nrk.no

Nå passer tv.nrk.no bedre til mobil og nettbrett!

Kategorier: Design,Mobil,Nett-tv,Nettbrett,NRK,NRKTV,Streaming & Webutvikling

foto av datakode på en skjerm

NRKs nye nett-TV tilpasser seg ulike skjermer automatisk fra nå av. Det er med andre ord slutt på å måtte zoome inn og ut på mobilen for å treffe knappene

tv.nrk.no på tre skjermstørrelser - det samme nettsidebildet på en PC, en iPad og en mobil

Det er snart et halvt år siden den nye nett-TV’en ble tilgjengelig i første betaversjon. Siden da har vi i tv.nrk.no-teamet arbeidet med å få på plass et brukergrensesnitt tilpasset mindre skjermer; altså mobiler og nettbrett.

Fruktene av arbeidet ble synlig forrige uke. Da la vi ut en rekke forbedringer, blant annet altså automatisk tilpasning til ulike dingser. Det er mer tungvint å forklare enn å vise frem, så du kan ta en titt på denne lille skjermvideoen som viser hvordan det virker. Eller du kan gå inn på tv.nrk.no og leke med det selv.

YouTube-lenke

Responsivt design

Responsivt design vil si at nettsiden automatisk blir tilpasset størrelsen på skjermen din, og på enheter der det er naturlig, lar den deg bruke fingeren som navigatør, slik at du for eksempel kan gjøre bla-bevegelser. Vi kommer tilbake til detaljene om hvordan vi har gjort det litt lenger ned i artikkelen for dere som er interessert i det tekniske, men først må vi snakke litt mer om det som er nytt.

Designet er nå laget for å passe tre typer dingser; mobil, nettbrett og PC, og nettsidene våre skjønner selv i hvilken versjon de fungerer best på brukerens skjerm. Med dette kommer NRK et skritt nærmere å kvitte seg med gårsdagens systemer, der det serveres ulike versjoner for mobil-internett og PC-internett.

Virker det på alle enheter nå?

Streaming til ulike dingser er dessverre ikke noe enkelt terreng å bevege seg i. Videostøtte for mobile enheter er utfordrende. I dag har vi god støtte for PC-plattformen og iOS-enheter. Under OL har vi også testet ut endel innstillinger for blant annet Android.

Fortsatt Android-utfordringer

Dessverre har vi fortsatt ikke en fullgod løsning for Android. Dere som har Android til og med versjon 4.0 kan spille av videoer via flash-avspilleren vår. Samtidig jobber vi hardt sammen med vår videoleverandør for å få på plass et bibliotek som lar oss lage vår egen Android-avspiller som kan spille av HLS. Vi håper at denne avspilleren er på plass i løpet av høsten.

To ting gjør dette ekstra komplisert. For det første er det alt for mange Android-telefoner som ikke enkelt kan oppdateres med nyere versjoner av operativsystemet. For å illustrere: Nyeste versjon av Android nå er 4.1.1. Brukerstatistikken på NRKbeta, hvor leserne er unormalt teknisk oppegående, viser likevel at 42% av androidleserne våre har versjon 2.3.7 eller eldre.

Det at så mange har et flere generasjoner for gammelt operativsystem forvanskes ytterligere av noe utvikler Thomas Halvorsen i NRK har satt fingeren på; at produsenter som Samsung og HTC lager egne «forbedrede» spillere som ikke følger Android-standarden. Dette gjør det unødvendig komplisert både for oss som utvikler nettinnhold og for brukerne av disse telefonene.

For dere som har Windows Phone eller Windows 8 har vi dessverre ingen god løsning for øyeblikket. Vi følger med på det som skjer i markedet og lover at vi gjør det vi kan (innenfor kostnadseffektive rammer) for at video også skal kunne spilles på deres enheter. BBC meldte for kort tid siden at det ikke så spesielt lyst ut for at de ville gjøre noe for å tilpasse sin nett-TV til Windows Phone.

Andre nyheter

Design

Da vi satte i gang med å jobbe med den responsive utgaven, følte vi for å gjøre noen små endringer på designet i samme åndedrag. Så vi har byttet ut toppstripen, gjort den lettere og mer transparent og latt bildene våre på forsiden få enda større fokus.

Navigasjon

Flere av dere har gitt tilbakemeldinger om at dere ønsker å oppdage innholdet vårt lettere, vi har derfor utvidet lengden på alle listene våre, både de med anbefalt innhold og de som viser hva som er populært i tjenesten. I tillegg har vi gjort noen grep på kategorisidene våre, akkurat nå jobber vi også med å gjøre disse kategorisidene enklere å finne.

Videoformat

Og til dere som ønsker å velge type videodistribusjon selv, har vi laget tv.nrk.no/innstillinger. Der kan dere også sette maks bitrate dere ønsker å spille av.

