NRK

Bill. mrk. Systemutviklere søkes, vi har kaffe (java)

En rotete pult med et ark der det står I love Metadata

En rotete pult med et ark der det står I love Metadata

I NRK har vi mange proprietære produksjonssystemer med spesifikke oppgaver som de løser utmerket. Men vi trenger å få lettere tilgang til metadata som produseres av NRKs egne medarbeidere, i forbindelse med de oppgavene. Vi ønsker å trekke ut og samle all informasjon vi har om programmene, artiklene og alt annet som vi skaper, så vi til slutt kan dele vårt mangfoldige arkiv med dere som har vært med å betale for det!

Metadatabanken

Folk fra flere forskjellige fagmiljøer i NRK har lenge drømt om å realisere det vi på folkemunne kaller «Metadatabanken», nå blir det virkelighet. Det er et ambisiøst prosjekt og vi må ha de rette folkene på plass for å realisere det. Vi har fått opprettet to helt nye, faste, stillinger for systemutviklere som vi nå søker etter. NRK er først ute blant allmennkringkasterne med å få et samlet system for all innholdsmetadata – det er både spennende og utfordrende.

Vi har derfor kartlagt og gjort oss en god del tanker om hvordan vi ønsker å løse utfordringene på en god og kostnadseffektiv måte. Våre arkiver strekker seg tilbake til starten av forrige århundre, vi ønsker å forvalte all denne informasjonen og selve medieinnholdet på en måte som gjør oss uavhengig av plattformer og spesifikke teknologiske løsninger.

Systemer for redigering, planlegging og filbasert produksjon av medieinnhold forandrer seg stadig, og effektiv gjenbruk av dataene i disse spesialiserte systemene kan by på utfordringer.

Hvordan?

Vi er åpne for forskjellige måter å lagre våre innholdsmetadata på (SQL, NoSQL, XML-dber, triple-stores etc.). Finne smidige løsninger for å håndtere søk og gjenfinning i disse dataene, muligheter for avanserte søk for spesialister som trenger korrekt informasjon, samt den gjengse brukers ønske om et enkelt grensesnitt for søk (les: google-ish). Alle disse dataene ønsker vi også å tilgjengeliggjøre til våre interne systemer via en tjenestekatalog (REST/SOAP). Denne løsningen håper vi kan avlaste en del oppgaver og forenkle arbeidshverdagen for en stor del av våre medarbeidere. Prosessen med å utvikle noe slikt er ikke gjort over natta, derfor ønsker vi en stegvis utviklingsprosess, men alltid tenkt helhetlig mot målet, «Metadatabanken».

Bruk av åpne løsninger og standarder vil være en fordel for oss; å dra nytte av det som allerede er tilgjengelig av komponenter og programvare, vil kanskje kunne forenkle mye av jobben.

NRK har et eget utvekslingsskjema kalt Gluon. EBU sin standard, Tech 3923, vil også være høyst relevant.

Stillingsutlysningene

Systemutvikler Metadata – lagring
Systemutvikler Metadata – søk

2 kommentarer

 1. Erland Flaten

  Meta og nøkkelord er viktig og spennende. Driver selv med et prosjekt på Høgskolen i Lillehammer som også inkluderer metadata. Her dreier det seg jo ikke om journalistiske produkter eller underholdning, men om vitenskapelige artikler, avhandlinger, studentproduksjoner osv. Men metadata dreier seg også om fagfolk. Medarbeidere skal kunne tagges slik at man kan gjøre koblinger ala hvem jobber med hva.

  Det vi blant annet ser etter er gode tekniske løsninger som gjør at alt innhold i vår publiseringsløning kan tagges og at taggingen skal kunne flyttes og brukes på forskjellige og ukjente måter.

  Det jeg tenker er at i et lite språkområde som Norge er det kulturpolitisk viktig å stille tagbiblioteker tilgjengelig for allmennheten. Da er det mulig å lage systemer som f.eks foreslår en innholdsmessige kontekst. Eks. Hvis f.eks. politisk kvarter P2 kjører morrakrangelen om «det økende lobbymaset på Stortinget» så kan man linke til eller sette inn innhold fra andre kilder som utdyper. Eller desken kan ordne motekspertise om det f.eks dukker opp enkildesak. Doktoravhandlinger i min bransje kan gjøres relevante, nære og begripelige ved at man enkelt og raskt kan koble den med reportasjer.

  Ser for meg en haug av innhold som vil komme bedre til nytte om metadata er uniforme og brukervennelige for både sluttbrukere, som både kan være journalister og automatiserte løsninger.

  Masse viktige problemstillinger som de vanlige innen rettigheter, men også taggbibliotekene i seg selv er styrende for blant annet hvordan innholdet blir kurert – spesielt da av automatiske systemer.

  Har kikket på flere taggbiblioteker som f.eks. nlm.nih.gov/mesh/

  , men mesh er for dårlig på kultur – og selvsagt dårlig på norske temaer.

  Interessant å følge hva NRK gjør og hvilke erfaringer man gjør seg 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Maja Wettmark (NRK)

  Hej Erland!
  Det är jättespännande, det du skriver om. Vi jobbar också mycket med att flytta metadataregistreringen (tex tagging) från arkivarer till andra som har kunskap om materialet. Först och främst så är det journalisterna som ska beskriva materialet de själva har producerat, men vi har länge pratat om att folk «där ute» borde få berika beskrivelserna med extrainformation, andra källor och anekdoter.

  Rättigheter är så klart ett hinder, om andra önskar att använda vårt material i nya sammanhang, men vi producerar otroligt mycket varje dag som vi har alla rättigheter till (för att inte tala om allt som ligger i arkiven). Det borde vi jobba för att alla enklare kan i alla fall länka till (då uppstår det ju andra problem som adresser som ändrar sig osv…).

  Vi är i alla fall väldigt klara för att dela med oss med det vi kan, när vi får alla tekniska lösningar på plats! Det gäller både material och taggelister m.m.

  Hälsningar
  Maja

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *