nrk.no

From China with love

Kategorier: Gadgets & Netthandel

Wow(?)
Wow(?)

Shopping for nerder
Shopping for nerder

Da jeg var ung på det glade 80-tall, bedrev min mor med utstrakt handling på det som vel må kunne sies å ha vært datidens netthandel. Hver gang fenomenet «ELLOS-katalogen» dumpet ned i postkassen, gikk nemlig min mor inn i en slags transe, hvor hun bladde, kryssa og fylte ut bestillingsskjemaet.

Noen uker senere dumpet en pakke ned i posten, med klær i alle varianter, farver og kvaliteter. 17-mai-jule-skoleavsluttnings-klær satt mer eller mindre som et skudd. Jeg antar min mor alltid var mer fornøyd med kjøpene enn det jeg var.

Tilfeldig valgt side fra ELLOS-katalogen... som fortsatt finnes i 2012
Tilfeldig valgt side fra ELLOS-katalogen... som fortsatt finnes i 2012

Verden har nok gått et godt stykke framover siden jeg ble kledd opp i klær av semer kvalitet fra våre naboer i øst, men min mor var tilsynelatende en pioner hva shopping angikk. Eller – det var vel kanskje det svenske kleskonsernet ELLOS som var pionerene.

20 år senere er netthandel blitt noe «alle» driver med. Den tykke katalogen med klær er byttet ut med avanserte nettsider med god søkefunksjonalitet og svært enkel betaling. Etter en fase på tidlig 2000-tall hvor alle var livredde for å oppgi noe som helst på nett, er nå sikkerheten godt nok ivaretatt, og PayPal er blitt den foretrukne betalingsformen.

Nerdemekka

For de av oss, som enten vi vil det eller ikke, havner i kategorien «Nerder», har det de siste årene skjedd en aldri så liten revolusjon. Nettstedet DealExtreme.com er nok kjent for de aller fleste som handler gadgets på nettet, men nå seiler en rekke andre aktører opp. Alles tuftet på de samme enkle prinsippene.

Jeg sitter like fokusert som min mor i sin tid gjorde med ELLOS-katalogen foran disse nettstedene. Jeg bestiller ting fordi de er billige, og fordi jeg tror jeg kan få bruk for dem. Jeg har på en måte blitt min mor.

Noe av det som har gjort DealExtreme.com til den suksessen det er i dag, er konseptet med fri frakt. Jepp, du hørte riktig. Uansett hva du bestiller fra nettbutikken, som holder til i Hong Kong, koster det deg ingen ting i frakt. Hvordan det er mulig å bestille det man måtte ha lyst på til en dollar eller to fra den andre siden av jorden, og så få herligheten levert gratis, skjønner vi riktignok ikke helt her i NRKbeta, men noe av svaret finner vi nok i artikkelen Jeg har 59 slaver. Hvor mange har du?

Koster pakken over tollgrensen på 200 kroner, skal det betales toll og MVA. I tillegg tar posten seg et gebyr for denne tjenesten, noe som kjapt kan dobble prisen på en 201-kroners-pakke. Les mer om privat fortolling hos Posten.no

Vi har tatt en runde på nettet og spadd opp de nettbutikkene vi bruker og kjenner til. Felles for dem alle er at de har mye du strengt tatt ikke har bruk for, mye du har bruk for, svært lave priser og at de fleste har gratis frakt til Norge.

Dealextreme.com

Alle nerdebutikkers mor
Alle nerdebutikkers mor

Dealextreme.com er en slags alle-nerdebutikkers-mor, eller ELLOS-katalogen for nerder om du vil. Har et hav av ulike kategorier og selger alt fra potteplanter til «voksen-leker».

Frakten er gratis, men vær klar over at leveringstiden ofte kan være opp til en måned. Dealextreme.com har nå også fått et lager i Storbritannia, og handler du fra dette er leveringstiden ofte kortere.

Butikken har også en tendens til å kun ha et parti med varer, som selges til det blir tomt, uten at de nødvendigvis får inn nye varer…

Dealextreme.com er en av de butikkene vi her i NRKbeta-redaksjonen har handlet mest fra, og har stort sett vært fornøyd med leveransene, selv om det ofte tar litt tid, innpakningen og innpakningen kan være noe skral av og til.

Goodluckbuy.com

Lykke til...
Lykke til...

Foruten det faktum at vi elsker navnet, ligner Goodluckbuy.com mye på sin storebror Dealextreme.com. Fokuset er nok noe høyere på DIY-saker, prisene noe høyere og leveringen noe raskere. Frakt slipper du også her å betale.

Dinodirect.com

SAAAAALG!!!
SAAAAALG!!!

Dinodirect.com må være nettets absolutt beste på å alltid ha salg. Fokus her er på en magisk blanding av klær og nerde-gadgets, så her er mulighetene tilstede for at både du og dama kan finne noe dere liker.

De fleste varer har gratis frakt til hele verden, selv om enkelte auksjonsvarer ser ut til å ikke ha det.

Sourcingmap.com

Sourcingmap
Sourcingmap

Sourcingmap.com ligger litt i samme landet som Dinodirect og tilbyr blant annet en anseelig mengde klokker både for ham og henne. Her finner du også mengder av elektroniske komponenter hvis du skulle tilhøre de av oss som liker å sysle med loddebolten og kretskort.

Her tilbys flere alternativer for frakt. Alt fra gratis til UPS Express.

Qualitychinagoods.com

Kvalitet fra Kina?
Kvalitet fra Kina?

Vi går på ingen måte god for sannhetsgehalten i denne butikkens navn, men qualitychinagoods.com har stort sette det samme som alle andre. Det skal være gratis frakt, uten at vi har testet denne og kan bekrefte leveringstid eller kvalitet.

Cellphonefocus.com

Alt innen mobiltelefoni
Alt innen mobiltelefoni

Som navnet tilsier har cellphonefocus.com et visst fokus rundt mobiltelefontilbehør. Har får du alt fra deksler til reservedeler.

Frakt fra $5 og oppover avhengig av hvilken type du velger.

focalprice.com

Focalprice
Focalprice

Focalprice.com har stort sett det samme som alle andre, men har også en anseelig mengde kamerautstyr til en rimelig penge.

Gratis frakt.

Lightake.com

LED-himmelen
LED-himmelen

Lightake.com har alt-det-de-andre-også-har, men vi lar oss imponere over LED-seksjonen deres. Her er det rett og slett et aldri så lite eldorado for deg som trenger LED – i alle mulige varianter.

Wowodirect.com/

Wow(?)
Wow(?)

Wowdirect.com er enda en i rekken, men med 130 ulike spionkamera i alt fra slips til Cola-bokser, kan vel dette sies å være en slags spesialitet. 🙂

Gratis frakt.

McBub.com

McBub - Potensiell rask levering
McBub - Potensiell rask levering

McBub har varehus både i Storbritannia og USA, og skryter av levering på mellom to og fire dager, noe som er relativt mye kortere tid enn sine konkurrenter. Vi har ikke testet dette og kan derfor ikke bekrefte om det går raskere eller senere enn resten.

Gratis levering.

De andre

Selv om disse kina-baserte nettbutikkene ser ut til å poppe opp som paddehatter og vi sikkert bare har skrapt i overflaten av det som finnes, skulle man tro at man fant det man lette etter (og ikke lette etter) på de vi har gått igjennom.

EBay har vi på ingen måte glemt, og må vel sies å være den gamle traveren i feltet. Ebay består av en rekke enkeltpersoner og små bedrifter som selger alt mellom himmel og jord, og er godt kjent blant de fleste teknologi-interesserte.

Et annet nettsted som befinner seg litt i samme terreng som Ebay er ETSY. Dette er også et slags kollektiv med kjøpmenn, hvor fellesnevner er kunst og håndarbeid. Det som gjør dette nettstedet spennende for nerder er et svært rikt utvalg av såkalte Decal’s

I helikopter og Quadcopter-nisjen er Hobbyking en av de størrste, og leverer kvalitetsvarer til en ok pris. Her må du imidlertid betale for frakten.

Har du en favorittbutikk som vi har glemt eller utelatt?

26 kommentarer

 1. Håvar I. Henriksen

  Takk! 🙂
  Har brukt DealExtreme en god del (og eBay da). Greit å få noen alternativer å prøve 🙂
  Blir mange «katalogsider» å bla igjennom…

  MEN jeg er ikke en nerd, jeg er en geek!

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg vil anbefale http://www.DHGate.com

  Dette er en side som likner på ebay, men som fokuserer på varer fra Kina og prinsippet ‘wholesale’ (kjøp i store kvanta).

  Men man kani de fleste tilfeller kjøpe én og én vare også. Veldig mange av prisene er billigere enn andre steder, fordi man handler mer direkte fra produsenten (færre mellommenn)

  Svar på denne kommentaren

 3. Kay Bærulfsen

  Husk, «frifrakt» betyr ofte at hver av tingene er litt dyrere for å dekke inn kostnadene. Bestiller man mye om gangen, så kan det godt hende at man kan finne det billigere andre steder, uten fri frakt.

  Jeg har helt ok erfaring med å bestille elektronikkomponenter på ebay. De er billige, men kvaliteten er ofte også tilsvarende. (Min HTC Hero lever veldig på overtid, takket være ebay og nye trykkfølsome skjermer som jeg kunne bytte selv).

  Jeg har bestilt litt forskjellig ting fra Dealextreme, men synes kvaliteten på varene derfra er veldig lav. Du får somregel alltid dårlige kopi-varer.

  Når det gjelder norge så har jeg nettopp hatt en rask og ukomplisert handel med Robonor. De selger mye av det Sparkfun selger, men dyrere. Noe som kan være verdt det når moms allerede er betalt, og man slipper ventetiden.