Betjening

Videospilleren har også fått noen endringer. I tillegg til ny kontroll-bar som automatisk tilpasser seg skjermstørrelsen din, har vi blant annet fjernet musepekeren som lå igjen i fullskjerm. Hurtigknapper for å støtte play/pause og fullskjerm er også implementert.

Informasjon

Høyreklikk i spilleren, og du kan få informasjon om hvilken båndbredde og kvalitet du spiller av. Vi vet at flere ønsker å låse kvaliteten til videoen ved avspilling, vi ser på om dette lar seg gjøre.

Foreldrekontroll

Vi har også laget en foreldrekontroll slik at du har mulighet til å begrense avspilling av voksent innhold, i tilfelle barna skal bruke spilleren.

Men over til desserten for dere teknisk interesserte:

Hvordan er responsivt design løst i nett-TV’en?

foto av datakode på en skjerm

For å få til responsiv uttegning, benytter vi oss av flere teknikker og biblioteker. For å kunne tilby ekstra funksjonalitet til dingser som støtter det, bruker vi såkalt progressive enhancement.

Et eksempel på dette er javascriptbiblioteket Modernizr som vi bruker til å finne ut om enheten din har støtte for feks touch. Touch-støtte på dingsen din gjør at vi kan tilby bla-funksjonalitet i karusellen på forsiden vår.

Vi bruker også Modernizr til å finne ut om det er funksjonalitet nettleseren ikke har støtte for. I de tilfellene laster vi et ekstra bibliotek, en såkalt polyfill, som legger til funksjonaliteten som nettleseren ikke gir oss som standard. Feks har ikke Internet Explorer støtte for media queries. Som erstatning for denne mangelen, bruker vi da en polyfill som heter respond.js.

Media Queries er en del av CSS3-spesifikasjonen som tillater nettleseren å bruke ulike CSS-regler for ulike skjermbredder. Slik kan visningen av inneholdet bli tilpasset en spesifikk skjermbredde uten at man trenger å tilby ulikt sideinnhold til ulike dingser. En media query inneholder i sin enkleste form et kriterie som må være oppfylt for at reglene som media querien inneholder skal kunne brukes av nettleseren. Under er et eksempel på hvordan vi bruker media query til å vise/skjule delelenkene våre.


.sharethis {
                display: none;
}
@media screen and (min-width: 600px){
                .sharethis {
                               display: block;
                }             
}

Bredder

Designet på tv.nrk.no er versjonert til å passe tre typer dingser, nemlig mobil, nettbrett og PC. Vi har tatt utgangspunkt i de vanligste brytningspunktene mellom mobil-, nettbrett- og PC-er for å avgjøre hvilket design som skal leveres til hvilken enhet via media queries. Vi endte opp med breddene 320px-599px for mobil, 600px-1024px for nettbrett og 1025px og bredere for PC.

Dette er de samme breddene som ble brukt på nrk.no/ol og nrk.no/227. Mange gridsystem har flere brytningspunkter, men disse breddene representere de store skillene, slik vi ser det. I tillegg gjør vi små endringer på bredden til en del objekter i lister for å skape mykere overganger mellom 600px og 1024px.

For at løsningen skal oppleves rask og responsiv også på små enheter, har vi delt javascriptkoden vår opp i ulike moduler som kan lastes hver for seg. Enheten laster dermed bare ned de modulene som den støtter og trenger. Vi holder på å legge over til tilsvarende løsning for våre stylesheets. På den måten kan mobile enheter starter med å laste ned en basis-CSS. Resten av CSS-ene kan lastes ned basert på enhetens skjermbredde, ved at vi legger inn en media query i selve lenken til CSS-filen som avgjør hvilken stylesheet enheten skal laste ned.

foto av datakode på en skjerm

Responsivt – check, hva med videovalg?

Den responsive uttegningen av brukergrensesnittet foregår altså i nettleseren, mens valg av videodistribusjon foregår i koden på våre servere. Kort fortalt fungerer løsningen vår slik at når du som bruker kommer inn på en programside for å spille av en video, sjekker vi først IP-adressen din samt User Agenten (UA) til nettleseren. IP-adressen brukes til å sjekke georettigheter. Dersom vi bare har rettigheter til å sende programmet i Norge, og du sitter utenfor landets grenser, viser vi en plakat i stedet for videoavspiller. Dersom vi har rettigheter til å vise deg programmet bruker vi UA til å gjøre et oppslag i WURFL. WURFL forteller oss om egenskapene til enheten og brukes til avgjøre om du får videoen i en Flash-avspiller hvis du sitter på en PC eller i native avspiller via HTML5 videotag dersom maskina di har HLS-støtte, som for eksempel iPad og iPhone.

105 kommentarer

 1. Eirik Stokstad Brødholt

  Jeg har et Android 4-nettbrett, og størst suksess har jeg når jeg bruker en nettleser som kan utgi seg for å være en iPad (jeg bruker Dolphin). Kan være verdt å teste om man sliter med Flash-spilleren!

  Svar på denne kommentaren

 2. Fredrik Olsen

  Hei:)
  kult at den er responsiv på designet, men gleder meg enda til jeg får spilt av video ordentlig på mobil og tablet(android). Var en fin tredjeparts app før som ihvertfall hadde direkte-kanalene.

  Det at jeg kan velge flash eller html5 selv i innstillingene selv er nå det beste framsteget på lenge 🙂 dere burde ha link til innstillinger istedenfor å si at jeg ikke har flash (som jeg allerede vet)

  Jeg er på android 4.1.1 og html5 innstillingen funker greit nok. Viser feil aspekt når jeg holder mobilen i portrett retning bare.. Video blir tydeligvis stretchet til hele skjermen.

  Hvis dere trenger inspirasjon ville jeg tatt en kikk på vimeo.com som både funker bra med html5, og har en enkel link til å switche mellom html5 og flash avspiller under videoen istedenfor å bare si at den ikke funker på den avspilleren den prøvde å gjette du ville ha. Og videoen spiller av supert også 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Harald Korneliussen

  «Brukerstatistikken på NRKbeta, hvor leserne er unormalt teknisk oppegående, viser likevel at 42% av androidleserne våre har versjon 2.3.7 eller eldre.»

  Ja, det er jo ikke så rart. Prøv selv å installere Ice Cream Sandwich på en HTC Desire – toppmodellen til HTC for bare to år siden.

  Svar på denne kommentaren

 4. Bjørnar Stray Berentsen

  Strålende!

  Savner støtte for å legge til programmer på «hjem-skjerm» i iOS. Eget ikon for programmene og meta-tag for å skjule Safari UI.

  Høyoppløselig grafikk på iPhone og iPad kommer sikkert etterhvert.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Kåre)

   Takk fine ord!

   Tekstingen spiller ikke alltid helt slik den skal. Vi ser på om det er noen vi kan få ordnet sammen med vår videoleverandør.

   Hilsen Marte

 5. Vær så snill og finn ei eller anna løysing for Windows Phone!
  Er SÅ fornøyd med alle sidar av det samanlikna med Android og iOS, men utrolig irriterande at det ikkje finns noko mulegheit for å spille video frå NRK, korkje på nett eller app. Eg skjønar at det kostar peng, men eg trur nok salget vil auke såpass med WP8 (ikkje nødvendigvis ta igjen dei to andre, men ta ein merkbar mark.andel) at dykk begår ein stor feil ved å utelukke alle WP-brukare.
  Og helst ei løysing som funkar både på WP7 og 8.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Jakob KS)

   Hei Jakob,

   Vi ønsker å støtte både WP7 og 8, vi tror også at dette kan bli OS med bred utbredelse. Dessverre er det noen tekniske utfordringer vi må finne en løsning på først.

   Hilsen Marte

  • Kjetil Aarsheim (svar til Marte Radmann)

   Kanskje dere skulle snakke med folkene i TV-vest, de klarer å ha en løsning som virker både på Windows Phone, og PC.

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Frank Eivind Rundholt)

   Hei Frank Eivind

   TV-guiden finne fortsatt på mobil, vi har bare ikke lenket opp til den i hovedmenyen. Vi mener vi må gjøre interaksjonen og designet på siden mer mobilvennlig før vi lenker inn til siden fra menyen.

   Inntil dette er på plass kan du gå direkte til tv.nrk.no/guide også på mobilen din og se en begrenset versjon av guiden.

   Hilsen Marte

 6. Vi liker den nye nettløsningen, og bruker den mye! Det er spesielt fint at man kan spole laaaangt tilbake når man har lyst til å få med seg starten på nyhetene eller en film/serie. Vi opplever derimot at spilleren hopper over mange sekunder når vi er på etterskudd av sendingen.

  Vi savner også teksting i iOS, kommer det etter hvert?

  Svar på denne kommentaren

 7. Stian A. Giltvedt

  Liker godt utviklingen av en god tjeneste og nå begynner det å bli mer brukbar på tablet- og mobile enheter. Går ut ifra at dette er en av mange oppdateringer vi kommer til å se i fremtiden?

  Savner forsatt å ha undertekster når jeg skal se noe fra tablet. Skjønner at det er en ny utfordring når tablet ikke direkte har støtte for det fra nettlesere. På desktop utgaven synes jeg løsningen er elegant og fungerer bra, men når jeg skal se fra iPad så går jeg til m.nrk.no bare på grunn av undertekster som er brent inn i bildet.

  Ta en kikk på YouTube hvordan de har fått det til med ny nytt design, med elegant UI på avspilleren som vi er kjent med fra desktop utgaven. De har klart å få undertekster som [CC] og transkripsjon til å fungere. Selvsagt kan det ikke spilles av i full skjerm, men de har fått til en mellomting ved å strekke avspillereren i hele nettleservinduet.

  Går ut ifra at dere jobber med å finne en smart løsning på det. Håper det blir mulig en gang i nye løsningen deres i nær tid.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Stian A. Giltvedt)

   Hei Stian,

   Takk for rosen, den tar vi til oss!

   Det er bare å glede seg, vi vil jevnlig legge ut forbedringer og ny funksjonalitet i spilleren framover. Teksting på nettbrett og mobil er nettopp noe av det vi jobber med for øyeblikket. Foreløpig er vi på første teststadium av en mulig løsning, men ting ser lovende ut.

   Hilsen Marte

  • Høres bra ut at det jobbes med teksting på ios osv. Greit nok å få med seg engelsken, men når jeg så en dokumentar, og noen snakket japansk, så slet jeg litt….

   Er det satt noen tidsplan for når teksting skal være klart for blant annet iOS?

   Sliter for øvrig noen ganger med at tekstingen oppfører seg rart, eller blir borte i noen setninger.

   Et annet problem jeg opplever er at om jeg flytter for mye frem og tilbake i videoen, så låser den seg, eller så er jeg plutselig i begynnelsen av filmen, selv om den viser at jeg er feks 14 minutter ut i filmen. Gjelder iOS…

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Mick)

   Hei Mick,

   Har full forståelse for at japanske dokumentarer uten teksting kan være litt vel utilgjengelige. Men jeg har dessverre ingen dato for når dette vil være på plass.

   En app-innpakket versjon av de responsive sidene er under arbeid, og vil bli lagt ut i høst.

   Ustabilitet i avspilling på iOS er notert, og videreformidlet. Takk for tilbakemeldingen 🙂

   Hilsen Marte

 8. I Den gamle avspilleren så kunne man klikke seg inn en kategori rubrikk som f.eks dokumentar og så få opp alle dokumentarene, mens nå så må man finne en dokumentar og så klikke på Emner: Dokumentar og fakta under en dokumentar isdenfor å gå til kategorier og så klikke på dokumentar eller hva man ønsker.

  Jeg har prøvd å spørre hvorfor man ikke kan gjøre det på den nye også, uten å måtte finne en dokumentar eller film og så klikke på emne under en tilfeldig dokumentar/film for å finne ut hva nrk tilbyr

  Svar på denne kommentaren

 9. Erling Sivertsen

  NRK har laget en meget flott portal for mange skjermer, men fortsatt mangler det en annonsert løsning for smart tv og nettbrowserne som kjøres på disse.

  Er denne løsningen langt unna?

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Erling Sivertsen)

   Hei Erling.

   Det korte svaret er at vi ikke har dette på arbeidsplanen for øyeblikket.

   Det lange svaret er at vi også ønsker å lage en løsning som er tilpasset TV-plattformen. Foreløpig er det svært forskjellig hva de ulike TV- og dekoder-produsentene støtter av videodistribusjon og hvordan de ulike enhetene lar oss kommuniserer med fjernkontrollen. Dette gir oss en utfordring. Siden vi er et lite utviklingsteam må vi prøve å lage løsninger som fungere på mange ulike TVer og dekodere uten å behøve og skrive for mye skreddersøm for hver dings. Vi håper derfor at produsentene snarlig kan enes om en felles standard for videodistribusjon og kommunikasjon mot fjernkontroll.

   Hilsen Marte

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Hans)

   AirPlay fra iPhone/iPad/andre devicer som støtter AirPlay til AppleTV fungerer som bare det og har gjort det fra dag 1! Dette fjernet en stygg kabel i min stue, ihvertfall.

   Eneste utfordring er at teksting foreløpig ikke er støttet på IOS, så en episode Derrick kan børste støvet av halvglemte tyskkunnskaper raskere enn behagelig er.

   Pluss at det av og til kan skje merkelige ting om iPad/iPhone har lav lading. Da har det forekommet at AppleTV sovner etter en stund. Dette er et AirPlay-issue og ikke et tv.nrk.no-issue, men akkurat like irriterende likevel.

  • Vidar S. Ramdal (svar til Anders Hofseth)

   Jepp, tv.nrk.no og AirPlay har revolusjonert TV-seing for min del. Tar fram telefonen og finner et program jeg vil se, trykker på AirPlay-knappen, og vips vises det på TVen.
   Men teksting over AirPlay er et problem, ja. Har dere noen god idé om hvordan det kan fikses?

