nrk.no

Hjelp Birger å klippe ledningen

Kategori: Musikk og lyd

Foto av Birger med en saks

Hvordan streamer man best musikk trådløst fra harddisk til stereoanlegget hjemme?

skisse over hvilken stereo-utfordring Birger ønsker å løse

Lei av ledninger og CD-hyller

Foto av Birger med en saks Vår kollega Birger er glad i musikksamlingen sin; den er stor og romslig og han er ikke klar for å gå over til en streamingtjeneste som Spotify istedet. Men han har bestemt seg for å kvitte seg med CDene, så nå redigitaliserer han dem på 320 kbps og gjør seg klar til å vinke farvel. PCen hans begynner dog å bli full, så han vil flytte iTunes-biblioteket over på en ekstern disk på etellerannet vis.

Så da spør han oss i NRKbeta hva vi mener er den beste måten å gjøre det på. Og vi, vi sender ballen videre til dere, som kanskje har enda bedre svar enn vi har på akkurat hva han bør kjøpe for å få et best mulig opplegg.

Det Birger allerede har, er en overfylt mac (som blir lettere når alle musikkfilene er ute), en AppleTV og et stereoanlegg med analoge innganger. Det vil si at han trenger en eller annen NAS-løsning som kan ta vare på musikkfilene og servere dem over husets trådløse nettverk og en DA-converter som gjør om det optiske lydsignalet fra AppleTV til noe stereoanlegget hans vil spise.

Han kan bruke mobilen til å starte strømmen og som fjernkontroll.

Det han lurer på er hva er den beste NAS-løsningen? Skal han bare kjøpe en Time Capsule og få enda en epledings i samlingen, eller bør han kjøpe noe helt annet? Og hvorfor? Det er et mål for ham at ting ikke er stort og klumpete, og at han ikke trenger bytte ut mer enn nødvendig av det han har.

Og så lurer han på om AppleTV via DAC fungerer bra (og isåfall hvilken DAC), eller om han skulle gjort noe helt annet.

Kanskje il han til og med oppdage på et tidspunkt at det er en fin løsning for familiefotoer og filmer.

Hvordan ville dere løst dette?

67 kommentarer

 1. Erling NIelsen Herfindal

  Har samme oppsett selv.

  Mac med musikk (lossless) -> Apple TV -> HDMI -> Forsterker -> Høytalere 🙂

  Det han trenger, er en ekstern disk helst til sin Mac. Er Mac’en stasjonær er dette enda mer gunstig. Det han da gjør er å sette opp bibloteket sitt til å ligge på den (innstillinger i iTunes).

  Tegningen fungerer utmerket, og musikk fra spotify, iPhone/iPad kan brukes direkte til Apple TV. I tillegg om mac’en settes opp til å streame til ATV så kan man bruke appen «remote» fra apple.

  Videre kan han bygge ut med AirPlay høytalere (eller airport express) for å få lyd i flere rom. Dette kan velges som utkilde (multiple speakers) i iTunes, og ved bruk av mac programmet «Porthole» :)!

  Svar på denne kommentaren

  • Dette er det samme jeg har gjort. Etter å ha prøvd flere forskjellige løsinger.
   Jeg broker en drobo lokalt og jeg har også en backup ay itunesbiblioteket i «skyen».
   Itunes nedskalerer ALAC filene til 128kbps AAC ved overføring til iPod.
   Har en AppleTv og to airport express. Streamer lyd simultant til alle tre og fjernstyer det hele fra iPhone/iPad. I mine øyne er dette helt klart den beste og billigste løsningen, Birger trenger kun en eksterndisk.

  • Bjørn West (svar til Bjørn West)

   Husk på backup til samlingen!

   Det er bare et tidsspørsmål for en disk ryker, og da er det surt hvis flere dagers arbeid med ripping går i søpla.

   Som en ekstra backup lønner det seg også og ta vare på CD-ene – for vi kjøper vel musikken – hvis vi ikke bruker Wimp eller Spotify!

  • sindre gunleiksrud (svar til Bjørn West)

   +1 til synology og backup
   Med NAS i raid må det være lov til å håpe at filene overlever, men du kommer ikke utenom backup på ekstern disk lagret hos naboen/bankboks i tilfelle brann. Med flere epledingser er det kjekt med ting som snakker det språket. Synology snakker godt med epledingser. Den kan også fungere som airprint-server med et fåtall applekompatible printere.

   +1 til flac
   Å rippe CD-er tar mye tid. Det tar lite tid å tjene inn pengene for to nye harddisker. Dermed blir det fort rasjonelt å rippe til både flac og mp3 av middels kvalitet. På den måten kan epledingsene få sitt og stereoanlegget kan få sitt.

   USB DAC kan hektes rett på en synology-NAS via en (lang) USB-kabel og en litt kortere RCA-kabel.

   Dette vil gi deg et frontend/backend oppsett som snakker fint med all verdens epledingser. Dersom du har en gammel laptop liggende; last ned XBMCbuntu og se at du plutselig har enda en avspillingsmulighet for lyd og bilde-samlingen.

 2. Litt på siden av Birger sin utfordring kanskje, men jeg mener jo at oss vanlige dødelige med tålig godt anlegg klarer fint å høre forskjell på apple lossless eller flac i forhold til mp3 320 kbps.
  Bør ikke Birger tenke på dette når det faktisk ikke er så fryktelig dyrt for lagringsplass?

