nrk.no

Androidbrukerne er flere, men surfer mindre. Hvorfor?

Kategorier: Forskning,Mobil,NRK & NRKbeta


Frode Evensen stilte et spørsmål i kommentarfeltet torsdag:

Her peker han på noe som er et lite statistisk mysterium:

Fra statistikk på finn.no er det tydelig at over 70% av de besøkende bruker enheter med iOS (iPad & iPhone), og under 25% bruker Android.
Er disse tallene representative også for hvordan NRK sin brukermasse er?

Det som gjør det til et mysterium, er at det selges flere Android-telefoner enn iPhoner. Hvorfor viser da bruksstatistikken noe annet?

Ettersom dette spørsmålet sikkert er interessant for flere, så har vi lappet sammen en rask statistikk for noen ulike NRK-sider siste måned:

En liten merknad når det gjelder yr.no, forresten: der er nesten halvparten av besøkene fra utlandet, mesteparten av disse fra Sverige hvor Android-andelen er høyere, dette er med på å vri prosenten der endel. Ser vi kun på norsk trafikk, er forholdet 73/27 istedet for 60/40.

Hvordan er eierskapsstatstikken?

Sammenlikner vi med eierskapsstatistikk fra TNS Interbuss, ser vi at det er langt flere som oppgir å eie en Android-telefon enn en iPhone:

Når det gjelder nettbrett er forholdet motsatt – og vel så det:

Men det er færre nettbrett i sirkulasjon enn telefoner.

Hvordan skal vi så sette sammen og tolke alt dette? Det ser ut som Androidbrukere surfer mindre enn IOS-brukere. Hvorfor er det slik?

Vi har hørt noen ulike forsøk på å forklare ulikhetene, selv har vi ikke falt ned på noen krystallklar forklaring. Hva tenker dere kan ligge bak forskjellene?

124 kommentarer

 1. Pål Julius Skogholt

  Eg vil tippe at om du bryt ned «demografien» til iPhone og Android brukarar tippar at du vil finne at Androidbrukarar ofte har billigare telefonar med abonement som ikkje inkluderer datatrafikk. Eg vil tippe at skilnaden mellom highend Android telefonar og iPhone ikkje er stor om den i det heile tatt er der.

  Svar på denne kommentaren

  • Pål Joakim Olsen (svar til Pål Julius Skogholt)

   Helt enig med deg, Bent – der har du et viktig poeng. I tillegg er det f.eks. slik at Sonys Xperia-modeller ikke identifiserer seg som Android i user agent-strengen i nettleseren, som jeg antar vil gjøre at alle med Sony-telefon faller utenfor, for eksempel.

  • Godt mulig at Android-telefoner ofte selges med billigabonnement, men da burde vel yr vise større forskjell mellom iOS og Android, ikke tv. Jeg tenker da at yr er noe som brukes mer på farten enn å se på tv. TV titting gjøres helst hvor du har tilgang på wi-fi og abonnementet ikke er en faktor.

  • Med YR har man ofte bokmerket en side og slår direkte opp på denne. Datatrafikken er minimal og er nok noe de fleste ikke uroer seg for mye om.

  • Billigere telefoner har mindre skjerm og er ikke like kraftige, og da er det ikke like gøy å bruke dem til å se på TV eller surfe på nettet.

   Det er ikke bare hva/om du betaler for dataen som spiller inn.

  • Akkurat det samme tenkte jeg. Kjøper du en iphone så betaler du 8.000 kr for telefonen pluss det samme for det årlige abonnementet og får datatrafikk til du dør med på kjøpet. Ingen med iphone tenker på at surfing er noe som bruker noe som heter mobildata og at det koster penger. Jeg tipper mange ikke vet om hvordan det henger sammen engang. De betaler bare det faste beløpet hver måned og har aldri tenkt på det engang. Blant de som bruker android så er det mer vanlig at man ikke har databruk inkludert, og man er bevisst på at hvis man bruker datatunge tjenester utenfor wifi, så ser man det på regningen.

  • Er også enig i dette. Jeg har barn i skolealder, og det er ikke aktuelt å gi de en iPhone med abonnement til å surfe med. Jeg tror svært mange foreldre skaffer en rimelig Android-modell til barna. Unger er heller ikke interessert i vær, nrk, yr, finn.no … dermed detter de totalt utenfor all statistikk dere har dersom de benytter telefonen til å surfe med. Ungene bruker hovedsaklig telefonen til spill, sms og ringe med. De bruker heller pc’n til far, mor eller en egen til å surfe med.

   Noen som har ide om hvor mange barn som har telefon i Norge som sannsynligvis faller (ihvertfall delvis) i den båsen jeg her har definert?

  • Anders Hofseth (svar til Harald)

   Vet ikke hvordan fordelingen er hos barn, tror ikke det gjøres undersøkelser på det, men tallene fra Interbuss-undersøkelsen som viser hvem som eier hva i artikkelen, dekker personer fra 15 år og oppover, så barn er ikke en del av regnestykket der.

  • Hvis det er færre som besøker nrk.no-portalen pga dårlig videoløsning, vil det også i ytterste konsekvens bety færre besøk til søstersidene. Jeg regner med at en del av trafikken til p3 og yr kommer fra hovedsiden.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Åsmund)

   Tviler på denne teorien av flere årsaker, den ene er at tv.nrk.no er nylansert, og forholdet har vært slik lenge.
   Den andre er at trenden er den samme på finn.no og en rekke andre nettsteder i inn- og utland.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Erik Kristensen)

   13% er lavt, ja. Og lavere enn snittet.

   Det jobbes med å lage en løsning som spiller på androidvariantene – vi får håpe denne gjør det enklere for androideiere å bruke innholdet vårt, og evt også endrer statistikken.

 2. Jeg vil tro det er en rekke forskjellige faktorer som spiller inn på dette, men som en som er omgitt av alle de nyeste Android-enhetene hos testmiljøet på jobben dag ut og dag inn vil i alle fall min stemme gå til at standard nettleser på Android rett og slett ikke er noe god å bruke.

  Svar på denne kommentaren

  • Standard nettleser har vel ingenting med dette å gjøre. Liker man ikke nettleseren, laster man ned en annen, feks chrome som er super (til tross for at den har sine barneproblemer) eller opera (som så vidt meg bekjent er blant de soleklart største på mobil).

  • Bent Stamnes (svar til Erik)

   Standard nettleser har vel ingenting med dette å gjøre.
   Å kategorisk avvise nettleserkvalitet/tilgjengelighet er vel litt vel strengt, siden vi snakker om surfevaner. Jeg tror definitivt at hvor god nettleseren er å bruke påvirker tiden tilbrakt i den.

   Liker man ikke nettleseren, laster man ned en annen, feks chrome som er super (til tross for at den har sine barneproblemer) eller opera (som så vidt meg bekjent er blant de soleklart største på mobil).

   Her tror jeg du ignorerer etablerte fakta fra andre platformer, slik som Windows. Det er ikke mangelen på bedre alternativer som gjør at såpass mange fortsatt bruker Internet Explorer. Det er nok litt for enkelt å si at om nettleseropplevelsen fremstår som dårlig så vil folk bare laste ned en annen — så avanserte er desverre ikke massene.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Bent Stamnes)

   Dersom du skriver <blockquote> for å få sitat, må du avslutte den med </blockquote> – har vært inne og reparert. Det er litt klumpete forklart, muligens. Enig i at vi burde hatt preview.

 3. Vel, jeg gjetter bare nå men det er nå engang sånn at ikke alle med en mobiltelefon engang vet hva android er, eller iOS for den saks skyld, dette medfører at folk som før i tiden ville ha kjøpt en billig sony-ericsson eller nokia f.eks kun for ringing og telefonering nå må kjøpe noe f.eks android basert for å bare ringe eller sende sms, min mors generasjon f.eks er av denne typen brukere.. alt hun har av apps på telefonen sin er det jeg som har innstalert til henne, og det lille hun bruker telefonen på internett er for det meste kun facebook, å sjekke f.eks nrkbeta eller yr.no på telefonen er for henne heksekunst som kan medfører brenning på bål.

