nrk.no

#HvisJegVarHvit

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettkultur


Ikke-hvite nordmenn bruker Twitter til å snakke om livet.

Skjermskudd fra Twitter

Den norske twitterbrukeren @AbuHus begynte ikveld å tvitre med hashtagen #HvisJegVarHvit – med betraktninger om hvordan livet hans ville vært annerledes om han var hvit:


I løpet av noen timer har en drøss andre slengt seg på med skakke observasjoner rundt det å være ikke-hvit nordmann i 2013. Det er bitende morsomt og sparker i alle retninger:

Vi har av og til snakket om tabloidavisenes kommentarfelt når det er på lavvannsmerket. Her er sosiale medier det stikk motsatte. Det er demokratiserende, kvikt og en potensiell gamechanger, der man ikke trenger be om plass; man bare tar den. Og er det man sier interessant nok, flyter det til overflaten.

I USA er den ikke-hvite delen av befolkningen overrepresentert på sosiale medier. En forklaring jeg har hørt på det*, er at de tradisjonelle mediene i USA er mye hvitere enn befolkningen. Med sosiale medier handlet plutselig media om ikke-hvite også, og særlig Twitter ble tatt i bruk i stor grad.

Følg hashtagen her: #HvisJegVarHvit

EDIT: Twittermeldingene i denne artikkelen er ikke alle skrevet av Abubakar Hussain, og de er ikke presentert i kronologisk rekkefølge. En kronologisk oversikt over @AbuHus’ #HvisJegVarHvit-meldinger finner du i denne Storify-oppstillingen

*(tror det var José Antonio Vargas på ONA12, men får ikke sjekket det opp akkurat her og nå, så det ble etter hukommelsen)

29 kommentarer

 1. «Ingen liker å bli generalisert. Derfor #HvisJegVarHvit»

  Ingen liker å bli generalisert, derfor tar jeg igjen og generaliserer hvite?

  Det var en del «food for thought» her, men også en del rasisme og kjipe generaliseringer. Men det er kanskje greit så lenge man ikke rammer minoriteter?

  Svar på denne kommentaren

  • Anonym (svar til Joachim)

   Det var vel eit fåtal av dei som var generaliseringar. Det at du blir trudd på når du seier du er norsk, eller slepp å bli tiltalt på engelsk, slepp å måtte ta avstand frå alt mogleg som andre med din hudfarge har gjort, slepp å måtte kle deg som Carlton Banks for å unngå å bli tatt for gjengmedlem, slepp å gjere gamle damar på bussen bekymra, alt det høyrest jo rett og slett ut som personlege erfaringar.

   Men, generalisering: å implisere at alle kvite synst arrangerte ekteskap er fælt, men «mail order brides» er OK, uff. Og det finst nok uheldigvis kvite foreldre òg som slår ungane sine.. utan at eg heilt ser på det som å «ta igjen» å tru at andre har det betre.

  • Arnt Joakim Wrålsen (svar til Anonym)

   Det er kanskje generalisering å si at hvite er mot tvangsekteskap og aldri slår barna sine, men jeg synes likevel de er inne på et viktig poeng der.

   Når en hvit person er for tvangsekteskap og barnemishandling, fremstår denne personen fort som en avviker. Men har en ikke-hvit person de samme standpunktene, er det ikke lenger «avvikende», fordi det passer inn med våre forventninger/fordommer til personer med en annen hudfarge. Og dermed dropper vi å «ta» personen på dette standpunktet, fordi vi tenker at det er som ventet likevel, kun på grunn av hudfargen til vedkommende.

   Det burde være like naturlig at man er mot tvangsekteskap og barnemishandling, uansett hudfarge.

  • Yngvar Natland (svar til Joachim)

   Her har du en samling betraktninger/gjetninger som i all hovedsak ser ut til å være basert på personlig erfaring; Hvordan ville det ha vært for meg å være en del av majoriteten? Hvis folkene var brune i et «brunt land» ville #hvisjegvarhvit vært meningsløs eller hatt et annet innhold.