  Svar på denne kommentaren

  • Erling Nielsen HErfindal (svar til lmarius)

   Enig, er man opptatt av musikk, og har et bra anlegg, ripper man ikke CD’er i 320mp3..

   3TB for ca 1100 kroner, du får mye musikk innpå der :)!

  • Birger Kolsrud Jåsund (svar til lmarius)

   Njaaa – har vurdert det – men jeg skal ha med meg sanger på iPhonen også, og lossless tar jo tross alt en del mer plass. Men isolert stereoanleggsmessig er jeg helt enig med deg.

  • Ripper du i lossless, så har du beste mulige kvalitet via AppleTV eller hvilken løsning du måtte ende opp med for Hi-Fi.

   Samtidig har du full mulighet til å komprimere filene til et format som egner seg på mobilen e.l.
   Mange fine applikasjoner som kan bulk-komprimere f.eks FLAC til MP3, inkludert tagging og coverbilde.

   Lagringsplass koster som nevnt lite for tida, så det er ikke noe problem å ha alle filer i to formater. Alternativ er å kun komprimere det du skal ha med deg på bærbart.
   Jeg bruker kun PC, så kan ikke bidra med mac-programvare. Har også ‘kun’ drøyt 300 CD’r som er rippa i FLAC, så det tar ikke såå mye plass (verre med 250DVD og 50-60BD som er rippa).

  • joachim (svar til lmarius)

   Mp3 er rimelig utdatert nå i 2012. Ingen grunn til å degradere lyden på den måten når harddiskplass er billig. Aplle lossless/Flac/APE osv vil bevare kvaliteten fra CD-formatet.

  • henriko (svar til joachim)

   Slenger meg på her. Ripper du nå til 320kbit er du låst til dette for alltid! Med mindre du tar hele jobben med å rippe til flac/lossless senere. Gjør deg selv en tjeneste å rippe til flac nå med en gang, så har du noe som varer mye lengre, og slipper evt hele jobben senere.

   Det du evt skal høre på ipod må du da rippe eller skaffe deg sw på ipod som kan spille av dette 🙂

 3. Jeg har abonnement på iTunes Match (ca $25,-/år). Største jobben er da å laste inn alle cd i iTunes (kun en gang), deretter synkroniserer iTunes Match alt og kan du spille av fra AppleTV hjemme eller hvor som helst bare du har WIFI via iPhone eller iPad, f. eks hos venner. Fordelen er at også alle eventuelt dårlige mp3 filer blir erstattet av en original versjon hvis den finnes hos Apple. En annen fordel som jeg oppdaget er at artistene faktisk får penger for hver gang du spiller av via iTunes Match.

  Svar på denne kommentaren

 4. Christian Falch

  Har «løst» dette ved å si at hos oss spiller vi musikken fra iPhone eller iPad. Ved hjelp av Apple-TV og en liten DAC jeg kjøpte fra Soundgarden (finner ikke akkurat modell nå, men den kostet ca. 500,- eller AirPort-express-enheter tilkoblet Tivoli-radio får vi musikk i det rommet vi er.

  Neste utfordring blir så å finne ut av hvordan du skal spille av musikken din fra iPhone/iPad. Her er min erfaring at det finnes mange løsninger som virker med litt fikling (du kan f.eks. installere iTunes på en Windows Home Server som jeg har gjort).

  Vil du unngå fikling kan du vurdere en Mac Mini som stille og rolig kan stå i hyllen din og pynte opp samtidig som det server et felles iTunes bibliotek:

  http://store.apple.com/no/browse/home/shop_mac/family/mac_mini

  (Fordelen med en løsning hvor musikken spilles fra personlige enheter er at da kan også andre spille musikk hos deg selvom de kun har f.eks. Wimp eller Spotify)

  Christian

  Svar på denne kommentaren

 5. Videre har jeg akkurat den skisserte løsningen med DA converter fra AppleTV til forsterker. Eneste er at når AppleTV våkner er ikke DA converteren synkronisert og blir det en del støy før lyden er i gang. Ellers meget godt fornøyd med den løsningen. WIFI nettverket skal være i god stand.

  Svar på denne kommentaren

 6. Dagfinn Njøten

  For musikkinteressert finnes ingen kompromisser. Det betyr FLAC. Ingen over, ingen ved siden. Dessverre er Apple så sære (på den fronten også!) at de nekter å støtte FLAC via iTunes, til tross for utallige oppfordringer fra oss forbrukere. Er man arrogant, så mister man kunder. Dessverre.

  SONOS er et godt alternativ. Støtter selvsagt FLAC og andre formater. En midlertidig løsning er å rippe alt i FLAC og ha det som back-up til «evig tid» på en harddisk i bankboksen. Fra denne rippen kan du lage ulike kopier i ulike formater, alt etter hva det skal spilles på. Her i huset har vi valgt det på den måten for vi ser for oss en løsning uten Apple i overskuelig fremtid.

  OG: Nå vet jeg ikke om du har digital forsterker eller ikke, men har du det, er DA-konverter unødvendig.

  Svar på denne kommentaren

  • Kan gå god for Sonos. Bruker det selv sammen med et Synology NAS, noe som fungerer utmerket.

   Som Dagfinn nevner vil du ved kjøp av f.eks en Sonos Connect ikke ha bevov for DAC, da connecten har både analog og digital utgang.