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Vidar S. Ramdal)

   Teksting er i dag ikke tilgjengelig for enheter som ikke bruker flash-avspilleren. Men vi jobber med å få plass tekstsøtte på flere dingser.

 10. Karl Ove Hufthammer

  Ein ting eg likte med «gamle» nett-TV var at det var muleg (uoffisielt, og med litt skripting og triksing) å lasta ned programma, for seinare avspeling. Grunnen til at eg gjorde dette, var at avspeling og spoling fungerte svært dårleg på Linux. Men ein annan kjempefin fordel oppdaga eg var at eg kunne spela av programma raskare. Mediespelaren min (MPlayer) støttar nemleg å endra avspelingsfarten utan at tonehøgda i lyden vert endra (folk får med andre ord ikkje pipestemme sjølv om ein set opp farten).

  I praksis såg eg dei fleste programma i minst 120 % fart (noko som kjapt opplevest som vanleg fart, og set ein ned farten igjen, hørest alle utruleg trege ut!), men for eksempel noko kjedelige og langtekkelege, men likevel litt interessante, dokumentarar kunne det vera greitt å sjå i 150 % eller til og med 170 % fart.

  Så, spørsmålet mitt er om dette er noko de kan leggja til? Det er kanskje teknisk vanskeleg? Men det hadde iallfall vore veldig praktisk og tidsparande. 🙂

  Mitt andre ønskje er hurtigtastar for spoling. Eg likar dei som er i MPlayer: «Pil høgre/venstre» for 10 sekund fram/tilbake, «Pil opp/ned» for 1 minutt og «Page Up/Down» for 10 minutt. Hurtigtastane «*» og «/» (og kanskje «+» og «-» i tillegg) for lyd opp/ned hadde også vore fint.

  Svar på denne kommentaren

  • Åsmund (svar til Ketil)

   Hei Ketil, prøvde akkurat på boxeebox. Du må bare først manuelt gå til instillinger adressen som angitt i artiklen og velge HTML5 så funker det… Får ikke til fullskjerm riktignok og live streamen går bare maks tilbake og ikke mulig å spole. Men programmene fungerer. Enig med Fredrik Olsen over at det burde komme med instillinger evt prøve HTML5 direkte når den sier at flash ikke støttes…

  • En knapp for å kunne velge HTML5 i tillegg til melding om å laste ned flash hadde vært strålende!

   K.

  • Ketil (svar til Ketil)

   Se der ja! Da fungerte det bedre på nettbrettet. Eneste problemet nå er at linkene i den store aktuelt-boksen øverst ikke fungerer. Må bruke linkene nede i oversiktene for å starte videoene. Videokvalieten var glimrende i HTML5! 🙂

   K.

 11. Dette er lekkert. Tv-kabelen er trukket ut av veggen, kabelselskapet kan ryke og reise. Hdmi-overgang er kjøpt til ipaden. Løsningen fungerer helt knirkefritt og fører til at jeg næremest aldri ser tv lineært lenger.

  Svar på denne kommentaren

 12. Gratulerer, foreløpig!
  Dere er i ferd med å ta et viktig og riktig steg inn i fremtiden. Alt jeg har testet ser ok ut her. Har ikke fått testet Linux-laptopen ennå, men regner med at det er langt bedre støtte enn tidligere?
  Knallbra bildekvalitet på Mac-en, så det virker som om dere har brukt kodeker med høy kvalitet. Jeg legger merke til at jeg stadig mer begraver meg dypt i sofaen med headset og iPad. Flott tilbud for oss som vil bla i et høyst varierende programarkiv og som har blitt litt mett av ehhhmmm…. konkurrentenes ensartede programutvalg 🙂

  Svar på denne kommentaren

 13. Nå er dette en kommentar for PC – men slenger den med.

  Beta-TV fungerer fremdeles dårlig som sluttprodukt her. Bildekvalitet svikter. Har grei nok linje 40 Mbit/s, men opplever at kvaliteten varierer fra god/grei i ca 1-2 minutt til ekstremt pixelert/potet-kamera i 1-2 minutt (man kan ikke tyde om man ser på NRK 1 eller 2 osv en gang ut fra logo). Dette veksler; bra-dårlig-bra-dårlig… CPU-stress har blitt noe bedre. Andre stream-tjenester (rundt om i Norge og verden) fungerer bra, også nrk.no/nett-tv, sistnevnte er vel dog mer konvensjonell dataoverføring.

  HDCore er greit men benytter dere løsninger i likhet med Akamie AEP?

  Videre er pixelering på selv god kvalitet påfallende irriterende.

  Når det gjelder design og layout så er førsteinntrykket veldig bra, men savner så utrolig mye. Før tiden går alt for langt kan/bør man legge til en del (dersom dette ikke blir gjort bak kulissene). Å ta slikt igjen vil være et mareritt.

