nrk.no

Telemarkskanalen minutt for minutt – NRK legger inn krabbegearet på langsom-TV

Kategorier: Fildeling,Minutt for minutt,Nett-tv,NRK,NRKbeta,TV & Video


Søndag 26. august er NRK2 satt av til Telemarkskanalen minutt for minutt fra kl 09:50 til 21:00, slik at publikum skal kunne geare ned med årets dose langsom-TV.

Sommer. Foto av en sluse. Vann renner i underkant av sluseportene, skog omkring. en slusevokter i blått sitter ventende langs siden.

Og vi kan garantere dere at dette kommer til å gå mye saktere enn Hurtigruten. Båten vi er ombord i, MS «Victoria», er en adstadig dame bygget i 1882, og veien mot strømmen går gjennom en rekke sluser. Det vil si at snittfarten ikke blir verre enn at man nesten kunne holdt følge med en gammel damesykkel.

…gjør både Bergensbanen og Hurtigruten til kjapt og actionfylt TV i forhold.

Lars Kluge i A-magasinet 10. august 2012

Vi prøver å ikke forvente en reprise av fjorårets Hurtigruten-sending; litt av grunnen til at Hurtigruten ble noe utenom det vanlige, var nok at maratonsendingen varte i så mange dager at det rakk å bli en snakkis, og reisen dekket et vesentlig strekk av landet. Dette er i en annen skala.

Men om ikke Telemarkskanalen nødvendigvis kommer til å skape samme unntakstilstander, skal vi nok kunne love at dere vil få oppleve mye norsk natur denne søndagen. Det er også endel planer for aktivitet langs vannveien. Der folket under Hurtigruten-sendingen måtte hive seg rundt, skrive plakater og tanke opp påhenger’n i hui og hast, har telemarkingene hatt god tid til å planlegge. NRK har ikke bedt noen komme eller gjøre noe spesielt for oss nå heller, likevel er aktivitetsplanen langs kanalen allerede ganske fyldig.

NRKbeta tenkte det i forkant av sendingen kunne være gøy for dere om vi delte endel detaljer om hvordan et slikt event er planlagt og skrudd sammen.

Hvordan skal vi løse dette?

Telemarkskanalen er bare drøye 100 km lang – rundt regnet 25 ganger kortere enn strekningen Hurtigruten tilbakelegger – , likevel er de tekniske utfordringene ved denne sendingen vel så store som da vi lagde Hurtigruten minutt for minutt: NRKbeta hadde den gang en artikkel om hvordan sende direkte fra satellittskygge. Der vi med Hurtigruten måtte dekke inn enkeltfjorder, foregår hele Telemarkskanalsendingen i satellittskyggen. Og det er et problem, for vi kan jo ikke godt ha en hundre kilometer lang kabel hengende ut bak båten får å få TV-signalet i land heller.

NRKs linkspesialist Audun Torsdalen har derfor laget en egen plan for hvordan dette skal løses med to linkbåter, ett linkhelikopter og fire satelittbiler… Blir det lavt skydekke og flyforbud for helikopteret, blir det et par uungåelige brudd som vil dekkes inn fra Marienlyst med forhåndsopptak, samtidig som det vil bli et enda mer hektisk opplegg for båtene og bilene, som må flytte seg mer rundt. Planen er såpass besnærende lesning at vi deler den med dere: Oversikt Link Telemarkskanalen

Det at signalet skal sendes via link fra MS «Victoria» gjør at vi ikke har plass til Full HD i overføringskjeden, og signalet blir dermed produsert i HD ombord, redusert ned til SD for sending til NRKs hovedkontroll – HK – på Marienlyst, hvor det oppskaleres til HD igjen – akkurat slik vi gjorde med Hurtigruten. I etterkant kompenserer vi imidlertid rikelig for dette med ulike nettversjoner i HD og vel så det – mer om dette straks.

Slik ser produksjonsplanen ut

Det behøves en stor kurv mennesker for å gjennomføre en slik sending, og hvem som gjør hva når og hvor krever nitid planlegging, selv om også mange valg selvsagt må tas ettersom overraskelsene dukker opp underveis. For å vise dere hvordan sendingen er rigget, deler vi produksjonsplanen med dere (planen justeres fortløpende frem mot sending, denne planen er en kladd fra midt i juli), så kan dere se hvordan ting er skrudd sammen bak kamera.

Jobben til produksjonsleder Anita Hultgren (som har laget denne planen) og TV-sjef i NRK Bergen Rune Møklebust er i hovedsak gjort når båten går fra kai søndag, men de klarer jo ikke å holde seg hjemme, så derfor står de oppført i planen som «marked», hvilket vil si å være pressekontakter underveis.