  Jeg tror mange har dette bruksmønstret idag.

  Svar på denne kommentaren

  • Frode Evensen (svar til Ståle)

   Jeg tror du har helt rett. Ser også på mine foreldre, der min mor har iPhone som brukes mye tin surfing. Min far har en telefon med Android, men har ikke data aktivert en gang…

  • Det har du rett i. De fleste på jobben min som har android har bare fått det prakket på seg av selgere eller nerdesønner. De aner ikke hvor internett-appen er eller hvordan man f.eks. logger seg på wifi

  • Simen (svar til Ståle)

   Dette tror jeg du har helt rett i.
   Når min mors gamle nokia tok kvelden byttet hun den ut i en rimelig android telefon. Hun ringer, sender sms og sjekker facebook. Alt annet er uaktuelt.

   Det er nok mange andre android brukere som er som henne.

   Mens de som bruker 4000kr+ på en mobiltelefon er nok litt mer interessert i å bruke mulighetene telefonen har.

 4. Kan det ha noe må å gjøre at mange/noen arbeidsgivere ikke aksepterer Android-enheter i sitt nettverk? Jeg er likevel ikke sikker på hvilke utslag det eventuelt gir på statistikken. En såpass tung ting som tv-overføring passer kanskje best med «all datatrafikk inkludert»-abbonnement, som kanskje mange arbeidsgivere har? Eller blir den forklaringen for tynn?

  Svar på denne kommentaren

 5. artig liten vri på statistikk, men jeg er ganaske sikker på at forklaringen er som følger:

  android-driten er som det blir nevnt ovenfor her en billigløsning (telefonsiden) som knapt funker, og for brettlignende saker er det kun han tjukkasen med bukseseler som skal imponere de andre gutta i server-kjellern som har en.

  ios-sakene funker og er betraktet som underholdningsmaskiner ergo blir de brukt ofte.

  theregister har en sak om samme og tjukkas med bukseselene prøver jo her også febrilsk å si at sånn statistikk ekke sann.

  er det noe som helst hold i teorien min så vil man kunne se det på nørdesiter, hvor bukseseletjukkaser utgjør flertallet.

  det er dog en haug med buzz rundt omkring hvor det sitter ei bøtte med blåruss å prøver å forklare dette, med alt i fra pris/kostnad (som ovenfor), til at antall sider pr android er fler enn pr ios, til rent generelt er de mer utdannet og høyere lønnet (aka middelklasse) de som har ios.

  alt i alt like gode teorier som min gjetning om bukseseletjukkasene…

  an artig liten gjennomgang av forskjellene finner man på:
  makeuseof.com/tech-fun/android-ios/

  den understøtter forsåvidt også bukseseletjukkas-teorien…

  Svar på denne kommentaren

 6. Frode Evensen

  Takk for litt avklaringer rundt dette 🙂

  Jeg hadde ikke trodd det var så stor forskjell i brukermassene, men statistikk på flere andre store sider rapporterer også større bruk med iOS. Ikke bare flere iOS-besøkende, men de bruker også mer tid på hvert nettsted (besøker flere sider).

  Som Ståle skriver over, så har det nok også med hva som er brukermassen på hvert OS.

  Jeg tror iOS-eieren er den gjennomsnittlige brukeren som ønsker å følge litt med på hva som skjer.

  Android-brukeren er for meg ytterkantene; både den teknologisk frelste som vil ha friheten, men også den som ikke bryr seg om teknologi, men kun vil ha en telefon for samtaler og sms, og ikke vet at telefonen er basert på Android.

  Derfor tror jeg det er flere som eier Android-telefoner (også uten å vite om det), selv om det er flest som surfer med iPhone… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Harald Korneliussen

  Demografi er nødvendig og tilstrekkelig forklaring på dette. Det er voldsomme forskjeller hvor aktive folk er på nett, så bare en liten forskjell i publikum vil gjøre store utslag.

  Det stemmer med teorien at teknologiorienterte sider som nrkbeta har relativt mye iOS, mens sider som bestefar kan like (yr.no) har et mer balansert publikum.

  Trist at så mange storbrukere har låst seg inne i eplehagen, men det kan ikke vare 😉

  Svar på denne kommentaren

 8. Atle S. Knutsen

  Utfra egen erfaring er nettleser på android nettbrett tungvint og treg. Bruker heller galaxy nexus telefonen til surfing. Hører at iPad har veldig god nettleser, og brettformatet egner seg jo mye bedre til surfing. Derfor velger jeg PC til surfing når jeg kan, telefon og nettbrett kommer i 2. Og 3. Rekke. Så min påstand er at blant androidbrukere er PC foretrukket medium til surfing, og der har vi lekkasjen.

  Svar på denne kommentaren

 9. Asbjørn Gabrielsen

  Jeg har selv Android-telefon, og bruker den ikke til surfing. Noen her har vært inne på pris for telefon og abonnement. Folk som vil ha en telefon for å surfe, sjekke epost, oppdatere facebook o.l. kjøper enten iPhone eller en dyr Android. Vi andre kjøper Androider som f.eks. min som er fuktbeskyttet, eller telefoner som er billige, og driter en lang en i om den kan surfes med. Surfing gjør jeg enten på PC’en, Mac’en, linux-laptopen eller padda. Telefonen er for samtaler og sms.

  Kort oppsummert: iPhone og dyre Androider brukes til surfing. Billig androider brukes til å ringe med.

  Svar på denne kommentaren

  • Navn (svar til Alex)

   Nei, tv.nrk.no krever ikke flash. Da ville siden neppe hatt noe særlig trafikk fra iOS-enheter heller (disse støtter jo som kjent ikke flash).

  • Rune (svar til Navn)

   Går du inn på tv.nrk.no med en Android-mobil får du opp videoene som Flash. Dessverre. Ikke server Flash til Android-mobiler, det fungerer dårlig. Eller overhodet ikke på min Android-mobil.

  • Erik (svar til Navn)

   Det er jo pinadø ikke rart at NRK blir underrepresentert i statistikken når siden ikke fungerer. «Denne siden krever Flash» kommer opp som melding. Når jeg så faktisk har Flash installert og likevel for denne meldingen er min tålmodighet slutt. Kan hende andtre sider som nrkbeta e.l. funker bedre, men jeg forventer å komme til sider som *virker* gjennom hovedsiden. Intet mysterium altså.

  • Velger HTML5-avspilling og prøver en video:
   «Det er problemer med å spille av mediainnholdet.»

  • Jeg får også samme melding: Det er problemer med å spille av innholdet. Det skal understrekes at første versjon av tv.nrk.no (sånn ca i sommer) virket, likeså direktesendingene (enn så lenge).

  • FTM (svar til FTM)

   Glemte å nevne at jeg har gammel Android 2.3 og installert flash. Virker som sagt på direktesendingene, men ikke på opptak.

