nrk.no

Bare skriv!

Kategori: Journalistikk

Ikke bryt kjeden

Jeg er en av de som har mye jeg gjerne skulle ha gjort eller oppnådd, men så blir det bare med tanken. Jeg vil bli bedre til å skrive, ta bilder, trene…ja, lista er lang. Her om dagen kom jeg over en interessant metode for å lettere oppnå det jeg ønsker, Jerry Seinfeld’s Productivity Secret.

For mange år siden reiste Brad Isaac rundt på stand up-klubber. En kveld traff han på Jerry Seinfeld. Han så sitt snitt til å spørre Seinfeld om han hadde noen tips til en ung komiker. For å bli en bedre komiker, må du skrive bedre vitser og for å skrive bedre vitser må du skrive hver dag, fortalte Seinfeld. Også fortalte han om en metode han brukte for å motivere seg selv hver dag:

Ikke bryt kjeden!

Ikke bryt kjeden

Skaff deg en stor kalender over hele året som du henger opp på veggen. For hver dag du skriver, tegner du et stort rødt kryss over den dagen. Etter noen dager, har du en kjede av røde kryss. Fortsett med å skrive hver dag og du får en lengre og lengre kjede av røde kryss. Din oppgave er å aldri bryte kjeden. “Never break the chain!” som Seinfeld sa.

Ble fantastisk på 366 dager
Inspirert av dette, ville Chris Strom lure seg selv “til å bli fantastisk“. I løpet av 366 dager har han skrevet 3 bøker om teknologier han ikke visste noe om fra før.

Hver dag har han stilt seg selv et spørsmål som han ikke kjente svaret på og gjort sitt ytterste for å finne ut av det. Så blogget han om det han lærte – hver dag. Også gjentok han dette neste dag, og forsterket læringen. Dette ble det 3 bøker av.

Denne metoden kan brukes på alle typer oppgaver som trening, lære seg en ny teknologi, husarbeid, bli en bedre fotograf osv. Det er den lille innsatsen du gjør hver dag som utgjør forskjellen. Etter hvert blir det en vane.

Tar du utfordringen?
Jeg har begynt. Jeg skriver nå 5 minutter friskrift 2 ganger om dagen hver dag. Henger du deg på?

Hvis du ikke vil henge opp en stor kalender i stua, finnes det en Don’t Break The Chain-app for iPhone. Og flere for Android.

Er det flere som har erfaring med denne metoden eller andre få-det-gjort (GTD) metoder som øker produktiviteten?

6 kommentarer

 1. Arnt Joakim Wrålsen

  Jeg har prøvd å gjennomgå de relevante appene som finnes på Android Market. Merk at denne gjennomgangen kun er basert på førsteinntrykk og ikke på hvordan appene er i bruk over tid.

  Seinfeld Calendar
  Denne appen lar deg definere flere oppgaver, men du må gå inn i kalendervisning for hver oppgave hver for seg. Det er altså ingen «felles» kalendervisning som lar en se status for alle oppgaver under ett, noe som er en mangel for min del. Man kan legge inn en daglig alarm per oppgave. Alarmen gir ikke lyd eller vibrering fra seg hvis telefonen er i vibrasjonsmodus, kun et varsel som sees neste gang du bruker telefonen. Jeg hadde foretrukket at telefonen i det minste hadde vibrert.

  Man kan legge til en widget per oppgave og widgeten tar da 2×1 enheter, noe som er litt mye for min del. I det hele tatt føles brukergrensesnittet klønete og ugjennomtenkt. For eksempel kan man ikke bla i kalenderen ved å «sveipe», men må trykke på knapper. Og for å redigere en oppgave må man via menyen og velge «edit», dette kunne vært løst langt mer elegant med «long click». Seinfeld Calendar får også minuspoeng for manglende internasjonalisering (kalenderen starter på søndag, og klokkeslett angis i AM/PM).

  MyChain
  Denne appen lar deg starte uken på mandag i kalendervisning, noe som i seg selv er et stort pluss over Seinfeld Calendar. I tillegg til rød markering (ufullført) og grønn markering (fullført) kan du også markere i gult, noe som betyr noe sånt som «jeg har en god unnskyldning for å hoppe over i dag». Hva som er en god unnskyldning får nesten være opp til en selv. Iallefall, man kan også sette en oppgave til å måtte fullføres minst en gang hver n-te dag, noe som er en fordel om man har en oppgave som det ikke passer seg å gjøre hver eneste dag.