  Det første jeg tenker på er meta tags; eks:
  Producer, selskap (BBC/FOX/NRK/SVT/…), kategori, film, doku, script-serie, reality-serie, show …, medvirkende; narrator, skuespillere, … lokasjon, språk, osv, osv. – Dette er ting som koster ekstremt lite å lagre og er enkelt å gjøre tilgjengelig via databasesøk for sluttbruker. Gjør det søkbart 🙂

  Videre trodde jeg det ville være en form for mulighet til å ha en kalender for å se live-sendinger (legge til i kalender ved å «sjekke av» i program,), «abonnere» på serier som Derrick, Miss Marple osv. hvor man får spilleliste over nye episoder man ikke har sett/tilgjengelige ep. i valgte serie, «abonnere» på kategorier som dokumentarer, musikk, sport, osv. – både live og utlagt. Har noen av dere brukt TiVo?

  Når det gjelder nyheter ville jeg ønske/tro dere ville fra nytte av en mer Foxnews aktig layout. Man kan sikkert diskutere FoxNews til man blir blå, – men det jeg mener er design og hvordan produkt blir levert; eks. å kunne se sak pr. sak – ikke hele nyhetssendinger. Dersom dette i tillegg blir søkbart (på sak transcript/etc. – kan dere legge ut script som søkbart felt?) har man en utrolig fet tjeneste. En tilnærming jeg tror NRK (og da menes seff. som nr. 1; sluttbruker) ville ha stor glede av.

  Glad i dere NRK. Stå på.

  OS: Linux. Nettleser: Firefox, Opera, Google Chrome, Safari … Flash: Testet diverse fra nyeste til beta, eldre, osv. Da også; Adobe er vel ikke akkurat Linux bestie.

  Svar på denne kommentaren

 14. Bølgeskvulp uke 35 | Making Waves Blogg

  […] over retningen NRKs nye nett-tv tar og i forrige uke lanserte de i en responsive versjon. NRKbeta har skrevet om prosessen. Når responsive design skal demonstreres tar man ofte utgangspunkt i skjermbredde. Chris Coyier […]

  Svar på denne kommentaren

 15. Så det er slik å forstå at det er ingen planer for Windows 8 og Windows Phone 8? I tillegg vil jo IE10 komme på XBox i løpe av høsten. Det hadde virkelig vært snasent å fått NRK TV til å fungere på XBOX.

  Svar på denne kommentaren

 16. Hmm, HLS for html5 altså? Ikke akkurat sikker på at å mikse proprietære protokoller inn i en åpen standard er det beste for å omgå flash, men kudos for å ihvertfall tenke utenfor boksen. Skulle ønske jeg kunne ha på HTML5 i min hjemmenettleser da jeg helst ser Flash avgå med en tidlig død …

  Svar på denne kommentaren

 17. Glad for at det lages noe skikkelig, også for ipad. Har irritert meg grønn over tidligere app. Vanskelig navigasjon og ikke mulig å se klipp i breddeformat. Supportavdelingen mente jeg bare var vanskelig. Brukeranmeldelsene mente noe annet.

  Svar på denne kommentaren

 18. Jeg er imponert over hvor godt den nye løsningen fungerer både på Linux (testet med Chrome) og Android. Jeg så de to første episodene av Folkeopplysningen i går kveld med min Android TV-dings (MK802 Android 4.0 fra DX) uten noen som helst slags lags eller jitter. Video og lydkvaliteten var upåklagelig og alt fungerte rett ut av boksen. Pek og klikk og vips så var man igang.

  Thumbs up eller Like eller hva det nå heter i disse tider.

  Svar på denne kommentaren

 19. Christopher Briggs

  🙂 Min opplevelse er dessverre dårlig. Bruker laptop med Windows 7, og den gamle nett-TV virker utmerket bra. Når jeg bruker BETA, hakker bildet derimot, og samme med lyden ettersom den konstant er i buffering. Liker ikke.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Christopher Briggs)

   Hei Christopher.

   Dette er jo ikke bra. Kan du prøve å oppdatere driveren til skjermkortet i maskinen din og se om det hjelper? Kan du også prøve å oppdatere til nyeste versjon av Flash?

   Hilsen Marte

  • Christopher Briggs (svar til Marte Radmann)

   Nei. Eneste som jeg ikke har er Windows 8, eller mobil, eller fancy brett eller hva det må hete. Det er ingenting i veien med min maskin – som sagt fungerte alt ypperlig fint før dere ødela alt med deres arrogante «splittende nye» spilleren. Driveren ER oppdatert!

   Maken til arrogansen. Det er jo oss brukere sin feil. Har vi bedt om denne endringen? Det gjør meg enda mer irritert over lisensen vi må betale, og enda mer innstilt å kjempe for å avskaffe det. Takk skal dere ha. Denne spilleren er ubrukelig!