  Svar på denne kommentaren

  • Steinar Lima (svar til Kay Bærulfsen)

   Dette blir veldig off-topic, men satser på at det er greit å spørre her.

   Jeg har også fått store problemer med skjermen på min HTC Hero. Problemet mitt er at jeg sliter med å finne riktig skjerm på E-bay. Det ser ut som om telefonen er solgt i en mengde varianter, der mange av dem har forskjellig skjerm.

   Kunne du tenkt deg å poste en link til en tilsvarende skjerm fra E-bay?

  • Kay Bærulfsen (svar til Steinar Lima)

   Det spørs om du mener selve skjermen eller glasset som ligger over skjermen. Om det er den trykkfølsome delen av skjermen du har problemer med, så kalles dette for en «digitizer».

   Søkeordene «htc hero gsm digitizer» gir meg flere treff.

  • Tobias Brox (svar til Kay Bærulfsen)

   Når dingsbomsen koster USD 2, og man bare trenger én eller to, spiller det lite rolle at man kan få den for USD 1.50 på et annet nettsted hvor man også betaler for frakt. Jeg betaler gledelig USD 2 for å få tingen levert rett i postkassa, selv om jeg kunne hentet samme greie gratis på Alna senter.

   Jeg har en hypotese vedrørende frakten. De har standard ULD-containere stående på rekke og rad på sentrallageret, hver container merket med destinasjonsland, og når Norge-containeren er full betaler de fastpris for hele containeren hos HK postal service, som sender den rett til Norge. Pga internasjonale postutleveringsavtalene må Posten Norge dekke alt av kostnader 100% så snart containeren har landet på Gardermoen – og disse kostnadene er signifikante. Derfor koster det altså ekstremt mye mer å sende en pakke til naboen her i Norge enn hva det koster DX å sende samme pakke til Norge 🙂

  • Har bestilt en del fra dealextreme:
   Noe kommer aldri , noe kan kastes rett i søpla og noe er bra og kommer etter 3 uker..

 4. Bra utvalg av butikker dette. Men jeg registrerte at det ikke er et uendelig utvalg. Det er en type lyspære (GY6.35 eller G6.35) jeg ikke har funnet i noen av disse butikkene.

  Det finnes også LED varianter f.eks. som her: bit.ly/wJ5nVE

  Det er min Philips Wake-up Light som bruker disse.
  Ser ut om jeg må smøre meg med tålmodighet en så lenge 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Odin Hørthe Omdal

  Mitt største problem med DealExtreme viser seg å vera postkontoret på Ullevål. Eventuelt posten ålment, eller høgst truleg han/ho som leverer post der eg bur.

  Hentelappen eller posten kjem som oftast 1 veke etter han har kome fram til postkonteret. Nyleg sende far min noko frå Stavanger til Oslo via slik dyr smartpost-pakke med tilgangskortet mitt eg hadde gløymd heime og det tok nesten ei veke før han var framme her.

  Sist pakke eg fekk frå DealExtreme vart send attende til Danmark(!) og vidare til Kina. No må eg betala $4 for å få han sendt attende att…

  So pass på, ikkje ver redd kinabutikkene, men følg med på pakkestatusen — svakheiten i systemet ligg nemleg nærare enn du trur.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg valgte å teste Lightake og bestilte Kindle-case samt noen billige LED-lyspærer 30.01. I dag mottok jeg Kindle-case, mens lyspærer er restet. At det tok tid kan delvis forklares med nyttårsfeiring i Kina (noe de opplyste om på nettsiden) og at en gammel adresse var tilknyttet min Paypal-konto (noe jeg rettet opp og opplyste om rett etter bestilling).

  Når halve bestilling kom i dag 50 dager senere og omslaget fremstod som tilnærmet ubrukelig (det går to Kindle i den og det mangler hull til ‘bla-knappene’, se bilde) er jeg lite imponert. jeg er spent på responsen på e-posten med bilde som jeg sendte Lightake i dag 🙁

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Lars Kvisle)

   Takk. Fyr løs med erfaringer her. Så kan vi sammen finne ut hvilke av butikkene som duger og hvilke som er ytterst tvilsomme. 50 dager er mer enn det vi noen gang har opplevd på Dealextreme. Som er kjent for temmerlig treg levering…

 7. Fint at boten dro opp denne artikkelen fra støvet.

  Antar det er for det meste teknofolk innom her, men hadde vært fint å få litt input om hva man faktisk «støtter» ved å handle produkter fra Kina. Statskapitalisme; stikk i strid med vårt tankesett?

  Svar på denne kommentaren

 8. Teknologi-shoppinghimmelen er i Shenzhen

  […] julekalender har vi presentert diverse gaver som kan bestilles fra Deal Extreme (DX): En av mange nettbutikker hvor man kan kjøpe teknologiske dingser til en billig […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.