nrk.no

Blogger og debatt er mest av alt et tenåringsfenomen

Kategorier: Det sosiale nettet,Diskusjon,Forskning,Internett & Media

grafisk fremstilling av kjennskap til og bruk av blogger. Antallet som skriver blogg er lavt og har gått ned. Antallet som leser er ca 1/3, men er også dalende.

NRKs analysesjef Kristian Tolonen presenterer tall fra Interbuss-undersøkelsen

faksimile av blogg.no's mest leste blogg
faksimile av blogg.no's mest leste blogg, TCMN

Vi skal ikke late som at lesing av blogger totalt sett er noe uvesentlig fenomen. Nesten en tredjedel av nettbefolkningen leser dem. Men det er tross alt få som skriver blogger, og innholdet er i stor grad av det lettere slaget. Ei heller er debattaktiviteten – hverken på avisenes nettsider eller i sosiale medier – stor. Og på alle måter er både blogger og debatt mest av alt et tenåringsfenomen.

Alle har internett, men få har blogger

92% av befolkningen er på nett nå. Nærmere 80% av nordmenn over 15 år bruker nettet hver dag. Internett er blitt stort og allemannseie. Nettet er mangfoldig i sitt innhold og i motsetning til mer tradisjonelle medier åpner nettet for at “vanlige” folk kan legge ut sitt innhold og sine meninger. Blogger er et ord som ikke fantes før nettet, og debattforum har blitt et stort tema sett mot ytringer og frihet. Men er blogger og debatt på nett allemannseie som nettet selv?

grafisk fremstilling av kjennskap til og bruk av blogger. Antallet som skriver blogg er lavt og har gått ned. Antallet som leser er ca 1/3, men er også dalende.

“Blogg” har blitt et kjent ord. 61% kjenner til hva det er. Men de sier de ikke leser dem, ei heller skriver de dem. Det er 31% som sier de leser blogger, mens bare 5% sier de skriver dem. Ser vi ett år tilbake, har hverken skriving eller lesing økt. Snarere var det tidligere 9% som sa de skrev blogger.

Den typiske blogger er en tenåring som skriver dagbok

12% av 15-19åringene sier de skriver blogger. Langt flere enn befolkningen ellers, men fortsatt et relativt begrenset fenomen. Høy utdanning øker heller ikke skrivefrekvensen. Bare 4% (fire!) av de med høyest utdanning sier de skriver blogger.

grafikk - her i tabellform: 	Daglig dekning	Kilde Facebook*	93 %	TNS Interbuss Radio**	59 %	TNS radioundersøkelsen Norske nettsteder	53 %	TNS Norsk InternettPanel TV	50 %	TNS Tv-meterundersøkelsen Blogg.no	21 %	TNS Norsk InternettPanel

Et eksempel på populariteten blant tenåringene, er at Blogg.no er det tredje største norske nettstedet blant 15-19åringene – etter VG og MSN. En femtedel av 15-19år leser Blogg.no daglig, ifølge TNS Norsk Internett Panel. PS! Vi regnet ikke Facebook som ”norsk” her, men det er nok suverent totalt sett: 93% av norske tenåringer bruker Facebook daglig, ifølge TNS Interbuss Q2 2011.

Det er dagbok- og hobbyblogger som leses klart mest. Dernest følger moter, skjønnhet og interiør, før blogger om politikk og samfunn. Sistnevnte er halvparten så populært lesestoff som dagbokblogger.

grafikk som viser bruk av ulike typer blogg

En tredjedel av oss leser altså blogger. En eller annen gang. Av denne tredjedelen igjen er det bare 3% som leser politikernes blogger. Med andre ord er det 99% av oss som IKKE leser politikeres blogger.

Forsvinnende få debattdeltagere

Hva så med debatt på avisenes nettsider?

graf som viser antall som har deltatt i debatt på avisenes nettsider siste 30 dager. 6% ja, 93% nei

Kun 6% av nettbefolkningen sier de har deltatt i debatter i nettavisene … i løpet av en måned. Til sammenligning bruker 7-8% Twitter ukentlig. Og Twitter er marginalt sammenlignet med Facebook som brukes av 55% daglig. Da vil man kanskje tenke at Facebook (og andre nettsamfunn) brukes til den politiske debatten?

Kakediagram: Har du de siste 30 dager brukt sosiale nettsamfunn (Facebook, Twitter etc) for å informere deg og/eller diskutere politiske tema med andre? Nei: 92%, Ja: 7%, Vet ikke: 2%

Nei. 7% sier de har brukt sosiale nettsamfunn for å informere seg og/eller diskutere politiske tema med andre. I løpet av en måned.

Tenåringene dominerer igjen

Hvem er så disse få som deltar på debattene på avisenes nettsider eller i sosiale medier? Jepp, du gjettet riktig: 15-19åringene. 23% på avisenes nettsider, 18% på sosiale medier. Men: månedlig. Det er ikke massive tall blant dem heller.

