nrk.no

Nå kommer 5.1 til alle

Kategorier: Musikk og lyd,NRK & TV

Kameraoperatør under VM i snowboard
Selv om noen av NRKs produksjoner, så som noen sportssendinger, blir produsert i 5.1, trenger du naturlig nok et 5.1-anlegg for å få glede av det. Foto: Sindre Skrede / NRK

NRK har lenge hatt et ønske om å sende ut lyd i seks kanaler – altså 5.1 surround. Det gjøres også, i det minste delvis, men de fleste av NRKs seere får dessverre ikke glede av dette.

Etter en del dårlige erfaringer med utsendelse av 5.1 i etterkant av ski-VM i fjor, tok NRK en foreløpig pause med utstrakt distribusjon av surround-lyd på annet enn det digitale bakkenettet (RiksTV). De fleste av NRKs seere har dermed måttet leve med stereo på lydfronten.

Etter en del ny utprøving og innkjøp av nytt utstyr, ligger det nå an til at surroundlyd nok en gang blir å få fra NRK, i god tid før OL i sommer. 

Lydmikser
Snart kan du høre 5.1-lyd på NRKs TV-kanaler, også hvis du tar inn kanalene via andre distributører enn det digitale bakkenettet. Foto: cheukiecfu/flickr

5.1-lyd, eller surround, betyr i korte trekk at man sender ut lyd via fem høyttalere (5) og én basshøyttaler (subwoofer) (1). Ved å plassere disse høyttalerne direkte i front, på siden av og bak deg som lytter, skapes et lydrom større enn og mer opplevelsesrikt enn ved bruk av mer standard stereohøyttalere plassert på hver side av TV-skjermen. Ved hjelp av et 5.1-anlegg kan lyden styres og mikses slik at et løvebrøl fra løven som skal komme løpende inn fra venstre, faktisk kommer fra venstre, og kanskje til og med bak deg.

Å distribuere slik lyd, har derimot skapt visse utfordringer.

— Problemene vi opplevde for et år siden var i stor grad knyttet til de forskjellige kodekene som ble brukt, sier teknologisjef i NRK produksjon, Dag Gulbrandsen.

NRKs distribusjon baserte seg på parallell utsendelse av stereo- og 5.1-lyd. Mottagere med stereohøyttalere få stereolyd, mens mottagere med 5.1-anlegg skulle få surroundlyd. Om programmet var produsert i stereo, skulle det lages en oppmiks til 5.1.

NRK distribuerte 5.1-lyd med både Dolby Digital-kodek og HE AAC-kodek som et alternativ. Det digitale bakkenettet  benyttet HHE-AAC-signalet, mens alle de andre distributøerene benyttet Dolby Digital-signalet.

Det viste seg at det digitale bakkenettet var eneste distributør som kunne sende både stereo og 5.1 lyd parallelt. De andre distributørenes set-top-bokser var konstruert for å velge Dolby Digital-signalet dersom dette var tilgjengelig. De kunne derfor ikke nyttiggjøre seg stereosignalet selv om dette ble distributert.

Dolby Digital

— Dolby Digital gav oss dessverre en del utfordringer, først og fremst med lydnivåer, sier Gulbrandsen.

Aaton cantar-x
Aaton cantar-x-lydopptager, som brukes av NRK drama. Drama, sport og musikkproduksjoner er blant det NRK faktisk produserer i 5.1. Foto: Sindre Skrede / NRKbeta

All lyd som sendes fra NRK går gjennom det som enkelt kalles en «MUX» – det vil si en multiplexer. Kort fortalt tar denne alle lydkanalene som kommer ut fra NRKs hovedkontroll og kobler dem sammen til én lydstrøm ved hjelp av en eller annen kodek – i NRKs tilfelle altså HE ACC eller Dolby Digital.

Disse var konstruert ut fra planen om parallell distribusjon av stereo og 5.1 lyd, og at det skulle lages en 5.1 oppmiks dersom programmet var produsert med stereo lyd, slik at det alltid skulle finnes 5.1 lyd. De ble derfor laget uten mulighet for dynamisk oppdatering av metadata, som kan fortelle mottageren noe om lydnivåer og standarder.

