nrk.no

Instagram bretter seg ut på nett

Kategorier: Apps, Foto & Internett


Noen kan komme til å få seg en overraskelse. Instagram ruller i disse dager ut webprofiler for alle sine brukere.

«Mobile first» har vært mantra fra eksperter og på nettkonferanser de siste årene. Og Instagram er en tjeneste som har tatt dette på alvor fra første dag. De har enkelt og greit levd under mottoet «mobile only». Bildene du poster har vært mulig å oppdrive på web også, men stort sett bare via deling på andre tjenester eller via tredjepartsløsninger som webstagram og andre.

Og det har fungert. Instagram har vokst eksplosivt de siste månedene og ble kjøpt av Facebook tidligere i år for nærmere en milliard dollar.

Men nå kommer de altså med sin egen webløsning også. De har kalt det «web profiles» og det rulles ut trinnvis i disse dager. Du finner profilen på http://instagram.com/brukernavnet ditt, for eksempel min egen profil på http://instagram.com/eirikso

Rent designmessig er det ikke tvil om at instagramfolkene nå sitter nært facebookfolkene. Profilsiden har absolutt likhetstrekk med profilsiden din på facebook. Men med en tydeligere fokus på bilder. Og i stedet for å ha et statisk bilde øverst har de laget en fin moasikk som endrer seg mens du ser på siden.

Overraskelse

Vi liker den, og er helt med på at det gode gamle internettet som du titter på gjennom en nettleser ikke er dødt. Det blir nå lettere å vise bilder utover det du gjør i selve instagramapplikasjonen for Android eller iOS.

Men noen kommer til å få seg en overraskelse. Med jevne mellomrom hører jeg om mennesker som ikke helt har skjønt at Instagram er en åpen tjeneste der du deler bildene dine med hele verden. Med mindre du helt bevisst har valgt å lage en lukket profil.

Oppdatering:
Det viser seg at noen tydeligvis har fått en åpen webprofil selv om de hadde en lukket profil på mobil. Vi har ikke klart å få det bekreftet at alle lukkede profiler ble åpne på web. De vi har sjekket kommer opp som «this user has no photos». Om det var en blemme fra Instagram i starten som nå er rettet opp vet vi ikke, men News24 rapporterer at enkelte profiler/bilder plutselig ble åpne på web etter innføringen av de nye profilene. Om dette er riktig er det en stygg feil fra Instagram!

Mens for eksempel Hipstamatic er en klassisk kamerautvidelse for mobiltelefonen som lar deg ta bilder og lagre dem lokalt i telefonen har Instagram alltid vært en tjeneste for å dele bilder ut av din egen telefon. Enkelte har tydeligvis ikke helt skjønt det og får seg en overraskelse når du forteller at bildene de har tatt de siste ukene ligger ute til allmenn beskuelse.

Likevel har det på en måte vært litt mer skjult, siden det hele stort sett har foregått i en applikasjon på mobiltelefonen.

Nå blir plutselig alle bildene veldig tydelig brettet ut på internett også. Og det hele blir uten tvil et hakk tydeligere.

Hva kan du gjøre?

Du kan se på bildene dine og endre på profilen din. Og du kan åpne et og et bilde, se på kommentarer og poste nye kommentarer. Men du er fremdeles avhengig av applikasjonen på telefonen din for å kunne poste bilder. Og dette er viktig for innholdet på Instagram. Om de hadde åpnet for posting av bilder fra web ville det påvirket hvilken type bilder folk poster. At alt kommer fra mobilen gir en mer umiddelbar strøm av bilder som viser hva som skjer akkurat nå.

Det finnes heller ikke egne knapper for å dele et bilde videre på Facebook eller Twitter direkte fra webprofilen, men alle bildene får sin egen URL når du klikker på dem, så om du kopierer ut denne kan du dele linken til et enkelt bilde. For bildet over vil det se slik ut.

Bedrifter

Et annet spennende aspekt er at de nye webprofilene kan bli nyttige for bedrifter og også gjøre det lettere for Instagram å finne seg en forretningsmodell. Tjenesten har vokst så fort at flere og flere bedrifter og organisasjoner har sett mulighetene til å komme i kontakt med sine kunder, dele informasjon og drive markedsføring.

Profilsiden på Instagram kan bli en tydelig og lekker måte å presentere seg også på nett.

Forretningsmodell

Det blir spennende å se hvordan folk tar dette i bruk. Facebook har så langt lovet at Instagram skal leve videre som en egen tjeneste. Men med webprofiler blir instagram en konkurrent til Facebook på enkelte områder. Rent brukertallsmessig er kanskje ikke det noe problem siden Facebook eier Instagram. Men om folk flytter mer tid og oppmerksomhet over til Instagram og bedriftene legger mer ressurser der enn på Facebook må eierne begynne å se på forretningsmodellen sin.

Instagram har vært velsignet fri for mas om at en eller annen du følger nettop likte et eller annet produkt du ikke er interessert i osv. Og om facebookfolkene ikke er kreative kan de komme til å prøve å overføre noe av det kommersielle maset til Instagram. De har nok ikke tenkt å la milliardinvesteringen sin tikke og gå uten å begynne å gi avkastning.

