nrk.no

Jotta – Norsk backup til nettskyen

Kategorier: Nettjenester & Uten kategori

Get med sin GetSafe er en av flere større bedrifter som bruker Jottas teknologi.
Get med sin GetSafe er en av flere større bedrifter som bruker Jottas teknologi.

Lagring i nettskyen er et populært tema om dagen. De fleste av de store nettsky-tjenestene er selskaper basert i utlandet, og følgelig vil også dataene dine lagres på servere som ikke nødvendigvis befinner seg i kongeriket Norge.

Jotta: Norsk lagring i skyen.
Jotta: Norsk lagring i skyen.

Det lille teknologifirmaet Jotta er et av få helnorske firmaer som nå tilbyr nettsky-backup i Norge. At en liten norsk start-up går inn i et marked hvor giganter som Dropbox og Google er herskerne, synes vi i NRKbeta er såpass spennende at vi tok en prat med Roland Rabben, gründer og daglig leder i selskapet.

En norsk Dropbox?

Kort forklart tilbyr Jotta mye av den samme funksjonaliteten som Dropbox gjør. Det ligner, men har likevel (foreløpig) noen fundamentale forkjeller. Jotta har blant annet ikke muligheten til å synkronisere filer mellom ulike datamaskiner/enheter du tilknytter tjenesten.

Jotta HQ. Foto: Marius Arnesen (CC-BY-SA) NRKbeta.no
Jotta HQ. Foto: Marius Arnesen (CC-BY-SA) NRKbeta.no

I så måte er Jotta mer en backup og delings-tjeneste, framfor en tjeneste som synkroniserer filene dine mellom enheter. Man definerer opp foldere man ønsker å ta backup av på de ulike datamaskinene hvor Jotta-programvaren installeres. Disse folderne overvåkes så av Jotta, som sørger for at de alltid er oppdatert mot serverne.

Man har også mulighet til å kjapt og enkelt laste filene tilbake til en ny maskin hvis den gamle for eksempel skulle bli stjålet.

Filene er tilgjengelige fra alle enheter som har Jotta-programvaren installert. Vi falt spesielt for muligheten til å bla i bildene på iPhonen, uten at vi trengte å laste dem ned.

Det at Jotta er basert i Norge, og også lagrer alle sine filer på servere som fysisk befinner seg i Norge, tror Rabben faktisk kan være et konkurransefortrinn i kampen mot de store:

Trygt nok?

Et av de store spørsmålene folk stiller seg med tanke på ekstern lagring, og spesielt hvis denne lagringen skal passe på alle feriebildene eller regnskapet for bedriften, er sikkerheten til tjenesten.

Jotta for Mac
Jotta for Mac

Selv tjenester som Googles Gmail kan av og til feile og være utilgjengelig i flere timer, og i verste fall føre til tap av data.

Les også: Hvis all epost forsvant.

Gjengen bak Jotta setter derfor sikkerhet høyt, og mener at det å være norsk er en fordel også på dette feltet:

Whitelabel – Et effektivt verktøy for høy brukermasse

Å lisensiere ut en teknologi til andre firma, som så kan merkevarebygge denne teknologien slik de selv ønsker, kalles på engelsk å ha en whitelabel.

Jotta opererer både med sin egen merkevare, men lisensierer også ut teknologien til firma som måtte ønske å benytte seg av denne under sin egen merkevare.

Get med sin GetSafe er en av flere større bedrifter som bruker Jottas teknologi.
Get med sin GetSafe er en av flere større bedrifter som bruker Jottas teknologi.

Rabben forklarer litt hvordan Jotta tenker rundt samspillet mellom whitelabeling, egen merkevare og Jottas sjanser i utlandet:

Startup på verst tenkelig tidspunkt

Hvis man skulle valgt seg et tidspunkt de siste 10 årene å starte opp en liten teknologibedrift i Norge, er kanskje 2008 et av de verste årene.

Med en finanskrise som herjet store deler av verden, og økonomiske utsikter som på ingen måte så bra ut, var dette et mørk år. Jotta endte likefullt ut med å etableres i akkurat det herrens år 2008.

Gründer og primus motor Roland Rabben, som på ingen måte er noen førstereisgutt i gründerland, har et par enkle men effektive råd til unge oppstartskåte nordmenn som går rundt med en bedriftsdrøm i magen:

Alt i Norge må da være dyrere?

