nrk.no

Et romjulsmareritt

Kategorier: DRM,Film,Kommentar & Netthandel


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Familiens første erfaring med filmleie i iTunes.

Skjermskudd fra Second Life - en overlesset utendørs julescene
Christmas Trees av rafeejewell på Flickr CC BY-ND

Familiescene: Vi har tenkt vi skal se en bred familiefilm første juledag. Far (jeg, altså) har med begeistring registrert at det en stund har gått an å leie filmer digitalt i iTunes Store. Dermed slipper man kave seg ut i – hvamannåskalkalledet – dette været som er utenfor døren denne julen. Far fisker glad og fornøyd frem iPaden (som kan drive projektoren) og gjør seg klar. For å sikre høyest mulig gjennomsnittslykke i familien, faller valget på Pirates of the Caribbean On Stranger Tides – en god gammeldags fantefilm fra Disneykonsernet. Filmen kan kjøpes for 169 kroner, eller leies for 49,- – da har man 48 timer på seg til å se den. Det skal vi vel saktens klare, både økonomisk og tidsrammemessig. Behovet for å eie en terningkast 3-film er ikke så stort, men i noen settinger er det akkurat en sånn film som trengs. Dermed blir det leie.

Enkelt og halvkjapt

Nedlastingen av 4,6 gb starter og familien suller med sitt i ventetiden. Etter noen-og-tyve minutter er filmen lastet inn i iPad’en, godteri og brus er smurt utover sofabordet i brede strøk, og et forventningsfullt publikum er på vei mot sofaen.

Far i stuen, mannen som stadig har gneldret om musikk-, bok-, og filmbransjen og hvor trege de har vært til å forstå sin samtid, han sitter og tenker: Nå går det riktig vei. Filmbransjen lærer av musikkbransjen. De ser at folk gjerne velger lovlige alternativ – så lenge de fungerer på samtidens premisser. Og selv om jeg selvsagt ville foretrukket om filmen begynte å spille så snart nedlastingen var igang, kan jeg leve med at det tar nesten like lang tid å laste ned filmen som å gå og leie den. For ikke bare slipper jeg å gå og leie filmen, jeg slipper den innholdsløse turen for å levere DVD’en.

Slanger i paradiset

Jeg har rukket å tenke opptil flere varmer tanker om filmbransjen før det begynner å knirke. Alle sitter klare til å se hva som skal skje med Captain Jack Sparrow denne gangen. Lerretet er nede. Projektoren slått på og jeg plugger iPaden i via en iPad til VGA-overgang jeg har. Den oppdager at det er koblet til en ekstern skjerm, og melder at filmen vil bli vist på TV’en. Jeg trykker Play. Coverbildet animeres til side, bølgende hav trer majestetisk frem, og det kommer opp en melding: Cannot Play Movie – The connected display is not authorized to play protected movies.

WTF. Uro i rekkene, jeg prøver igjen. Det er jo familiefarens ansvar at underholdningen virker, at de lagte planene gjennomføres. Nei. Dette vil den ikke. En sang begynner å surre i loop i hodet mitt:

This isn’t happening, this isn’t real, this isn’t real, this isn’t happening.

The Magic Numbers – This Isn’t Happening

Kanskje det rett og slett er projektoren som har gitt seg til kjenne overfor iPaden og sagt «hei du, jeg er en lyssterk HD-projektor, kanskje det er noen som forsøker å vise denne filmen for et publikum på 20-30 stykker mot betaling, best å skru seg av?» Det får jeg ikke vite, men det er tydeligvis enellerannen mislykket dialog som har foregått inne i skjermkabelen.

surrealistisk tegning av et tohodet individ i et goldt landskap som ser på en spiral på horisonten
Vortex av artm på Flickr CC BY

På vei ned i sluket

Slaget er uansett tapt. Filmen kan ikke vises på projektoren. Vi må ta oss til takke med å stue alle sammen inn på brisken foran TV-skjermen i det knøttlille gjesterommet. Jeg rykker ut som fortropp for å koble opp systemet, roter frem en lydkabel – men hvor er fjernkontrollen jeg trenger for å switche til VGA-inngangen? Det er som en forviklingsdrøm, en drøm av den typen hvor hvert enkelt lille problem som skal løses grener ut i to nye og man aldri kommer i mål. Snart dreier den vel til det punktet hvor det kan være greit å gløtte ned og sjekke om man fortsatt har på bukser, eller er på vei til skolen uten. Men buksene er på. Dette hender virkelig.

Fjernkontrollen dukker opp i en bokhylle i feil rom – bak det fortsatt nedrullede lerretet. Tilslutt er alle TV-remediene tilstede og jeg får opp bilde og lyd på TV’en. Da er det bare å flytte det som er igjen av godteriet, atter stue seg sammen til one big happy family og se hva som skal skje med Captain Jack Sparrow denne gangen. Jeg skal til å rope inn publikum da det kommer opp en ny melding på skjermen. Eller ny? Nei. Det er den samme. Det er ikke lov å se filmen på denne skjermen heller. Nå er det tre muligheter: Våkne badet i svette og ikke få sove igjen, plassere alle foran en iPad og se filmen på den i en 2 timer og 16 minutter lang Group Hug, eller finne en annen film å se.

Alternativ jul

Det blir alternativ 3. Vi ender med å se en svært udisneysk film vi har liggende usett på DVD. Den føles omtrent som når tre generasjoner uforvarende sammen blir sittende og høre på Juntafil en lørdag på P3. Familien på fire og en ukomfortabel gjest må tvinge seg gjennom både en sexscene med en onkel og andre viderverdigheter før filmen er over.

Etter at prøvelsene er over står jeg og pusser tennene. Jeg tenker. Jeg prøver å lære opp barna mine til et lovlydig liv i forhold til nedlasting. Prøver å forklare hvorfor det er fordeler med å velge den legale måten. Men nå begynner det å bli nok. Jeg går til sengs og sover en lang, drømmeløs søvn.

Evaluering

Jeg mottok ikke noen spørreundersøkelse på mail i etterkant av familiens første erfaring med å leie en Disneyfilm i iTunes, så istedet har jeg oppsummert kort her:
Cannot Play Movie - The connected display is not authorized to play protected movies.

Det ligger en massiv feilbedømming av publikum i å sette en OK-knapp under denne meldingen. Knappeteksten bør være «NEI, DETTE ER IKKE OK. Hva er greia med å drive forretningene slik at folk tror det er en dårlig drøm når dere presenterer deres premisser? Her har jeg prøvd å være snill i årevis, og hva får jeg tilbake? Jeg får jo ikke engang lov til å se en film jeg har betalt for å se? Er dette det beste dere klarer? Er det i det hele tatt mulig å vasse rundt i tåken og klage over ulovlig nedlasting samtidig som dette er det dere byr publikum?»

Den tekniske forklaringen

Av rettsmedisinske årsaker har jeg brukt litt tid på Google idag og bragt på det rene hva som skjedde. Nærstudier av Vilkår og betingelser for iTunes Store viser at en HDCP-tilkobling er nødvendig for å se filmer overført via HDMI. Selvsagt. Det bør man jo forvente at enhver forbruker skal vite. If you are trying to view HD video on an external display, the display must have a digital connection (DVI, DisplayPort, or HDMI) and also support HDCP. som det står på support-sidene.

Så vel nok har jeg betalt og gjort resten etter boken, men jeg prøvde jo å bruke en VGA-kabel istedet for en autorisert HD-kabel. Og over denne analoge kabelen virker ikke den digital kopibeskyttelsen HDCP, og da er det selvsagt nærliggende å tenke at internasjonale piratligaer er igang med å lage uautoriserte kopier av terningkast 3-mesterverket. Ikke rart Disney (via Apple) så det tryggest å stoppe oss i døren.

Nå er ikke Apple kjent for å være særlig åpne i sine standarder, og det er kanskje lett å tenke at det er deres fortjeneste at ting ikke virker. Men å forkrøple tjenester for å hindre kopiering er ikke noe som tjener en distributør og dingseprodusent, det bærer innholdsleverandørens merke. Og det er nærliggende å tenke at premisset iTunes får tilby filmer på er at de har HDCP.

Dette er deprimerende likt det musikkbransjen drev med for rundt ti år siden; å kopisikre musikk så hardt at det var umulig for folk å bruke CD’er i bilen, i PC’en etc etc, og som også gjorde at salg av filbasert musikk fikk en treg start, der ulike distributørers filer var låst til deres egne avspillingsløsninger. Denne praksisen ble først lagt død i større omfang da iTunes Plus viste seg å ikke føre til problemer. Det er forbausende å se at filmbransjen, som har mange av de samme aktørene og grovt sett samme teknologier, har dratt så lite lærdom av blunderne musikkbransjen har gjort.

78 kommentarer

 1. Jeg har både iPad, Macbook, iMac, Boxee Box og en Apple TV(2) der jeg har brukt en IP-tjeneste til å kunne få brukt Netflix. Netflix er den tjenesten jeg har brukt som har gjort det lettest å se filmer jeg vil se, lovlig. Men jeg har jo egentlig ikke tilgang til Netflix, her jeg bor i Norge. Og ikke for det: Netflix har et begrenset tilbud av nye filmer og serier (ei heller norske iTunes). Hvordan får jeg lettest tak i filmer og serier? Via torrent, selvsagt. Jeg får tak i kvalitetsfiler med høyoppløst innhold som ligger klart til å sees i løpet av ei natt, og det aldeles gratis. De gjør det ikke lett for meg. Men jeg betaler i hvert fall Netflix. Fra Norge. Ulovlig, betaling, dog…

  Svar på denne kommentaren

  • arne vizva (svar til Frode)

   Men hvordan får du spilt de nedlastede filmer av ymse format (DIV-X, AVI, MKV, MP4) i Apple TV 2?

  • Ja, konvertering er en vei å gå, men tar laaaang tid da.. og ikke særlig impulsvennlig om du sitter og blar i en stor folder med aktuelle Div-X eller AVI-filmer for å finne en å se der og da.. 😛

  • Til det bruker du VLC. Ikke den beste, men absolutt den mest allsidige mediaspilleren som finnes. Det er et fåtall sære medier den ikke dekker egentlig.

  • Jeg vil anbefale firecore sin aTV software. (firecore.com/)

   Koster riktignok litt penger men verdt hver en krone. Gjør AppleTVen om til en fullblods XBMC plattform, webleser og alt annet som en skulle trenge i sofaen.

   Med denne modden så spiller AppleTVen også 1080P ikke 720P som er maks ihht Apple, samt at den støtter SMB-sharing, MKV, FLAC og best av alt du trenger ikke å forholde deg til iTunes i det hele tatt!

