nrk.no

Sosial oppdagelse

Kategorier: Apps & Det sosiale nettet


Sosial oppdagelse, som jeg frekt og freidig har oversatt fra det engelske «Social discovery«, er et buzzword man ikke kan ha unngått å hørt på SXSW2012. Konseptet går enkelt og greit ut på å finne andre mennesker som er i din fysiske nærhet, og som har de samme interessene som deg, ved hjelp av en mobil-app.

Med de parametrene du har har satt opp, og din GPS-posisjon finner applikasjonen mennesker rundt deg som den tror du har lyst til å møte.

På SXSW i år myldret det formelig av ulike applikasjoner som gjorde akkurat dette: «Helps you connect with the people around you.»

Kan homosuksessen bli hetero?

En av de største suksessene på sosial oppdagelses-feltet, må vel applikasjonen Grindr kunne sies og ha hatt. Vi skrev om den i fjor, da vi omtalte et panel her som tok for seg «Dating 2.0«. Siden den gang har Grindrs brukermasse skutt i været.

Grindr og Blendrs grunnlegger på scenen under SXSW2012
Grindr og Blendrs grunnlegger på scenen under SXSW2012

Det enkelste for å forklare hva Grindr er, vil være å bruke applikasjonens skaper, Joel Simkhai‘s egne ord:

Grinder is the real Gaydar

Applikasjonen, ble i følge Simkhai utviklet for homofile, da Simkhai selv rett og slett ønsket å vite hvem andre i nærheten som var homofile og ta kontakt med de. Og det ser da også ut til å ha vært en slags trylleformel.

Siden starten i 2009 har Grindr vokst seg stor og fet på interaksjon mellom homofile, og har i dag en brukerbase på 3,5 millioner brukere i 192 land. Vi snakker også om en imponerende andel aktive brukere. I snitt er 908.000 av brukerne innom daglig, 1.423.000 innom ukentlig mens hele 2.349.045 bruker tjenesten månedlig.

I snitt sendes det 7 millioner chatmeldinger daglig.

Etter suksessen med Grindr har nå Simkhai & Co gitt seg i kast med en «hetero-versjon» av Grindr. Applikasjonen har fått navnet Blendr, og tar sikte på å gjøre det samme for heterofile, som Grindr har gjort for homsene.

Blendr er tuftet på samme prinsipper som Grindr
Blendr er tuftet på samme prinsipper som Grindr

Så vil dette lykkes like godt som suksessen Grindr?

For å ikke legge noe som helst imellom så er nok markedet for de to applikasjonene svært forskjellige. Der homsene har omfavnet Grindr som en slags hook-up-app for kjappe og gjerne seksuelt-fokuserte møter, fungerer ikke hetero-verden helt på samme måte.

I stedet for å gå for en avgrenset gruppe bestemt av seksuell legning, der alle, ifølge Simkhai, er interessert i å komme i kontakt med hverandre, må Blendr forholde seg til et vesentlig større og mer komplisert marked når den når gjør hetero-inntog.

Om Blendr vil lykkes eller ikke gjenstår å se, selv om storebror Grindr har gjort storeslem blant homsene.

Highlight

En annen applikasjon som har fått mye oppmerksomhet på SXSW2012 er «Highlight». Highlight fungerer på samme måte som Grindr og Blendr, men bruker i større grad informasjon fra din Facebook-konto for å finne ut hvem du er og hva du liker. Denne informasjonen brukes så for å matche deg mot andre, som du har masse til felles med.

Mye av kontroversen rundt sosiale medier, og spesielt Facebook, er at nettstedet vet utrolig mye om deg. Det er akkurat dette tjenester som Highlight utnytter, og det er plutselig blitt slik at jo mer du har delt om deg selv på Facebook, jo mer du har «liked» og jo bedre din personlige profil er, jo bedre blir Highlight.

Highlight ligger i bakgrunnen på telefonen din og skanner etter dine matcher i umiddelbar fysisk nærhet fra deg. Finner Highlight noen som ligner mye på deg, får du en push-varsel om at denne personen er nær deg, og at dere har X antall ting til felles.

Du har så muligheten til å ta kontakt med en melding og kanskje møtes for en prat.

Kritisk masse

Alle tjenester har selvsagt behov for at det er en viss mengde brukere knyttet til tjenesten til enhver tid, noe som ofte er et problem i et land som Norge. Under en messe som SXSW er det nok brukere av tjenesten samlet innenfor et avgrenset geografisk område, noe som gjør at de fungerer og er morsomme å bruke.

Tanken på å matche opp folk med like interesser, felles venner eller andre likheter er spennende og kan ses på som en slags videreføring av det sosiale nettet slik vi kjenner det i dag. Spesielt er introduksjonen av geografisk nærhet interessant, og åpner for en hel rekke muligheter framover.

Nå er disse tjenestene fortsatt på prøvestadiet, men vi kan levende se for oss hva som skjer om en gigant som Facebook skulle begynne å utforske de samme mulighetene.

7 kommentarer

 1. kyborgen og fremtiden den kunne gitt oss viker til fordel for den nye symbiosen mellom mennesker og reklame.

  hvordan klarer dere å skrive om forfallet uten å gråte for de tapte mulighetene.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad

  Marius skrev i artikkelen: «Så vil dette lykkes like godt som suksessen Grindr?»

  Ikke med det coverbildet, Marius. Hehe. Eller forresten – i enkelte segmenter ville du nok blitt en hit. =)))

  Svar på denne kommentaren

 3. Nå er det laget en mobil-app som finner venner for deg « Reidar Helliesen

  […] Mobilapp finner venner til deg Del dette:E-postFacebookTwitterLik dette:LikeBli den første til å like denne artikkelen. Kategorier: Interessant Stikkord: app, finner venner, mobiltelefon, programmer, teknologi, venner Kommentarer (0) Tilbaketråkk (0) Legg igjen en kommentar Tilbakesporing […]

  Svar på denne kommentaren

 4. På den ene siden er det en spennende tanke. Men så kan man også stille seg spørsmålet: er det egentlig en positiv ting om vi hele tiden skal kobles sammen med folk som har de samme interessene som oss selv?

  Den har nok blitt nevnt her på NRKbeta tidligere, men foredraget til Eli Pariser om Beware online «filter bubbles» kan godt sees en ekstra gang. Det er ti vel anvendte minutter 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Anonym (svar til Ole K)

   Jeg er helt enig. Kan egentlig ikke fordra sosiale nettverk som har en sånn type målsetting. Det blir for dumt.

 5. Tanken på å matche opp folk med like interesser, felles venner eller andre likheter er spennende og kan ses på som en slags videreføring av det sosiale nettet slik vi kjenner det i dag. Spesielt er introduksjonen av geografisk nærhet interessant, og åpner for en hel rekke muligheter framover

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.