nrk.no

13 000 meter kabel og VM i snowboard

Kategorier: NRK & TV

Mellom 10 og 13 kilometer kabel legges ut i forbindelse med TV-sendingen.
Mellom 10 og 13 kilometer kabel legges ut i forbindelse med TV-sendingen. Foto: Sindre Skrede / NRK

Snowboard-kjører på vei ned halfpipen i Wyllerbakken
Snowboard-VM starter i helgen. NRKbeta tok en liten tur i bakkene før TV-sendingene starter, for å se på de tekniske forberedelsene. Her er en av utøverne på vei ned halfpipen ved Wyllerløypa. Foto: Sindre Skrede / NRK

— Denne produksjonen har vi jobbet med siden lenge før jul, sier produksjonsleder Anja Skaug.

Som produksjonsleder er det hennes jobb å koordinere alle de ulike bitene i et omfattende puslespill som sørger for at du og jeg kan se snowboard-VM på NRK. Det vi tar mer eller mindre for gitt på TV, krever et stort apparat for å levere både den kvalitet og teknikk som trengs.

Blant ingrediensene for en vellykket dekning av snowboard-VM finner vi høyhastighetskamera, wirecam, kilometervis med kabel – og ikke minst menneskene som har ansvaret for at alle de ulike elementene blandes sammen til en teknisk spiselig salat.

Anja Skaug og Vegard Holmen
Anja Skaug og Vegard Holmen diskuterer produksjonsplanen. Sammen har de ansvar for at alt som kreves til TV-produksjonen befinner seg på rett sted til rett tid. Foto: Sindre Skrede / NRK

Mikrofoner skal på plass, kamera skal plasseres, studio skal lages til, og avviklingsutstyr må programmeres. Det hele følger en nøye oppsatt – men tidvis hyppig revidert – plan. En halfpipe i verdensklasse og selve Wyllerløypa skal dekkes godt både lyd- og bildemessig.

Det er NRKs HD1 som brukes til avvikling av TV-sendingene. «Bussen», som slike avviklingsbiler gjerne kalles, inneholder alt som trengs av utstyr for å prosessere lyd og bilde fra kameraer og reportere utenfor, og sende dette videre til NRKs distribusjonsnett. I tillegg kan det legges på grafikk, for eksempel såkalte supertekster, altså navn og tittel på personer, vignetter og så videre.

Deler av NRK-teamet foran produksjonsbussen
Deler av NRK-teamet samlet ved siden av HD1 og diverse lastebiler med utstyr. Foto: Sindre Skrede / NRK

– HD1 ble bygget for seks år siden, og var en av de første HD-bussene i Europa, sier Kjell Karlsen, som skal stå for oppsett og avvikling under arrangementet. Han var ansvarlig for å tegne og spesifisere hva HD1 skulle inneholde.

– Vi jobber med å oppgradere og pusse opp HD1, men foreløpig gjør den jobben sin, sier han.

Telefonen ringer. Det er HD 1 selv som tar kontakt: strømmen har gått. Karlsen får beskjed til telefonen straks noe går galt i bussen: enten temperaturen er for lav, for høy eller strømmen forsvinner. Denne gang er det ikke kritisk: strømmen måtte kuttes for å fikse tilførselskabelen, så strømbruddet var tross alt planlagt. Verre er det om strømmen til de to 63 ampère-kursene HD1 trenger går under sending.

Mye kabel
Mellom innleide hjelpere, fast ansatte, snøscootere, utøvere og en mengde kofferter og kasser går teknisk leder for produksjonen, Kay Sundberg – tilsynelatende rolig og behersket. Han peker folk i riktig retning, holder styr på hvilke kameraer som skal hvor, og ikke minst: hvilke kabler som skal strekkes og hvor de skal.

– Vi legger ut et sted mellom 10 og 13 000 meter kabel, sier han.

Mellom 10 og 13 kilometer kabel legges ut i forbindelse med TV-sendingen.
Mellom 10 og 13 kilometer kabel legges ut i forbindelse med TV-sendingen. Foto: Sindre Skrede / NRK

Det er alt fra standard lydkabler og triax til fiber. Med 17 kamera i Wyllerløypa og 13 i halfpipen, blir det mye data som skal distribueres. Blant kameraene kan nevnes to high-speed kameraer (for slow motion) og et wirekamera – det vil si et kamera som henger i en wire over løypen, og kan kjøres opp og ned denne. Dette var ikke kommet ennå da NRKbeta var på stedet.

– Dette er et stort arrangement. Vi har vært ni personer her fra onsdag til torsdag som har lagt kabler og rigget til det vi kunne. I dag er vi 18, siden hoveddelen av utstyret begynner å komme, og det er mye å få på plass, sier han.

Kay Sundberg diskuterer teknisk oppsett.
Kay Sundberg (t.h) diskuterer det tekniske oppsettet - planer lagt i går kan ha endret seg til i dag, og teamet må oppdateres. Foto: Sindre Skrede / NRK

Og det merkes: som teknisk leder og ansvarlig for planlegging av hvor alt utstyr skal plasseres, er det ikke mange minuttene Sundberg har til overs. Siden de samme menneskene i NRK er ofte med på produksjoner i alt fra Holmenkollen, Val di Fiemme til Voss, sier det seg selv at vinteren er en hektisk sesong for de involverte.

Her finner du finner oversikt over NRKs sendinger fra snowboard-VM.

NRKbeta tar sannsynligvis turen innom VM-området også neste uke, hvor produksjonen og produksjonsappratet vil bli grundigere presentert.

Utøver på Snowboard-VM
Foto: Sindre Skrede / NRK

12 kommentarer

 1. Frank Eivind Rundholt

  Jeg liker denne typen bakom-artikler.

  Mine tanker går til han stakkararen som skal snurre inn alle kilometerne med kabler når det hele er over. Jeg har nok med de kablene jeg har bak TV mitt.

  Svar på denne kommentaren

 2. Nikolai Hoftun

  NSB i samarbeid med Oslo sporveier burde ha kraftige rabatter i forbindelse med VM i Oslo 🙂
  Hadde vært interessant og morsomt å se på, men bor ikke i Oslo og omegn, men innenfor lokaltrafikken i østlandsregionen.

  Svar på denne kommentaren

 3. Aleksander: Det stemmer at kobber funker fint til HD, og til videokabling internt i buss/studio bruker man 75-ohms coax. Men mellom kamera og ccu brukes det hybridfiber, både i hd1 og resten av hd-bussene til nrk og ob-team. Både på grunn av rekkevidde og fordi det er mer informasjon enn bare hd-bildet som går mellom kamera og ccuen. Men som Lars Petter sier bruker man ofte convertere for å kunne bruke triax der dette er mer hensiktsmessig.

  Gerd og Frank Eivind: Kabler brukes naturligvis om (og om og om) igjen, og kabelstrekking er heldigvis en jobb som hele (det tekniske) teamet deler på, både på opp- og nedrigg. 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.