  • arnevizva (svar til Anders)

   Anders: det høres veldig bra ut! Jeg har fundert fram og tilbake noen dager på jailbreaking og aTV Flash – jeg trodde det var et alternativ til XBMC, men du legger altså inn XBMC på «toppen av» aTV Flash for å øke funksjonaliteten på ATV’en?

   Fundert fram og tilbake, sier jeg fordi jeg har lest i et par forum at mange strever fælt for å få til jailbreakingen (ustabilitet i ATV’en eller at de ikke får det til i det hele tatt..?

   Uansett, jeg får «forske» litt videre på det. Er i alle fall interessert i å kunne omgå i Tunes-hinderet!

  • Arnevizva:
   Det er korrekt at XBMC blir som et ekstraprogram, og sånn sett dublerer funksjonaliteten til feks Mediaplayer som følger med Firecore sin aTV Flash. Så sånn sett får en både i pose og sekk egentlig..

   Når det kommer til ustabilitet har jeg ikke hatt andre problemer enn en og annen «Low Memory warning», men de har jeg ikke sett på lenge. Dette da Firecore dytter ut patcher veldig ofte med både nye features og bugfixer.

   Når det kommer til jailbreaking så har hverken jeg eller en fire-fem andre kompiser hatt noen problemer. Til dette brukes Firecore sin seas0npass, som forøvrig er gratis. Etter at dette er gjort kan en selv legge inn XBMC uten aTV Flash, men da på en mer tungvindt måte. Dette fordi aTV Flash gir deg en slags pakkebrønn ala Linux sine der det bare er å huke av hvilke programmer en vil installere.

   Sist jeg sjekket kostet aTV Flash 29USD noe som den absolutt er verdt, worst case er det bare å flashe tilbake til stockfirmware og ingen skade skjedd.

   /A

 2. Da jeg leste din opplevelse fikk jeg veldig vondt i viljen til å leve.
  Du har min fulle empati.
  Det er trist at den universelt enkleste og beste løsningen fortsatt er rask tilkobling til et fritt internett. Rettighetshaverne er sakte men sikkert i ferd med å sage over sin egen fot. Den eneste foten de står på.

  Svar på denne kommentaren

  • Det er vel kanskje en god grunn til at flere og flere indie filemer distribueres via andre kanaler enn de store selskapene? Samme som både spill og musikk egentlig.
   Det er mange band idag som etterhvert pusher ut musikken sin på egen hånd på forskjellige måter heller enn å benytte seg av de store distributørene. Både fordi de da får mer igjen for den selv, og fordi fansene da slipper ødeleggende «sikkring».
   Det er vel bare å vente å se at det vil skje med større og større filmproduksjoner også.
   Om ting ikke endrer seg.
   Så som sagt, det er merkelig at filmindustrien ikke har lært av den så nærliggende musikkindustrien.

 3. Nils-Anders Nøttseter

  Huff Anders, det var leit du skulle oppleve dette som et romjulsmareritt, men kanskje ikke så overraskende. Hadde du bare vært flink konsument og kjøpt apple tv i tillegg kunne du droppet kabelen og fått filmen på skjermen – det er sånn denne verdenen virker vet du.

  Jeg vil svært gjerne betale for filmer og serier, men det gjør det pokker så vanskelig og irriterende. Siste opplevelse herfra er at min sønn fikk Biler2 til jul. Den DVD’en har noe som heter fastplay (you can now play the movie and extra content quickly). Dum som jeg var tenkte jeg at de har fått opp øynene for at det er kjipt å vente ti-tolv minutter før man får filmen servert. Rekkefølgen var dessverre som vanlig, extra content først, så filmen.

  Er noen villig til å tippe hvor mange år det går videre før vi får video på konsumentenes vilkår?

  Som vanlig får vi vel lenke til NRKbeta-doktrinen og thepiratebay…

  Svar på denne kommentaren

 4. Dette ante ikke jeg heller… Men apropos det du sier om iTunes helt i starten, med nedlastingstid. Jeg tror iOS og de nyeste versjonene av iTunes kan spille av innhold i mens det lastes ned. Gjorde det senest i går med en podcast. Kan ikke si hundre prosent sikkert om det går med leiefilm, for det har jeg ikke prøvd selv.

  Personlig har jeg begynt å bruke Comoyo. Synes de tilbyr gode priser for godt innhold. Min erfaring sier at Comoyo gir mye bedre bildekvalitet enn iTunes, i tillegg er du garantert video med en gang. Comoyo fungerer desverre bare på en datamaskin i skrivende stund.

  Svar på denne kommentaren

  • Jens Lehrmann (svar til Geir Kirkeby)

   Re iTunes og avspilling av video under nedlasting. Jeg leide og kjøpte et par filmer til iPhone nå i julen, og erfaringen var at filmene kan sees på telefonen straks nedlastingen har startet, men at hele filmen må lastes ned for å kunne streames til Apple TV via AirPlay. Ut fra artikkelforfatter opplevde kan det høres ut som det gjelder når man bruker ledning også.

   Men jeg mener da å huske at jeg har sett filmer mens de lastes ned når AppleTVen er knyttet til PCen så kanskje dette er spesifikt for iEnheter?

  • Comoyo finnes også på Canal Digital sine dekodere, da heter tjenesten CD Go. Helt grei, men har ikke fått testet billedkvaliteten på projektor enda. Men ser umiddelbart dårligere ut enn HD fra iTunes. Lyden er bare stereo, det blir jo et kjempetrekk. Veldig irriterende at jeg ikke kan slå av tekster.

