Det sosiale nettet

Konkurranse: Bill.mrk Nordlendinger uønsket


På 1900-tallet skal nordlendinger ha stått lavere i kurs i hovedstaden enn de gjør nå. Så lavt at de etter sigende var uønsket som leieboere. Men var denne menneskefrykten så kraftig og så utbredt at det var salongfähig å annonsere den i bolig til leie-annonser – eller er det en myte?

hybelannonser fra en gammel avis

Bill.mrk?

Først en bitteliten historietime for yngre lesere: Overskriftens Bill.mrk, BM eller Billett merket som det er fullt utskrevet, var måten anonyme rubrikkannonser, kontaktannonser etc ble signert – f.eks BM 4126 eller Bill.mrk «ensom charmeur».

Interesserte kunne da sende brev / postkort med BM-koden til avisen annonsen sto trykket i, deretter videresendte avisredaksjonen de innkomne svarene i en større konvolutt til den anonyme personen i den andre enden.

Konseptet Bill.mrk er nok ikke så vanlig lenger, men den velbrukte frasen er fortsatt hyppig brukt i filmtitler, overskrifter (denne f.eks.) osv. Konseptet med å bruke Bill.mrk i overført betydning for å legge til metainformasjon lever imidlertid videre – nå heter det #hashtag.

Mythbusting

Da vi fredag fortalte historien om den legendariske (men muligens apokryfe) polfarer-annonsen til Shackleton (lukk den opp i en fane i bakgrunnen og kos deg med den etterpå), kom Henning i kommentarfeltet med forslag til en konkurranse:

Lillebjørn Nilsen gikk ut på Twitter med forespørsel om noen kunne fremlegge bevis på teksten «ikke nordlending» som skal ha stått i boligannonser på midten av forrige århundre eller deromkring. Jeg foretok et søk i Aftenpostens arkiver uten resultat. Kanskje dere kunne avholdt en konkurranse om å finne en slik annonse, eller «buste» myten.

Nåler i høystakker

og selvsagt er vi ikke vonde å be. Men først ville vi gjerne ha den originale Twittermeldingen fra @Lillebjorn, så vi ba om hans hjelp til å finne dem igjen etter å ha lett uten hell. Svaret kom fra en annen tvitrer, Terje Kvambe – takk, Terje 🙂

Og ikke bare får vi én twittermelding:

Vi får også Lillebjørns avskrivning av myten dagen etter:

Er det slutten? Eller er det ikke gravd dypt nok, eller med de rette søkeordene?

Vi må ha en konkurranse!
Finner du en hybel / boligannonse fra enellerannen avis fra forrige århundre der det i enellerannen ordlyd uttrykkes at nordlendinger er uønsket som leietakere, skal du vinne både ære og en uhyre eksklusiv NRKbeta-T-skjorte.

Finner du noe annet fint på veien, så skal det nok vanke litt ære da også. Rapporter forløpende i kommentarfeltet hvor dere leter og hva dere finner!

42 kommentarer

 1. VG 20. august 1966 har en redaksjonell artikkel som sier at «På Veitvedt kan man få hybel for 200 kroner pr. måned (pluss en hundrelapp pr . måned til buss og trikk ) , — vel å merke dersom man ikke er nordlendi ng !»

  Svar på denne kommentaren

 2. Arnt Joakim Wrålsen

  At man ikke finner en konkret annonse betyr ikke nødvendigvis at det ikke var et problem. Hvis for eksempel nordlendinger ble valgt bort som potensielle leieboere betyr det at det var et reelt problem i boligmarkedet, selv om det ikke vises i boligannonsene.

  Svar på denne kommentaren

 3. Kan dette ha en sammenheng med oppføringen av Nordnorsk student og elevhjem på Berg i 1960-årene? Da jeg bodde der en periode fikk jeg høre at noe av grunnen til at forskjellige nordnorske kommuner ble oppfordret til å donere penger til studenthjemmet var at det var vanskelig for nordnorske studenter å finne hybel…

  Svar på denne kommentaren

 4. Fant et leserinnlegg i Aftenposten fra 12/5-34 der en «Dame fra Troms» der hun skriver «(…) men da jeg forleden så et avertissement i Aftenposten i anledning av en ledig huspost med den bemerkning i uthevet trykk «Ikke nordlending» syntes jeg det skar mere enn almindelig sårt i min følelse for landsdelen vår.»
  Gikk igjennom alle annonser som var satt under «Værelse til leie» mellom 1/5-34 og 12/5-34 uten å finne det.

  PS. De som satte opp annonsesidene i Aftenposten før krigen var flinkere enn de under.

  Svar på denne kommentaren

 5. Ståle P. Fremnesvik

  Søk på Bill. mrk (og Bill. merk) i Aftenpostens arkiv gir så få treff per år, at jeg tviler sterkt på at mer enn en svært liten brøkdel av de aktuelle annonsene faktisk kommer frem ved søk. Følgeteksten til de enkelte treffene viser at originalteksten er lest feil ved scanning (?), da flere bokstaver er forvekslet med andre. Hadde vært interessant om noen tok seg tid til å pløye annonsesider på 50-tallet i selve papirarkivet.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg har aldri oppfattet det som noe som var skrevet i boligleie-annonser (men ser jo at det faktisk har gjort det!). Problemet slik jeg har fått det referert var nok i langt større grad at man ved oppmøte eller «visning» ble avvist på bakgrunn av dialekt. Derfor var det da også svært mange som la om dialekten nettopp for å komme igjennom nåløyet hos utleier.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *