsler og hard plast har sørget for at glass, mikrofoner og datamaskiner har overlevd transport, fall og drukning i mange år. Prisen for slike kofferter er derimot stiv, spesielt om du ikke konstant reiser rundt på turné med det tekniske utstyret ditt.

Flere andre produsenter har også begynt å lage kofferter i hard plast, men mange er fortsatt ganske dyre. Hos Clas Ohlson selger de derimot kofferter i hard plast til en billig penge. Men er de like gode som sine dyrere venner? Kan du komme like godt ut av det med en koffert fra Clas Ohlson, som med en koffert fra Pelican? Og hvor mye tåler de, egentlig?

Vi bestemte oss for å teste, og har sjekket hvor godt de gjør det med tanke på brukervennlighet, vanntetthet og støtsikkerhet. 

Og litt sprengstoff, da, så klart. 

Kandidatene

Kofferten fra Pelican er i størrelse 1400, og koster rundt 1200 kroner. Kofferten har plass nok til for eksempel et speilreflekskamera og ett objektiv, eller en lite quadkopter.

Kandidaten fra Clas Ohlson er omtrent like stor, men er litt lavere. Prisen på 299 kroner er også langt lavere, og gjør den svært attraktiv for private som ønsker en god, men rimelig løsning når man vil transportere skjøre ting.

Begge koffertene lover å tåle slag, støt, støt, vann og temperatursvingninger.

Brukervennlighet

Begge koffertene kommer full av skumgummi. Gummien er perforert i firkantede stykker, slik at det er enkelt å lage rom for akkurat det du vil ha plass til, enten det er et lite helikopter, en projektor eller en datamaskin.

Vi bestemte oss for å legge en harddisk og et stettglass i hver koffert. Vanlige platedisker er ikke så glad i støt, vann eller støv, og de meget eksklusive stettglassene våre fra butikkens tikronersmarked ville neppe overlevd harde fall uten beskyttelse.

I begge koffertene la vi et stettglass og en harddisk. Foto: Sindre Skrede
I begge koffertene la vi et stettglass og en harddisk. Foto: Sindre Skrede

Skumgummien i begge koffertene er forholdsvis enkel å tilpasse. Pelicasen er litt mer komplisert å klippe til, siden gummien du kan tilpasse kun er i ett lag: det er egentlig positivt når du først har tilpasset den, siden det hele henger litt bedre sammen og har vanskeligere for å gå i oppløsning. Kofferten fra Clas Ohlson var dog lettere å tilpasse, men gikk raskere i oppløsning under bruk. Gummien ligger her i to lag, slik at det er enkelt å lage grunnere groper enn i Pelicasen, hvor man må frem med saks eller kniv.

Hver koffert har to hengsler og to låser. Låsene på begge er forholdsvis enkle å håndtere, men dette varierer litt fra koffert til koffert, og også med temperaturen. Pelicasen har en automatisk ventil som sørger for å utligne lufttrykket inni og utenpå kofferten. Clas Ohlson-kofferten har en skruventil man må skru opp og igjen selv. Dette fungerer helt greit, så lenge problemet er å få åpnet kofferten. Verre er det om kofferten blir tatt fra et varmt rom og ut i streng kulde: uten automatisk ventil kan det hende den sprekker som følge av trykkforskjellen som oppstår.

Ved normal bruk har vi dog ikke opplevd dette, så her må du nesten vurdere behovet selv.

Begge koffertene har hull for hengelås. Det gjør det vanskeligere å stjele innholdet, og kan hindre at koffertene åpner seg utilsiktet. Det er likevel svært lett å ta seg inn i koffertene ved å sage rundt hengelåshullet (det tok oss omtrent to minutter med en sløv sag på en lommekniv) — eller rett og slett bare ta med seg hele kofferten, så klart.

Vanntett?