   Det er ingenting her som er i nærheten av rasisme. Hverdagslige generaliseringer rundt minoritetsliv er noe annet , dette er rasisme (et eksempel, og jeg mener ikke at du er rasist): «Alle bleikinger er så jævlig opptatte av å skaffe seg avlat for sin egen rasisme. De klarer aldri å ta kritikk på den uten å dra rasisme-kortet. Det må være noe galt med både genene og kulturen deres. Send hele gjengen som billig arbeidskraft til Kina, så hadde de kanskje lært noe, hvis de i det hele tatt kan lære.»

  • Jeg er helt enig i at de fleste observasjonene er helt greie og gir et viktige glimt av hvordan det er å være av minoritetsbakgrunn i Norge.

   Jeg bare klarte ikke å overse ironien i den siste kommentaren hans om generalisering, ihvertfall ikke etter det første tweetet hans om norsk, spansk og Costa del Sol. Snakk om dobbeltmoral.

   Det er en god del andre generaliseringer her også, for eksempel foreslås det at hvite barn ikke blir utsatt for familievold, og at ingen hvite har måttet ta avstand fra Behring Breivik (fortell det til folk som deler enkelte politiske syn med ham). For ikke å nevne vitsen om penisstørrelse; jeg aner ikke hvorfor de har tatt med den i dette blogginnlegget.

   Alt i alt et fint innlegg som jeg er glad for at jeg leste, men jeg syns et par av tweetene kunne vært utelatt, og dobbeltmoralen hans kan man ikke overse.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Joachim)

   Vitsen med penisstørrelse: Jeg tok den med for å vise bredden i vitsene. Var usikker, men lot tvilen komme vitsen til gode.

   Costa Del Sol-tweeten peker – slik jeg forstår den – på dobbeltmoral blant fremmedskeptiske nordmenn bosatt i Spania, som selv ikke ønsker å lære seg spansk, men mener innvandrere til Norge bør kunne norsk. Jeg vet ikke hvor representativt dette er, men det er et relativt ofte referert poeng.

  • Ja, det er sånn jeg også tolker den. Ironien ligger i at herr Pakkiao selv utviser dobbeltmoral ved å knytte denne holdningen til hvite. Det er en generalisering.

   I første tweet generaliserer han altså, og i siste tweet sier at han gjør det fordi ingen liker å bli generalisert. Knis.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Joachim)

   Humor er en kronisk vanskelig ting å diskutere, men det er vel en liten nyanse her at det er en satirisk sammenheng.

   Eksempel: Når Gunhild Dahlberg i kronikken Hei Jonas, din psyke satan om netthets tar i bruk netthaternes form for å løfte frem og synliggjøre noe, så gjør det henne ikke nødvendigvis lik dem. Det er et virkemiddel for å synliggjøre.

  • Yngvar Natland (svar til Joachim)

   Hvordan vi tolker setningslange utsagn sier ofte mer om oss en dem som kommer med dem.

   Din tolkning er at de mener det ikke forekommer familievold, min tolkning er at de påpeker at korporlig avstraffelse er mer vanlig blant ikke-hvite. Hvor vidt det er sant vet jeg ikke, men jeg vet det er en alminnelig oppfatning. Jeg tror heller ikke det er noen tvil om at brune oftere opplever krav fra den norske offentligheten om å ta aktivt avstand fra brune terrorister enn det hvite gjør ovenfor «sine». Du velger i stor grad å tolke utsagnene inn i absolutter. Jeg synes det er rart når konteksten er så tydelig preget av humor, både på sin egen og andres bekostning. Penisstørrelsesvitsen er så gammel og gjort så mange ganger av folk med alle hudfarger at den er en floskel.

   Å generalisere rundt generaliseringer er en vanskelig øvelse og det er mulig at det bommes her, men det er også mulig at det var ironi. Hvis noen vil bli inspirert til å generalisere mer kan de høre på låten Generellt av Timbuktu.

  • Så, du innser vel nå at det er feil å generalisere?

   Man gjorde generaliseringer med #HvisJegVarHvit for å vise hvor galt det er.

   Tydeligvis altfor vanskelig å forstå. For noen.

