nrk.no

Lyder på vei til jobben

Kategorier: Det sosiale nettet & Forskning


Internett gjør det mulig å realisere mange merkelige prosjekter. Og når du kobler kunst og teknologi kommer det ofte spesielt merkelige ting ut i andre enden.

Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons

Maria fra Stockholm har startet et kunstprosjekt. Hun vil samle lyden av folks vei til jobb. Du tar enkelt og greit opp lyden ved hjelp av det beste utstyret du har. Mobilen, et kamera eller en lydopptaker. Så poster du lydfilen til en egen gruppe på Soundcloud og den havner på Marias nettside der alle lydene samles.

Her er Harri i Finland på vei til jobb:

Vi vet ikke hva alle klippene skal brukes til. Eller hvor dette prosjektet ender. Vår kreative hjernehalvdel hører lavmælte rolige historier fra forskjellige deler av verden. Forskjellige språk, tempo, støynivå og fauna.

Men vi ser også forbedringspotensial her. Slik filene er presentert på Marias side får du ikke med selve lydnivået slik du ser det i turen til Harri som vi har limt inn over. Dessuten har Soundcloud en veldig fin funksjon som lar folk kommentere utover i selve lydfilen. Dette ser du også i filen til Harri. Det tilfører de ellers monotone og langsomme lydene en ekstra dimensjon.

Du får ekstra informasjon som når Harri selv utdyper en av lydene:
– «Some guys dropping snow from the rooftops (the «popping» sound)»
Og en annen mener at dette er løgn:
– «sure…. *cough* fart»

Den logiske og tekniske hjernehalvdelen tar oss fort til et annet spennende prosjekt: NoiseTube. Der samles data om støynivå ved hjelp av folks mobiltelefoner.

Hva syntes dere? Vil alle disse lydfilene kunne brukes til noe spennende? Vet dere om andre tilsvarende prosjekter?

2 kommentarer

  1. Så morsomt! Som radiojente synes jeg at dette virker kjempespennende. Det er mye underholdning og mange gode bilder i hverdagslig lyd! Kanskje jeg skal ta med opptakeren min på veitil jobb i morgen? Blir gøy å se hvordan klippene skal brukes!

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.