nrk.no

Fredrik Skavlans fire tips til en bedre samtale

Kategorier: Journalistikk & NRK

Et fotografi av Fredrik Skavlan sittende i programdekorasjonen sin

Et godt intervjuobjekt og en god sak er viktig for å skape god journalistikk. Men hva man spør om – og hvordan man spør – gjør også stor forskjell. Fredrik Skavlan deler fire råd som kan brukes flere steder enn i TV.

Fredrik Skavlan er dyktig til å få folk til å føle seg bekvemme i et TV-studio. Dette skaper ofte gode samtaler om et bredt utvalg tema. Første gang jeg skulle ut og intervjue noen som var ti størrelser større enn meg i hattenummer, spurte jeg derfor Fredrik om han hadde noen gode tips og tricks i ermet.

Han kom med disse fire tilsynelatende enkle rådene. Vi vender stadig tilbake til dem i NRKbeta og har fått lov å dele dem med dere:

INTENSJON

Du må ville noe med hvert enkelt spørsmål, og med intervjuet som sådan. Tre-fire påstander som du vil teste på ham, for eksempel, to-tre historier du vil ha ut…

LYTTING

Lytt på svarene og baser helst neste spørsmål på svaret han nettopp gav.

EMPATI

Lev deg inn i lytterens opplevelse av det du formidler. Ta oppdraget på alvor og jobb for publikum, ikke for deg selv eller noen du vil imponere. Våg å være dum – still lytterens spørsmål, ikke dine «flinke».

IMPROVISASJON

Prioriter det som faktisk skjer foran dine (enorme) forberedelser. Det viktigste er at dere får kontakt. Responder på det han sier, vis at du følger med og at du tar det inn, og husk at et oppfølgingsspørsmål nesten alltid er bedre enn det neste på blokka.

Fredrik Skavlans fire kjappe råd til en intervjuer som skal ut på dypet

Det jeg skulle ut og gjøre, var et radiointervju med Clay Shirky, så Fredrik brukte «han» og «lyttere» i mailen han skrev. Men rådene kan selvsagt tilpasses med passende «ham/henne» og «lytter/seer/leser/medarbeider/venn» – alt etter hvilken situasjon du skulle finne deg selv i. Dette er gode råd i en journalistisk situasjon, men noen av dem kan også med stort hell brukes i mange andre samtaler; rundt et selskapsdekket bord, i arbeidslivet – generelt med mennesker du møter.

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.