   Jeg liker også at det fungerer vel så godt på Android som på IOS, om jeg en gang skulle funnet ut at jeg vil ha noe annet enn iPhone/iPad.

 7. Jeg har allerede fullført en slik løsning.
  Jeg rippet alle CDene mine til FLAC og la filene på en NAS med mediaserver. Jeg bruker Readynas Ultra4+ (Masse info: http://www.readynas.com/?page_id=3962).
  Bruker en Appleenhet (ipad/iPhone) med Goodplayer for filmer og 8player for musikk. Streamer fra apple-enheten til AppleTV som er koblet til stereoen vha en Fiio D03. Når jeg bruker Remote-appen mot AppleTV trenger jeg ikke fjernkontrollen, så AppleTVen kan være ute av syne.
  Alt utstyret (untatt stereo+høyttalere) i mitt oppsett er tilgjengelig på komplett.no.

  Svar på denne kommentaren

 8. Til DA kan jeg anbefale Cambridge sin DAC magic. Sikkert ikke den beste DA-en du kan få tak i, men du har både optisk, coax og USB-inngang. Fleksibel, med andre ord. Eneste minuset med modellen jeg har er at den ikke kan bytte kilde automatisk. Jeg bruker min til musikk fra Wimp + TV-lyd (stor forbedring med DA-koblet til boksen fra CanalDigital).

  Svar på denne kommentaren

 9. Pål Andreassen

  Jeg har løst dette ved hjelp av Windows Homeserver 2011. I tilleg til å fungere som en filserver med all musikken rippet og samlet et sted tar den daglig backup av alle husets maskiner (virker også på Mac).

  På serveren er lagringen organisert i en «pool» der alle filer ligger lagret på to fysisk ulike disker slik at om en disk går så mister jeg ingen filer. Oppå det igjen blir filene også lagret i skya via norske Jotta.

  Musikken er rippet som 320 kbit mp3 og tilgjengelig i alle slags avspillingsprogrammer. En add-on kalt iHomeServer for iTunes gjør at jeg kan spille musikk fra serveren via iTunes og home sharing fra både iPhone og iPad (og sikkert AppleTV) om ønskelig. Den holder samtidig all musikken organisert på serveren via ID3 tags. Jeg ripper bare til en gitt katalog og iHomeServer flytter filene ferdig organisert dit de skal.

  Enkelt og ryddig.

  Svar på denne kommentaren

 10. Har litt samme løsning, men endel forskjellige rammebetingelser. Har ikke en utelukkende eplesentrisk løsning:

  * Squeezebox Media Server
  * Squeezebox Duet
  * iPeng for iOS (remote og remote-player)
  * Subsonic
  * iSub for iOS

  Squeezeboxen kjører på en QNAP TS459-Pro NAS (Atom basert) og streamer musikk til Squeezebox-klienter eller DLNA kompatible klienter (inkl. Android telefon).

  Subsonic (som kjører på en MacBookPro «server») er en streamer som lar meg aksessere hele musikksamlingen remote, som en «privat spotify», inkl. caching av spillelister til iPhone osv. Kombinert med iSub gjør den sømløs transkoding av alle FLACene mine til ønsket VBR-format for fin streaming over 3G / remote WLAN.

  Hjemme er det altså Squeezebox minimottageren som er trådløs klient mot Squeezebox Serveren, og streamer FLAC direkte. Fjernstyrer denne med iPeng (finnes også en offisiell Logitech klient, men den er vesentlig dårligere).

  Oppsettet løser mine krav:

  * Støtter FLAC kildefiler
  * Streaming hjemme i lossless kvalitet
  * Streaming borte i høy livetranskodet kvalitet
  * Tilgang til hele min gamle CD-samling som jeg har rippet via XLD for best mulig kvalitet 🙂

  Anbefaler Subsonic varmt, det er en finfin løsning for «DIY Spotify» : http://www.subsonic.org/pages/index.jsp

  Svar på denne kommentaren

  • +1 på subsonic. Er heilt fantastisk å kunna spela av all musikken eg har heima via mobilen (+jack til bilen), eller via laptop eller kva som helst.

  • Midtveit (svar til DenisB)

   Hei,
   Har liknende config men kjører squeeze box server på win7 pc. Virker bra, spesielt nrk radio podcast er bra.
   Sliter litt med stabilitet med squeezebox er det andre som sliter med stabilitet på squeezebox ?

   Men er egentlig fornøyd.
   Mvh
   Knut

  • Dag Henrik (svar til Midtveit)

   Jeg har erfaring med Logitech Squeezebox Duet, Touch, Transporter, 2 stk Radio og 3 stk Boom. Jeg fikk aldri Duet til å fungere stabilt, så det har vært det mest ustabile av produktene hos meg. Etter ett år med kluss, solgte jeg Duet. Radio har noen få ganger oppført seg ustabilt, men stort sett fungerer de bra. Touch kjører jeg på kablet ethernet, og den har fungert perfekt lenge. Boom og Transporter har jeg hatt i mange år, og de er dønn stabile. Ellers: Logitech Media Server går dårlig sammen med Norman antivirus (men det kan løses ved å koble ut noe funksjonalitet i Norman).

 11. Forøvrig vil jeg nevne hovedgrunnen til ikke å bruke en masse tid på å enkode til 320Kbit mp3; det er en énveis prosess. Med et lossless format kan du transkode / re-enkode i hjertens lyst ved senere anledning.

  Hadde kildefilene mine vært 320Kbit kunne jeg glemt god kvalitet transkoding til iSub.

  Svar på denne kommentaren

 12. Kaptein Sabeltann

  Følgende er noen av mine observasjoner og meninger etter over 10 år med filer som hovedmedie både på lyd og bilde..

  320kbps mp3 og tilsvarende er ingenting å samle på, med mindre man er fornøyd med lyden en mobiltelefon og et par øreplugger kan produsere.. Det er et fint kompromiss for gitte situasjoner, men som «permanent» lagringsformat er det ikke bra nok. Du vil angre etter en fremtidig oppgradering av HiFi/headset/whatnot om du ikke har lossless kvalitet på alt i samlinga.

  Jeg vil også advare mot ukritisk bruk av «nas-bokser» som man plugger rett på hjemmenettet, selv om jeg forstår at dette er en attraktiv løsning for mange.. Det samme gjelder eksterne harddisker. Dersom man går for det, så må man for all del huske å sette opp en god og helautomatisk backuprutine (og verifisere at det virker) … det er ikke gitt at det (noenlunde enkelt) går an å få ut dataene om noe går galt, selv om diskene i seg selv fortsatt er i orden. Husk også at du før eller siden vil trenge mer plass.

  Sist men ikke minst vil jeg oppfordre til å sette seg inn i forskjellige formater og og teknologien bak bruken av disse, slik at man lettere unngår å bli lurt inn i en lukket verden der du ikke får ta med deg innholdet du trodde du hadde kjøpt og betalt for utenfor gjerdet.

  Svar på denne kommentaren

  • Kaptein Sabeltann (svar til Birger Kolsrud Jåsund)

   Jeg har en server (egentlig en glorifisert PC) som p.t. kjører Ubuntu 10.04. Der har jeg 2x2TB + 1x3TB sata-disker som er satt sammen til ett volum med LVM. Jeg har overvåkning som sier fra dersom en disk viser tegn til å feile slik at jeg kan erstatte den asap. Videre har jeg en rutine på at jeg bytter ut den eldste disken når det begynner å bli trangt om plassen. Dessuten kjører jeg en full oppgradering og reboot minimum 2 ganger i året, enten det trengs eller ikke. Utover det er det lite/ingen betjening av serveren, den bare tusler og går 24/7 uten noe mer arbeid.

   For å levere og spille av innholdet bruker jeg:
   – Squeezebox Duet
   – Boxee Box
   – minidlna
   Ampache

   ..samt at jeg bruker sshfs for å spille av filene direkte fra jobb og andre steder med ok båndbredde.

   Innser at denne løsningen ikke er for alle (krever litt mer datakunnskap/interesse enn skytjenester eller appliancebokser), men for meg har dette vært kosteffektivt, praktisk og stabilt. Jeg har essensielt det samme diskvolumet nå som jeg hadde da jeg begynte å bruke LVM til mediesamlingen for drøye 10 år siden, selv om hardware og softwareløsninger har kommet og gått.

 13. 1. Gi beng i alt fra Apple.
  2. Kjøp en mediaPC (ca 2-4000 kr)
  3. Kjøp forsterker med DAC eller en annen kombinasjon DAC/Forsterker/Reciever. Bruk optisk kabel fra mediaPC.
  4. Vips, har du all musikken fra stasjonærmaskinen tilgjengelig, i tillegg til alle de ulovlige tv-episodene og filmene dine rett på anlegg gjennom vanlig trådløst nettverk.

  Svar på denne kommentaren

 14. Lars Asbjørn Stensen

  Når jeg skal høre på musikk, så finner jeg det jeg trenger på You tube… da får jeg til og med se konserter samtidig. Han burde jo sluttet å kjøpe musikk for lenge siden. Heller koble til høyttalere til PCen og spille fra You tube 🙂

  Svar på denne kommentaren

 15. Hvis du vil ha kvalitet og unngå daglige feil som kan irritere deg grønn, dropp Logitech Squeezebox produkter(er uansett lagt død av Logitech). Anbefaler bruk av NAS/Hjemmeserver og Sonos. En Bridge mot routeren din og en Connect mot forsterkeren din. Fra pc eller telefon kan du angi hvilken maskin som inneholder lokal musikk og lage spilllister og justere det meste. Sonos lager et eget trådløst nettverk mellom komponentene som ikke forstyrres av annen trafikk. Kan bygges ut i det uendelige. Skulle du i fremtiden falle for fristelsen å få en konto hos Spotify eller Wimp er Sonos tingen til å styre dette også, fra alle medier. Har selv Sonos Connect:amp som er koblet til en stereohøyttaler i baderomstaket og i fremtiden vil all musikk hjemme gå via Sonos. Lykke til 🙂

  Svar på denne kommentaren

 16. Einar Belck-Olsen

  Hva med en Apple Time Capsule?
  Da får du ekstern trådløs harddisk (2/3TB) som gjør musikk, bilder og film tilgjengelig på PC/Mac og AppleTV.

  Har ikke testet ut dette produktet selv.
  Noen som har erfaringer å dele?

  Svar på denne kommentaren

 17. Stian Støer Ødegård

  Jeg bruker Open Media Vault, http://www.openmediavault.org/, hjemme. Den har iTunes server og all musikk spilles over nettverket fra denne. Har du en gammel stasjonær maskin så er det enkelt å sette inn nye harddisker og sette opp et raid. Musikken kan spilles rett fra AppleTV, mobilen, eller fra mobil via airplay til AppleTV. Kjekk liten løsning som ikke koster skjorta.