  • kan bekrefte at siden ikke virker på Android. har telefon med både android 2.3 og 4.1, ingen virker. Får «klikk her for å installere Flash». Denne er ikke lenger tilgjengelig for Android. Sidene fungerer hverken Firefox eller Chrome

 10. iacob chr. prebensen

  Er nok ganske enig med siste taler. Og kommentarene om hva slags abonnement som følger de ulike telefonene.
  Har også kikket i siste Interbuss-undersøkelse fra TNS, for å se om det kan være aktuelle bakenforliggende demografiske forklaringer i spill: Men uten hell.
  Om man kontrollerer for utdanning, alder og personlig/husstandens inntekt er det små forskjeller mellom dem som bruker smarttelefoner fra Apple vs Samsung/HTC/LG/SonyEricsson.
  Deler av forklaringen kan selvfølgelig fortsatt være forskjeller mellom kundegruppene som gir forskjellig forbruksmønstre, men de er i så fall mer kronglete å påvise.
  Vh
  Iacob Prebensen
  Medieanalytiker NRK

  Svar på denne kommentaren

  • Iacob:
   Du har selvfølgelig sett på browserne og lagt merke til hva som refreshes når du bruker flere tabs og bytter applikasjoner/nettlinjer ?

   Safari er rett og slett dårligere, men siden det refreshes oftere spiller det nok en rolle på tallene.
   Ja, de fleste bruker faktisk tabs, og en ekstra refresh per session burde kalkuleres inn.
   Da blir tallene fort forklart.

   Blander man apps inn blir det mer komplisert, da det er mange dårlig kodete apps som refreshes enda oftere.
   Viktig å tenke på teknologien bak når man skal se på statistikk.

   Husker enda nrkbetas påstand om at over halvparten av norges befolkning var på facebook.
   Den ble bevist feil nylig, facebook selv mente 8,7% av kontoene var falske/doble/uekte, mens div sikkerhetsselskap mener at 15-20% er spam/uekte/falske.
   Så statistikk imponerer dere ikke med riktig enda.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Randomsen)

   Ifølge TNS Gallups undersøkelse Interbuss for 2. kvartal 2012 er 73% av nettbefolkningen over 15 år på Facebook ukentlig. 63% er innom daglig.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Espen Holm)

   Jeg har bare kikket relativt kjapt på dette i Google Analytics; der skilles det ikke på om det er telefon eller brett; det står bare IOS f.eks., og så må man eventuelt drille ned i skjermstørrelse for å finne ut om det er brett eller fon.

   Det er uendelig mye kål å gjøre for alle mulige skjermstørrelser, men for å ta noen kjappe:

   Her på NRKbeta er forholdet liggende iPad/stående iPhone 2:1.

   Android har 386 ulike skjermstørrelser i rapporten, men topp 5 er:
   720×1280 17.36%
   480×800 14.77%
   1280×800 13.46%
   800×1280 3.96%
   540×960 3.19%

 11. NÅ skal jeg være litt forsiktig her. Ikke har jeg sett hvordan data for statistikk er blitt hentet inn. Men jeg har lagt merke til når jeg surfer på min android-telefon så blir den interne nettleseren identifisert som en safari-leser på nettsiden. Kan dette være noe av forklaringen?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Øystein)

   Statistikken jeg har dratt ut er for operativsystem, ikke nettleser. Tror ikke noen android-telefoner identifiserer seg som IOS.

  • Det er feil, min android identifiserer seg som ios med safari. Dette fordi en del crappye nettsider som sol osv sender meg til dårlige wep sider om jeg sender default respons.

   Så jeg blir regnet som en ios bruker, men har ingen ios enheter.

   Og så over til det som faktisk har noe å si for denne statistikken:

   Jeg må også påpeke at ios refresher sider om du swapper mellom 2 «tabs», noe android enheter ikke gjør.
   Dette vil øke antallet ios visninger betraktelig, uten at det nødvendigvis er flere lesere.

   Ios 5.X refresher også flere av tabsene når du bytter mellom tabs. Har du 6 tabs oppe og bytter mellom 1 og 6, så refreshes alle imellom.

   Dette genererer trafikk, som er bra for teleoperatørene, bra for dere som får oppblåste tall, men dårlig for annonsørene som betaler for visninger som ikke finner sted.
   Det er også dårlig for brukerne som bruker unødvendig datakapasitet.

   Ikke så mye å fundere på, bare titt på hvor dårlig safari egentlig er.
   Så kan dere si, jammen det finnes andre browsere for ios, og jeg vil svare med at det installerer ikke massene.

  • Wilhelm Francke (svar til Feilinfo)

   Testet dette med iOS tabs nå og kan avkrefte dette. Det er kun tabben du bytter til som blir lastet på nytt, og kun hvis det er en stund sidene hadde den oppe.

  • Tabben du bytter til blir refreshet uansett med 5.11 iallefall, hvordan version av ios testet du med ?
   Tabbene imellom refreshes om du bytter nettlinje eller ip, ikke hver gang som jeg først trodde.

   Dette er bortkastet båndbredde og skjer uansett ikke på android, og dermed vil du få en statistisk fordel for ios, selv om antall faktiske lesere er jevnt.

  • Wilhelm (svar til Feilinfo)

   Jeg testet med iOS 6 nå.
   Såvidt jeg husker var det samme oppførsel tidligere. Tabs ligger i minnet en stund, men etter en hvis tid har gått så lastes de på nytt når de blir åpnet. Kan ikke huske å ha opplevd at alle tabs har lastet automatisk, men det har jeg ikke mulighet til å teste på eldre versioner nå.

  • Feilinfo (svar til Feilinfo)

   Qoute for de som ikke gidder å gå til eksterne lenker:
   «MobileSafari keeps website cache only in RAM, and therefore, once it runs out of RAM, it’ll automatically destroy an entire page, forcing the refresh, disguising itself as an auto-refresh feature.»

   Løsning? bytt nettleser.
   Men uansett gir det ios og safari en statistisk ufortjent fordel.

   Og ang. tv.nrk.no så suger det på android atm.

  • Feilinfo (svar til Feilinfo)

   Flere lenker til auto refresh issuet:

   discussions.apple.com/thread/2774294?start=0&tstart=0

   ifans.com/forums/threads/safari-tabs-reloading.347732/

   appletoolbox.com/2010/05/ipad-safari-auto-refreshes-pages-between-sessions-how-to-limit/

   Sistnevnte foreslår å lagre siden lokalt for å spare nettverkskapasitet, sorry imenigheten men LOL!

   Men det viser seg faktisk at jo nyere iphone, jo flere tabs kan du ha åpen før refreshing blir et issue.
   Iallefall helt til du begynner å kjøre andre apper som spiser minnet.
   Men tviler på at flertallet av ios brukere har 4s eller 5.

   Og ja, dette er et så stort problem at det faktisk vil påvirke statistikken i stor grad.
   Utrolig at dere har fundert på dette problemet uten å testet begge typer enheter skikkelig.
   Forklarer vel egentlig hvorfor tv.nrk.no ikke funker på android…

  • Svaret på hele denne tråden er vel bare å sjekke individuelle brukere på GA. Mener at dette skal være mulig uten å si det 100%

  • Kjetil B. (svar til Øystein)

   Tall fra TNS Scores på Start.no viser at antall brukere og bruksmønster på Android og iOS(iphone) er nesten identiske, mens iOS(ipad) er like store som telefon-OS’ene til sammen. Så ipad er iallfall her forskjellen.

 12. Jørgen Østensen

  Kanskje en skulle offentliggjort hva det er en måler så er det ikke veldig vanskelig å forklare det. En ting som helt sikkert slår ut er at Android er mere app orientert enn Iphone brukere. Jeg bruker app når jeg ser på NRK fra android. Det samme gjelder YR.

  Ellers er nok ikke statistikken representativ. På verdensbasis er det slik at en android bruker konsumerer i snitt nesten dobbelt så mye i MByte som en Iphone bruker. Og det er ca 3 ganger så mange android telefoner som Iphone i verden. Multiplikatoren øker for hver måned som går. Iphone vil dersom en fremfører utviklingen marginaliseres innen ei tidsramme på 5 år.