Dog skal det sies at høyest utdanning gir et visst utslag også: 12% av dem debatterer politiske tema i sosiale medier. Men det er også månedlig…

Blogging og debatt på nett er ikke uvesentlig. Og kanskje noe av aktiviteten også er viktig i form av påvirkning andre veier. Men hverken blogging, debattsider eller debatt gjennom sosiale medier er noe massefenomen i Norge, selv om internett er det.

Kilde: TNS Gallups Interbuss, en kvartalsvis spørreundersøkelse i et representativt utvalg av Norges nettbefolkning 15år+

EDIT: Ved en inkurie ble aldersgruppen for undersøkelsen angitt å være fra 12 år og oppover, Interbuss går fra 15 år og oppover. Dette er nå rettet gjennomgående i tekst og grafer.

28 kommentarer

 1. Jeg tør ikke tenke på hvilken herlig suppe det hadde blitt om alle hadde blogget og kommentert / debattert artikler :).

  Men jeg tror det er tilfelle at det er langt flere forlatte blogger der ute. Det vil si at det er flere som har prøvd å blogge, men siden bloggen ikke ble populær, så var det ikke noe artig. Det store flertallets drivkraft er å få i allefall noen tilbakemeldinger på skrivingen.

  Svar på denne kommentaren

  • Eivind (svar til Kent)

   Jeg tror hvis flere hadde deltatt i debattene på nettaviser kunne det blitt langt triveligere og en bedre representasjon av folket 🙂 Slik det er nå er Tore W. Tvedt populær på db.no, tro det eller ei..

  • Stein (svar til Eivind)

   Er det riktig?

   Når jeg trykker liker eller diskuterer, da liker/diskuterer jeg alltid innhold/sak og ikke skribenten.

   Kun der hvor det er viktig for debatten er skribenten viktig (men jeg kan like en kommentar uansett hvem som skriver den).

  • Kristian T (svar til Ørjan)

   3% menn skriver blogger. 7% kvinner. 9% menn FB mndlig til info/disk av pol tema, 5% kvinner. 9% menn avisdebatt 3% kvinner.

 2. Namnlaus Namnlausson

  Den fyrst figuren gjev ikkje meining!

  Dei som anten har skrive eller lese blogg(ar), men som netto no ikkje gjer det, kan ikkje svara på undersøkinga – skal ein stola på grafikken.

  Svar på denne kommentaren

  • Harald Korneliussen (svar til vargas12)

   Det er ikke bare kvinner det går ut over. Det går ut over alle som ikke er drittsekker.

   Du bør heller ikke anta at alle som trakasserer er menn, selv om de kanskje utgir seg for å være det. Anonymiteten på nettet gir kvinner mulighet til å være akkurat like ille som menn.

   Problemet har kun indirekte med kjønn å gjøre. La oss sammenligne med samfunnsdebatten ellers.

   1. Samfunnsdebatten er dominert av personer som utstråler høy grad av overbevisning. Nettdebatten er også det, men siden kommunikasjonen foregår med tekst er det veldig mye enklere å late som man er sikrere enn man er – derfor overdrives dette trekket i samfunnsdebatten til det parodiske.

   2. De som har mest å vinne på nettdebatt kontra annen samfunnsdebatt, er de marginale gruppene. De ser ut til å bli regelrett rusa på å finne meningsfeller. Trykket fra å vite at man blir uglesett for sin ekstremisme forsvinner på nett, og siden de har så mye mer glede av det, er de også utrolig mye mer aktive.

   Disse problemene kommer ikke til å forsvinne ved å vifte med moralske pekefingre mot enkelte demografiske grupper. Det er et institusjonelt fenomen, en konsekvens av at de fleste forum har anonymitet og ikke noe som ligner på taletidsbegrensninger.

   Jeg har fulgt (og forsøkt å delta i) «debatten om debatten», men det er frustrerende, for naturligvis er de som nå dominerer i nettdebatten tjent med at de fortsatt skal gjøre det.

  • Dessverre har NRK ikke data lenger tilbake enn til q2 2007. Da var det 5% som sa de skrev blogg, 33% som leste, 49% som kjente til, men aldri skrev eller leste. Og 17% som ikke kjente til hva blogg var.
   Har dessverre ikke dataene for nettdebatt og debattaktivitet i sosiale medier her, men kanskje Hans Martin Cramer har/husker?

 3. Dette er ikke noe kritikk, men jeg er nysgjerrig på hvor mange som svarte på undersøkelsen.

  Er forøvrig alltid litt kjipt når bloggere blir satt i en rosablogger verden. Klart, det er veeeldig mange av dem der ute, men det er noen av oss andre og som blogger om (for oss) mer relevante temaer.

