nrk.no

3D-skjermer uten briller

Kategorier: Konferanser og messer & TV

3D skjerm fra Sony

3D skjerm fra Sony
På radio- og TV-messen NAB i USA ble det i forrige uke vist en helt ny generasjon av 3D-skjermer uten krav til bruk av briller.

Både det japanske firmaet Sony og teknologifirmaet Dolby (som står for en rekke av standardene innenfor lydsiden av profesjonell TV), viste skjermer hvor overflaten i selve glasset gjør at 3D-bildene kan sees uten bruk av ekstra hjelpemiddel.

Film av disse skjermene viser ikke på noen måte hva som er mulig, men her er en sniktitt fra NAB:


3D.skjermer uten briller

Fram til i dag har 3D uansett systemer trengt hjelp av briller – enten basert på (1) anaglyf (rød-zyan briller), passiv polarisasjon (f.eks. fra Sony) eller aktiv  polarisasjon (f. eks, fra Samsung). I tillegg finnes det noen varianter av «3D-hjelmer». Les mer her: http://en.wikipedia.org/wiki/3D_television

Dolby digital plus

På forskjellige messer de siste årene har vi sett en del ganske begrensede og dårlige forsøk på 3D uten briller. Det som nå vises er kun teknologidemonstasjoner og alle enheter er å betrakte som prototyper. Men nå begynner det å se bedre ut! På NAB ble det vist ganske imponerende 3D både på store skjermer og på mobilskjermer. Bildet begynte å åpne seg skikkelig i tre dimensjoner og innsynsvinkelen var bedre enn på de første versjonene vi har sett. På tidlige varianter fikk du en form for 3D dersom du satt helt riktig mot skjermen. Nå kan du se et brukbart 3D-bilde også om du sitter ved siden av personen som fikk kongeplassen midt imot.

Det er også adskillig hemmelighetskremmeri i teknologien bak. Dolby hevder å stå for en sammenhengende teknologikjede fra opptak til visning, og har også standardisert på ny lydkodek – en oppgradert versjon av Dolby Digital med navn Dolby Digital Plus. Det mest tydelige tegnet på nytt her var at det her også er støtte for sidehøyttalere på venstre og høyre side. (Men det er ikke tatt i bruk flere plan i lydvisningen (som det f.eks. er i standarden som omtales som Hamasaki 22.2 som har 3 plan – høy, midt og lav).

NAB er verdens største messe for profesjonelt kringkastingsutstyr ble holdt i 3. uke i april 2012 i Las Vegas. Denne messa samler radio, TV, og internett-profesjonelle fra hele verden – og av disse ca. 100 fra Norge. I år deltok ca. 93 000 mennesker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.