nrk.no

Slik knakk britene Nazi-Tysklands hemmelige kodemaskin

Kategorier: Forskning & Video

Skjermskudd av Enigma-maskin; et skrivemaskinliknende apparat med store roterende tall-skiver

158 962 555 217 826 360 000 mulige kombinasjoner var ikke nok til å stanse de britiske kodeknekkerne (men det er jo ganske imponerende likevel).

Skjermskudd av Enigma-maskin; et skrivemaskinliknende apparat med store roterende tall-skiver

Lurer du på hvordan Enigma-maskinen virket? Eller hvordan et lag som inkluderte nerde-superhelt Alan Turing fant svakheten i koden, og slik – etter sigende – kortet ned 2. verdenskrig med etpar år?

Enten du liker matematikk, spiongreier eller folk som er flinke til å forklare innfløkte tekniske ting: I disse to videoene fra Numberphile, der Dr James Grime fra Universitetet i Cambridge forklarer hvordan det tredje rikes superhemmelige Enigma-kodemaskin virker og hva som var svakheten Alan Turing & co utnyttet for å knekke koden finner du alle tre. Flere-og-tyve minutter med nerde-bliss 🙂

158 962 555 217 826 360 000

Svakheten i Enigma-koden

Har dere tips til andre fine YouTube-ting?

5 kommentarer

 1. Kay Bærulfsen

  Mr. Singingbanana himself 🙂 Numberphile er en fin youtube-kanal, men sjekk også ut de andre kanalene til Brady Haran, og da spesielt Periodicvideos, Sixty Symbols og Deep sky videos.

  Om du liker kobinasjonen av nerder og små ting som flyr, så er flitetest ett fint sted å hente inspirasjon. Jeg liker spesielt godt at de har fått David Windestål (rcexplorer, nerden bak det orginale tricopteret). Om elektronikk er ett tema for deg, så sjekk ut David Jones’ kanal EEVBlog og Mike’s electric stuff.

  Og..

  … it still has brains on it

  Svar på denne kommentaren

 2. […] Wie funktioniert eigentlich eine Enigma-Chiffriermaschine? Numberphile erklärt in einem Video mit einer echten Enigma, warum die Nazis glaubten, ihr Code sei nicht zu knacken. In einem zweiten Video ist zu sehen, wie es den Codebreakern um Alan Turing trotzdem gelungen ist. (Entdeckt via NRKbeta.) […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Roy Sigurd Karlsbakk

  Lite sitat fra Cory Doctorows bok Little Brother her…

  «The Nazi cipher was called Enigma, and they used a little mechanical computer called an Enigma Machine to scramble and unscramble the messages they got. Every sub and boat and station needed one of these, so it was inevitable that eventually the Allies would get their hands on one.

  When they did, they cracked it. That work was led by my personal all-time hero, a guy named Alan Turing, who pretty much invented computers as we know them today. Unfortunately for him, he was gay, so after the war ended, the stupid British government forced him to get shot up with hormones to «cure» his homosexuality and he killed himself.»

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.