nrk.no

Hjelp Per Arild å bli en bedre oppmann

Kategori: Internett


Hvordan kommuniserer man best mulig med et håndballag?

terminliste

Per Arild skriver til NRKbeta:

Hei
Er oppmann for et håndballag og sliter med å finne en god og enkel måte å kommunisere med foreldre og spillere på.

Mye info som skal ut i løpet av en sesong, samt at info til stadighet må oppdateres.

Har brukt og bruker en kombinasjon av mail, SMS, Doodle, Facebook, Easycoach, og prøver også å se på muligheten for å lage en egen app via appsmakerstore, men ikke funnet noe optimalt verktøy ennå.
Kanskje dette er noe dere kan lage en tråd på på den ellers så interessante siden deres?
På forhånd takk.
mvh

Vi tror det kan være flere som lurer på det, og at dere kan være med å finne en løsning. Om dere har noen gode tips; fyr løs!

15 kommentarer

  • Morten (svar til Ken H)

   Det er fint å kunne prate med folk, men administrerer du et lag med 20-30 spillere og dobbelt så mange foreldre er ikke det nok når man skal levere ut beskjeder på kort varsel og samle inn svar fra alle. De fleste lagledere i dag benytter en eller flere elektroniske løsninger for å hjelpe til med kommunikasjonsflyten. Selv benytter jeg smsgruppe.no samt Google Sites, Google Calendar og Google Mail for å administrere et fotballag.

  • navn (svar til Morten)

   har man ansvar får man også ta ansvar. det betyr at man IKKE skal fyre av beskjeder med kort varsel etc. mottagere av beskjeder har også tilsvarende ansvar (høre etter når noe har blitt sagt og følge opp beskjeder gitt).

   skal man kjøre alt ad-hoc og etter innfallsmetoden, så er jo beskrevne verktøy helt geniale, siden de ikke krever noe særlig av hverken avsender eller mottaker.

   i det øyeblikk man fjerner kravet om «sanntidskommunikasjon» (uavhengig av grunner ad-hoc eller ikke), så må man planlegge litt mer, kommunisere (det er en toveis prosess mind you, så mottagere må også høre etter og evnt også kommunisere dette videre!) mer effektivt etc.

   forutsigbarhet er også ett nøkkelord her. i store trekk er treningsplaner lagt, turer og kamper er også bestemt lang tid i forveien. det meste ellers er rutine avhengig av om det er trening, kamp og/eller tur, og det samme gjelder HVER gang!

   har man IKKE backup på trenernivå el. herunder en faktisk treningsplan mm som også andre en treneren tildels kan gjennomføre, med fallback/alternativer for ikke treningskyndige. om man i tillegg også har stående ordre om egentrening ved fravær av trenere etc. så er det ikke noe problem om alt skjærer seg og man møter opp til avtalt tid og «ingen» er der.

   poenget med å skrive alt dette er å vise at elektronikk fikser IKKE dårlig planleggings- og gjennomføringsevne, så før man faktisk har etablerte rutiner, om de er muntlige, elektroniske eller kombinasjon av alt så hjelper det veldig lite.

   det er jo ganske merkelig at man klarte alt dette i gamle dager hvor man i beste tilfelle kun hadde en fasttelefon, og ingen garanti for at man fikk tak i noen i andre enden engang.

   å lete etter verktøy før man vet hva man faktisk skal gjøre og hvorfor blir ofte bare for dumt. enda mer om man insisterer på å kjøre ad-hoc og etter innfallsmetoden.

 1. Jeg er med i styret for både fotballaget og korpset og vi har gode erfaringer med sms – det er enkelt og raskt å sende ut info. Vi bruker sveve.no (www.sveve.no) som fungerer veldig bra for oss.

  Svar på denne kommentaren

 2. Det er viktig at all informasjon er tilgjengelig på ett sted slik at man ikke må lete i e-poster eller smser eller på flere websteder. Jeg benytter blogg (blogger.com) til dette. På bloggen har jeg lagt en Aktivitetskalender (Google Kalender) som statisk innhold. Bloggen kan følges på forskjellig vis – pr. e-post, facebook, twitter, g+. Aktivitetskalenderen er åpen og kan synkes med den enkeltes kalenderapplikasjon.

  Noen ganger skjer det dessverre endringer i siste liten. Da benytter jeg SMS.

  I de tilfeller jeg trenger påmelding/forfall/bestilling benytter jeg Google Dokumenter (Forms/Skjemaer) eller evt. deltager.no hvis det også er snakk om betaling.