En koffert bundet til en stein under vann.
Koffertene skal tåle vann — men tåler de å være helt under vann? Foto: Sindre Skrede

For å teste om koffertene holdt vannet ute, sendte vi dem gjennom to tester: én test på et par meters dyp i sjøen, og én test under vann i en stri bekk.

Her kan du se film fra testen i bekken:

Begge koffertene holdt vannet ute både i sjøen og over vann.

Vi kunne selvsagt senket koffertene ned på enda dypere vann, men det er ikke nødvendigvis et stort poeng. Det er godt med oppdrift i begge koffertene, så med mindre du fyller dem med bly vil nok begge to duppe i overflaten om du skulle være uheldig og miste dem på sjøen. Trykkforskjellen her er vesentlig: jo mindre forskjell det er mellom trykket inni kofferten og det utenpå, jo lettere vil det være for vann å ta seg inn. En større trykkforskjell vil bidra til å øke trykket på gummipakningen som skal sørge for å holde lokket tett.

Vi testet også koffertene i saltvann, hvor vi senket dem et par meter ned under overflaten. Begge koffertene holdt tett. Foto: Sindre Skrede
Vi testet også koffertene i saltvann, hvor vi senket dem et par meter ned under overflaten. Begge koffertene holdt tett. Foto: Sindre Skrede

Så lenge du sørger for å holde gummipakningene rene er det med andre ord gode sjanser for at de vil holde tett, begge to.

Støtsikker?

To sorte kofferter i luften, på vei til å treffe bakken.
Bare én av koffertene bestod støt-testen. Her er begge kandidatene på vei ned steinuren. Foto: Sindre Skrede

Et av de viktigste poengene med en slik kofferte er at den beskytter innholdet mot riper, slag og støt. Det betyr at plasten utenpå må være sterk og seig nok til at ingenting trenger gjennom, og skumgummien inni må være god beskyttelse for hva enn du prøver å holde intakt.

Én av koffertene i testen gjorde det dårlig, og innholdet ble delvis ødelagt. Se film fra støt-testen:

Her kom altså Clas Ohlson dårlig ut. Stettglasset ble knust, og harddisken fikk seg noen støt. Disken virket likevel fortsatt, så kofferten ofret seg ikke forgjeves.

Ser man nøye etter i filmen treffer kofferten steinen på en ganske uheldig måte med kanten først: begge låsene åpner seg, og innholdet hopper ut. Pelicasen lander flatere og åpner seg ikke. Urettferdige lag? Kanskje, men vi kastet begge koffertene flere ganger i den samme steinuren, og Pelicasen traff også på samme måte som kofferten fra Clas Ohlson flere ganger, uten å åpne seg.

Det er heller sjelden vi har mistet noen av våre kofferter ned en bratt steinur, så hvorvidt dette er alvorlig eller ikke kan vel diskuteres. Testen fremhever likevel et problem vi ser igjen med den billige kofferten: låsene er rett og slett ikke solide nok. Det fungerer helt greit til hverdagsbruk, men utsettes kofferten for et kraftig slag har låsene det med å gli opp.

Nærbilde av låsen på en koffert i hardplast.
Låsene på kofferten fra Clas Ohlson har vist seg å være litt puslete dersom kofferten blir utsatt for harde slag. Til normal bruk fungerer de dog tilfredsstillende. Foto: Sindre Skrede

Her har Pelicase et mye bedre design som later til å holde godt. Låsene er delt opp i to ledd, hvor selve låse-leddet tvinges opp av en hendel når du åpner kofferten. Det fører til større klem-krefter enn det de enkle låsene til Clas Ohlson kan skilte med.

Basert på testen burde vi stryke Clas Ohlson i denne disiplinen. Problemet opptrer dog relativt sjelden, og selv om problemet kun oppstår når kofferten får et hardt slag er det jo nettopp det denne kofferten er laget for å tåle.

Skuddsikker?