Om dere ser hvor mange som står oppført på Link, legger dere merke til at det kreves omtrent like mye teknisk personell til å få signalet i land fra båten (og ut fra kameraer på land) som det kreves for å lage sendingen ombord.

Studerer du produksjonsplanen nøye på forhånd, kan du også plage venner og kjente med å vite alt for mye om hva som skjer i sendingen og hvordan TV-sendinger som dette ser ut bak kamera. Du kan laste ned planen her KLADD PRODUKSJONSPLAN – den viser at både Cineflex-kameraet og vårt prisbelønte kamera-unikum Jan Benkholt (som vi har snakket om tidligere) er med.

Kameraene ombord

Her er planen for kameraplassering:


(klikk for større versjon)

Her ser du blant annet at vi også har et undervannskamera for å vise klaringen på et par litt interessante steder underveis… Når bildet fra dette kamera kommer på, kan du si Jaså. De kjører kamera 9 igjen, ja, mens du nikker tenksomt.

Hva får dere så når ting er igang??

På TV

Langsom TV

På NRK2 får dere jo selve den klassiske slow-TV-sendingen. Her blir det nærmere 11 timers langsom seilas mot strømmen oppover Telemarkskanalen, med alle dens sluser, og norsk innlandsnatur på uforfalsket vis. Sendingen vil – som Hurtigruten minutt for minutt gjorde – også touche innom livet ombord, livet på land og historier.

Hvordan programmet ser ut, vil i stor grad natur og vær styre. Hva slags vær det blir, ønsker ikke teamet bak å vite. Prosjektleder og Regissør Thomas Hellum har slettet yr-appen fra telefonen for å ikke bli mer grå enn nødvendig før tiden, og sier vi må bruke det været vi får. Det er vel slik man blir vant til å tenke når man bor og arbeider i Bergenstraktene.

Utvidet virkelighet

Vi har bestemt oss for å prøve å lage en AR-sending – AR står for Augmented Reality, utvidet virkelighet og betyr i denne sammenheng at punkter det er knyttet historier til, såkalt POI’er eller Points Of Interest vil bli merket av i TV-bildet og ha tilleggstekster i tekst-TV.

Nord er ikke hva det engang var

Jon Ståle Carlsen, NRKbeta

"Lied Developer" Henrik B. Lied tester AR-kompass

Teknologien for dette holder vi fortsatt på å utvikle, så hva som blir ferdig i tide – eller om det i det hele tatt vil virke – vet nok ikke før sendingen er igang. Mer om dette litt nedover.

Oppdatering: Dette rakk vi ikke! Jon Ståle sier: Vi rakk ikke å få ferdig testet visningslaget av AR-overlayet i tide, så det kommer ikke på direktesendingen.

Vi tar imidlertid vare på rådataene, og ser hva vi kan få til i ettertid 🙂

På nett

Telemarkskanalen minutt for minutt-siden - klikk for full størrelse

TV-bildet

På nettsiden nrk.no/telemarkskanalen vil dere – mens TV-sendingen pågår – få sendingen direkte, og med mulighet for å spole dere bakover. Sendingen kan sees på denne siden fra hele verden – den er ikke geoblokket.

Kart i 2 og 3D

Kartet viser seilingsruten, og kan brukes til å navigere rundt i TV-sendingen. Gikk du glipp av slusene i Vrangfoss? Klikk på dem i kartet og se den omstendelige forseringen av vannets oppoverbakker. Vi har også 3D-kartvisning av båten og terrenget via Google Earth’s browser-plugin.

Utvidet virkelighet

(Forutsatt at vi får teknikken til å fungere:) I nettversjonen kan du se klikkbare POIer i TV-bildet underveis, det vil si at når Dalen Hotell dukker opp i det fjerne, vil du kunne klikke på den lille markøren over stedet og lese mer om det.

Bakominnholdet knyttet til de ulike POIene kan du selvsagt se på uavhengig av hvor langt båten er kommet – om du vil ligge en halvtime foran og briljere for familie og venner med din dype telemarks-kunnskap fra en telefon skjult i håndflaten, kan ingenting (utover samvittigheten) stanse deg.

En egen telemarkskanal

Det er en egen kanalchat, der publikum som ser på kan snakke med hverandre om sendingen. Det kan også hende vi kan svare på spørsmål der, litt avhengig av dekning og mengden uventede strabaser ombord.