 5. Nyere Windows-versjoner har også denne HDCP-dritten innebygd, dvs du ville opplevd nøyaktig det samme om du kjørte på en Windows-PC.

  For en tid tilbake trengte jeg en ekstern skjerm for bruk i forbindelse med studier. Kjøpte en brukt via finn.no og anskaffet en HDMI-DVI-adapter så jeg kunne koble den til min kjære bærbare. Det viste seg at siden det er en eldre, ikke HDCP-kompatibel skjerm fikk jeg VELDIG begrenset oppløsning på skjermen. Oppløsningen var så lav at skjermen nesten ble ubrukelig. Måtte selge den igjen og kjøpe en nyere, dyrere skjerm. Ikke bra for min student-lommebok dessverre. 🙁 Men den nye skjermen var i det minste en god del større, så jeg fikk høyere oppløsning og større arbeidsflate, noe som kommer godt med.

  Svar på denne kommentaren

 6. Det blir interessant å se om tjenester som Comoyo og Viasat Play kan ta opp kampen mot piratkopiering i tiden fremover. Comoyo baserer sin løsning å streaming via Silverlight (noe jeg håper de forandrer på), og har dermed kun begrensing på hvilket operativsystem som kan brukes. Sist jeg prøvde det var det overraskende enkelt å leie og se en film, og kvaliteten var mer enn god nok for den enkelte forbruker vil jeg si. Spørsmålet er om de kan gjøre det enkelt nok slik at mor hjemme også kan få ta i bruk tjenesten på sin TV-skjerm.

  Svar på denne kommentaren

 7. CanalDigital Go + PC (netbook, windows XP) + DVI + Prosjektor funket fint for meg 🙂 Men, netbook-en er i svakeste laget for å takle HD-strøm, så kvaliteten ble deretter. Forøvrig synes jeg utvalget av filmer for leie på nett er for snevert; savner bedre utvalg av norsk/europeisk film – og venter fortsatt på filmens svar på WiMP…

  Så jeg er enig med konklusjonen – hvorfor skal jeg prøve å kjøpe/leie lovlig når det er 100 ganger lettere å laste ned ulovlig??

  Svar på denne kommentaren

 8. Elefanten i rommet her er jo at hver gang man kjøper en film eller et album lovlig, så går en del av pengene til idiotene som er pådrivere for denne typen konsumentfientlige løsninger. Ikke nok med det, man er også med på å sponse SOPA, PROTECT-IP, ACTA, IPRED1+2, DMCA, osv, osv

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Vegard)

   Prosjektøren min kan HDCP (som jeg aldri hadde hørt om før jeg prøvde å google meg ut av knipen). Problemet var at jeg brukte VGA-kabel istedet for HDMI-kabel.

 9. Artig hvordan piratene ligger mange steg foran. Jeg prøvde selv å være snill for litt siden. Ordnet meg TV2 Sumo abb for å kunne se sport og litt annet. På senga på kvelden pleide samboern og jeg å se en episode av Stormens Tid. Det var en hyggelig avslutning på dagen, men da vi hadde sett 4 eller 5 episoder fikk vi plutselig beskjed om at «vi har ikke rettigheter til å vise denne serien på denne typen enhet». Altså var det ikke lenger mulig å se den på ipad, men jeg kunne gjerne gå og hente en jævla laptop og se det på den. Jeg blir så skuffet over menneskeheten noen ganger ……….

  Svar på denne kommentaren

 10. Håvard Bartnes

  Det er fint du hyler høyt. Men du er sent ute, syns jeg.

  HDCP er mange år gammelt, og noe av grunnen til at filmselskapene gikk med på å i det hele tatt lansere filmer i så god kvalitet som på Bluray.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Håvard Bartnes)

   Jeg klarer øyensynlig ikke å snappe det opp hver gang rettighetsbransjen retter et nytt skudd mot foten sin, men hadde jeg erfart dette tidligere, skulle jeg også sagt fra tidligere.

   Man tør likevel håpe på at de en dag ser at folk flest ikke gidder bruke livet sitt på å arkivere kopier av musikk så lenge den er tilgjengelig via streamingtjenester, tenker hm, montro om det samme gjelder filmer, trekker fingeren ut og lar publikum oppleve filmer og serier i høy kvalitet hjemme – mot en rimelig betaling. Jeg vil anta de blir forbauset over hvor godt det kan fungere.

 11. HDCP er grunnen til at jeg ikke får koblet opp min 42″ FullHD-TV til bluray-spilleren gjennom digital HDMI, og heller må bruke den analoge komponent-utgangen med dårligere kvalitet. Det samme gjelder for canal digitals nye PVR som har HDCP 1.3, mens min TV har HDCP 1.1. Tv’en har ingen mulighet til firmware-oppgradering og er derfor blitt nærmest ubrukelig… Ikke spesielt miljøvennlig at den snart må på dynga(og ikke lommebok-vennlig heller)

  Svar på denne kommentaren

 12. Jeg har også forsøkt meg på dette i julen. For min del fungerte det _litt_ bedre. Jeg fikk iallefall sett filmen. TVen og kabelen støttet HDCP.

  Dog er utvalget filmer elendig. Så vidt jeg kunne se hadde ingen av Disney sine filmer norsk tale og dermed kan det være det samme.

  Å laste ned fra thepiratebay er noe drit. Det tar evigheter, kvaliteten er ytterst varierende og av og til er det feil i fila så en ikke kan se ferdig filmen. Men dessverre er iTunes en langt dårligere opplevelse.