  Svar på denne kommentaren

 18. En skilletrafo er en god idé, når du kobler din pc til anlegget. Du slipper irriterende støy, og du fjerner risikoen for, at spenningsforskjeller skader anlegget eller datamaskinen.

  http://www.hifiklubben.no/produkter/tilbehor/kabler/diverse-kabler/argon_ground-loop-isolator_argglibk.htm

  FLAC stands for Free Lossless Audio Codec, an audio format similar to MP3, but lossless, meaning that audio is compressed in FLAC without any loss in quality.

  http://flac.sourceforge.net/

  Western Digital® Desktop Black 2TB
  SATA 6Gb/s (SATA 3.0), 64MB Cache, 7200RPM, 3.5″, Dual processor

  http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=621172

  Svar på denne kommentaren

 19. MacMini med stor disk, evt. koble til en ekstern hdd for enda mer lagringsplass. Optisk kabel til musikkanlegg. Remote-appen på telefonen.
  Kan da han også legge inn en AirPort Express eller en annen AirPlay-enhet på soverommet, kjøkkenet og/eller andre steder i huset, og ved hjelp av AirFoil spille til alle rommene.

  Tilleggsbonus, han kan bruke MacMini til å surfe, se film etc. på TVen. Trådløst tastatur og mus, evt. remote desktop 🙂

  Svar på denne kommentaren

 20. Sonos er sikkert utmerket til sitt bruk, men det er et lukket system som binder deg til maskinvare fra én produsent, og til et lokalt lagringsmedium. Dessuten er et begrenset til musikk.

  Apples system er åpent og fleksibelt, lar deg streame både fra et sentralt lager (som Sonos), og fra Mac og Windows-PCer, iDingser og Android-utstyr (det siste med litt mer plunder enn om du holder deg til Apple-utstyr — men ikke mer enn du vil oppleve med de fleste ikke-Apple streamingløsninger). Med AirPort Express eller lydanlegg med AirPlay kan du streame musikk fra iTunes eller andre programmer; med Apple TV kan du i tillegg streame video, vise bilder og surfe på nett. Besøkende kan spille medbragt musikk hjemme hos deg, og du kan ta med sin egen musikk til andre.

  Squeezebox var lenge en pris- og funksjonsmessig mellomting, men er nå droppet av produsenten. Mange stereoprodusenter tilbyr egne løsninger — men de er gjerne dyre, i forhold til de begrensede funksjonene de tilbyr. Et annet minus, er at de gjerne opererer i samme frekvensområde som det vanlige nettverket, uten muligheter til tilpasning, slik at det kan oppstå forstyrrelser.

  HTPC er sikkert en god løsning for folk med IT-kompetane — men er du ikke spesielt interesert i eller skolert i data, er det neppe bryet verdt om du ikke har en stor samling piratvideoer. De fleste ønsker å bruke tiden til å høre musikk og se video; ikke til å mekke på utstyret.

  Ekstern DAC er oppskrytt. DAC-teknologien er billig idag, og man finner stort sett de samme kritiske komponentene i dyre DAC-boker, som i rimelige dingser som Apple TV. En fordel med ekstern DAC, spesielt om den har en ledig optisk inngang, er at man kan bruke en til å koble en datamaskin til lydanlegget de gangene det ikke skulle være nok med trådløst. PCer forårsaker elektrisk støy, jordingsproblemer etc, som man best unngår enten med trådløs forbindelse eller optisk kabel til lydanlegget.

  En grunn til å koble en «streamer» til lydanlegget med analoge kabler, er — som noen nevnte ovenfor — at eksterne DACer av og til kan miste kontakten med spilleren når det oppstår pauser i lyden. Mange vil foretrekke å eliminere dette problemet, selv om det kan resultere i marginalt dårligere lyd.

  Format på lydfiler er mye diskutert. En lang rekke profesjonelle tester viser, at de færreste er istand til å høre forskjell på CD-kvalitet og gode, komprimerte filer — med noen få, berømte unntak. MP3 på 320 mbps, eller AAC på 256 mbp (som bl.a. brukes av iTunes), er i nesten alle tilfeller umulige å skille fra CD-lyd. Det finne programvare som gjør det enkelt å teste selv — husk bare at man trenger en del repetisjoner for å eliminere sjansen for å gjette riktig.

  Men, som noen har påpekt: Så billig som lagringsmedia er idag, er det ingen ulemper ved å lagre «lossless» — altså i et format om ikke fjerner data fra selve lydfilen. Mange holer FLAC som «industristandarden» for lossless lagring. Men utviklingen av dette formatet er nedlagt, så denne posisjonen er idag tvilsom, og i alle fall tidsbegrenset. Apple Lossles — ALAC — har en stund vært «open source», og de fleste spillere som støtter FLAC, støtter idag ALAC. Losless-formater kan, som komprimeringsfrie (WAV, AIFF) konverteres frem og tilbake uten noen som helt reduksjon i kvalitet. Slik komprimering kan gjøres automatisk med gratis eller nesten-gratis programvare. Det er med andre ord ingen grunn idag, til å velge utstyr etter hvilket format man har lagret musikken i. Velg utstyr og programvare etter funksjonalitet, og konverter eventuelt materiale du måtte ha liggende til et kompatibelt format.