  Ellers er det å si at flere av de sidene som har stor Iphone dekning nok er markedsført og forstått som Iphone vennelige sider av publikum. Nrkbeta.no inget unntak. jeg er ikke inne på tanken å gå inn der på min android telefon, men med PC streifer jeg av og til innom for å se hva som foregår.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Jørgen Østensen)

   NRKbeta ser ganske gresselig ut på både iPhone og Android, men NRKs tidligere designguru Martin og Henrik er nesten ferdige med et mobilvennlig redesign. Gled dere! 🙂

   Til ditt spørsmål om hva som måles, så mener jeg app-bruk også er inne i statistikken.

 13. Synes artikkelen blander litt tall.

  Finn.no melder at ca 70% av deres mobile brukere (brukere fra mobil eller nettbrett)
  bruker iOs (iPad, Iphone, iPod etc) og under 25% bruker Android (mobil eller nettbrett).

  Men hos de samme Finn.no nærmer andelen som bruker Android-mobiler til surfing seg andelen som
  bruker iPhone til surfing.
  Så på mobilfronten er iPhone og Android nesten like stor (60%/40%).
  Men fordi iPad er så mye mer brukt enn noe Android-nettbrett så trekkes totalen for iOs-brukere kraftig opp.

  Så teorien om at Android-brukere surfer mindre enn iPhone brukere. Dette tror jeg kommer helt an
  på hvor dyr telefonen er og type abonnement du har. Har du en forholdvis dyr Android-telefon tror
  jeg det er større sjanse for at du har et abonnement som tillater deg å surfe med uten at du ruinerer deg selv. Har du en billig Android-telefon kjøpte du den for andre grunner enn til å surfe meg. Og fordi den er billig er den heller ikke særlig egnet til surfing (treg, liten skjerm) derfor surfer man mindre med billige mobiler.

  Jeg selv har en Android-telefon med abonnement med mye datatrafikk inklusiv i abonnementet.
  Verken med min Android-telefon eller Android-nettbrett fungerer tv.nrk.no dessverre.
  Hadde tv.nrk.no fungert på mine Androidenheter hadde jeg brukt det tilbudet ofte.

  PS! Nrk tror Flash er en ok løsning til Androidenheter. Det er det ikke. Adobe har sluttet å oppdatere sin Flash-avspiller til Android så flash tilhører fortiden. På mobil.

  Svar på denne kommentaren

  • også verdt å se på forskjellen på apps for iOS og android her, mulig disse regnes med i mobile brukere, og at de ikke skiller mellom brukere av app/nettsider…

   android har app for å poste annonser, iOS har desto mer funksjonalitet

 14. Skal holde meg helt unna å spekulere rundt hvorfor denne statistikken har skjedd, og heller bare fortelle hvordan JEG bruker sidene til NRK:

  – Feeds fra spesielle sider, leses via google reader, ofte på android tablet (når jeg allerede har 200+ artikler daglig, er det ikke særlig gøy å ha alle nyhetssaker fra forsiden på nrk.no i feedreaderen)

  – generell klikking og nyhetslesing gjør jeg på stasjonær, fortsatt bedre egnet til dette enn tablets, for MIN bruk (mere selektiv til hva jeg gidder lese, filtrerer ut mye manuellt)

  – kommentering m.m. foretrekker jeg oftest å gjøre fra stasjonær, er viktigere for meg å ha et godt innlegg enn å nødvendigvis skulle skrive det med det samme, så jeg lagrer bare artikkelen i reader til jeg er ved stasjonær pc

  (- er på android-versjon som ikke støtter flash, så tv-sendinger er det ingen vits i å prøve meg på når jeg er på farten)

  Svar på denne kommentaren

 15. Martin Sangolt

  Hvem bruker tv.nrk.no på telefon?
  Der må jo iPad knuse alle andre enheter, da man faktisk kan bruke iPad til å se på tv.

  Foruten dette, har jo undersøkelser vist at nettbrettet som iPad brukes mer flittig til nettbruk enn telefoner. Mange Android-telefoner er ubrukelige til å surfe på, som mini-xperia, svake HTC-telefoner. Er vel high-end markedet på androidsiden som står for android-trafikk – ala galaxy s-serien, galaxy note og HTC x one.

  Svar på denne kommentaren

 16. Jeg for min del bruker android (s3) og der fungerer ikke nrk-tv. Man må bruke flash noe som ikke funker på android 4.1

  En annen ting: det selges vel mye mer nettbrett med ios enn android?
  Bør man ikke skille mellom nettbrett og mobil, og ikke bare på ios/android?

  Svar på denne kommentaren

 17. Eg har ein Samasung Galaxy Tab 8.9 som, etter mi meining, ikkje kan måle seg med brukaropplevinga på ein iPad.

  Å bruke den til nettlesing er ei katastrofe og eg vert heller sitjande på ein iPhone 3GS til å surfe på nettet (også tv.nrk.no)

  Vonleg kjem den til å komme seg når den vert oppgradert til (nest) siste versjon av Android – men enn so lengje køyrer den den begredelege versjonen 2.3

  Svar på denne kommentaren

 18. Gisle Enåsen

  Nett-TV fungerer ikke ut av boksen for Android og vil heller ikke gjøre det med mindre NRK setter en user-handle som automatisk tvinger HTML5.

  Screenshot av forsøk på å titte på nyhetene:
  b-real.org/wp-content/uploads/2012/10/2012-10-01-15.51.01.png
  Behøver forsatt flash.

  Hvorfor ikke dette er valgt skjønner jeg ikke da Adobe IKKE kommer til å videreføre flash til mobil platform: theverge.com/2012/8/14/3241727/flash-for-android-dies

  Svar på denne kommentaren

  • Andreas Arntsen (svar til Gisle Enåsen)

   Hei Gisle,

   Du har rett i at støtten på Android ikke er god og vil bli dårligere når flash forsvinner helt fra flere og flere telefoner.
   Løsningen er dessverre ikke så enkel som du skriver da den protokollen vi bruker til videostreaming i HTML5 ikke er fullverdig implementert på Android. Det rammer oss på livekanalene våre som har et 3 timers livebuffer. Dette gjør at vi har valgt å beholde Flash så langt.
   Støtten for Android vil på tross av dette bli bedre. Vi jobber med flere ulike løsninger, men det vil ta enda litt tid før vi har en fullverdig løsning på plass. Hold ut!

   Dette kan i noen grad svare på den store forskjellen på tv.nrk.no men spørsmålet som stilles i artikkelen er fortsatt høyst interessant.

   Takk for innspillet.
   Andreas (Webutvikler på tv.nrk.no)

  • Hmmm.. kan ikke se denne helt. Jeg mener: youtube har f.ek.s intet problem med å støtte Android og sett fra brukersiden blir dette en tjeneste som på mange måter svarer til hva man forventer fra NRK nett-tv. Så hva er det som er så fundamentalt forskjellig at NRK ikke fikser samme løsning?

  • Andreas Arntsen (svar til Erik)

   Hei Erik,

   Vi er fullt klarover at Youtube er storebror i klassen og den som vi alle blir sammenlignet med. Men det er en rekke ting som er fundamentalt forskjellig. For det første er Youtube primært en progressive download tjeneste. Det betyr at du i prinsippet laster ned filene (men begynner å spille den før den er ferdig lastet ned). NRKs tjeneste har mye mer høykvalitetsvideo og dermed også rettighetbelagt video. Vi kan derfor ikke benytte oss av denne metoden.

   Problemene med Androidplatformen oppstår først og fremst på livekanalene der vi har muligheten for å gå opptil 3 timer tilbake i tid. Dette er funksjonalitet du ikke finner på Youtube.

   Når det er sagt så jobber vi med å forbedre støtten på Android. Vi vil altså ikke kunne bruke samme løsninger som Youtube, men opplevelsen vil bli bedre også på vår løsning.

   mvh
   Andreas (webutvikler på tv.nrk.no)

  • Gunnar Tveiten (svar til Andreas Arntsen)

   Å kunne gå tre timer bak i tid er fint – men det må da være viktigere at man i det hele tatt kan se noe som helst ?

   tv.nrk.no viser ingen filmer for meg på SIII som vel er en av bestselgerne på Android for tiden, ikke i Firefox, or ikke i den medfølgende standard-nettleseren som vel er Chrome.

   Er det ikke å foretrekke at alle får se, framfor at noen få får se med fancy funksjoner (som tre timer tilbake i tid) mens mange ikke får noe mer enn svart skjerm ?

 19. Martin Strand

  Kan det ha med friere valg av nettleser å gjøre? Jeg surfer mye på min Galaxy S2, men dere vil nok neppe registrere meg som Android-bruker — jeg bruker nemlig Opera i desktop-modus.

  UA-strengen min er
  Opera/9.80 (X11; Linux zbov; U; nb) Presto/2.10.254 Version/12.00

  Til sammenligning er strengen på laptop-en min slik:
  Opera/9.80 (X11; Linux x86_64; U; nb) Presto/2.10.289 Version/12.02

  Når jeg skrur over på mobil-modus blir UA-strengen
  Opera/9.80 (Android 4.0.4; Linux; Opera Mobi/ADR-1207201819; U; nb) Presto/2.10.254 Version 12.00

  Den siste holder seg også når jeg går over til Opera Turbo.

  Det er antageligvis for få som gjør som meg til at det får utslag, men jeg blir vel antageligvis ikke fanget opp i Android-statistikken deres. Jeg er mye på selve nrk.no, men lite her og på de andre sidene som ble nevnt.

  tv.nrk.no besøker jeg stort sett bare fra maskinen som er tilkoplet TV-en, mens jeg vil ha den store skjermen til den vanlige PC-en min når jeg leser på NRKbeta.

  Svar på denne kommentaren

 20. Man sier jo at det selges ubegripelig mange androidenheter, men veldig mange av disse er jo ikke særlig surfevennlige, de er mer som telefoner å regne?
  For min egen del har jeg et slikt android 10,1 tommers (16:9) nettbrett, og det fungerer fint på tv.nrk.no, og så gjør det IKKE det, og så går det bra igjen. Kort sagt, hvis NRK gir meg en opplevelse jeg kan stole på, blir jeg en trofast bruker?

  Svar på denne kommentaren

 21. tv.nrk.no med Android, ikke smertefitt opplevelse.

  […] oppsto etter at jeg ville teste ut NRK sin nett-tv løsning for Android etter artikkelen “Androidbrukerne er flere, men surfer mindre. Hvorfor?” hos […]

  Svar på denne kommentaren

 22. Kanskje den store forskjellen mellom OS-ene på nett-tv skyldes at appen til iOS er så mye mer elegant utført enn appen til Android. Er selv androidbruker og savner nettopp at denne blir kraftig overhalet. Slik at jeg ikke bare får tilgang til direktesendte sendinger, men også kan velge mellom filer fra deres enorme arkiv!! … Slik som man kan på iOS.

  Svar på denne kommentaren

 23. Geir Arne Brevik

  Det er sikkert et sammensatt årsaksbilde, men jeg tror ikke man kommer unna at standard-nettleseren («Browser») på Android er dårligere enn Safari på iOS.

  Blir muligens noe bedre når Chrome blir standard-nettleser.

  Svar på denne kommentaren

 24. Det er vel ikke vanskelig å tnke seg hva årsaken til dette er? Man kan godt finne på å surfe med et nettbrett, det er stor nok skjerm til at det er levelig. På mobiler med ~4″ skjerm gjør ihvertfall ikke jeg stort annet enn å sjekke det «nødvendige» på farten. Og når du sr på fordelingen mellom iPad og andre nettbrett, forklarer vel det forskjellene ganske så greit?

  Svar på denne kommentaren

 25. Even Glemmestad

  Mange gode poenger her allerede. Og jeg er helt klart tilhenger av teorien om at Android-telefoner også inkluderer en haug med billigtelefoner, som stort sett bare brukes til ringing og SMS.

  For å dra en paralell til bilverdenen:
  Selv om man teoretisk sett kan bryte fartsgrensene i hvilken som helst bil, så er det BMWer og andre med høy motorkraft som er overrepresentert på denne statistikken. Forklaringen har mer å gjøre med hvem som sitter bak rattet, enn hva som er teknisk mulig.

  I forhold til iPhone, Android og forsåvidt også Windows Phone, Symbian og alt annet rart, så KAN man surfe på nettet ved hjelp av alle telefonene. Det kunne man teknisk sett med en sk. WAP-telefon for 2001 også. Men iPhone-brukere er nok en mer «homogen» gruppe, som alle ønsker å BRUKE nettet (og også får det til, på den lettbrukte iPhonen). De som er først og fremst opptatt av pris og nytteverdi (samme typen som kjøper Nissan Micra; det er jo også en bil som får deg fra A til Å), ja de kjøper Android-telefoner av ymse karakter.

  Makes sense?

  Svar på denne kommentaren

  • Nja, vet ikke helt hvor du har de tallene fra?
   Her en en britisk undersøkelse som konkluderer med at Apple-brukere gjerne er litt eldre. Hvorvidt dette stemmer med Norge, vet jeg ikke. Men kom gjerne med tall som bekrefter noe om dette ettersom det kan være intressant for diskusjonen.
   itavisen.no/900265/gamlinger-mest-apple-kaate

 26. Mobiltrafikken (uten tablet) på finn.no er grovt sett fordelt 60/40 mellom iOS og Android. Og slik har det vært siste året, tross Android-vekst.

  Jeg tror det er en enkel hovedgrunn til at Android-andelen ikke vokser til tross for at operatørene oppgir å selge mer Android-telefoner enn iPhone. We are at the shallow end of the nerd pool.

  Det er ikke akkurat early adopters som kjøper telefon nå. Røkla som er igjen er i mindre grad nettvant eller -avhengig, samtidig som det pushes hardt Android hos operatørene og leverandørene.

  Frem til starten av 2010 var det i praksis bare iPhone som funka til nettbruk, så de rakk å bygge et enormt forsprang. Fra 2009/2010 kom Android hardt på banen, og rakk å få med en god del nett-orienterte brukere.

  Det er ikke fryktelig mange som bytter plattform, så det blir lenger og lenger mellom «attraktive» brukere.

  I tillegg – og dette er mer et spørsmål enn en påstand – er det litt lettere å komme på nett med en iPhone? (Tenk faren din, eller en eller annen ikke spesielt kyndig bruker.)

  Svar på denne kommentaren

 27. Bjørn Egil Johansen

  Jeg bruker Chrome på en Galaxy S III. Jeg foretrekker da å se desktop-versjonen av sidene. Da identifiserer ikke Chrome seg som en android-enhet, det har jeg testet vianettsider som oppgir min UA-string. I og med at mange androidenheter har nokså store og gode skjermer så tror jeg nok det gjelder flere av oss.

  Når det gjelder tv.nrk.no så har NRK implementert løsninger som er veldig dårlige for android-brukere, og da er det vel ingen bombe at android-brukere skygger unna.

  Svar på denne kommentaren

 28. Har lest mye om abonnement.. men hva med brukerne? Android driver stort sett alt av telefoner som blir solgt i dag. Min mor skulle ha en billig telefon med greit kamera, og endte opp med en Android-enhet. Hun bruker kun trådløst nett hjemme til WordFeud, og vet ikke en gang at telefonen har nettleser. Hun er garantert ikke alene.

  Svar på denne kommentaren

 29. Hans Petter Eide

  Noen tanker/teorier fra undertegnede:
  * Brukeropplevelse i Android < 3.x/4.x har vært langt under pari sammenlignet med iPhone. Om man ser på FINN sin statistikk så utgjør fremdeles brukeren med Android < 3.x rundt 40%.