  Svar på denne kommentaren

 13. Stort sett alt av moderne HD ting har HDCP innebyg, og det fungerer såppas bra at du ikke legger merke til det, helt frem til som Anders Hofseth her prøver på noe litt på siden av hva som ble uttenkt i styrerommene en gang i tiden.

  Der filmbransjen gjorde rette (i motsetning til musikkbransjen) var at de passet på at hele kjeden hvor folk skulle komme til å se på HD-video (film/serier/etc.) hadde støtte for HDCP. dvs. blu-ray (og HD-DVD), kabler og HD skjermer har alle støtten. Og så solgt man HD-skjermer HEFTIG før det ble et reelt tilbud med HD-kvalitet slik at når innholdet kom med DRM hadde «alle» støtten for HDCP uten å vite om det.

  Der de har gjort like feil (og kanskje mer feil enn musikkbransjen) er å ikke tenke igjennom at kunder kanskje ønsker å se på innhold på andre vis enn blu-ray på sikt, og vi er rett tilbake i musikkbransjens problemer igjen. Problemer som Anders Hofseth beskriver kommer bare til å bli vanligere og vanligere, og folk kommer til å (feilaktig) skylde på Apple. Fordelen med at folk skylder på Apple er at det kan bety at Apple dytter igjennom fjerning av DRM for video solgt i iTunes også.

  Kipt, men Pirate Bay er fremdeles best på tilgjengelighet.

  Svar på denne kommentaren

 14. Frank Eivind Rundholt

  Det er i slike tilfeller mange tenker at det er lettere å laste ned ulovlig fra nett.

  Jeg har ikke opplevd dette med leie av film på nett, men har faktisk måttet laste ned crack til helt lovlig kjøpt programvare for å få det til å virker som det skulle.

  Svar på denne kommentaren

 15. Opplevde akkurat det samme forrige uke. Drit-irriterende og virkelig utrolig at disse idiotene aldri lærer. Fikk til slutt spilt av ved å velge SD-versjonen. Synd jeg måtte betale HD pris for noe som hadde vært bedre via Torrent…

  Svar på denne kommentaren

 16. Hva kan jeg som forbruker gjøre for å få litt fortgang i lanseringen av gode video løsninger? Egentlig krever jeg ikke at de er DRM frie, så lenge de fungerer der jeg ønsker å se dem. Noe som inkluderer Linux boksen i stuen og nettbrettet mitt.

  Jeg gir blanke i at jeg ikke eier musikken i Spotify, så lenge den er tilgjengelig der jeg ønsker å høre den. Faktumet med Spotify er at tilgjengeligheten er høyere enn min egen private samling med musikk, og derfor et bedre alternativ. Bare det å slippe å rippe CD-er og å kopiere musikk til telefonen er verdt 99 kroner i måneden.

  Dersom jeg skaffer meg film på ulovlig vis, antar jeg at filmmakerne fortsetter i samme gamle sportet med mer DRM og SOPA. Samtidig har jeg ikke lyst til å bruke penger på løsninger som innebærer «regelbrudd» og proxy for å få tilgang. Manglende støtte for min plattform er også problematisk. Litt lenge siden jeg sjekket, men mener Voddler stoppet utviklingen av en Linux klient, fordi rettighetshaverne ikke godkjente den.

  Finnes det en god aksjon vi forbrukere kan gå til for å fortelle at vi er villige til å betale, bare dere gir oss tilgang på en brukervennlig måte? Sette fyr på en 50 lapp foran skjermen hver gang vi starter en film, og så sende video av det til rettighetshaverne? (Brudd på norsk lov btw..)

  Svar på denne kommentaren

  • å svi av en 50 lapp er faktisk en ting jeg kunne vært tilbøyelig til å gjøre 🙂

   hadde vært ulidelig morsomt om filmbransjen fikk inn 20.000 videoer av det.. penger rett i dass, ja.. men akk så tilfredsstillende 🙂

   MrM

 17. Thorstein Johannessen

  Du trodde vel virkelig ikke at filmbransjen hadde lært av platebransjen? Det er jo lettere å bytte regjering i et land enn å endre på tankene og standardene til filmindustrien. Jeg ville vært utrolig overraska hvis dette virket, (VGA liksom??) de har jo tross alt svart belte i å gjøre ting tilgjengelig på den mest tungvinte måten 🙂

  Vel vel. Håper det virker med HDMI-tilkobling. Eller AirPlay og Apple TV på prosjektoren.

  Fortsatt god Jul og godt nytt år!

  Svar på denne kommentaren

 18. Minner om da samboeren min kjøpte en boks med samtlige episoder med Agatha Christies Poirot på DVD, og hun ble tvunget til å se en propagandafilm om hvor ille det er å piratkopiere hver eneste gang hun satt inn en DVD! Da var ikke veien til Piratbukta lang. Å straffe de som forsøker å være lovlydige er en dårlig taktikk.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til sigg)

   Du får ha oss tilgitt, vi er bare en blogg som skriver om medier og teknologi, og bør sånn sett ikke tillegges alt for mye vekt i samfunnsspørsmål eller perspektiv på verdens utfordringer.

   Bakgrunnen for tittelen, er at jeg reelt lurte på om det var en drøm underveis, fordi situasjonen virket så absurd. Og på grunn av assosiasjonen til drømmer, filmtematikken og at vi er inne i julesesongen, var et spill på filmtittelen Et førjulsmareritt nærliggende. Om dette oppleves perspektivløst eller plumpt, var ikke det hensikten.