  Lagringsproblematikken blir mye den samme, uansett hvilken løsning man velger: Det gjelder å ha all materiale tilgjengelig for dem som ønsker å bruke den, og det gjelder å ha minst en sikkerhetskopi av alt. NAS eller annen nettverktilknyttet disk som rommer all familiens musikk og film, er en god idé — husk bare at det til enhver tid må finnes komplett backup av en slik samling. Mindre utdrag fra denne samlingen, tilpasset hver enkelt smak, kan lagre på laptop, iDingsen eller annet, derom man har et system som kan hente innhold fra ulike kilder (les: Apple).

  For de om synes det er en stor og tungvint jobb å bygge opp en harddiskbasert samling, kan jeg bare si at jobben er betydelig enklere med iTunes. der kan man importere materialet mens man spiller det av, og hente inn metadata, coverbilder og vedlegg etc automatisk i amme operasjon. Å importere en CD tar altså ikke lengre tid enn å spille den (i praksis betydelig kortere, om man ikke ønsker å høre på). iTunes er blant de beste på konvertering og lydkvalitet, og lagrer filene i et logisk hierarki som gjør dem lett tilgjengelige, også for annen programvare.

  Svar på denne kommentaren

  • Frode Håvik (svar til T.B. Hansen)

   Mye tull her.jeg har ett oppsett bestående av en Bladelius Embla Classic mediaspiller,Gryphon Diablo forsterker og Dynaudio Confidence C4 høytalere.Dette oppsettet uten kabler koster nypris 250K i butikk.Jeg er dermed musikk som en stor lidenskap.Og jeg kan garantere deg at her hører man godt forskjell på 320kps streaming og CD sine 1411kps-man fåe ikke gull ut hvis man putter dritt inn,så enkelt er det.Forskjellige DAC,er hører man også utrolig godt forskjell på.Her i gården er komprimert matreale av noen art helt uaktuelt.Alt som spilles her en ten i lossless WMA eller FLAC lagret på en 1T ekstern HD eller Embla Classic sitt interne SSD-minne.

  • Apple har da aldri vært forenlig med åpent! Og at Sonos er begrenset til musikk er vel mer et pluss enn en bakdel. Det betyr at de har riktig fokus! Samt at det er håndtering av musikk Birger/Anders etterspør. Når det er snakk om Apple TV, har jeg vel aldri vært borti noe mer tungvint, selv med FireCore Jailbrake, ihvertfall med standard fjernkontroll. Å bruke Apple TV til å styre musikk vil jeg si er en tungvint løsning. Gjør som Lasse W.F sier: Dra på Hi-Fi klubben, kjøp en Sonos Connect, dra på Komplett(eller tilsvarende) og skaff deg en NAS boks, flytt over musikken og kjør. Er du ikke fornøyd med Sonos så kan du returnere innen 14 dager. NAS boksen trenger du uansett.

 21. Eg valgte Sonos for 5 år sidan og hadde valgt det igjen i dag. Spelar alt frå NAS som også er tilgjengelig for pc/ mac/ iphone eller andre dingsar.

  Ja, ein bitt seg til ein hardware produsent på utspelings sida, men mi vurdering var og er fortsatt at musikk/ audio bør ha dedikert hardware til avspeling. Eg ser dessutan ingen stor fare ved å «låse» meg til eit merke på denne måten. Vi snakkar ikkje om eit livslangt ekteskap her.

  Det var hevda av T. B. Hansen at Sonos kun kan forholde seg til eit lager. Det stemmer ikkje. Den kan kun indeksere eit lager men spele av frå mange ulike shares på nettverket. I tillegg er det då tilgjengeleg ei rekke musikktenester som t.d. Spotify.

  Eg vil også understreke det som Bjørn West nevnte tidlegare: ta backup. Og for all del: speila RAID på nas. Gull verdt.

  Svar på denne kommentaren

 22. Svein Magnus Furu

  Mitt oppsett er ganske enkelt:
  Jeg har en NAD integrert forsterker/DVD-spiller. TVen er koblet til denne med optisk kabel, så jeg får liek mye HD på bilde og lyd. Så kjører jeg HDMI fra mac’en til tven. Da kan jeg enten kjøre 1080p video fra macen med super lyd, eller spille av lyd direkte fra macen. Fordelen er at jeg kun bruker DA-konverteren i NAD-forsterkeren. Den har mye bedre kvalitet enn både den interne i TVen og den i macen.
  Hva så med lydfiler på et ekstern medium? Foreslår å kjøpe en stor disk med innebygd WiFi…
  Løsningen min er superlett å oppgradere med f.eks en AppleTV-boks som fortsatt sender lyden digitalt helt frem til forsterkeren: ergo intet kvalitetstap på veien.

  Svar på denne kommentaren

 23. Viktigste argument for å rippe til losslesse formater:
  Du vet ikke hvilke formater som gjelder i framtiden (eller hva din neste dings foretrekker).

  Du kan transkode mellom losslesse formater i det evige uten å miste orginalkvaliteten, og ved behov enveistranskode til lossy formater for å ha på dingser.

  Om mp3:
  Hvorfor får jeg vondt i ørene av mp3 hver sporovergang? Uansett bitrate? Fordi mp3 er ikke gapless!

