nrk.no

Her er du: Universet på 6 minutter

Kategori: Forskning

kartmodell av jorden
skjermskudd fra «The Known Universe by AMNH» – Digital Universe, American Museum of Natural History

Bli med på en zoom gjennom et 3-dimensjonalt kart over universet.

kartmodell av jorden
skjermskudd fra "The Known Universe by AMNH" - Digital Universe, American Museum of Natural History

På 6 minutter og 31 sekunder gir denne videoen fra American Museum of Natural History et ganske omfattende perspektiv på hvor vi er.

Videoen er riktignok to år gammel, men for oss var den ny. Vi tar sjansen på at endel av dere ikke har sett denne ennå – den har tålt tidens tann.

Gjør dere selv tjenesten å se den i fullskjerm med hodetelefoner. Og pass på at dere har de drøye seks minuttene det tar:

YouTube-lenke

The Total Perspective Vortex

Om man før videoen starter vet hvor stor man er i forhold til Himalaya, skal videoen i teorien gi mye av samme effekt som The Total Perspective Vortex:

Originally created by its inventor Trin Tragula as a way to get back at his wife (who always told him to get a «sense of proportion»), the Total Perspective Vortex is now used as a torture device on the planet Frogstar. In a small chamber, you are presented with a 3-D model of the entire universe in exacting detail. In that model is a microscopic dot with the legend «you are here» printed on it.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Douglas Adams

For oss var det ikke egentlig et torturinstrument å se hvor små vi er – men at det skjedde noen ting i hodet, kan vel ikke stikkes under en stol…

OPPDATERING: Erik Grande delte disse to i kommentarfeltet. Har du noen flere minutter, anbefales de varmt:
The Scale Of The Universe (krever Flash)
Powers Of Ten – A 1977 Science Documentary

Hva opplever dere når dere ser dette?

23 kommentarer

  • Sola er ingen spesiell stor stjerne.
   I filmen er sola den eneste stjernen som er i nærheten der «solas sanne lysstyrke» vises. Derfor vises denne ekstra sterkt.
   Avstanden mellom stjernene er mange lysår. Derfor vil ingen andre stjerner lyse så sterkt i bildet.

  • Hvis du legger merke til solen, når de har zoomet lenger ut, er du god…. for egentlig er vår sol en middels stjerne, og videre utover er den middels størrelse, og blander seg i mengden med alle de andre solene..

  • Kay Bærulfsen (svar til Vegard)

   Jeg har vanskligere for å forstå; selv når relgiøse ser hvor stort universet er, tror de fortsatt at alt er skapt for deres skyld…

  • Kristne tror ikke universet er skapt for dem, men for Jesus. Kan selvsagt hende at noen form for religiøse tror noe annet, det vet ikke jeg.

 1. For en vanlig «dødelig» er dette helt ufattbart! Det er utrolig fascinerende, men tid og rom blir et begrep som i alle fall jeg vanskelig kan ha noe forhold til, men «begrepet» blir mindre surrealistisk og mer håndfast når man ser animasjonen du nevner Vegard – om hvor enormt kosmos er når en får det presentert på en slik måte.

  Svar på denne kommentaren

 2. Skapelsesberetningen er jo en av byggestenene og selve fundamentet i den kristne tro og er urokkelig for alle mennesker som har den troen, men det spørs vel om ikke troen er litt på kollisjonskurs med vitenskapen – eller omvendt!?

  Svar på denne kommentaren

  • Nå, jeg vil ikke påstå at skapelsesberettningen er det viktigste i kristendommen. Jeg tror at de fleste kristne i det moderne samfunn ser på slike historier som biledlige, ikke bokstavlige fakta :p

 3. Flott visning. Viser til de enorme avstander vi må innhente om vi skal reise til andre passende solsystemer med planeter nær stjerner når den tiden kommer. Viser også at vi har fryktelig mye å gjøre på denne planeten før den tiden kommer. For meg denne videoen viser mest av alt at vi kommer ikke til å gjøre særlig mye om de forskjellige folkeslag i verden ikke står sammen og jobber sammen for å forbedre menneskeheten.

  Svar på denne kommentaren

 4. Ja vi er bitte små sammenlignet med universet, men jeg må si at jeg er utrolig fasinert over den lille menneskehjernen som klarer å finne ut hvor stort universet er. Det er STORT og IMPONERENDE. Fantastisk liten film om noe så stort og mektig. Tusen takk til de som har kartlagt og studert universet igjennom tiden …….noen hjerner er nok «større» en andres ….til glede for de andre med litt «mindre» 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.