Konkurranser

Vi kommer til å arrangere flere MMS-konkurranser med ulik tematikk underveis og det blir en større konkurranse, der dere får litt bedre tid på dere etter at alt materialet er ute for nedlasting. Den kan du lese mer om under 4K for 4K

Spillelister

Vi legger ut lister med musikken som spilles underveis. NRK har ikke lenger noen avtale med IFPI – sammenslutningen av de større internasjonale plateselskapene – , dette kan gi anledning til å oppdage nye artister, også fra utenfor allfarvei.

Livet uten Flash

Den tekniske løsningen er basert på Flash, ettersom det er eneste mulighet for å få til alt vi ønsker med den tilgjengelige teknologien. For maskiner som ikke støtter Flash, som f.eks. iPad, eller hvor brukeren har valgt å ikke ha Flash, vil ikke alle funksjonene virke, men selve videoen spiller på maskiner som støtter HLS.

Etterpå deler vi dette med dere:

Såsnart sendingen er over, har vi en bunke harddisker fulle av materiale vi ønsker å dele med dere med Creative Commons-lisens. Såsant alt går som planlagt, kommer vi til å dele følgende:

Nettsiden

Nettsiden nrk.no/telemarkskanalen vil samle alt innholdet også i fremtiden. Sendingen kommer -som Hurtigruten minutt for minutt – til å bli liggende for alltid, og kan gjenoppleves når det måtte passe.

Frontkamera i 4K-oppløsning

Full HD er mer enn nok oppløsning for de fleste stuer, og de fleste øyne. Men det finnes jo kameraer med høyere oppløsning, 4K brukes i spillefilmproduksjon og til materiale som skal gjennom tungt etterarbeide. Aprilspøken vår i år, var at vi skulle lage Sognefjorden minutt for minutt i 4K. Nå er det imidlertid reelt:

Vi setter opp et 4K-kamera, som vil bli tilgjengelig som BitTorrent i etterkant. Dette kameraet passer ikke inn i TV-riggen vår, så det vil være et ekstrakamera som er uavhengig av TV-sendingens forovervendte kamera. Fra dette kameraet vil dere få video med god stillfotokvalitet fra hele turen. Hvor stor denne torrentfilen kommer til å bli, orker vi ikke tenke på akkurat nå.

Hele sendingen uten rettighetsbelagt materiale

Etter Hurtigruten-sendingen var det stort påtrykk for at vi skulle tilgjengeliggjøre hele sendingen og ikke bare frontkamera. Det ble en del ekstraarbeid på oss i etterkant å tilgjengeliggjøre denne.

Denne gangen sørger vi for å lage et opptak av sendingen uten musikk og uten arkivinnslag, som dere kan laste ned og kose dere med. Denne videoen vil være i Full HD, altså 1920×1080, i motsetning til TV-sendingen og nett-TV-materialet underveis, som kommer til å være oppskalert SD, ettersom vi ikke klarer å klemme mer video gjennom sendekjedene fra båten.

Logg av turen

GPS- og kompasslogg for hele turen vil bli tilgjengelig. Dermed kan dere synkronisere båtens posisjon og videobildet, om dere har lyst til å finne på noe kreativt – slik som da Bergensbanen-vinner Eilif Leknes laget rullesykkel-versjon av Bergensbanen – bortsett fra at han måtte lage GPS-loggen for hånd.

POIs

POI-ene; de interessante stedene underveis, både koordinatene og tekstene – skrevet av NRKbetas trofaste medhjelper Sindre Skrede – ligger der, og dere kan bruke dem som dere vil.

Utfordringer

Dekning

Som fortalt om høyere opp, er terrengets påvirkning på dekningen den største utfordringen. Det mest åpenbare er jo det å få ut bildet fra båten og til Marienlyst. Men også nett- og mobildekning er en utfordring. Vi har med både Telenortelefoner, Netcomtelefoner, og ICE-modem ombord. Håpet er at disse tre tilsammen skal kunne gi oss kontakt med omverdenen.

AR-delen

NRKbeta-kollegene Jon Ståle Carlsen og Henrik Lied har siden forsommeren sittet og prøvd å lage en AR-rigg med strikk og binders. Den første versjonen var basert på å bruke det innebygde GPS- og kompass-systemet fra en iPhone, men kompasset har vist seg å være for ustabilt til å kunne stoles på når det var mye metall i nærheten, så det jobbes med alternative løsninger.

Ståle sier: Augmented Reality har aldri vært gjort på TV tidligere, meg bekjent – jeg har bare sett det i telefoner. Så det finnes ikke noe verktøy for å bare klæske det på TV.

