nrk.no

Hjelp: Hva er bra videoinnhold på mobil?

Kategorier: Journalistikk, Mobil & Video

et håndtegnet play-ikon

En ting vi diskuterer endel internt, er hva som er godt videoinnhold på nett – og særlig på mobil. I denne sammenhengen tenker vi ikke på TV-programmer, men f.eks. video i nyhetssaker.

et håndtegnet play-ikon

Vi vet litt om hva som fungerer og ikke fungerer, men har lyst til å utvide kunnskapen med hva dere tenker og vet.

Hvis du ser på Firestorm fra The Guardian (helst på mobil, det oppfører seg litt annerledes der), får du eksempler på noe vi mener er god bruk av videosekvenser.

Men er vi enige om at det er en god måte å gjøre det på?

Og hva tenker dere er det som får videoklippene i Firestorm-artikkelen til å fungere?

Har dere noen eksempler på god og dårlig bruk av video, og tanker rundt hvorfor det fungerer eller ikke?

3 kommentarer

 1. Det som er viktigst for meg, er at jeg kan velge om jeg vil lese eller se saken. Jeg blir eitrende forbanna hvis jeg klikker på en sak jeg vil lese, og så er det «se denne videoen». I tillegg er video, som ofte går utekstet, ekskluderende. Ca. 20 % av befolkningen har et mildt hørselstap (FHI, 2004), så hvis man kun vil bruke video, må man gi folk mulighet til å skru på tekst.

  Svar på denne kommentaren

 2. Når jeg surfer på mobilen sverger jeg til tekst. Med tekst kan jeg kan selv velge lesetempo, jeg plager ikke folk rundt meg med lyd, jeg blir sjelden så oppslukt at jeg ikke kan forholde meg til omgivelsene.

  Når jeg er alene og det passer seg med video via nett har jeg som regel tilgang til PC/nettbrett.

  Det viktigste for meg er at det er mulig å velge bort eventuelt videoinnhold. Videoinnhold som ikke er tydelig merket er en uting, det samme gjelder videoinnhold uten tekstalternativ. Teknisk er det viktig at en video ikke starter automatisk, og at det finnes et godt fullskjermalternativ for nettbrett.

  Men generelt: Det blir brukt for mye ressurser på videoinnhold på mobil. Dersom jeg kunne velge, burde dette heller brukes på gravejournalistikk, reportasjer – eller at de største mediehusene ansatte en korrekturleser. Klikkstatistikken vil vel vise hvorvidt jeg tilhører et sært lite mindretall (publiser gjerne tall som sammenlikner tekst- og videoinnhold!).

  Svar på denne kommentaren

 3. Martin Bekkelund

  Kanskje ikke spot-on med tanke på hva du spør om, men når jeg konsumerer nyheter på mobilen passer det ikke alltid (les: svært sjelden) å se video, for eksempel hvis man reiser kollektivt. Ofte savner jeg videoreportasjer som også inneholder en kort tekst for de gangene jeg ikke ønsker å se video.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.