  Svar på denne kommentaren

  • Per Arild (svar til Lars)

   Takk for gode tips. Er nettopp dette med endringer underveis som jeg synes kan være utfordrende.En terminliste er ikke statisk så å printe den og dele ut er nytteløst. Har brukt Googlekalender, men opplever at svært få vet å bruke den. Tilbakemeldingsbiten er også viktig, fint å få bekreftelser på oppmøte mm så slipper en å bekymere seg for om mailer er lest mm. Ser at TeamSnap som Steinar henviser til ser ut til å ha mye av den funksjonaliteten jeg føler jeg trenger.

 3. Steinar Bjørlykke

  Har brukt TeamSnap til flere typer idrett, og synes gratisløsningen er bra nok til veldig mye! De har også noen omfattende betalløsninger som gjør at man kan administrere flere årskull og hele serier.

  Svar på denne kommentaren

 4. Hej vi bruger laget.se her i Sverige men det skal også funke fra Norge.
  Har indebygget kalender som kan added i din Mobile også iOS og android eller Google calender.

  Jeg synes denne siden har alt som skal bruges for at administrere et lag.
  Har også gruppe mail og SMS er ikke sikker på den fungere i Norge men en kan jo prøve.

  Hilsen Kjetil

  Svar på denne kommentaren

  • Tor (svar til Kjetil)

   Vi bruker Google forms til å registrer oppmøte på trening. Huker av de som er er – legger stats inn i Google Sites.

   Sms, blogg, Google calendar og en Facebookgruppe til kommunikasjon.

 5. Jeg ville spurt de som skal ha informasjonen hva som er foretrukket kanal å få det.

  Vi må huske på at det er en del som ikke har god kunnskap om «EDB-systemer» og lista må legges lavt mtp hvor de kan få og skal få informasjon, og ikke spre informasjonen over for mange kanaler.

  Utfordringen uansett med informasjon man sender ut er om mottakeren faktisk har lest (og forstått) meldingen…..

  Svar på denne kommentaren

 6. Per-Otto Wold

  Hei Per Arild,

  Vi har opplevd akkurat samme problem og har foreløpig ikke funnet en god løsning på det. Hvis man er over teknisk kyndig så greie man alltid å lage til noe som fungerer sånn nogenlunde – men for de aller fleste blir eksisterende løsninger for komplekse. Man må dessuten bruke mange systemer.

  Vi satte oss derfor ned for å se nærmere på det problemet som du snakker om og har laget en plan for å laget et verktøy som kan løse dette så enkelt som mulig. Hvis du sender meg dine kontakt detaljer så kan jeg gi deg beskjed når vi er klar for beta testing – det er kun uker til nå.

  mvh

  Per-Otto Wold

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg ville ha sett på WordPress sitt P2 theme som WordPress selv bruker til intern kommunikasjon. Å starte en wordpressblogg er enkelt, og med temaet P2 kan man skrive og lese oppdateringer i sanntid (real time). Det er bedre forklart i videoen på siden her: http://p2theme.com/

  Svar på denne kommentaren

 8. Jeg har også prøvd mye forskjellig, da jeg har ansvar for både fotball og håndballlag.

  Men det jeg faktisk syntes fungerer aller dårligst er nettsider og blogger.

  Det blir 1-veiskommunikasjon og veldig upersonlig. I kommunikasjon med foreldre, er det ofte kommentarer som kommer som «apropos» tilbake fra foreldrene som er det aller viktigste.
  Hvis all kommunikasjon skal være åpen for alle, så får jeg ikke disse viktige svarene. Det kan være seg problemer i hverdagen hos det enkelte barn osv.

  Mail syntes jeg er det som er nærmest direktedialog, med administrasjon av rundt 50 barn på forskjellige lag får jeg kun unntaksvis håndtert kommunikasjon gjennom telefon og direktesamtaler.

  Online-påmeldingslister har vi i vår klubb, men da mister jeg «1-til-1» følelsen med foreldrene, hvor jeg kan få litt ekstra info tilbake på hver enkelt sin påmelding. Det som vi typisk fanger opp er motivasjon, problemer, utfordringer osv. Dette faller helt bort i en ren systemløsning. Da vil jeg heller ha litt ekstra manuelt arbeid for min, for å sikre at vi klarer å fange opp det mest essensielle hos det enkelte barnet

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.