  • Joachim (svar til Maja)

   Jeg «innser vel nå at det er feil å generalisere»? Herrejesus. Det oppgulpet der gidder jeg ikke svare på engang. Ta deg en bolle.

   Jeg tror litt av problemet her er at flesteparten av tweetsa er oppriktige klager på hvor kjipt det er å være minoritet og resten er (muligens) en skarp sosial kommentar hvor generalisering er brukt som virkemiddel for å vise hvor kjipt generalisering er. Skillet er uklart, og det tåker til budskapet (hvis det i det hele tatt var noe planlagt budskap til å begynne med).

   Personlig tror jeg hele denne «bruke generalisering for å vise at det er kjipt å bli generalisert»-greia er folk har kommet opp med etterpå for å rettferdiggjøre dobbeltmoralen. Første og andre tweet fra herr Pakkiao spriker i så forskjellige retninger at det er vanskelig å tro at det var noen Grand Plan bak dette.

 2. Ørnulf Wang-Sandaas

  Noen observasjoner er meget skarpe, andre ikke full hjemmetreff, men også vi renrasede germanere (iht til familiens stamtre, kort som det er…) må vel uansett tåle at noen fleiper med oss? Humor er den beste måten å håndtere stereotyper og fordommer på, og da må vi også akseptere at alt ikke treffer, og at noe er på kanten, og noe litt over kanten. Så well done, everybody…

  Svar på denne kommentaren

 3. «Det stikk motsatte av kommentarfelt-troll» – stod det i reklamen for denne artikkelen. Jeg kan ikke se at artikkelforfatteren hverken har forklart hvorfor dette skulle være tilfelle eller hvordan dette skulle ha noen sammenheng.

  «Troll»-begrepet om kommentarfelt-brukere har etterhvert blitt en form for hersketeknikk der folk som er uenige med et innlegg effektivt ugyldiggjør det ved å kalle skribenten for troll. Det har gått inflasjon i bruken.

  Forsåvidt en grei artikkel, men å påstå at «Ikke-hvite nordmenn bruker Twitter til å snakke om livet» på grunnlag av noe som har pågått kun noen timer, er å trekke det for langt.

  Forøvrig er det synd norske medier ikke tar opp den omvendte rasismen som er godt fundert i flere innvandrermiljøer og som i sin natur er mye sterkere enn det meste av rasisme som måtte finnes hos nordmenn. (Jada, Hylland – hva er en nordmann?).

  Kringkastingsrådet har godtatt at NRK reklamerer for Facebook, Twitter og andre U-sosiale medier under visse forutsetninger. Facebook har fått reklame for milliarder bare i NRK uten at noen hever et øyebryn. Det finnes nesten ikke programposter som ikke reklamerer for Facebook. Uten at Facebook betaler. I et reklamefritt (?) medium. Betalt av folket selv.

  Merkelig.

  Kjøp Tine Gudbrandsdalsost – den er anvendelig til til det meste mellom brødskiver, lutefisk og finnbiff.

  Svar på denne kommentaren

  • Vidar Andreassen (svar til Anders)

   Sosiale medier (spesielt Facebook) er en viktig del av mange nordmenns hverdag, dette MÅ nesten NRK forholde seg til. Å prøve å gjøre dette uten å nevne firmaene bak virker på meg ekstremt kunstig, så jeg skjønner ikke helt hva du/dere mener de burde gjøre annerledes?

   Og at akkurat NRKbeta dekker trender knyttet til Internett kan vel knapt overraske noen?

  • Vidar, det er er ikke noe mer kunstig enn at man ikke nevner skimerkene til Svindal eller Northug.

   At NRK viker viktig prinsipper for å få mer nettrafikk er ikke verdt det. Hva med konkurrerende tjenester til Facebook og Twitter? Hvordan skal de kunne etablere seg når de andre får statsfinansiert reklame?

   Nrk kunne lett unngått å referere til merkevarer i sine sendinger ved å lage et system hvor sosiale medier kunne melde inn sine grensenitt. Da kunne man redaksjonelt nevnt dette systemet, f.eks «NRK Sosial». Da ville man sluppet unna hele problemstillingen.