  • Nemiroff (svar til sigg)

   Alt er relativt alt etter hva man diskuterer. Jeg har hatt kreft 2 ganger, men kan fortsatt fint finne på å klage når jeg får leamus.. Dette er såpass elementært at man ikke burde trenge å forklare det. Dette er et nettsted omkring tech, og da får man forholde seg deretter.

 19. Kjære artikkelforfatter,

  når du bruker VGA-kabel i 2011, så fortjener du ikke å se noe som helst. VGA kom i 1987, og jeg blir like forbanna hver gang jeg drar i et møte og må bruke VGA på en videokanon for å få vist en presentasjon.

  På nyåret tar jeg heller med egen projektor når jeg drar i møte. En med ordentlig DVI/HDMI-kabel.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til ØS)

   Vel, TV’en min er ikke årets modell og har ikke HDMI-inngang, bare Scart og VGA. Men den virker, så jeg ser ikke noe poeng i å belaste miljø eller lommebok med å kjøpe en ny før du skal komme hjem til meg og holde presentasjon (men da har du jo med egen kanon 😉 )

   At jeg bruker VGA mellom iPad og prosjektør, er rett og slett fordi overgangene fra iPad til HDMI var utsolgt da jeg kjøpte meg iPad, men det var ikke VGA-overgangene. Og det har vært tilstrekkelig frem til søndag.

   Om det er noen trøst, bruker jeg HDMI fra PC’en når jeg bruker den som kilde. Men det er ikke så ofte. Som oftest ser jeg DVD gjennom en PlayStation 2 via composite…

  • Ærlig talt veldig greit å se en teknologiblogger som *ikke* har årets modell av alt av teknologi, og heller har som ligger litt nærmere de tusen hjem 🙂

   (Jeg har HD RiksTV boksen koblet til med Scart, fordi den éne HDMI-porten på TV-en var opptatt med Xbox-en)

  • Trond (svar til Sarig)

   Clas Ohlson har en switch-boks. 4 HDMI inn, en HDMI ut. Velger input ved å trykke på en knapp. Enkelt 🙂

 20. Børge / forteller

  Ugh. Må jeg få lov å komme med et lite hjertesukk? 🙂

  Det er jo akkurat slikt anti-DRM-aktivister har prøvd å advare mot i alle år. Sånne type ting er en av grunnene til at vi sier at bla. Apple er onde, at man bør styre unna. Men det er jo så utrolig praktisk, ikke sant? Når det funker, og du gjør alt etter boka. Men så er et av problemene at de kan endre boka når som helst, uten å si fra.

  Se f.eks.: Apple to Mac owners: throw away your monitor if Hollywood says so.

  Dette var grunnen til at jeg bevisst gikk for en PC-skjerm uten HDMI sist jeg kjøpte ny. DRM er ille nok når det er software, men mange ganger verre når det er bygd inn i hardwaren.

  Men på tross av både advarsler og erfaringer, så er fremdeles løsningsforslagene å fortsette å kjøpe produkter fra disse samme folka. Og sider som NRKbeta vil nok fortsette å «pushe» det samme…

  Og man vil fortsette å se det som en bra ting å ønske å kjøpe filmer og musikk fra disse firmaene som ikke bare kontrollerer din bruk av din maskin med DRM, men også vil ødelegge yttringsfriheten, informasjonsfriheten, forsamlingsfriheten, og alt annet som ligger i det frie og åpne internettet, gjennom lovforslag som SOPA, PIPA, ACTA, TPP, osv. Og t.om. har fått slike ting igjenom i forskjellige land i verden (f.eks. FRA, IPRED) og får svenske myndigheter til å bryte egen lov for å ta TPB.

  Jeg syns ikke det er en positiv ting bare fordi det er lovlig. Disse firmaene som man gir mer makt for hver krone man gir dem bryr seg ikke om loven annet enn som et middel for å presse gjennom sine forretningsinteresser.

  Ok, nå er jeg kanskje litt off topic, men poenget er at så lenge vi fortsetter å belønne de som bruker denne typen forretningsmodeller med innlåsing og kontroll, slik som Apple, Microsoft, RIAA/MPAA, så vil de fortsette å screw oss over på samme måte.

  Ok, før dere blir totalt lei av meg og min ranting: Kan jeg få be dere om å lese eller lytte til Cory Doctorows høytlesning av A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection? Den er lang, men vel verdt det.

  Takk, det var godt å få det av hjertet… 😛

  Kan jeg få anbefale at dere neste gang prøver dere på noe underholdning fra Vodo, hvor skaperne legger ut filmer og serier (ofte under en CC-lisens) til gratis nedlasting (og tar imot donasjoner for å kunne fortsette produksjonen)? (ok, de har nok kanskje ikke noe som passer veldig godt til hele familien ennå, da)

  Det hadde og vært veldig kjekt om dere kunne anmeldt noe av det som finnes der nå her på NRKbeta! Dette er et perfekt tidspunkt siden deres største suksess til nå (Pioneer One) nettopp er ferdig med første sesong, og de akkurat har lansert en ny, stor satsing: Otherworlds.

  /rant

  Svar på denne kommentaren

 21. Huff. Dette låter altfor kjent.

  Jeg hadde samme type problem første gang jeg skulle leie film fra Xbox Live Zune Marketplace (eller hva det nå heter om dagen).