Det er vel, forhåpentligvis, ikke så ofte kofferten din utsettes for skytevåpen. Men, når vi først er i gang med testingen  vi jo nesten finne ut hva koffertene virkelig tåler. Vi fyrte derfor av et skudd med 0,22 kaliber gevær og 9 mm pistol mot hver koffert, for å se hvordan det gikk:

Ingen av koffertene er altså skuddsikre. Det var for så vidt ingen overraskelse, men det hadde vært interessant å se om noen av dem bremset kulene i alle fall litt. Det skjedde derimot ikke noe annet enn at vi effektivt ødela harddiskene i koffertene.

Ser du nøye etter i filmen viser testen nok en gang at låsene på Clas Ohlson-kofferten har sine svake sider: i det kofferten treffes av skuddet fra pistolen, åpner begge låsene seg.

Ingen av koffertene hadde med andre ord noe særlig å stille opp mot hverken store eller små skytevåpen.

Eksplosjonssikker?

Hvor mye tåler koffertene egentlig? En eksplosjon var tydeligvis ikke noe de er designet for å tåle. Foto: Sindre Skrede
Hvor mye tåler koffertene egentlig? En eksplosjon var tydeligvis ikke noe de er designet for å tåle. Foto: Sindre Skrede

Siden vi først var i gang med eksplosiver, var også på sin plass å se om koffertene tåler sprengstoff. Vi testet, og tenkte å begynne med en ladning tilsvarende en håndgranats størrelse, det vil si mellom 50 og 70 gram TNT. Vi kan vel avsløre at det ikke ble så mye igjen av koffertene, men resultatet av testen var i alle fall spektakulært:

Pelicase klarte seg marginalt bedre gjennom denne testen, men både harddisken og glasset i begge koffertene ble ødelagt. Selv om én av hengslene åpnet seg på Pelicasen, holdt den andre seg låst. Det var også vesentlig større bestanddeler igjen av Pelicasen enn kofferten fra Clas Ohlson.

To sorte kofferter som har blitt utsatt for en eksplosjon. Begge har hull i både lokk og bunn.
Hverken Pelicase eller Clas Ohlson-kofferten hadde så mye å stille opp med mot 60 gram TNT. Pelicasen klarte forbausende nok å holde seg lukket og låst, selv om det ble hull både i lokket og bunnen. Innholdet i begge koffertene ble likevel ødelagt. Foto: Sindre Skrede

Konklusjon

I NRK bruker vi kofferter og kasser i hardplast til å frakte optikk, kameraer, kabler, skjermer og alt annet som trengs til en TV- eller radioproduksjon. Utstyret utsettes for mange slag, støt og røff behandling under håndtering og transport. Da er vi avhengige av kofferter som holder det de lover, og det er ofte dyrt.

Prisforskjellen mellom de to koffertene i testen er 900 kroner. Spørsmålet er selvsagt om kofferten fra Pelican er verdt det?

Det korte svaret er «tja». Til vanlig hjemmebruk er Clas Ohlson-kofferten god nok. Grunnet litt dårligere låsemekanismer er det en fare for at den kan sprette opp, men det er bare når den utsettes for veldig harde slag og støt. Vi i NRKbeta bruker Clas Ohlson-kofferter til flere forskjellige ting, og bruker dem blant annet til transport og lagring av fjernkontroller, modellhelikoptre og GoPro-kameraer. De er med andre ord langt fra ubrukelige — de bare tåler litt mindre enn sine dyrere konkurrenter.

14 kommentarer

 1. Erlend Nilsen (produktansvarlig for den norske pelicaseimportøren, Dacon)

  Red. anm: denne kommentaren inneholder nyttig ekstrainformasjon om Pelicase. Men som det påpekes i kommentarene lenger nede så bør den leses med viten om at personen som postet jobber for den norske pelicaseimportøren. Derfor har vi oppdatert kommentarforfatternavnet med utfyllende informasjon.