Jeg for min del ville foretrukket en reklamefri «Instagram Pro» for fem dollar i måneden. Men siden intet tyder på at vi får noen reklamefri «Facebook Pro» med det første er det nok lite sansynlig at det er denslags forretningsmodell de tenker på for Instagram.

Hva tror dere? Er webprofiler begynnelsen på slutten for Instagram eller en nyttig utvidelse av tjenesten?

24 kommentarer

 1. Magnus Kolstad

  Det som er ganske spesielt er at de har valgt å la alle profiler være tilgjengelige på web, selv om man har valgt å ha en lukket i appen. Det vil si at man nå kan se alle bildene til folk som tidligere har valgt å ha en skjult profil hvor kun godkjente personer får tilgang.

  Dette har de gjort uten å informere brukerne sine om endringen/nyheten.

  Svar på denne kommentaren

 2. Tor Asbjørn BJørnstad

  Utelukkende positivt at Instragram «bretter seg ut på nett».

  Er sylfersk bruker og har allerede irritert meg over spam og idiotiske hashtagger, men oppsiden er jo at det er mange fine bilder 🙂

  Instagram er et nisjeprodukt med svært få funksjoner, så hvordan de skal skape en levedyktig forretningsmodell, er meg en gåte. Spesielt når Facebook selv, med masse funksjonalitet og en Onkel Skrue binge av personlige opplysninger, sliter med å få inn nok penger.

  Men så er jo ikke jeg en økonom heller…

  Svar på denne kommentaren

 3. Å ta gode bilder er ikke lenger en kunstform. Når det finnes apper som Instagram kan hvem som helst av middelmådige fotografer ende opp med et knallbra bilde pga. effekter. Er ikke sikker på om jeg liker det.

  Svar på denne kommentaren

  • Isalill (svar til Andreas)

   Kommer an på hva du mener med «gode bilder»? Å legge et filter over et bilde av en stol gjør det ikke nødvendigvis til et «godt bilde».

  • Å ta gode bilder er fortsatt godt håndverk. Middelmådige fotografer tar ikke knallbra bilder, det er en motsetning. Bilder som er knallbra på mobil foran det jeg kontrer med og kaller et middelmådig kritisk publikum er i den store fotografiske verden fortsatt bare middelmådig.

   Fotografiet som medie går jo bare styrket ut av denne demokratiseringen med effekter på mobiler og rimelige speilreflekskameraer.

   Kan man som profesjonell fotograf ikke hamle opp med amatører med mobil bør man vurdere sitt yrke.

   Instagram er positivt, og mobilbrukere flest tar kanskje bedre bilder enn før fordi de faktisk må «konkurrere».

  • Baard Snilsberg (svar til Eirik Solheim)

   Vi snakket sammen om Expono for noen måneder siden. Expono har nå også en app for å ta iPhone bilder, uploading til Expono og deling til Facebook. Men Expono tar hånd om folk som ønsker seg en velordet samling bilder, med full kontroll på hvem som ser dem. Fra iPhone kan man også trekke bilder fra samlingen til telefonen for å vise dem frem eller for å sende dem til FB.

  • Baard Snilsberg (svar til Espen)

   La Facebook og Instagram ta seg av øyeblikksbilder mens Expono tar vare på bilder for langtidsbruk.

  • Andreas (svar til Espen)

   Godt at jeg selv ikke er profesjonell fotograf eller kunstner, så gjelder egentlig ikke problemstillingen meg selv personlig. 🙂

  • Hva er egentlig galt med at det er hjelpemdler tilgjengelig som gjør at de som i utgangspunktet tar dårlig/middelmådige bilder endelig får til akseptable bilder???

   Er det slik at det kun er såkalte seriøse fotografer som legger mye arbeid i bildene som har rett til å ta «gode bilder»?

   Det må da utelukkende være positivt at folk får til flere bilder som de , og andre, kan sette pris på.

   Dette øker interessen for fotografi, og det kan da vel ikke være negativt??????

 4. Som jeg alltid har sagt (siden 1999, – Ikke lagre noe på nettet du ikke kan eller vil at skal komme i offentlighetens lys. Som for eks. foto, dokumenter og personlige opplysninger. Kun banker og statlige nettsider kan sees på som trygge, men selvfølgelig ikke e sted for lagring av personlige dokumenter etc.. Trodde det ringte en bjelle når offentligheten ble informert om at Apple hadde tilgang til alle dine personlige opplysninger.

  Svar på denne kommentaren

 5. Instagram bretter seg ut på nett | Skolebibliotek | Scoop.it

  […] Noen kan komme til å få seg en overraskelse. Instagram ruller i disse dager ut webprofiler for alle sine brukere. “Mobile first” har vært mantra fra eksperter og på nettkonferanser de siste årene.  […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Det er uttelukkende bra for dårligefotografer som trenger effekter for og få bilder til og se pene ut… «Instagram because u look shit in HD» det finnes rikelig av steder og samme bildene sine fra før

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.