  * user-agent rapporteres feil av enkelte produsenter og nettlesere, noe som kan påvirke trackingtall

  * Android tiltrekker seg en annen brukermasse enn iOS. Mange kjøper Galaxy S3 og One X, men man kan også få Android-telefoner for en tusenlapp. En ny iPhone koster ~5000 kroner. De som kjøper Android-enheten for en tusenlapp – f.eks unger, eldre og folk som kun har behov for å ringe – bruker ikke enheten til surfing.

  * Mer enn 500.000 nordmenn har en iPad, og iPad slår Android ned i støvlene hva gjelder markedsandel for tablets. Etter hva jeg forstår fra denne artikkelen så har man målt iOS vs. Android. Om man ser på denne grafen fra FINN så er det ikke så stor forskjellen mellom andelen Android (~22%) vs. iPhone (~31%): labs.finn.no/wp-content/uploads/2012/09/Plattformandel-mobile-bes%C3%B8k-inkl.-iPad-www.finn_.no-per…

  Personlig er jeg mer interessert i trender enn øyeblikkstall (shameless plug: mobilen.no/artikler/lag-appene-til-bade-android-og-ios/111656). For FINN har ikke tallene endret seg mye det siste året, men hvordan er utviklingen hos NRK?

  Jeg har ikke lest alle kommentarene til denne artikkelen, så det er mulig at jeg her repeterer mye av det som er skrevet i andre kommentarer.

  Svar på denne kommentaren

 30. Dette kan ha noe med at hvis man har aktivert W-Lan og/eller pakkedata på Samsung sine telefoner så tappes batteriet ila kort tid. Jeg har hatt iPhone før og har nå SG S2. Jeg bruker S2’en mye mindre til surfing på nettet fordi alt er slått av for at batteriet skal vare mer enn 20 timer. Terskelen er mao mye større for å raske frem telefonen og lese nyheter.

  Bare en tanke:)

  Svar på denne kommentaren

 31. Min erfaring er at mange Iphone og Ipad brukere er veldig betatt av teknologien og bruker den mye, selv har jeg Android. Og har ikke dette behovet for å surfe overalt, tror nok ikke det hadde endret seg hvis jeg hadde Iphone. Kan det være at flere er som meg der?

  Svar på denne kommentaren

  • torgjo (svar til Pganja)

   Jeg tror ikke de fleste iPhone, iPad og Mac brukere er mere opptatt av teknologi enn andre. De er nok mere opptatt av design. Apple har også en stor fordel kontra Android, mange aviser bl.a. Aftenposten kjører frem iPad og Apps fra Appstore gjennom artikler fremfor Android. Naturlig nok,da de satser på å selge eget innhold på iPad.

   Nå er det kun en mindre andel av Finn.no statistikken som bruker mobile enheter. De fleste er forsatt der gjennom en desktop. Win 7 og Wn xp er tilsammen over 50% og det stemmer godt med det jeg ser ellers. Har man tilgang til en større skjerm bruker man den.
   labs.finn.no/wp-content/uploads/2012/08/Plattformer-besøk-FINN.no-per-201207.png

   På min iPhone lytter jeg noen ganger til NRK radio, men ser aldri på Nrk TV.

   Ønsker jeg å lese nettaviser fra iPhone, bruker jeg gjerne Safari eller Opera Mobile. Avisenes egne APPS starter altfor tregt.

   Antagelig vil bildet forskyve seg en del når WIN 8 kommer, særlig hvis bedriftsmarkedet skifter over raskt. Da vil bedriftene også kunne administrerer nettbrett i Microsoft systemet.

   Det er ikke mulig å se den nye NRK TV i WIN 8 Metro, flashplayer starter ikke opp. Det samme gjalt google maps streetview inntil nylig. Alle sites må settes opp på compability list for at Flash skal starte i «Metro».

   Mobile OS Juli til September i Europa:
   gs.statcounter.com/#mobile_os-eu-monthly-201207-201209

 32. Morten Andersen-Gott

  Denne statistikken burde være et innspill til gjengen som jobber med tv.nrk.no. Den ser nemlig ut til å ha klokketro på at enhver android device støtter flash. Jelly Bean (android 4.1) har ikke flashstøtte, og det har heller ikke Chrome på Ice Cream Sandwich (4.0).

  Svar på denne kommentaren

 33. Tor Arne Pedersen

  Hva er UA-strengen til Sony Xperia, Pål Joakim? Og til de som mener iOS refresher oftere; det burde da la seg teste om noen har tilgang til både iOS-enhet og Andriod-enhet. Jeg heller til å tro at det kan være noe feilkilder, men i hovedsak demografi.

  Svar på denne kommentaren

 34. Hadde iPhone i et par år før jeg byttet til android i vinter pga muligheter for å «tukle» med den. Erfaring viser at iPhone er mye mer behagelig å bruke til det meste. I det daglige blir android-telefonen mindre brukt siden jeg syns det er mere knot å jobbe/surfe med den. Bruksmønsteret i heimen har dermed sakte glidd over til at pc blir brukt fremfor android.

  iPhone + enkel = mere brukt
  android + ikke enkel = mindre brukt

  Svar på denne kommentaren

  • Vanesak.

   Har hatt android i en del år og bruker den hele tiden. Det er kjempelett. Selv om det var en uvant opplevelse til å begynne med. (gikk fra windows mobile shaiten)
   Min mor fant ut hun ville ha en iphone «slik at hun kunne sjekke yr og sånt» (hennes ord), og jeg opplevde det som et helvete å sette denne opp Og selv om det blir lettere å hjelpe henne med den etter hvert, opplever jeg fortsatt masse kjipe, tungvinte og/eller regelrett idiotiske løsninger i denne.

   At disse operativsystemene i tillegg har såpass forskjellig oppbygning forsterker denne opplevelsen. Man sitter med noe man er vant til å bruke før man må tenke fullstendig anderledes for å gjøre det samme. Plutselig gidder man ikke mer og går tilbake til den forrige løsningen (windows mobile er ikke iberegnet her).
   Som sagt en vanesak.

  • Urban Svensson (svar til marius)

   För mig låter detta som en typisk iOS användare-anekdot:

   1. Användaren har lärt sig iOS under ett par år och bortser helt från eventuella problem eftersom man blivit van vid dem.
   2. Användaren byter till Android och eftersom det mesta är annorlunda upplevs det som besvärligt.

 35. Carl Henrik Janson

  Siden sept 2010 har NRK TV strømmer for Android vært sendt i mono og som regel med en leppesynk som er flere sekunder unna. Det er jo oppsiktsvekkende dårlig målt mot alle andre som leverer Android videostrømmer. Beklager de harde ord.

  For iPhone har det vært full kvalitet rett ut av esken og hele veien.

  TV er veldig interessant for folk flest, også på mobil, og kan således betraktes som inngangsporten inn til et multimedia besøk hos NRK. Og hvis denne tjenesten således ikke fungerer, er det vel naturlig at kunden forlater «åstedet», også inkludert p3.no og andre strømmetjenester, selv om disse faktisk er i stereo og av bra kvalitet når de sender.

  Den litt mindre seriøse forklaringen ikke uten et snev av sannhet er at iPhone brukere har et mer nært og personlig, for ikke å si hypnotisert, forhold til sin maskin som de har fått av Steve med tilhørende forklaring på hvor viktig maskinen er i livet deres;-)

  Svar på denne kommentaren

 36. Til Marius og andre som hevder at Android skal være så komplisert: her kjenner meg overhodet ikke igjen. Jeg og mine to sønner pluss kona har hver vår Android mobil, pluss kona en Galaxy Tab 10″, alle med varierende grad av «teknologikompetanse». Alle kobler seg opp på WiFi rundt omkring med største selvfølge, surfer, ser på Youtube, leser mail, hører på musikk, osv osv. Eneste mulige årsaker jeg kan se til den skjeve statistikken som nevnes her er ulike målgrupper (f.eks. bruksmønstre, barn som ikke har abo for fri surfing, ikke interessert i NRK), mangelfull Android støtte i NRKs tilbud, og mulig feil i selve statistikken (pga varierende user-agent rapportering).