  Flott test av NRKbeta!
  Ønsker å tilføre hvorfor Pelicase er så ekstremt robuste. Pelicase er sertifisert med
  MIL-godkjennelse, IATA testsertifikater mm. De fleste Pelicase er også testet og sertifisert i henhold til “Low Temperature Test MIL-STD-810F, Section 502.4”, som simulerer bruk under -30oC og -40oC. Flott for Nordisk klima 😉

  PS:Alle Pelicase-produkter leveres med livstidsgaranti!

  Svar på denne kommentaren

  • Aleksander R. N. Rødner (svar til stian)

   Om det er kommentaren fra Erlend du sikter til @stian, er jeg uenig, Han kommer med utfyllende og relevant ekstrainformasjon, ikke «reklame».

  • @Aleksander. Ja det stemmer. vet ikke hvorfor min havnet paa ´root. Vi er enige om at Erlends kommentar inholder utfyllende info men @Erlend er (ref. dacon.no) «Selger og produktansvarlig» i Dacon som er Enelevernadoer i Norge. Han skulle definitivt gjort oppmerksom paa sin rolle og valgt en rent informativ tone. Iom dette ikke er tilfelle boer kommetaren fjernes.

  • MrM (svar til stian)

   det hadde kanskje vært lurt av erlend å fortelle at hans mening muligens kunne være påvirket av hvor han jobber..

   spesielt siden nrkbetas lesere holder en god del høyere standard enn den vanlige nettaviskommentator 😉

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til MrM)

   Det er riktig som dere påpeker, at Erlend burde nevnt hvem han jobber for. Han gjorde det i mailadressen han oppga, men den kommer jo ikke ut til dere, så vi har oppdatert navnet i kommentaren med ekstra info. (Og for ordens skyld: vi har snakket med Erlend på telefon og fått bekreftet at det er han som postet kommentaren. Han har ikke noe imot at vi la inn tittel i kommentatornavnet.)

 2. Hva med å utsette dem mot isbjørn? Kjøpte et stor pelicase for beskyttelse av switcher på reise – og dro en slik en til Svalbard. Er den sikker mot isbjørn? Får jeg den hel hjem? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. hva med å teste muligheten for «utvidet profesjonell bruk» det er jo ofte man bruker sånne kofferter for å kunne stå litt høyere, både høykant og i stabler. Såpass relevant at dere har gjort det selv, tipper jeg?

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til lutin)

   Du mener som et alternativ til kontorstoler med hjul, vaklende konferansebord og gardintrapper uten sikkerhetssnor? Vel — vi har ikke aktivt testet dét, men vil tippe koffertene vil fungere på lik linje med andre halv- eller helfarlige løsninger når man vil øke høyden med noen centimeter for å rekke en lampe eller en projektor som må justeres.

 4. OnkelReisendeMac

  Etter å ha reist verden rundt noen ganger med pelicaser på slep, må jeg si at hvis du skal ha med deg en pelicase med bare to låser uten å låse/stripse fast lokket i tilegg til å benytte låsene/klipsa, kommer du til å stå og banne og steike som en gammel sjømann hver gang innholdet (i mitt tilfelle skrutrekkere fastnøkler og anna verktøy) kommer ut en og del på bagasje båndet på flyplassen, med bare to låser og en peli som ikke er helt ny, åpner låsene seg fort.

  Og husk skal du fra US of A husk alltid å legge ett par strips på toppen av innholdet i kofferten, da setter tollerene på de nye stripsene etter at de har åpnet kofferten din.
  Det var dagens tips fra onkel reisende mac.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til OnkelReisendeMac)

   Smart tips! Har ikke selv hatt problemer med låsene på pelicaser, men jo — kraftige strips later til å være lurt for å sikre seg.

   Også artig at tollerne skjønner tanken, og fester nye strips dersom du legger ved et par ekstra.

 5. Kjartan Andersen

  Leser man om disse to koffertene så ser man at hovedforskjellen lå i svakhetene ved låsemekanismen på billigmodellen. Dette løses enkelt med en 10 kroners karabinkrok i låsehullet under transport (evt en hengelås). Da unngår man uheldige selv-åpninger.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.