Hvis vi får det til å funke – i skrivende stund er vi usikre på hvor stabilt vi får kompasset – blir det kult. Da kommer det til å bli brukt i TV-sendingen også. Dette vil jo bli rikest på nett, men det kan hende vi får til å legge POI-informasjonen på tekst-TV. Dette er ikke øverst på listen, så tiden vil vise hva vi rekker.

Remix

Som ifjor har vi laget en remix-konkurranse vi har kalt 4K for 4K. Vi gir jo fra oss alt materialet vi kan dele med Creative Commons-lisens. Den som kommer opp med den beste – nyttigste, morsomste, mest nyskapende – gjenbruken / videreutviklingen av materialet, vinner et reisegavekort med verdi 4 000 kroner (dere trenger ikke å begrense dere til å bruke 4K-materialet, altså; vi ble bare blendet av sjansen til en snappy konkurranse-tittel…). Til inspirasjon kan dere ta en titt på prosjektene som kom inn i Bergensbanen- og Hurtigruten-konkurransene.

Vorspiel-TV

Hett tips: Om du hiver deg rundt nå og fyller fryseren og kjøleskapet med lett-tilberedt mat, rekker du å varme opp med å se fjorårets Hurtigruten minutt for minutt om igjen, før du tar en kjapp lur fra lørdag til søndag og står opp til Telemarkskanalen minutt for minutt.

49 kommentarer

  • Fredrik Færden (svar til Sigurd)

   Det er gjort et par ganger allerede, sist i jula. Men man skal ikke se bort i fra at det skjer igjen.

   Fredrik Færden
   Kanalansvarlig, NRK2

 1. Veldig spennende prosjekt, og ikke minst utprøvingen av AR knyttet til livesending. Forstår jeg det rett at den nye løsningen dere lager vil ha en form for live tracking slik at POI’er «følger» objektet der er knyttet til?

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til Carl)

   Det vi forsøker å få til er å legge på et infomasjonslag i videoen, hvor informasjonen er låst til stedet den er hjemmehørende.

   Her er en mock-up video vi laget etter Hurtigruten

  • Audun Torsdalen, NRK (svar til Christian)

   Det er tilgangen på HD-encodere og dekodere, samt HD-sng’er som har vært førende. Ved plan B har vi dessuten noen rufsete linkstrekk, som krever en robust modulasjonsform. Det begrenser båndbredden såpass at HD ikke vil se særlig pent ut.

 2. Takk for mye god info, som vanlig:)

  Hadde vært interessant å få en budsjett- og finansieringsoversikt, gjerne ledsaget av sammenligning fra tidligere prosjekter (hurtigruta og bergensbanen)

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til nebelkid)

   NRK går aldri ut med kostnadene rundt program, blant annet fordi det kan virke prisdrivende på våre innkjøp. Men vi kan vel si det er billige minutter. Totalprisen tilsvarer noe slikt som 2-3 halvtimesdokumentarer.

   Telemarkskanalen har lavere budsjett enn Hurtigruten, men høyere enn Bergensbanen – sistnevnte var dog et helt annet program, ettersom det ikke var direktesending.

   Telemarkskanalen minutt for minutt er 100% NRK-finansiert, og vi betaler for oss ombord.

  • Vidar Andreassen (svar til Anders Hofseth)

   Gitt den reklameeffekten en slik sending har er det egentlig fælt at dere ikke får gratis kaffe/mat om bord!
   (men jeg ser selvfølgelig at en klar linje er mye enklere for alle parter)

   Men har NRK noen grad av styring/kontroll på hva om skjer langs kanalen og ved stoppestedene? Kan dere si «Nei takk!» når lokale kor dukker opp ved sjette stopp på rad? Eller styrer dere dette bare ved å la være å filme det dere ikke vil ha med?

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Vidar Andreassen)

   NRK har ikke lagt seg opp i hva folk har lyst til å gjøre langs ruten.

   Vi lener oss på at vi har flere kameraer, så vi kan velge hva som kommer på TV. Skulle det som skjer på den ene siden av båten være uegnet for TV, kan vi klippe til den andre siden. Og blir det for gæli, finnes jo også kamera 9 – undervannskameraet.

 3. I already look forward to that and glad the rest of the world can watch it. Interesting to read about all the technology you are going to use, and the preparations. Its still an adventure to realize such a broadcast. Thanks NRK!

  Svar på denne kommentaren

 4. Takk for fin bakgrunnsartikkel. Er det ikke påfallende at til tross for all reklamen om «mobildekning overalt», «jeg kan gjøre hva som helst hvorsomhelst» og lignende, så er det ganske ofte man kommer over steder i dekningsmessig skygge. Dette er kanskje et ekstremt tilfelle, men mobiloperatørene har åpenbart et forklaringsproblem.