  Svar på denne kommentaren

  • Erik (svar til Erik)

   Hei Erik som har verdens beste navn:D

   Som jeg sa til marius. Det hele er en vanesak. Denne går begge veier. Også når det gjelder navn…

   PS: Windows Mobile er fortsatt ekskludert i denne og alle andre sammenhenger.

 37. Statistikken fra Finn og NRK er egentlig ikke særlig interessant og dessverre ganske misvisende. Det er særlig tre faktorer som gjør at tallene blir misvisende.

  1. Det er fort å glemme at den aller største besøksandelen fremdeles er fra Desktop, altså i hovedsak Windows 7.
  2. Både Finn og NRK har nå laget nydelige løsninger for iPad og iPhone ved hjelp av gode egne apper (Finn) og valg av Apple teknologi for strømming til mobile klienter. Alle andre får en suboptimal Flashløsning på tv.nrk.no. Finn appen til Android er en vits.
  3. iPad og iPhone bruken slås i alle disse statistikkene sammen. Dette til tross for at iPad i stor grad brukes via hjemmenettverk og iPhone er den eneste direkte konkurrenten til Android telefonbruken. Man slår altså sammen to helt forskjellige bruksmønster og tror man snakker om mobile enheter som brukes på farten.

  Både NRK og Finn trenger bedre støtte for andre platformer (enn iOS) og bedre forståelse for hva som faktisk måles før organisasjonene tar viktige designbeslutninger basert på disse tallene.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjell (svar til Thomas)

   Her har Thomas mye rett.

   2. Både Finn og NRK har nå laget nydelige løsninger for iPad og iPhone ved hjelp av gode egne apper (Finn) og valg av Apple teknologi for strømming til mobile klienter.

   Det er ikke merkelig at andelen Android-brukere på tv.nrk.no er lav. Tjeneste fungerer rett og slett ikke for de som ikke har Flash. Og for de som har Flash-mulighet, fungerer tjensten svært dårlig.

   For iOS-brukere fungerer tjenesten «out of the box» og implementeringen er «native». Jeg har highend telefon og tablet med Android (4.1), men jeg går desverre aldri innom tv.nrk.no – fordi det ikke fungerer. Dere må få på plass en fungerende og tilfredsstillende løsning først, så vil kanskje besøkstallene øke? Dette gir meg heller ingen grunn til å besøke NRKBeta for å lese om hvor fint/flott Nett-TV fungerer på iOS.

   At tjenesten ikke fungerer forklarer for det meste tallene for tv.nrk.no. Når det gjelder P3.no kan forklaringen i større grad være det er svært mange unge (målgruppen) som benytter seg av iPhone. NRK.no-tallene er vanskeligere å forklare.

   Jeg tror hovedforklaringen er sosiologisk/demografisk. iOS benyttes av svært mange unge, mer pengesterke, brukere som over tid har blitt vant med å konsumere innhold via mobil/nettbrett. Innhold har da også (også fra NRK desverre) i større grad vært skreddersydd for iOS.

   For Android sin del – som også tilbyr billigtelefoner – ser vi nok større variasjon i brukermassen. Fra de som bare ønsker seg en telefon, til mer teknologifrelste som først og fremst benytter sin PC til surfing, som i mindre grad ser nytten av å konsumere innhold mobilt. Jeg tror iPhone/iPad-brukere i større grad er villig til å konsumere tjensester mobilt fordi de er vant til det (unlimited dataplans osv), og fordi tjenestene (heriblant NRK) faktisk er målrettet mot dette segmentet – desverre.

   De nye NRK Nett-TV reklamene er jo talende. To av tre produkter i reklamene som fremvises er Apple-produkter. Som konsument skjønner seeren hva en må ha for å kunne benytte innholdet – «vi må nok få oss en iPad».. Her gjør NRK Apple en stor tjeneste – det er rett og slett reklame («lysende» Apple-logoer på flere enheter). Android-enhetene (en Galaxy S3) vil måtte bruke flash, inntill de oppgrades til 4.1.

   Jeg vil avslutningsvis minne om noen punkter NRK-plaktaten:

   2. NRK skal være allment tilgjengelig

   2.d Selskapet skal være til stede på, og utvikle nye tjenester på alle viktige medieplatformer for å nå bredest mulig ut med sitt samlede programtilbud.

   2.e NRK bør så langt som mulig benytte åpne standarder, så fremt ikke økonomiske eller kvalitative hensyn taler imot dette.

   Jeg tror markedsavdelingen i NRK har skjønt det selv – og kan svare på noe av spørsmålene denne artikkelen stiller. Man innretter promos, tjenester (nett-TV), innhold mot et publikum bestående av unge, samt hvit middelklasse, med tilgang på dyre iPhone/iPader og Macer. Løsningen vi andre får er sub-par/ikke-eksiterende/halvhjertet.

  • Carl Henrik Janson (svar til Thomas)

   Honnør til Thomas og Kjell for innsiktsfulle og korrekte kommentarer vedrørende den nye tv.nrk.no. Den blir nok veldig bra etterhvert, men det må være lov å spørre om ikke denne ble lansert i tidligeste laget og vel så det ?

   Fordi jeg liker nett tv og allerede savner den severdige kvaliteten på «gamle nett tv», har jeg dokumentert eksempler på hvor dårlig den nye faktisk er. NRK’s nye nett tv full av barnesykdommer

 38. NRK’s nye nett tv full av barnesykdommer | Noach

  […] på NRK-beta løper en tråd om statistikk og bruksmønstre for de ulike plattformene. I et av innleggende mer enn antydes at årsaken til problemene er relatert til at den nye […]

  Svar på denne kommentaren

 39. Mine to Android telefoner (Samsung GT-P1000 og Sony Xperia Acro S) kan ikke lengere brukes på Norsk-Tippings mobilspill. Årsaken er at: «Norsk-Tipping Mobilspill ikke er tilgjengelig for Macintosh.»

  Ofte kan vel slike merkelig statistikker skyldes at det er ukyndige folk som utarbeider de eller som står for innhenting av data.

  Om Norsk-Tipping registrerer Android telefoner som Macintosh vil vel deres besøkstsatistikk fra Android telefoner stupe kraftig.

  Svar på denne kommentaren

 40. Som brukar av NRK-NettTV både av program sendt direkte og i opptak, syns eg det er fortvilande at det ikkje fins ei fullgod løysing for Android. Er det ingen mulighetar til laste ned Flash for Android 4? Svaret ein får når ein prøver å laste ned Flash er jo»..at programmet ikkje er tilgjegelig i ditt land»…(eller noko slikt…) Men det må vel bety at det er tilgjengelig i andre land? Fins det ein mulighet å omgå dette på eller er det rett og slett inga versjon av Flash som kan brukast i Android 4? Sjølvsagt kan eg sjå Nett-TV på pc`n, men når dei 5 pcane i huset er i bruk og far ønskjer å slappe av med å sjå eit program han ikkje har fått sett, syns eg Experiaen med øyrepluggar er heilt OK så lenge innhaldet i programmet er viktigast og ikkje presentasjonsforma…Å kjøpe ein Iphone kan vere eit alternativ, men for meg og mange andre – trur eg – handlar det valget om prioriteringar/kost/nytte. Så NRK – her må dokke få ut fingeren fort. Blir vi vant til at NRKarkivet ikkje er tilgjengeleg når det passar for OSS! finn vi oss fort andre ting å sjå på….