   Så kunne man tatt en runde med Apple-opphenget til nrk nett-tv etterpå. Hvilken smarting kom på at man skulle tilby dette over Apple-proprietære protokoller? Man skulle tro man hadde lært når man valgt Microsoft-proprietære løsninger sist?

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Pål Skål)

   Jeg er ikke sikker på om skimerker er den mest relevante parallellen – de har ikke innhold og er ikke meningsbærende.

   NRK sier gjerne «x sier i Dagbladet idag» eller «Aftenposten melder at». Hvorfor tenker du praksis bør være annerledes for sosiale medier enn for papir- og øvrige nettmedier?

  • Anders Hofseth sier:

   «NRK sier gjerne “x sier i Dagbladet idag” eller “Aftenposten melder at”.»

   Ja, i rene nyhetssendinger brukes denne praksisen.

   Men problemet er større enn som så. De fleste magsinprogrammer i NRK avslutter gjerne med anmodning om å «bli venn på Facebook» eller «følg oss på Twitter». Da må du enten opprette konto hos disse (og de får dermed flere «kunder») eller gå inn på den aktuelle sida for å følge oppfordringen (hvilket gir flere klikk på sida og dermed større reklameinntekter for mediet – man tas til inntekt for å være bruker eller kunde). Tar vi Dagbladet/Aftenposten-sammenligningen ville dette være som en oppfordring til å kjøpe dem eller minimum lese dem.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Anders)

   Ah. Da tror jeg vi diskuterer ulike ting. Jeg diskuterer denne artikkelen og NRKbetas henvisningspraksis, ikke hva folk måtte finne det for godt å si i et radioprogram – det kan jeg vanskelig svare for…

 4. «#HvisJegVarHvit hadde folk satt seg ved siden av meg på tbanen/bussen (og uten å tviholde på veska)»

  «#HvisJegVarHvit ville jeg hatt mindre pikk»

  Dette er ikke rasisme, fordi de som sier det er brune. De har ikke rasismegenene som vi hvite blir født med og som får oss til å være fæle mot brune mennesker. Den hashtagen og denne artikkelen var riktig så stas, altså!

  Unnskyld meg, men jeg må en kjapp tur på do for å feire min egen glassklare logikk.

  Svar på denne kommentaren

  • Askilladden (svar til Lasse)

   Så bra, Lasse! Du plukka ut de to tweetsa som kan være rasistiske. De to av hvor mange? Dermed er hele hashtaggen rasistisk. Forresten, da har du rett, alle hvite er rasistiske. Glassklar logikk.

  • Maja (svar til Lasse)

   En god del mennesker i Norge får smake sin egen medisin. Kanskje de ikke liker det, slik som du, og lærer at generalisering er feil? Kanskje. Vi får håpe det.
   God bedring.

 5. Anders Hofseth (NRK)

  For å tydeliggjøre: Det er flere ulike avsendere av twitter-meldingene som refereres og rekkefølgen i artikkelen er ikke strengt kronologisk. For dem som ønsker å sette seg litt dypere inn i @AbuHus’ #HvisJegVarHvit-meldinger, har jeg laget en kronologisk Storify-oppstilling.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg sliter litt med å se hvorfor NRKbeta burde skrive om denne hashtagen. En tag som fokuserer på hudfarge, og som formelig innbyr til rasistiske oppfølginger…

  «NRKbeta er NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. Vi skriver om internett og ny teknologi med fokus på deg som bruker og på det som vi i NRK gjør i den forbindelse. «

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Ken H)

   NRKbeta skriver stadig vekk om medier, teknologi, samfunnet, trender etc etc, og dette temaet inneholder både medier, teknologi, samfunnet og trender. Vi vurderer det dermed som godt innenfor vår temakrets.

   I den grad det dukker opp rasistiske oppfølginger, gjør vi vårt beste for å holde ting innenfor slik vi mener det bør være i vårt kommentarfelt.

  • Syltynn begrunnelse… Enhver hashtag som trender vil jo kunne oppfylle de kriteriene.

   Greit nok, dere synes at dette er NRKbeta-materiale, jeg synes ikke det. Vi trenger ikke oppnå noe videre enighet eller kompromiss. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.