nrk.no

Filmtips fra en oscarnominert regissør

Kategorier: Film & Konferanser og messer


NRKbeta tok med kamera og fikk en prat med Hallvar Witzø. I 2011 vant Witzø og hans team en Student Academy Award for kortfilmen Tuba Atlantic. Og i januar i år ble han nominert til Oscar for beste kortfilm.

Og da Witzø nylig var i Bergen for å holde foredrag på landskonferansen for medielærere, fikk NRKbeta tak i ham for å riste ut noen gode råd til unge filmskapere.

Om du vil lene deg tilbake i 14 minutter og få hele intervjuet i ett strekk kan du gjøre det her. Eller du kan lese videre og få litt mer bakgrunn før du titter på enkeltdelene.

Skrev manus på location

Forberedelse kan virke kjedelig, men her forteller Hallvar hvordan du får det mye bedre og mer fleksibelt på filmsettet dersom du har gjort godt forarbeid.

Men hva med historien? Hallvar driver også filmbussen. Et prosjekt der unge filmskapere rundt i Norge får prøve seg på filmskaping. Og han har sett at mange nærmest går seg bort i jobben med å skape en stemning før selve handlingen begynner. Spesielt for korte format gjelder det å fort komme seg til den igangsettende hendelsen.

Alle skjerper seg når sølvet renner gjennom porten

Skal man skyte analogt eller digitalt? Kinaputter og bensin FTW! Her forklarer Witzø litt om teknikken.

Verktøyet han nevnte i videoen er Kodak Cinema Tools (for iPhone og Android).

Oppmerksomhet og sosiale medier

Hvor viktig er det å markedsføre seg selv ved hjelp av sosiale medier som Twitter og Facebook?

Men hvordan er det egentlig å bli oscarnominert? Da er vel fremtiden sikret? Ære og berømmelse og masse penger inn?

Tuba Atlantic er tilgjengelig på Filmarkivet, på god gammeldags DVD, i iTunes og sikkert en haug med andre steder på internettet.

Hvilke erfaringer har dere der ute? Hva er ditt beste tips til unge filmskapere?

1 kommentar

  1. NRK Beta om oscarnominerte Hallvard Witzø på landskonferansen | Mediepedagogene

    […] Solheim fra NRK Beta skriver om Hallvard Witzø som ble oscarnominert for filmen «Tuba Atlantic». var conf_2064 = { APIKey: […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.