  Svar på denne kommentaren

 41. Kort forklaring på tallene:
  Alle iphone enheter som er solgt siden 2007 fungerer glimrende til å surfe med.

  10% av android mobiler som er solgt siden 2007 fungerer glimrende til å surfe med.

  Min erfaring:
  Jeg har kun brukt iPhone siden 2007, men nå solgte jeg 4s og bestilte 5. Mens jeg venter på at underbetalte arbeidere i Kina blir ferdig med å sutre, og lager telefonen min, bruker jeg en Huawei U8800 med Android 2.3.5 Gingerbread. (Kr 1295,- uten abb. i skrivende stund)

  Telefonen var helt ubrukelig ut av boksen med android 2.2, den virket rett og slett ikke. Kunne blant annet ikke stole på at den holdt seg på Wi-fi, så jeg torde ikke bruke den til å surfe når jeg var på gratisnett engang. Jeg fikk oppgradert den til 2.3 (ved å legg inn en offisiell update som jeg faktisk måtte roote telefonen for å få inn, samt kjøpe meg en kortleser for micro SD kort, og gjøre mye filbehandlingsgymnastikk for å få inn) og nå fungerer den bedre.

  Men sammenlignet med en iPhone 3GS fra Apple som ligger i noenlunde samme prissjikt (om du kjøper den brukt) er dette helt krise.

  Med iPhone så surfet jeg veldig mye med mobilen, også når jeg satt hjemme i sofaen, fordi det var enklere enn å vekke laptopen fra dvale. Nå med Android så fungerer det så dårlig at jeg heller bruker PC enn telefonen.

  Svar på denne kommentaren

 42. FINN labs – FINN.no » finn.no-statistikken for september 2012

  […] Det kan være mange årsaker til at Android-brukerne surfer mindre. Temaet er for øvrig behørig diskutert på NRK beta. […]

  Svar på denne kommentaren

 43. Flere har vært inne på gode forklaringer, og min mening er at primæforklaringene er:

  Løsninger for finn.no og nrk.no som virker utmerket på iphone, og hvor alternativet for android-brukere ikke virker, eller virker veldig dårlig. Slik har det vært lenge, og android-brukere har hukommelse de også. Dermed bruker f.eks. barna mine konsekvent laptopen når de skal innom NRK istedenfor telefon eller nettbrett. Dere trenger et godt produkt, og mye reklame, for å få en endring på det. Det virker som om dere tviholder på at deres brukere kun bruker iOS, og det er en selvforsterkende effekt.

  Hadde dere f.eks. sjekket statistikk på sider som vg og dagbladet så tipper jeg det hadde vært mye jevnere med android og ios, fordi er brukeropplevelsen relativt lik på begge platformene.

  Svar på denne kommentaren

  • Carl Henrik Janson (svar til Runar)

   Enig. Runar leverer denne trådens beste oppsummering. Det hadde vært fint om NRK spesifikt kunne kommentere Runar’s innlegg.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Carl Henrik Janson)

   Det er muligens ikke meg du vil ha på banen når du sier at du ønsker NRK kommenterer Runars innlegg, men ettersom både Marte og Andreas fra tv.nrk.no er på ferie for tiden, får jeg steppe inn…

   Som det er blitt nevnt i endel andre diskusjonstråder er det betydelig vanskeligere å lage god streaming for Android enn for IOS fordi det er så stort spenn mellom ulike Androidmodeller. Det arbeides hardt med å lage noen løsninger, og det kommer en artikkel om fremdriften på dette tidlig neste uke.

   Når det gjelder «Det virker som om dere tviholder på at deres brukere kun bruker iOS» er det bare å ta en titt i et hvilketsomhelst kommentarfelt på NRKbeta, så vil man se at denne påstanden faller på sin egen urimelighet 😉

   Hold ut, det blir bedre.

  • Takk Anders for at du gjør deg umaken med å svare. Det er positivt at det jobbes med å løse problemet, men det oppleves også som irriterende og frustrerende å høre NRK sin egenreklame om TV på «nettbrett og mobil» når både jeg og så mange andre erfarer at realiteten er at dette bare fungerer på epler.

 44. Carl Henrik Janson

  Takk for svar. Jeg har laget en liten multimedia oppsummering av erfaringene her i huset, se http://www.noachsw.com. Her en listing over hvor nye nrk tv fungerer eller ikke:

  ios:bra!

  live på lion osx, win7, win xp: dårlig eller veldig dårlig.

  ikke-live (fra arkiv) på lion osx, win7, win xp: bra med enkelte forbedringspunkter.

  Android: På grensen til ubrukelig, med mono lyd, opp til 2 sekunder fra «lipsync», og andre merkverdigheter.

  ipad: ikke testet, men andre sier: Bra!

  Det fungere mao ikke på alle epler heller. Trøsten kan evt være at noen av feilene også går igjen på live sendinger i SVT.

  Svar på denne kommentaren

  • Carl Henrik Janson: «Her en listing over hvor nye nrk tv fungerer eller ikke:

   ios:bra!

   live på lion osx, win7, win xp: dårlig eller veldig dårlig.

   ikke-live (fra arkiv) på lion osx, win7, win xp: bra med enkelte forbedringspunkter.

   Android: På grensen til ubrukelig, med mono lyd, opp til 2 sekunder fra “lipsync”, og andre merkverdigheter.

   ipad: ikke testet, men andre sier: Bra!»

   Det må være noe feil med din Win XP maskin, jeg har WIN XP, Vista, Win 7 og Win 8 og på alle disse fungerer nye NRK TV stort sett bra i flash. Bortsett fra at IE 10 i Win 8 må simulere IE9 men det er nok en forglemmelse av NRK og NRK spilleren går noenganger helt ned i 205 bits, men det er sjelden.

   Mvh

  • Carl Henrik Janson (svar til torgjo)

   Det er dessverre ingen feil med vår utstyrspark hvilket fremgår av min artikkel som oppsummerer problemene. Andre leverandørers flash-streams går så det griner. Det samme problemet er også observert på alt fra naboens pc over hans nett til en fremmed på nabobordet på nærmeste internett cafe, OG på SVT.

   Problemet gjelder kun live sendinger og er beskrevet på noachsw.com

   Det er nok heller snakk om en sårbarhet på NRK sin «direktesendings» server, i den forstand at den enten i seg selv er stabil og ustabil vekselvis, eller at den kanskje «forlanger» slik og slik spesifikk konfigurasjon på klient, men ikke alle typer av klienter. Uansett er det et akutt problem som må løses.

  • Har sammenlignet Nrk Tv direkte i Firefox med siste Flashplayer på de windows versjonene jeg har og eneste forskjell er at på Windows Xp stopper sendingen noen ganger helt opp. Dette ble litt bedre med Hardware Acc disabled. Win Xp pc’n har et gammelt skjerm adapter.

   På alle Windows versjonene faller bitrate noen ganger ned til minimum (195-300) og dermed blir kvaliteten på bildet elendig.
   Dette er selv om båndbredden inn til maskinen er rundt 7000. Test er utført med kablet LAN.

   Feilen ligger antagelig i Akamai spilleren eller Nrk server.

   Forstår at NRK har god støtte for iOS, de enkle å forholde seg til i motsetning til Android. På sikt vil antagelig Android enhetene bli langt flere enn iOS og forhåpentlig finner man en løsning der.

   Netflix utdyper dette litt her:
   blog.netflix.com/2011/05/normal-0-false-false-false-en-us-x-none.html

   Mvh

 45. NRK Nett TV for Android kan forbedres, del 4 | Noach

  […] en blogg på NRK beta høsten 2012, undrer NRK seg på hvorfor Android brukere surfer mindre enn IOS brukere ? Svaret er […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.