  Svar på denne kommentaren

 5. Kaare K. Johnsen

  Når satellittforbindelsen brytes, viser dere et fantastisk opptak som er gjort på forhånd. Kan dere være så snill å legge det opptaket ut til nedlasting? For det opptaket er akkurat slik jeg vil ha det – uten forstyrrende baug, folk på land, småbåter, intervjuer, kommentarer, hornorkestre og bakgrunnsmusikk!
  Forresten: Hvorfor bruker dere ikke den fine kameraposisjonen på direktesendingen?

  Svar på denne kommentaren

 6. “Telemarkskanalen”: Another Unique TV Trip through Norway’s Landscape :: Connective Visions

  […] World Record for the longest live TV documentary. The term langsom TV (slow-tempo TV) has surfaced in NRK’s own ranks to describe the […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Kaare K. Johnsen

  Fantastisk at dere har lagt ut torrentene – takk! Men helt i det stille, uten å si noe?
  Ikke for å være utakknemlig, men det hadde vært fint om dere la ut mange filer på 3-4 GB i stedet i tillegg til disse to store. 50 GB er jo en litt heftig filstørrelse å håndtere.
  Kommer dere til å legge ut andre kamera enn frontkameraet?

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Kaare K. Johnsen)

   Hei Kaare!

   Planen var ikke å legge det ut i det stille, men våre lesere fant nok torrent-filene fortere enn vi fikk lagt ut artikkelen, som ble publisert nå nettopp: nrkbeta.no/2012/11/12/endelig-last-ned-telemarkskanalen-minutt-for-minutt/

   Filstørrelsen håndteres greit av programmet uTorrent, om det er nedlastingen du er bekymret for.

   Kan ikke love andre klipp foreløpig. Vil i tilfelle oppdatere artikkelen med flere torrents om det blir aktuelt.

  • Kaare K. Johnsen (svar til Sindre Skrede)

   Takk for svar, Sindre!
   Nedlastingen er ikke noe problem (mangler bare en halvtime på å ha lastet ned frontkameraet nå). Tenkte på håndtering av filen i videoredigeringsprogram for å klippe og leke, men håper det går bra.
   Det hadde vært VELDIG fint om dere også la ut prøvekjøringen dere gjorde tidligere (den dere sendte fra når det var overføringsbrudd). Andre kameravinkler setter vi selvsagt også pris på.
   Takk igjen til NRK!

 8. Kaare K. Johnsen

  Her kan dere se de utdragene av prøveopptaket som ble sendt når det var brudd i direktesendingen fra Victoria – stille og fint uten masse småbåter, og med hevet kamera slik at man ser mer av landskap og himmel i stedet for den uinteressante baugen: youtu.be/wweWiOvVlKE

  Etterpå kan dere i kommentarer her be om at NRK legger prøveopptaket ut til nedlasting!

  Svar på denne kommentaren

  • Kaare K. Johnsen (svar til Kaare K. Johnsen)

   «Telemarkskanalen hund for hund» har fått en kommentar:
   «Heartfelt thanks for posting this blessing of a video , )
   Blessings too to the beautiful peoples of Norway ,
   the Whole N & S , E & W of this our platform-orb for soul evolution

   Our Mother Earth º N A M A S T E
   Gracias , ) Cynthia»

   Men på den annen side har NRK skrevet dette i en kommentar på nrkbeta.no/2012/11/12/endelig-last-ned-telemarkskanalen-minutt-for-minutt/:

   «Hei Kaare!
   Vi setter stor pris på engasjementet ditt, og dette var et artig (og nerdete prosjekt), men vi må få lov til å påpeke at du bryter med opphavsretten når du klipper i og legger ut dette materialet: som det tydelig står i artikkelen er det _kun_ opptak fra frontkameraet som er lagt ut med en creative commons-lisens. TV-sendingen er lagt ut til _påsyn_, og for at du skal kunne se TV-sendingen offline i din egen stue, på hytten, i båten og lignende. Denne filen kan ikke klippes i, og heller ikke videredistribueres gjennom andre kanaler.
   Grunnen til at vi ikke kan dele den komplette TV-sendingen med CC-lisens er at vi ikke har avtaler om CC-deling med alle involverte.
   Vi må derfor be deg om å fjerne filmene som gjør bruk av TV-sendingen, og heller oppfordre til bruk av det Creative Commons-delte frontkameraopptaket.»

   Så jeg blir dessverre nødt til å fjerne videoen, når NRK er så stivbeint. Det er ikke helt lett å forstå, i og med at jeg ikke tror at jeg krenker noen med videoen, hverken på den ene eller den andre måten. Men sånn er det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.