  Svar på denne kommentaren

 24. Lasse W. Fosshaug

  Jeg har selv brukt både Apple Airport Express, Squeezebox og htpc-er av ymse slag. Så begynte jeg å jobbe i Hi-Fi Klubben, der jeg oppdaget Sonos. Har nå hatt det i 4 år, og det blir bare bedre og bedre (alle oppgraderinger er bakoverkompatible). WiMP til casual lytting på album jeg vurderer, mens alle cd-ene er rippa i Apple Lossless (for mulighet for avspilling på iPhone osv) og ligger på en Synology NAS med 2x2tb-disker som speiler hverandre. Fra den kan jeg også streame når jeg er på ferie, via Synologys DSaudio-app. Det høres ikke ut som om du trenger en ekstern DAC til ditt behov: i motsetning til Airport Express så har Sonos Connect en ålreit DAC innebygd. Ta en tur innom en Hi-Fi Klubben-butikk og test systemet og gjør deg opp din egen mening. 2698,- og 14 dagers returrett. Lykke til! 🙂

  Mvh
  Lasse W. Fosshaug
  Musikkentusiast (og tilfeldigvis butikksjef i Hi-Fi Klubben i Ski:)

  Svar på denne kommentaren

 25. Jeg laget meg en løsning med en QNAP NAS server der jeg lagrer foto, musikk, Timecapsule og private filer.
  Elste datteren vår kan spille av musikk mens jeg administrer filet etc og kona blar gjennom bilder. I tillegg så er det et web kamera tilknyttet enheten. Vår pioneer forsterker er koblet til og der kan vi spille av all musikk vi ønsker. Den har som mange andre også internett radio. DAB er jo som kjent nesten utdatert innen det er ferdig utbygd.
  Med HTC mobil, så kan man laste inn Q-mobile og streame musikk via denne hvis man ønsker.
  Det som er negativt er at vi ikke kan streame filmer via forsterkeren. Det ville ha vært det ultimate.

  Svar på denne kommentaren

 26. Jeg bruker en Time capsule på 2T hvor jeg har all musikk, bilder og film. Sammen med Apple TV funker dette bra. Med siste ios på mac´en (utvidet Air play funksjonalitet) er det også lett å vise bilder, filmer, NRK-nettTV direkte fra mac til Apple TV osv. Med timecapsule får man også automatisk backup av PC/Mac og man kan utvide lagringskapasiteten med eksterne disker.

  Har selv en Hegel DAC, men det finnes mye snadder å velge i her. Synes det er kjekt med fjenkontroll til Dac´en. Min Hegel dac har dog bare en optisk inngang, men det finnes små optisk til coax konvertere som løser det problemet.

  Svar på denne kommentaren

 27. alt er jo bortkasta penger her. Du trenger ikke NAS eller sonos eller whatnot..
  Bare rip alle cd’ene dine i FLAC til en diger harddisk på den stasjonære pcen din hvis du har.
  Velg at du skal SHARE mappa med alle FLAC filene. Koble så denne pcen til routeren din med rj45, så sitter du med en bærbar eller hva du nå har, og søk opp pcen. Nå ser du den delte mappa på den PC’en. Enjoy music!

  Svar på denne kommentaren

 28. Øyvin Eikeland

  jeg har et oppsett bestående av:
  1. Ubuntu server med 2x2TB disker i RAID1
  2. Tre stk squeezebox i forskjellige rom
  3. miniDSP «dac» i hovedanlegget
  4. HP Wireless Audio QF299AA for trådløs streaming fra pc til anlegget
  5. HTPC i stereobenken til «ymse»

  Oppsettet mitt fungerer og jeg har tilgang på både musikksamlinga mi og spotify fra hvor som helst. Jeg opplever likevel at løsningen er «gammeldags». Jeg har i lengre tid vært misunnelig på eple-folket pga airplay. Det føles mere naturlig å finne musikken på den dingsen man har i fanget (laptop/tablet/mobil) og så «sende» den til anlegget. Jeg har forsøkt meg litt med airfoil men det var dessverre ikke stabilt. Jeg har også (indirekte) målt jitter ved overføring over airplay til HTPCen(Airfoil) min. Resultatet var ikke så bra som jeg hadde håpet. Jeg har enda ikke målt tilsvarende for HP wireless audio.

  Noen råd ut fra min erfaring:
  1. Velg en diskløsning som takler disk-crash (Raid 1, Raid 5, Drobo)
  2. Airplay er fantastisk brukervennlig og befriende men innfører jitter.
  3. Du kan «bli kvitt» jitter problemet om du velger en DAC med ASRC (F.eks Benchmark DAC 1)
  4. HP wireless audio fungerer bra som en Airplay(kun musikk) erstatning for windows pcer
  5. Android kommer snart med en konkurent til Airplay: http://androidandme.com/2012/10/news/android-4-2-adds-official-support-for-miracast-wireless-display/
  6. Airplay fra windows er trøblete

  Lykke til 🙂
  ØE

  Svar på denne kommentaren

 29. Hei Birger.

  Viss du ønsker noe som er fantastisk enkelt, pålitelig og har utbyggingsmuligheter, kjøper du deg sonos.

  Sonos har et grensesnitt som min kone er komfortabel med, samt at det ikke har vært nedetid på systemet på 4 år.

  anbefales!

  martin

  Svar på denne kommentaren

 30. Det forbauser meg at ingen andre foreslår løsninger i nett sky som iCloud? Tør ingen eller hva. Det er jo det mest logiske neste steg i stedet for at alle lagrer samme kopie hjemme hos seg selv? Sikkerheten o hvert hos Apple ser ut til å være i orden og det skal godt gjøres å lage en løsning hjemme til $ 25,- i året, som du dessuten kan ta med på reisen! Er løsningen for ukjent? Eller er det bare teknofiler som svarer her?