  Preview av filmen spilte av helt fint, siden det ikke bruker HDCP. Da skulle man tro at alt er klart til avspilling, men nei da. Først etter å ha kjøpt HD-filmen fikk jeg opp en melding om at jeg ikke kunne spille den av på LCD-monitoren min (som ikke har HDMI men DVI). Inntil da hadde jeg ikke trengt å vite hva HDCP gikk ut på.

  Svar på denne kommentaren

 22. Uff, du har min fulle sympati. Å være ansvarlig for lyd og bilde kan være stressende, spesielt når ting går på tverke. Det private publikum har en lei tendens til å fremstå relativt utålmodig og utilgivende…

  Ang HDCP så har jeg aldri hørt om det, og antar at jeg hadde funnet ut om det på samme måte som du… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 23. Dette var en de dårligste artiklene på lenge anngåemde streaming tjenester.
  Vedkommende som skrev artikkelen avslører en mangel på teknisk kunskap om temaet. Hvis man er på stadiet hvor man bare er i stand til å trykke på en stor knapp hvor det står play for å se en film bør man holde seg langt unna streaming tjenester. Et minimum av forberedelser før man samler familien er vel ikke så mye forlangt. Mitt råd til teknisk begrensede brukere er å ta på skoa, jakken og tusle ned til video buttikken og lei på den «gode» gamle måten.

  Svar på denne kommentaren

  • Kim S (svar til Tore)

   Det er fascinerende at noen kan mene det er brukerens feil når et så enkelt prinsipp som «spill av filmen du kjøpte» ikke virker pga en kunstig begrensning.

   Det er ingen teknisk grunn til at skjermen/prosjektøren man har koblet opp til avspilleren ikke skal klare å spille av filmen. Spesielt ikke når alt annet innhold fungerer smertefritt. Det er heller ikke rimelig å forvente at brukeren skal ha detaljkunnskap om kopibeskyttelsen for å kunne bruke produktet.

   Mange helt «normale» oppgaver i dag hadde vært reservert et lite fåtall hvis de skulle krevd «teknisk kunnskap». La oss ikke ha det som mål.

 24. Kjøpte Cars2 før jul på Itunes. Lastet den ned på iphone for å kunne vise den på nyinnkjøpt AppleTV på fjellet via Airplay. Regnet at dette skulle gå smurt……. Apple i alle ledd osv. Samme Apple ID tvers igjennom. Enkelt, sømløst, trådløs og en far med god sammvittighet.

  «Your AppleTV is not authorized to play this content».

  Hvorfor er det slik at hvis man ikke betaler for innhold, så funker det stort sett?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Thorolf)

   hvorfor er det slik at hvis man ikke betaler for innhold, så funker det stort sett?

   Dette er en av rettighetsbransjens hovedutfordringer oppsummert i et klart og godt spørsmål.

  • Thorolf (svar til Thorolf)

   For de interressert:
   Får samme melding om jeg prøver å spille av samme film fra min IPad. Filmen Tron, kjøpt på samme konto spilles av på AppleTV fra iPad uten problemer.

   Noget oppgitt 🙁

   Th

 25. Jeg føler med deg. For egen del har jeg det på samme måte med min Ipad pg NRKs nettsider. Man gleder seg til å se et klipp eller et program som gikk kvelden før, bare for å oppdage at NRK – i motsetning til andre nyhetssider – har gjort det umulig ( eller kanskje bare vanskelig?) å spille av film på ipad. Ei heller kan de få og korte klipp som kan spilles av overføres til tv via appletv. Det er sikkert en fin forklaring om rettigheter som er svaret på dette også? Men brukervennlig er det ikke.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Bjorn)

   Nei, at NRKs videotilbud funker dårlig på iPad er ikke rettighetstull, bare utdatert teknologi… Vi er snart ferdig med en ny nettspiller som virker overalt, men foreløpig er ting litt under optimalt, dessverre.

 26. Ble ønskene for 2011 oppfylt? | geir

  […] din på en ekstern skjerm. Teit? Ja. Ønsker du å lese mer om akkuratt det, kan du sjekke ut NRKbetas historie fra virkeligheten. Diskene du får kjøpt på ekspert er fremdeles tåpelige og filmindustrien gir ingen indikasjon […]

  Svar på denne kommentaren

 27. Siden vi er inne på HDCP-morsomheter, så passer det vel å syte over at GET disablet HD-signaler på komponent-utgangen på HD-dekoderene sine da de lanserte filmleie.

  Ikke bare er det fullt mulig å gi ut HD-signal opp til 1080i (og siden broadcast tv ikke støtter 1080p, så er 1080i «bra nok» for en dekoder) over komponent, men dette fungerte også helt problemfritt på dekoderene helt frem til de begynte å tilby streaming av film. GET nedgraderte rett og slett dekoderene som et slags tiltak mot piratkopiering.

  Dette passet meg ganske dårlig. Jeg kunne i teorien brukt HDMI-kabel, men siden jeg kobler alt via en hjemmekinoforsterker, og alle HDMI-plassene allerede var brukt opp av enheter som sender ut lydformater som kun kan overføres via HDMI (og ikke minst 1080p bilde), så var jeg ikke veldig lysten på å bruke komponentkabel på noen av disse.

  Anyway – resultatet ble at jeg returnerte HD dekoderen og har brukt SD dekoder frem til nå. Nå har jeg fått meg ny forsterker med flere HDMI-innganger, så da kan jeg gi HD dekoderen en ny sjanse.