En faktor som selvsagt betyr mye for folk når de velger nett-tjenester er pris. Det ville vært enkelt å anta at et helnorsk selskap, med servere og ansatte i Norge, på ingen måte kunne konkurrere med de internasjonale gigantene på pris. Men slik er det altså ikke med Jotta.

Samenligner vi med Dropbox, som er de som dominerer i dette markedet, kommer faktisk Jotta bedre ut.

Gratisversjonen til Jotta lar deg lagre opp til 5GB, mens Dropbox bare kan tilby 2GB. For 25 kroner i måneden kan du med Jotta lagre opp til 20GB, og for 49 kroner i måneden får du ubegrenset lagringsplass.

Dropbox opererer med 50GB for ca 60 kroner måneden ($99,9), mens du må ut med ca 120 kroner ($19,99) for en 100GB konto. Ubegrenset lagring tilbys ikke.

Flere NRKbeta-saker om norske startups:

Youtube satser på norsk teknologi.
FriBi – Gratistorg med verdens som mål.
Jeg gjør ________ for en femtilapp.
Katachi – mer enn bare et iPad-magasin.

37 kommentarer

 1. Nesten verdt en sammenligning med Backblaze, som er en ren backup-tjeneste.
  Jotta ligger vel en plass mellom Dropbox og Backblaze med tanke på at det er backup som er fokus, men at man kan se bilder på nett.

  Svar på denne kommentaren

 2. Foreløpig tilbyr ikke Jotta kryptering av lagrede data, bare kryptering av nettrafikk. Slike serverparker blir utsatt for datainnbrudd fra til til annen og da vil et stort antall kunder få sine data kompromittert. Det er kanskje mulig å kombinere en slik lagringstjeneste med krypterings-verktøy på klientene, men da får man ofte problemer med data-portabilitet mellom ulike klientplattformer.

  Svar på denne kommentaren

  • Espen Johnsen (svar til Per)

   Hos bl.a. CrashPlan har du mulighet til å kryptere data før de sendes, slik at et eventuellt innbrudd ikke vil medføre noe for deg som bruker annet enn potensiell nedetid.

   En backup-løsning som krever ekstra programvare på klienten for å få lagret dataene på en sikker måte høres ikke bra ut.

  • Kevin (svar til Per)

   Det er jo fullt mogleg, eg skjønner ikkje kva du meiner med «problem med data-portabilitet»? GPG/PGP køyrer iallfall på Mac/Win/Linux/BSD/Android (til og med i rein javascript), då er det berre eit spørsmål om å passa på at alle klientane har dekrypteringsnøkkelen.

   Men, det hadde jo sjølvsagt vore mykje betre om det var ein standard del av brukargrensesnittet til Jotta. Viss det krev eit ekstra steg, så kjem ikkje folk flest til å gjera det.

  • Pål Nes (svar til Per)

   Se forum.jotta.no/jotta/topics/kryptering

   Det er heller ingenting i veien med å kryptere filene før man laster dem opp til backup dersom man har behov for dette.

   Legg merke til at vi ønsker å tilby et produkt for den jevne bruker, med fokus på brukervennlighet. For de fleste av våre kunder vil det å introdusere nøkkeladministrasjon virke negativt på brukervennlighet og muligheten til å bistå dersom det oppstår problemer av noe slag, vi har derfor valgt en enklere løsning pt.

  • Gnonthgol (svar til Pål Nes)

   Det er ikkje nødvendigvis mindre brukervenlig å krypere data før de sender dei. Eg antar at de har eit passord for autentifikasjon. Dette passordet kan også brukast til å generere ein symetrisk nøkkel som blir brukt til å kryptere data før dei vert lasta opp og til å dekryptere data etter dei er lasta ned.

   Dette kan gjerast utan at brukarane merkar noko forskjell frå det som vert gjort i dag. Riktig implementert vil det gjere jotta mykje sikkrare enn konkurentane og ha mykje betre personvern.

   Det er skjølvsagt ulemper med å kryptere dataa. Det blir vanskligare å dele filer, umulig å hindre dataduplisering og umulig å resette passord. Men dette er verdt ei god og sikker tjeneste.

   I det minste kan de gje ut dokumentasjonen på protokollen slik at me kan lage tredjepartsklientar som implementerer dette.

  • Pål Nes (svar til Gnonthgol)

   Nettopp de ulempene du beskriver er en del av det jeg legger i brukervennlighet. Det skal nevnes at både deduplisering og å resette passord også avhenger av implementasjon.

   En ting som umiddelbart utelukkes er for eksempel muligheten for forhåndsvisning av bilder. For de aller fleste, og da mener jeg ikke de som leser NRK Beta, er det også greit å vite at de kan kontakte oss for hjelp med deres filer.

   Med andre ord, sikkerhetsnivået er høyt nok til at kundene stoler på og bruker tjenesten vår. Vi hindrer heller ikke noen fra å laste opp egne krypterte filer.

   Vi har ingen planer per i dag om å åpne API-et vårt.

 3. Pål Andreassen

  Har byttet fra CloudberryLab Backup/Amazon S3 til Jotta som min cloud-backup. Som Cloudberry/S3 komboen støtter Jotta automatisk purge av slettede filer (etter 30 dager) og den lagrer de siste tre versjonene av endrede filer. Hastigheten jeg får på upload og download er mye høyere og prisen er hyggeligere. Ubegrenset lagring til 490 pr. år er uslåelig.

  Deilig å ha en slik tjeneste fra en norsk leverandør.

  Svar på denne kommentaren

 4. Espen Johnsen

  For 24 kroner måneden får jeg hos CrashPlan ubegrenset backup + mulighet for å se filene mine på iPhone. Å betale dobbelt pris bare for å få det hostet i Norge ser jeg ikke vitsen med, pluss at CrashPlan også støtter Linux og Solaris slik at du kan ta backup fra en liten server i kjelleren der alle bildene ligger lagret.

  Svar på denne kommentaren

  • Jepp. Ser ikke helt vitsen med dette jeg heller. Spesielt når den ikke støtter synkronisering mellom maskiner. Det er stort sett eneste grunnen til at jeg bruker Dropbox i tillegg til CrashPlan.

  • Og tar du med at CrashPlan lar deg kryptere dataen på en enkel måte før den sendes til serveren deres så har du en sikker vinner!

  • Fatter ikke folk tør å bruke Jotta – du kan jo ikke kryptere dataene (dvs. jotta-ansatte kan se dataene dine, regjeringen også i og for seg…)

   Crashplan har 512+ kryptering, ende-til-ende.

  • Petter O (svar til Ted)

   Dette er altså bare et problem for deg som lagrer statshemmeligheter, terrorplaner eller bevis for ulovligheter. Så det er kanskje bra at myndigheten kan finne det. Alle andre kan tenke:»Det enkle er ofte det beste». Jeg er ikke så bekymret for at PST finner drittbildene jeg har tatt, for å nevne en konspirasjonsteori.

 5. Ensafer (www.ensafer.com) er en annen Norsk aktør på dette markedet. De har ekstremt fokus på sikkerhet. Blant annet med kryptering av alle data før de forlater klienten, med de fordeler og ulemper det måtte medføre.

  Svar på denne kommentaren

  • Espen Johnsen (svar til Tor Inge)

   Ensafer virker som en useriøs løsning. Du får ikke vite hva det koster uten å gi ifra deg fullt navn og epost-adresse. De har heller ikke oppdatert nettsidene sine siste halve året, og det står tekst som

   gratis prøveperiode ut november 2011

   Du får heller ikke forddelen med å ha dataene hosted i Norge da er på vei over til Amazon. Når de da i tillegg på nettsidene sine sier at de anbefaler banker og finansintitusjoner å bruke løsningen er jeg usikker på om de har tenkt igjennom kravene som disse har i forbindelse med lagring av persondata.

  • Useriøse kan jeg garantere at de ikke er, men enig med deg i at nettsidene hadde trengt seg en oppdatering. Jeg jobbet hos dem for en tid tilbake, om enn ikke direkte med Ensafer, og det er dyktige folk som står bak. Tipper fokuset har ligget på å få løsningen ut av pilotfasen, og at nettsidene har fått lide undervegs.