  Svar på denne kommentaren

 31. Øystein Nordvik

  Holder en knapp på Sonos.
  Selv har jeg en NASboks i et kott sammen med strøm og en TP-link (nettverk over strømnettet) samt en Sonos 5 i kabelavstand fra ruteren som har en annen TP i en stikkontakt. DEN løsningen er ikke trådløs, men en Bridge eller Connect ville gjort samme jobben.
  WAF er svært akseptabel SAMT at Sonosen kobles greit til alle strømmetjenester også.
  NASen snakker også med BluRayspilleren slik at jeg kan spille av enkelte filmer også.

  Er det noen som kjenner til en boks som BÅDE spiller MKV-filmer fra lokalnettet OG har mulighet til Netflix og denslags?

  Svar på denne kommentaren

 32. Jeg vil bare slutte meg til de som anbefaler å rippe til et lossless format. Det er selve rippejobben som tar tid, så du vil helst slippe å gjøre dette om igjen.

  Disk er såpass billig i dag at «tar stor plass» ikke er et gyldig argument om du har færre enn 10.000 plater som skal rippes. Og hvis du har flere, så har du sannsynligvis brukt såpass mye penger på musikken at kostnaden ved å kjøpe to-tre ganger så mange disker enn du kunne sluppet unna med, er forsvinnende liten i forhold til hva musikken kostet i utgangspunktet.

  En 3TB disk til ca. 1200 kroner vil få plass til ca. 5.000 CDer uten noen form for komprimering. Med en lossless codec bør du regne med å få plass til det dobbelte, altså 10.000 CDer. Dette gir en pris på 12 øre pr. CD.

  Velger du å komprimere til 320kbps vil du få plass til nesten det dobbelte av dette igjen, og dermed spare 5-6 øre for hver CD du ripper. Selv med speiling av disker og ekstern backup, så er kostnaden pr. CD såpass liten at det overhodet ikke er verdt å risikere å måtte gjøre rippejobben på nytt.

  Svar på denne kommentaren

 33. Hans-Christian Holm

  Alle her tar feil, og problemstillinga er feil. Det eneste som duger, er å overføre alt til et mekanisk format. Kjøp ei gammal presse og lag vinylplater e.l. Det er et format som har mulighet til å kunne brukes også etter en EMP, Peak Oil, varige strømbrudd, finanskriser, masseutryddelser og generell sivilisasjonskollaps. Prøv å skaffe en sveivegrammofon, eller lag en annen avspiller som fungerer uten strøm. Med litt oppfinnsomhet bør det gå å kappe til en av gamle sykler e.l. Eller lag en i lego. Som liten gutt lagde jeg en gang en platespiller av lego, ei nål og litt papp. Det funka helt greit. Hadde jeg ikke demontert den, ville den fint kunne overlevd alt som er av digitale duppeditter i dag.

  Svar på denne kommentaren

 34. Birger Kolsrud Jåsund

  Ok. Status i trådløsprosjektet mitt så langt:
  1) Ripper musikken i losslessformat.
  2) Kjøper en NAS som ekstern musikkharddisk og legger iTunes-biblioteket der.
  3) So far so good.
  4) Vurderer nå enten en DAC til anlegget og kjører både lyd og bilde via Apple TV. Eller:
  5) Å splitte lyd og bilde og la film og denslags gå via Apple TV, og lyden gå via Sonos.
  6) I tillegg back-up for hele familien på en Time Capsule.

  Vad tycks?

  Svar på denne kommentaren

  • Dette ble da en informativ og innholdsrik artikkel med alle nerdene som bidrar til NRK beta. Og ikke minst – lossless !
   Pkt 4 eller 5 – i starten var det musikk som var poenget, men nå ser du sjansen til å ta i bruk film ? Vel, så lenge musikke beholdes i lossless kan du vel teste det som fungerer best for deg og dine ?

 35. Birger Kolsrud Jåsund

  Heia
  Ja, om noen skulle lure, så endte jeg opp med et Sonos-anlegg i et år omtrent. Jeg planla å flytte i rekkehus og synes den løsningen passet godt over tre etasjer. Jeg kjøpte også en Synology nettverksserver for å legge musikken på, men som mac-bruker siden 1991 synes jeg brukergrensesnittet og funksjonaliteten var så dårlig at jeg ga opp. (Den kan du forøvrig få kjøpe av meg for en rimelig penge: Synology Nas ds212j). Men da jeg endte opp i en marginalt større leilighet, med i prinsippet ett fellesrom og ikke tre etasjer, samtidig som recieveren min røk, så valgte jeg å selge Sonosen til en kompis med musikkbehov i fire forskjellige rom (han er dritfornøyd), og så kjøpte jeg en Denon-reciever med både Airplay og Spotify. Nydelig setup, veldig enkelt å både montere og å bruke. Veldig fornøyd. Og hvis noen lurer på om det ble lossless eller mp3, så må jeg innrømme at jeg gikk for mp3, 320 kbps. Det fikk holde tenkte jeg. Så på denne måten har jeg gjort meg selv latterlig for både hifi-gjengen og microsoft-gjengen – men jeg får prøve å leve med det 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.