  Svar på denne kommentaren

  • YingYang (svar til Trond M.)

   Trond:
   Canal digital er ikke bedre.
   Flere av dekoderne har usb kontakt og mulighet for opptak av sendingene i fullkvalitet på usb, men de har fjernet opsjonen i softwaren til boksen.
   For tenk om folk kan gå i opptak på tv programmer og bruke dem på pcen etterpå.
   Kriiiise.

   Dette gjelder også på boksene man kjøper selv.

   Var nødt å hacke dekoderen jeg selv eier for å skru på muligheten.

   Er nok verken CD eller GETS valg å gjøre det slik, de blir nok pålagt dette av den hjerneskadete filmbransjen.
   1% av verden ødelegger for 99% pga penger og makt.

   Den norske filmbransjen skal forresten bare glemme at jeg bruker penger på dem.

   De får statsstøtte på store beløp, og som skattebetaler synes jeg det er hårreisende at fildelere saksøkes for «inntektstap»

   Om en film får 1 million i støtte, bør den enten være tilnærmet gratis, eller så bør staten få en like stor andel av fortjenesten som resten av investorene.

  • YingYang:

   Angående USB på HD-boksen fra CD så nevner du:
   «Var nødt å hacke dekoderen jeg selv eier for å skru på muligheten.»

   Well done! Har du tips om hvor vi kan lese mer om hvordan dette utføres? Google er min venn, men her kom jeg ikke helt i mål: «HD-PVR 5720 enable usb»…

   Regards,

 28. Forslag nr 1:
  Skaff deg xbox og/eller zune.

  Zune har hatt filmleie i Norge mye lengre enn itunes, de har større utvalg og bedre kvalitet.

  De er også billigere enn itunes.

  offtopic: morsomt at alle mac horene som har hylt om microsoftmonopol i alle år ikke klager på eplemonopol.

  Forslag 2:
  Skaff deg en hdcp ripper.
  Koster under 500 kr, og problemet er løst.

  Forslag 3:
  last ned filmen fra http//thepiratebay.org

  vurderte å legge inn en magnetlenke til filmen men dere ville sikkert fjernet den, så sparer oss for bryderiet. alle kan søke der uansett.

  Svar på denne kommentaren

 29. Andreas Hauge Larsen

  Hei! Jeg sitter her og er ganske fornøyd med min Apple TV 2, og filmleie har gått nesten problemfritt. Lydstreaming både fra iPhone 4S, og fra PC’en min med hjelp av AirFoil, funker helt suverent.

  Jeg har ingen iTunes-bibliotek, hverken musikk, bilder eller film. Men det trenger jeg heller ikke når jeg bruker spotify. Men da kan jeg heller ikke streame filmene og seriene mine fra PC til Apple TV, uten å konvertere dem fra .mkv til et format som iTunes støtter. Noen som vet om et tredjepartsprogram som kan hjelpe meg å streame video fra PC’en min til Apple TV?

  Svar på denne kommentaren

 30. John Kristian Aasen

  HDFury III er en fiffig liten hdcp dekrypter som konverterer gir deg et komponent HD signal (eller vga, rgb, blabla) ut. Gir mange morsome muligheter.

  Jeg har kombinert den med et Hauppauge Colossus videokort. Dyrt, men morsomt for videonerden. Plutselig har man et GODT altibox signal rett i media centeret (man må fortsatt styre dekoderen).

  Svar på denne kommentaren

 31. Nei, eg trur faktisk det er dingseprodusenten og ikkje innholdsleverandøren som har interesse av det irriterande systemet.

  Motivasjonen for kopibeskyttelsen på f.eks DVDer, (kjent frå DVD-Jon saka) var ikkje å hindre piratkopiering. Dei involverte visste at det ikkje ville la seg gjere. Men alle DVD-spillere trengte ein bestemd kodenøkkel for å kunne spele av DVDane. Dette betydde at ikkje kven som helst kunne mekke ein DVD-spelar eller ein ny dings ingen hadde tenkt på før men som kunne spele av DVDar. Slik beskytta produsentane av DVD-spelarar marknaden sin.

  For HDCP er det akkurat det same. skal du lage ein avspillar for HDCP materiale må det innhentast ein nøkkel, betalast ei årlig avgift til Intel og ein må underlegge seg fleire krav til korleis produktet skal fungere. Kom ikkje her og lag noko nytt takk!

  Svar på denne kommentaren

 32. Hei! Akkurat kjøpt iPad til samboeren. Tenkte dette ville være kjekt for henne å ha på hotellrommet under langvarig sykehusopphold ved Rikshospitalet. Fikk en god ide om å kjøpe både HDMI overgang til TV hos Eplebutikken ved Sandvika Storsenter. Leide film på iTunes. HDMI ble puttet i TV. Resultat: «ikke autorisert skjerm»… Herregud. Har ett spørsmål som også er relevant i denne sammenhengen: Hva med at forhandler opplyser om dette når ivrige kunder ( med brukervennlighet i tankene) kjøper produkter??? Blir jo bare bitter og frustrert av denne «brukervennligheten» jeg…

  Svar på denne kommentaren

 33. Om fjernsynets død

  […] (eller burde i alle fall være det), og å leie film over nett er også uproblematisk (eller: burde i alle fall være det). Kombinasjonen hurtig internett, lagringsplass og betaling burde være fristende for enhver […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.