   Skal i alle all bli spennende å følge med dem i tiden framover, da det ser ut til at sikkerhet i «skyløsninger» omsider får mer og mer fokus.

 6. Mats Hage Eikemo

  Det er veldig bra at dere presenter et norsk firma som Jotta; de kjemper definitivt mot store utenlandske aktører. Men dropbox og Google er ikke to av disse!

  Å sammenligne Jotta med Dropbox blir helt feil. Dropbox har som hovedtjeneste å synkronisere filer mellom flere maskiner. Det er dette dropbox tar betalt for og en prissammenligning faller på sin egen urimelighet. Dere poengterer dette selv i artikkelen, men fortsetter likevel sammenligningen.
  Jotta tilbyr online/ekstern backup/lagring av filer. I så måte ville mye mer naturlig konkurrenter være Backblaze, Crashplan, Mozy eller tilsvarende, slik andre har nevnt. De tilbyr nøyaktig samme tjeneste som Jotta! Da ville en prissammenligning vært mer relevant og artikkelen hadde ikke vært misvisende.

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Mats Hage Eikemo)

   Å si at Dropbox og Jotta er to vesensforskjellige tjenester fordi Jotta ikke synkroniserer (noe de vissnok jobber med) mener jeg er feil.

   De er begge tjenester som tilbyr lagring i nettskyen, tjenester vi i framtiden garantert kommer til å se utvikle seg med både flere og mer lik funksjonalitet.

   Derfor har vi nevt Dropbox som den største aktøren på markedet, og den folk flest har hørt om og har sammenlignet med dem. Jeg synes på ingen måte det er misvisende.

  • Roland Rabben (svar til Mats Hage Eikemo)

   Hei, Roland fra Jotta her.

   Man kan godt argumentere at vi konkurrerer mer direkte med f.eks. Backblaze og Mozy enn Dropbox.

   Dropbox er jo meget dyktige på mappedeling og synkronisering.

   Vi har ambisjoner om å komme med både mappedeling og synkronisering i første halvår av 2012, og da håper jeg sammenligningen blir enda mer naturlig.

   Så tror jeg vi har noe veldig spennende på gang for Android-brukere også. Mer om det om en måneds tid 🙂

 7. De har holdt på i minst et år, kanskje nærmere to, så det er vel å trekke det langt å si «nå går inn i…». Men det er først nå de har begynt å markedsføre det aktivt. De hadde 30000 kunder før denne relanseringen.

  Svar på denne kommentaren

 8. Bare så det er nevnt: Jotta har vel hatt ikke ubetydelig nedetid i det siste, og de har ikke vært i stand til håndtere den økende kundemassen. Flere opplever laaange svartider både i forbindelse med opp/nedlasting og på kundeservice.

  Svar på denne kommentaren

 9. Her gikk jeg på en smell! Alt lå an til en god løsning på backup og jeg kjøpte likegodt ubegrenset plass med det samme. Problemet var bare at da jeg satte igang å ta backup av 1 TB data oppdaget jeg at dette ville ta minst tre måneder kontinuerelig opplastning. Sukk! Hvorfor er det alltid en slange i paradis? Kan ikke få bedre fart på xDSL pga linjelengde til sentralen heller. :o(

  Svar på denne kommentaren

 10. Problemet med Jotta er at selskapet (og dermed ansatte) sitter på krypteringsnøkkelen, i motsetning til f.eks CrashPlan hvor bare du vet nøkkelen.

  Dette gjør Jotta helt uaktuelt, og det er utrolig at brukerene ikke skjønner dette.

  1) Jotta har edle hensikter og passer kanskje på de ansatte, men det endrer ikke saken. En uærlig/misfornøyd ansatt er nok til at dette kan bli en enorm skandale.

  2) Innbruk/hacking av Jotta’s servere betyr at dataene dine ligger ukryptert.

  Horribelt. Bruk CrashPlan e.l. i stedet og sov bedre.

  Svar på denne kommentaren

 11. Sende epost til Jottacloud, filene lagres kryptert med Jotta´s egen krypteringsnøkkel, men uansett har de ansatte, men ingen utenfra, tilgang på filene. Ikke optimalt. SpiderOak krypterer filene fra klienten og lagres kryptert med nøkkel som kun kunden har, dette er mye sikrere.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.