nrk.no

Hvordan dele video med akkurat dem du vil

Kategori: Video


Det er svært enkelt å dele videoklipp med andre på nett. Med for de største tjenestene er utgangspunktet at du deler med alle i hele verden; vi viser deg hvordan du kan begrense innsynet.

Noen ganger har du kanskje lyst til å dele en video med en liten gruppe mennesker, men det blir fort unødvendig komplisert om dem som vil se på videoen din først må gjennom en lang registreringsprosess for å få tilgang.

YouTube og Vimeo lar deg dele med et begrenset utvalg på en svært brukervennlig måte.

På YouTube kan vi anbefale innstillingen «unlisted». Velger du den når du laster opp en video vil mesterverket ditt ikke bli vist i lister eller andre steder på YouTube. Det går heller ikke an å finne videoen ved å søke. Den er rett og slett ikke-eksisterende for alle bortsett fra dem du gir en direktelink til.

Videoen din er derimot ikke passordbeskyttet. Om linken begynner å spre seg må du fjerne videoen om du vil stoppe tilgangen. Jeg har selv brukt denne metoden på en del videoer og det fungerer ypperlig. Jeg har ganske mange mennesker som følger meg på YouTube og det hender at jeg poster testvideoer og annet som jeg ikke nødvendigvis vil plage andre med. Da er «unlisted» strålende. Bruk «unlisted» også til familievideoer, den litt interne videoen fra fjellturen med venner osv. Denne metoden gir en grei balanse mellom tilgjengelighet og begrenset tilgang.

Vimeo har flere valg når du laster opp en video. En del av dem lar deg begrense visningen basert på hvem som følger deg på Vimeo. Men da blir det basert på at folkene du deler med har registrert seg på tjenesten. De to siste valgene er de mest brukbare. Du kan velge å sette et passord på videoen, eller velge å gjemme den fra Vimeos lister og søk. Sistnevnte fungerer som «unlisted» på YouTube.

Men med passord på Vimeo kan du på samme måte som med den hemmelige linken du benytter ved «unlisted» bestemme hvem som skal få passordet. Og om det begynner å spre seg for mye kan du bytte passord.

Har dere andre gode løsninger for å enkelt dele medieinnhold med et begrenset utvalg mennesker?

7 kommentarer

 1. Forbode som har litt kunnskaper om html og php + litt adre språk/script på nett, som meg, kan enkelt bare opprette en nettside (også gratis for den saks skyld) som har plass til å legge til videoer og andre filer, og passordbeskytte det selv.

  Det er sånn jeg vil gjøre det ivertfall.

  Svar på denne kommentaren

 2. http://filebin.net/ er veldig fin.

  Elles, for dei som er så heldige å ha konto på ein maskin som står på heile tida, ser eg ikkje vitsen med å gjera det meir komplisert enn ein må:

  brukar@heime $ scp testvideo.webm annanmaskin.no:~/public_html/23987dssdk323.webm

  og del lenkja til http://annanmaskin.no/~brukar/23987dssdk323.webm rundt til folk.

  (merk korleis eg lagte ein sånn Hemmeleg Url ved å slå tilfeldig på tastaturet litt)

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg konverterte nylig en stabel med familievideoer fra VHS til digital video. Filene er kun ment å kunne sees av nær familie, og i den anledning valgte jeg Google Drive. De som får tilgang til katalogen med filmer, blir presentert med bildeikoner og en beskrivelse av filmene, og et grensesnitt som er likt Youtube når de trykker play.

  Enkelt og greit, og jeg har full kontroll over tilgangen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Dropbox. Kan dele enten mappe eller fil med andre via en lenke generert av Dropbox.

  Fordelen med Youtube og Vimeo er videoen blir konvertert og tilgjengeliggjort i flere formater med støtte for mange ulike platformer.

  Svar på denne kommentaren

 5. Har prøvd Vimeo, for å dele korte videoer med kjente. Det tok 2-3 timer for å få en 60 sekunders ferdig til å vise på E mail ? Resultatet hakket også. Dette kan da ikke være slik det skal være, og slett ikke brukbart. Synes også det tar svært lang tid å legge til bilder på mail. Man skal vel ikke bearbeide, og forminske hvert eneste bilde før man kan sende det nogenlunde raskt? Kanskje det er bedre, og ihvertfall raskere, og la en som vil se en video, titte rett inn på «mine videoer» på Get Sky hvor alt er lagret, men ikke ideelt, nei. Tips mottas med åpne armer. Hilsen «iike erfaren», men svært innteressert!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.