  Den har en kalendervisning for hver av oppgavene, du kan altså ikke vise totalstatus for alle oppgaver i en enkelt kalendervisning, i likhet med Seinfeld Calendar. Man kan legge til widgets, en for hver oppgave, som da tar 1×1 rute. MyChain støtter ikke alarm.

  Brukergrensesnittet fremstår som litt «kjedelig» og statisk. Den gjør jobben, men mangler det siste lille finpussen som jeg etterhvert er vant med å vente fra godt gjennomarbeidede mobilapper.

  Don’t Break The Chain
  Den har en ganske fresh layout, men faller litt gjennom på funksjonaliteten for min del. Denne appen lar en definere sluttdato for oppgaver, noe som kanskje gjør den mer egnet for oppgaver som har en begrenset varighet frem til en bestemt dato. Det er ikke mulig å sette en oppgave for «ubestemt» tid. Appen mangler også totalt kalendervisning, noe som fjerner hele poenget med Seinfeld-metoden for min del. En liten fordel (eller ulempe, alt etter hvordan en ser det) er at denne appen er flink til å «mase» på deg frem til en oppgave er satt som «fullført» for dagen, uten at du trenger å sette alarmer til faste tidspunkter. DBTC støtter ikke widgets.

  AndHabits
  Appen har det jeg har etterspurt i de andre appene, nemlig en felles kalendervisning for alle oppgaver. AndHabits har en ganske genial widget, som samler alle oppgaver i en enkelt visning, lar en sette oppgaver som fullført og som gir en kjapp oversikt over historikken til hver enkel oppgave. Selve brukergrensesnittet inne i appen oppleves dog som litt kaotisk/uferdig. Kalenderen starter på mandager. Minuspoeng for mangel på «masefunksjon».

  Habit Streak
  Det første som slår meg med denne appen er at den er svært snakkesalig av seg. Du må nesten lese side opp og ned for å bruke den enkleste funksjon i programmet. Brukergrensesnittet er heller ikke så intuitiv, det tok litt tid før jeg forsto at denne appen faktisk venter at du skal sette en oppgave som fullført dagen etter at du har gjort selve oppgaven, noe som er litt bakvendt om du spør meg. Denne appen har heller ikke kalendervisning, noe som er en dealbreaker for min del.

  Oppsummering
  Jeg har prøvd å gjennomgå alle relevante apper på Android Market. Jeg har unngått to apper da de var betalapper, og jeg ikke klarte å finne noen gode omtaler av dem (jeg bruker ikke penger på apps med mindre jeg har kilder på at de er gode/pålitelige). Kvaliteten var jevnt gjennom ikke god, og jeg klarte ikke å finne noen som tilfredsstilte meg på alle plan.

  Det jeg savner, er:
  – Felles kalendervisning for alle oppgaver.
  – Felles widget for alle oppgaver, heller enn en widget per oppgave.
  – En diskret alarm (gjerne vibrering) som settes til et fast tidspunkt per dag per oppgave, og som etterfølges av «masing» på varsellinja frem til oppgaven er fullført.
  – Godt designet og gjennomtenkt brukergrensesnitt.

  Skal jeg absolutt kåre en vinner, vil det kanskje være MyChain, med AndHabits på en god andreplass for den geniale widgeten.

  Svar på denne kommentaren

  • Takk for en god gjennomgang! Dette skal absolutt testes i sommer da jeg har en kjdelig eksamen i august. Hvis jeg setter meg ned og gjør èn oppgave hver dag burde den gå bra, vanligvis ville jeg nilest en uke før den…

 2. Dagens anbefaling: Bare skriv! – Stian til venstre

  […] NRKbeta skreiv i går om Jerry Seinfeld’s Productivity Secret: He said the way to be a better comic was to create better jokes and the way to create better jokes was to write every day. But his advice was better than that. He had a gem of a leverage technique he used on himself and you can use it to motivate yourself—even when you don’t feel like it. […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Don’t break the chain! – STFU && RTFM

  […] in the end of May, when one of the Norwegian tech blogs I follow posted an entry called “Bare skriv!” or “Just write!” in English. It tells the story about Brad Isaacs, who met Jerry […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.