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Christopher Briggs)

   Jeg skjønner at du er frustert Christopher. Send meg en epost på marte.radmann(at)nrk.no med kontaktinformasjon, så kan vi sammen prøve å finne ut av problemene du har i morgen.

   Hilsen Marte

 20. hei

  fra idag virker vel ikke det gamle nett tv lenger? ønsket å se en episode men min beta funker ikke. jeg ser teksten og hører stemmene, men det kommer ikke noe bilde. veldig frustrerende.
  har windows7 og internet explorer som nett leser.

  Svar på denne kommentaren

  • Christopher Briggs (svar til astrid)

   🙂 Jeg vet det. Utrolig ARROGANT av NRK bare å skrive at dette er en «bedre» versjon av nett-TV. Hos meg er det helt ubrukelig… 🙁

  • men jeg skjønner ikke — vil det si at pc brukere med window7 ikke vil kunne bruke nrk nett tv lenger?
   det gir jo ingen mening !
   ifølge dem trenges det adobe flash og java for at det skal funke… eller er det noe annet jeg har oversett? jeg får jo ikke noe bildet i det hele tatt 🙁 boring

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Astrid)

   Hei Astrid,

   Det er leit å høre at du spilleren ikke fungerer hos deg. Nett-tv skal absolutt fungere på Windows 7. For noen brukere som har hatt samme problem som deg har det hjulpet å oppdatere driveren til skjermkortet i maskinen. Kan du prøve det og se om det hjelper?

   Hilsen Marte

  • hei igjen og takk for svar

   jeg har bærbar pc, kortet som er innbygt er visst innstilt best mulig: ATI Mobility Radeon HD 5470. vet ikke om det sier deg noe ?
   hva ellers gjør jeg muligens feil ?

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Astrid)

   Jeg har dessverre ingen gode løsningsforslag å komme med akkurat nå. Men kan du sende meg en mail på marte.radmann(at)nrk.no med kontaktinfo, så kan en av våre testere dypdykke ned i problemet sammen med deg?

  • Legger dere ut løsningen for dette etterhvert? Jeg har også problemer med bilde. Lyd og tekst fungerer derimot. Java, Flash og skjermkortdriver (ATI Mobility Radeon HD 5650) er oppdatert. Har prøvd både Firefox og IE. Har Win 7.

   Har testet nrk beta tidligere. Da fungerte bildet kun i fullskjerm. Etter sommeren har jeg ikke hatt bilde i fullskjerm heller (husker ikke nøyaktig når det sluttet å fungere).

  • Siden jeg postet i går har jeg lastet ned Google Chrome, og der fungerer bilde, lyd og tekst så langt (bare testet noen minutter foreløpig). Virker derfor som det kan være noe med Firefox og IE som gjør at det ikke fungerer (har fulgt anbefalingene på tv.nrk.no/hjelp uten resultat).

   Ellers virker det som jeg får bedre bildekvalitet i den nye nett-tv’n, det var også tilfelle da den fungerte i Firefox før sommeren.

  • Christopher Briggs (svar til Cato)

   Så skal vi altså att på til tvinges til en nettleser vil egentlig ikke vil ha? Da jeg avinstallerte Chrome tidligere i år måtte jeg få en patch fra Microsoft for at maskinen min i det hele tatt kunne bruke FTP protokol. Når Chrome blir fjernet endres det nemlig noe i registret, og noen nøkler blir også fjernet som er nødvendig om du vil bruke denne protokollen.

   Det er en SKAM at NRK, som mottar lisensen vår, tar det for gitt at vi alle har seneste maskiner/software, eller hvis ikke det funker hos oss så er problemmet hos oss. Gamle løsningen fungerte ypperlig bra. Jeg savner det.

   Ser veldig lite TV, og nett TV var alt det var igjen av TV-tittingen min. Nå ser det ut til at jeg bare har YouTube. Hadde det vært et abonnement så kunne jeg i hvert fall ha stoppet det… og fått pengene tilbake.

   NRK har lært oss et nytt ord «If it ain’t broken – MEND it all the same»… Hater denne løsningen!

  • Hei Marte

   fikk litt hjelp idag av noen som er dataekspert, pluss han anbefalte google.crome. så nå funker alt !
   hvis dette forblir slik hører du nok ikke fra meg igjen, takk for hjelpen 🙂 🙂

  • Tom Halsør (NRK) (svar til Terje Kleverud)

   Hei Terje!
   Den gamle TV-oversikten vil bli helt borte, men til informasjon er vi i igang med å se på hvordan vi skal forbedre TV-oversikt du kommenterer. Den har ikke fått det fokuset den fortjener, men det har vi tenkt å gjøre noe med nå.

   Tar med kommentaren din ang hvit tekst på sort bakgrunn, men vil også gjerne vite mer. Hva kjennetegner en god TV-oversikt?

   Er veldig interessert i kommentarer fra deg, da vi nå starter redesign av denne.

   Mvh
   Tom

   Design & bruksansvarlig
   tv.nrk.no

 21. Begynte nettopp å prøve ut apps i Windows 8, og jeg tenkte virkelig at en NRK Nett-TV app hadde vært supert! Egentlig fordi jeg tenkte at det er fortere tilgang bare ved å klikke Start -> «App» isteden for å åpne en nettleser og skrive inn nettadressen.

  Svar på denne kommentaren

 22. Hei!

  Digger den nye nett-tv-løsningen!

  Men jeg savner én ting: brukerkonto.
  Hvorfor? Fordi jeg gjerne skulle sett at det var en «se senere»-funksjon, slik at jeg kunne huke av programmer og se dem når jeg har tid.

  Videre ville det vært supert om «siste posisjon» ble lagret, om man avbrøt visning av innhold, slik at man kan se videre senere – eller fortsette der en slapp på en annen enhet.

  Takk for den supre jobben dere gjør med utvilking av nye produkter! Håper dere kan ta med dere mine innspill i den videre utviklingen av NRK nett-tv.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Ramsus)

   Hei Rasmus

   Du skal ikke se bort i fra at dine ønsker blir oppfylt etter hvert. Det du etterspør er funksjonalitet vi ønsker å utvikle.

   Hilsen marte

 23. Hei Marte og alle andre på teknisk/utvikling.

  Tusen hjertelig takk for lovende utvikling av nett-tv.
  Er dere kommet noe nærmere problemløsning angående teksting?

  Har Nexus7 med 4,2

  Med vennlig hilsen

  Stig

  Svar på denne kommentaren

 24. Kjetil Sørby

  Som mobilforhandler kan bekrefte at vi selger svært mange Lumia 920, Er det ikke slik at hvis en app er laget for Windows 8 så det lett å konfigurere denne til windows phone 8 ?

  Svar på denne kommentaren

 25. Nå fungerer hverken appen eller websider for TV-visning på mitt nettbrett Samsung Galaxy tablet 10.1 etter Samsung oppdaterte firmware.
  Fått et langt svar fra dere om hvorfor ikke jeg kan bruke NRK TV på min Symbian Anna/Belle, og fikk vite det var fordi det ikke er en mye brukt plattform.
  Det kan dere jaggu ikke si om Android…
  Har dere tenkt å gjøre noe med dette?

  Svar på denne kommentaren

 26. Jeg sliter voldsomt når jeg ser NRK direkte via iPad, uavhengig av om det er via appen deres eller via tv.nrk.no i Safari. Stadig vekk blir direktesendingen erstattet med et annet program i opptak, gjerne et som har gått tidligere på kvelden. Har dere vært borti dette før?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Øivind)

   Det er foreløpig en smuglansering – de fleste i teamet er på påskeferie, så vi har ikke kapasitet for feilretting eller spørsmål-og-svar før over påske. Derfor er Win8-versjonen lagt ut uten pauker og basuner. Men ja. Det kommer nok en artikkel snart.

  • Takk for støtten til wp8! Det kom sent men veldig godt. Veldig bra at teksting av programmer er på plass! Det mangler vel fortsatt på iOS og Android? Savner teksting på min iPad…

 27. Er jeg blind eller har AirPlay forsvunnet fra videoavspilleren? Bor i utlandet og pleier å se NRK med nettbrett og Apple TV. Skulle se på valg forrige uke og det funket ikke. Jeg tenkte det var bare på direktesendinger… Men finner ikke funksjonen andre steder heller lenger. Det var jo genialt å kunne streame det til større skjerm og bedre høyttalere.

  Svar på denne kommentaren

  • Magnus de Laval (svar til Silje)

   Hej Silje!
   Airplay-ikonen skall finnas i samma fält som play, pause, fullscreen och de andra ikonerna som behandlar uppspelning. Om airplay-ikonen saknas i spillern så beror det oftast på att telefonen / bretten / datorn inte finner en mottagare. Detta beror då sannolikt på att din Apple TV och din Nettbrett inte hittar varandra på ditt nätverket. Ett enkelt sätt att kolla om detta är fallet är att gå in på t.ex. din iphones Photo-app, som har native support för airplay. Om inte ikonen finns där heller så hittar den inte någon mottagare, och du kan kontrollera dina nätverksinställningar.

   Om du dock har airplay-ikonen på andra appar ligger felet på annan plats. Om så är fallet kan du skicka mig ett mail på [email protected], så skall jag se om vi kan lösa det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.