— Det førte til at enkoderen enten dempet NRKs lydnivå så mye at det ble alt for lavt for seerne i andre enden. Ved å forsøke å lure systemet ved å si at nivået fra NRK var lavt, begynte Dolby-enkoderen å komprimere lyden, som førte til uønskede «pumpeeffekter» i lydnivået. Det er selvsagt noe vi ikke ønsker, sier Gulbrandsen.

Det hele ble til slutt så problematisk at NRK ba distributørene om å se bort fra Dolby Digital-kodet 5.1 lyd, og heller konsentrere seg om stereo-kanalene som også var tilgjengelig. Slik har det vært siden.

Stereo opp, og stereo ned

Nå er det slik at det meste av det NRK sender er uansett produsert i stereo. Når dette distribueres blir stereolyden mikset opp til 5.1. De fleste av oss, som ikke har et 5.1-lydanlegg, får uansett bare glede av stereo eller mono-lyd når vi tar i mot signalet hjemme. Det digitale bakkenettet er dog designet med tanke på lyd i seks kanaler, og NRK har et ønske om at dem som tar inn NRK via alternative leverandører også skal få surround-lyd dersom de ønsker det.

Kameraoperatør under VM i snowboard
Selv om noen av NRKs produksjoner, så som noen sportssendinger, blir produsert i 5.1, trenger du naturlig nok et 5.1-anlegg for å få glede av det. Foto: Sindre Skrede / NRK

— Det digitale bakkenettet har en markedsandel på rundt 25 %. Av disse 25 % er det ikke nødvendigvis så mange som har et 5.1-anlegg heller, så vårt mål er naturligvis å få til en løsning slik at flest mulig kan få full glede av lydanlegget sitt når de ser på NRK, sier Gulbrandsen.

Løsningen

Løsningen har blitt å kjøpe inn separate enkodere for Dolby Digital. Dermed kan NRK distribuere Dolby Digital på kodekens egne premisser, og har mulighet for dynamisk oppdatering av metadata. Enkoderne blir satt inn før MUX i linjen, og flagger om det er 5.1-lyd eller stereo som sendes, i tillegg til korrekt lydnivå.

— Målet er at dette skal komme på plass i god tid før OL i London i sommer, slik at alle som ønsker og har mulighet kan få 5.1-lyd, sier Dag Gulbrandsen.

Hvilket lydanlegg har du koblet til TVen din?

48 kommentarer

 1. Joachim Vadseth

  Bitraten vil vell ikke bli noe bedre enn 384kbps kan jeg tenke meg? 384/6 er 64kbps per kanal, noe som er latterlig lite. Går du opp til 640kbps, som er vanlige DD-spor fra DVD-er så får du 106,6kbps per kanal, noe som er bedre, men nærmest halvparten av en dårlig MP3-fil. BluRay med sitt DTS-HD:MA-spor har 24,5mbits..

  Så min mening; skal det sendes med dårlig kvalitet kan folk like gjerne bruke Dolby ProLogic eller DTS Neo for å få stero til surround. Gi oss da heller et bedre stero-spor.

  Svar på denne kommentaren

  • Eivind Hasle Amundsen (svar til Joachim Vadseth)

   384 kbps er lite, men det er ikke riktig å dele dette på 6. Selv om det er snakk om 6 diskrete kanaler, brukes hele båndbredden til den samlede lyden (muxing). Lydkvaliteten synker i takt med hvor mye lyd det totalt er i alle kanalene til enhver tid.

  • Du er helt på trynet, Joakim. 384kbs er fra en felles bitpool, og det skjer som regel mest i senter, litt i L/R og aller minst i surroundkanalene. I tilleg er LFE begrenset oppad til 120hz. Samtidig er dynamikken standardisert på film, dette (data)komprimeres bedre enn ei plate som er ihjelkomprimert(dynamisk sett. Derfor skal du faktisk ha et rimelig bra anlegg for å skille mellom 384khz og f.eks Dolby True HD.

   Dessuten er vanlig DD-bitrate på DVD 384 og 448kbs. På Blu-ray er den 640kbs. DD i 640kbs er for 99.99% av befolkningen helt transparent.

 2. Er det ingen tak på hva NRK kan «leke» seg med? Et system som fra før fungerer i Sveige, kan vel også fungere i Norge. NRK må alltid «finne opp kruttet» på nytt. Det er flere prosjekter NRK har prosjektert seg helt ut på viddene i, og blitt enormt fordyrende for oss som betaler dette tekno-racet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Dette høres jo vel og bra ut, men jeg er litt forvirret. Jeg mottar NRK gjennom altibox, og har koblet opp surround (dvs jeg har to bakhøyttalere; 4.0) gjennom en receiver.
  Synes klart å mene at jeg får surround på NRK-kanalene også idag? Dvs jeg får forskjellig lyd i alle fire høyttalerne? Det jeg mottar er kanskje et stereosignal med surroundlyd kodet inn?

  Svar på denne kommentaren

  • dznyboy (svar til MrMamen)

   Om du har en 5.1 dekoder,så vil alle programmer være i 5.1
   De fleste programmer vil være re-mixet til 5.1, men de programmer som er innspilt i 5.1 vil være i ekte 5.1 Dolby Digital.

  • JAune (svar til dznyboy)

   Vil NRK begynne med merking av programmer slik som SVT, synes generelt NRK er dårlige til akkurat dette. Man vil nok høre forskjell på «jukse» 5.1 og ekte 5.1. Merking ville vært en stor fordel for oss seere. Gjerne med en indikasjon i TV tablåen på nrk.no

  • Sondre (svar til Ian)

   Eller med andre ord, Paradise Hotel, masse reklameavbrudd, elendig kvalitet,innkjøpte konsepter og masse gamle repriser er noe for deg da? Er DET som suger.

   At NRK sender alle kanalene sine i HD og nå snart med Dolby Digital er noe som hvertfall andre kommersielle kanaler burde satse på!

  • Flere enn du tror. 20 år tar oss tilbake til 1992, mens Dolby Surround ble introdusert i 1982. Dolby Pro Logic kom i 1987.

   (OK, Dolby Surround og Pro Logic er strengt tatt bare fire kanaler, men man brukte fem høyttalere, og det var ikke uvanlig å ha en subwoofer i tillegg, så vi snakker i praksis om 5.0 eller 5.1 oppsett)

   Uansett så var ikke uvanlig i 1992 å ha et surroundanlegg med enten laserdiskspiller eller en HiFi (S)VHS-spiller.

 4. Her i huset er det stereo, og det kommer det til å være en stund framover. Har ikke et rom som egner seg for skikkelig 5.1 (eller bedre), så det gidder jeg ikke bruke penger på. Men bra at dere prøver å henge med i utviklingen. 🙂 (Selv om jeg personlig heller ville at dere skulle få til HD på nett-tv… 😉 )

  Svar på denne kommentaren

  • Arn_Thor (svar til Eirik)

   Hør Hør! HD på nett-tv hadde vært fabelaktig! For ikke å snakke om en brukbar ipad-app.

 5. Kjetil Kjernsmo

  Jeg har en MythTV Home Theater PC med et tunerkort. Jeg har ikke sjekket hvilke dodeker som er støttet, men selve MythTV-løsningen støtter det meste. Deretter går det til et 8.1-lydkort, men jeg har bare 5.1 høytalere. Jeg mener å ha hørt en stor effekt av 5.1 et par ganger, særlig på et program om vulkaner, men det er mulig at det er oppmiksinga i MythTV som gjorde jobben der. Ellers er det ganske lite distinkt som kommer bakfra… Det blir fint å få 5.1! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Skulle akkurat til å kommentere at jeg har lenge hatt 5.1 på NRK’s kanaler.

  Flott at det blir litt oppgradering, ser ofte at jeg heller ser på NRK enn noen andre kanaler mye grunnet bilde- og lydkvalitet (og selvfølgelig programkvalitet).

  Svar på denne kommentaren

  • Fredrik F. (svar til Fredrik F.)

   «..tok NRK en foreløpig pause med utstrakt distribusjon av surround-lyd på annet enn det digitale bakkenettet (RiksTV).»

   Som skulle være en sitering til svaret mitt.. :/

 7. Bruker Soundpimp lydforbedrer for 2-kanal stereo, som henter ut surround info som allerede ligger i stereo opptaket. Utrolig kul teknologi for musikk og ikke minst utendørs arrangementer. Mitt ønske til NRK ? Viktigere med topp kvalitet stereo enn med 5.1 mvh AB, Dalsbygda

  Svar på denne kommentaren

 8. Synes det er veldig greit å få så bra lyd som mulig i og med at det brukes så mye ressusrser på dette i produksjonen.

  Canal Digital sender 5.1 NRK-kanaler, men det meste sendes i stereo. Erobreren gikk i 5.1, men ikke Game of Thrones. Det merkeliger er at surroundsignalet finnes i sistnevnte serie, kjørt gjennom Pro Logic dekoderen i forsterkeren, faktisk har de aller fleste TV-programmer et lydbilde som omfatter bak-kanaler -selv dokumentar og idrettsarrangementer.

  Svar på denne kommentaren

 9. Anders Kristiansen

  Hei.

  For meg har innføringen av dette tatt med seg de problemene NRK hadde tidligere. Jeg har tv gjennom CD sitt kabelnett. Her har det blitt DD 5.1 signal på NRK 2 og NRK 3, men de gangene jeg har sett på noen av disse kanalene har det kun vært lyd i 2 kanaler. Altså høyre venstre forran.

  Hvis jeg f.eks ser på NRK1, som hos meg blir sendt i stereo, kan jeg velge at min forsterker som kode om dette til Dolby pro logic eller DTS neo:6. Noe som vil si at jeg får en opplevelse av 5.1, som faktisk funker utrolig bra. Når forsterkeren mottar et digitalt DD 5.1 signal har jeg ikke denne muligheten og ender opp med stereo. Det er spesielt senter og bass jeg savner.

  Er dere klar over dette? Når blir det fikset?

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Anders, dette blir fikset til uka. Se nrk.no-lenken jeg har limt inn lenger nede. Se også kommentaren som er skrevet til Thomas S. 🙂

 10. Hvordan er dere i rute med flerkanalslyd for oss?
  Er ikke så veldig interessert i OL eller sport, men det hadde vært fint med 5.1 til Game of Thrones sesong 2 – vurderte nesten Canal+ for å få den i 5.1 (og det holder hardt å ikke laste ned fra usa – men prinsipper skal holdes (kommer den på norsk Tv, skal det belønnes med å se den på liner Tv (eller i opptak herifra)

  Svar på denne kommentaren

  • Klikk på lenken jeg limte inn under så får du svaret. Det kan være at noen distributører vil bruke noen dager på å legge det videre ut i sine nett, men 20/6 blir DD 5.1 gjort tilgjengelig ifra NRKs side.

 11. Hei

  Jeg får NRK via Altibox. De aller fleste HD kanaler blir her sendt med DD 5.1 lyd. Jeg registrerte at det direktesendte programmet ” Allsang på Skansen” ble sendt i DD 2.0 på NRK2 HD, mens det samtidig ble sendt i DD 5.1 på SV1 .

  Boardwalk Empire ble og sendt i DD 2.0, mens det garantert er produsert i 5.1.

  Dere gikk nettopp ut og lovte at fra nå av skulle alt som var produsert i 5.1 også sendes i dette lydformatet. Hvorfor gjør dere da ikke dette?

  Svar på denne kommentaren

 12. Kristian Strømmen

  TV2 har ikke 5.1 på noen av sine kanaler, i motsettning til NRK, Viasat (TV3,4), Discovery (med TVN og Eurosport) og BBC feks.
  TV2 mener det vil komme en ny standard som tar over for 5.1 og som kanskje vil være enklere og billigere for dem å bruke og sende (kanskje mindre båndbredde til satellitter muligens?).

  Er det andre nye tv-lyd standarder på vei eller under utvikling?

  Svar på denne kommentaren

 13. Øystein Hansen

  Det er et sterkt forvridd lydbilde som kommer. Når man sammenligner med lyden når jeg spiller gamle vinylplater eller samme musikken fra CD med det som kommer fra NRK så mangler masse. Ofte virker det som at en kanal er ute her men det er den ikke. Men signalet fra en opprinnelig kanal er så godt som borte. Noe skjer på veien hit.
  Det er også alt for mye bass i forhold til opprinnelig. Dette til sammen gir et kraftig forvridd lydbilde.
  Det eneste som er «positivt» er at det ikke er sus. Men det var det jo ikke mye av før heller på FM.
  Den digitale hverdag er ikke god.

  Svar på denne kommentaren

 14. Torbjørn Pedersen

  Hei
  Denne artikkelen er over ti år gammel. NRK sender fortsatt kun to kanal lyd på nye Samsung TVer.
  Finnes det en oversikt over hvilke bokser / løsninger som NRK sender 5.1 eller mer i dag? Apple TV?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.