  For mange er nok blogging alt for mye jobb og stress.

  Svar på denne kommentaren

  • Hans Martin Cramer (svar til Lasse Olsen)

   Det er intervjuet ca 1000 personer (mener å huske det var 1039 :-)), landsrepresentativt for internettbefolkningen i Norge.

  • Skal også sies at TNS har gjort denne målingen kvartalsvis i flere år, hver gang med rundt 1000 pers. Ganske mange målinger, gir ganske stor trygghet på dataene, syns jeg.

 4. Jeg vil bare peke på at det å nevne at det er lite debattering på nettavisenes sider er jo som direkte konsekvens av at det er et fåtall av saker man faktisk kan debattere her. Og sjelden man kan kommentere de interresante saken.

  Svar på denne kommentaren

 5. Å herregud, disse idiotiske tullesakene får vi kommentere, men aldri noe som er politisk viktig og som de sittende makthaverne kan bli kritisert for.

  Den andre saken som er åpen for ‘debatt’ er ‘var sex ogf singelliv en viktig serie?’…

  Dere er så avslørt NRK.no! At dere er så bias og løper sosialistenes ærend er så flaut at alle og enhver som jobber der burde skamme seg!! Men det må dere jo, man biter som kjent ikke av hånda som mater deg! Dere lever av lisenspenger som er en urettferdig måte å kreve inn skatt på, da må man jo ikke kritisere de rødgrønne.

  Nrk tillater kun debatt på irrelevante tullesaker. MEN, selv de meningene man kan ha der må være samstemte med det ‘politisk korrekte’ og innenfor veldig smale sensurgrenser. Men innenfor de grensene tillater nrk livlig debatt for så å gi ILLUSJON av frihet og objektivitet.

  Denne saken er et perfekt eksempel på det. Åpne for debatt på noe meningsløst -la noen genierkære bloggere mens andre kaller det for bortkasta tull -kjør debatt. Men sensurer alle innlegg som begynner å rakke ned på narsisstiske, horete tenåringsjenter med stort eksponeringsbehov og mangel av talent og flaks slik at de ikke ble kjent i media av av andre grunner, som disse bloggerne virkelig er!

  Ja, nrk, dere kjører the oldest trick in the book, gi folket brød og sirkus så holder sauflokken kjeft!!!!!!!

  De fleste riksmedia (VG, Dagbladet, NRK osv) overvåker nøye hvilke saker som er tillatt å diskutere og hvilke meninger man kan ha, men innefor rammene av dette lar de det være åpent for såkalt ‘livlig debatt’. Dette altså for å lure oss til å tro at der er objektive.

  Vi husker alle Jens Stoltenberg som gikk rundt og skrek: ‘mer åpenhet, mer demokrati, mer debatt’.. men hva var det som virkelig skjedde? Jo, samtlige aviser og internettsider hadde stengt av for muligheten for debatt. Ikke en meningsytring skulle ut som ikke samsvarte med etablissementet! Jommen sa jeg smør!!

  Sannsynligheten for at dette innlegget blir slettet er vel 99,9%. Meh..!!!

  Svar på denne kommentaren

  • Ja, Stoltenberg vil ha mer åpenhet og mer demokrati. Men det er ingen medier som har plikt til å trykke hva som helst, og det har vært tilfeller der de har stått ansvarlige for meninger ytret av anonyme mennesker.

   Og om NRK/VG/Dagbladet etc ser at om de åpner for kommentarer på en sak om Midtøsten/22. juli/Rasisme eller andre «betente» temaer så kommer de som skriker høyest, de som bruker diverse hersketeknikker for å la seg bli hørt.

   Hadde det vært min avis så hadde jeg enten bestemt hvilke artikler folk kunne kommentere på, som uskyldige saker om rosabloggere, eller betalt noen for å moderere 24/7.

   Og forsåvidt ble innlegget ditt stående, så den skumle sensuren du snakker om kan jeg ikke se her.

   BTW: Om du ønsker å bli hørt, gjør det på gamle måten: Skriv et innlegg til din lokale avis, de trykker gjerne velformulerte innlegg på debattsidene i avisen, og de havner gjerne på nett også.

  • Anders Hofseth (svar til Jack Daniels)

   Du setter fingeren på et interessant tema, om enn på en måte som kommer litt i veien for det du ønsker å få frem. Dette er et tema vi har tenkt å drøfte akkurat her på NRKbeta om ikke alt for lenge, du er velkommen tilbake til å diskutere dette da. 🙂

  • Meget bra, her har du NRK i et nøtteskall.

   Det er også grunnen til at «avisdebattene» er som de er, det åpnes kun for debatter på utvalgte tema (og gjerne kun en kort periode og under redaksjonens politiske sensur).

 6. Johanne Magnus

  Det forundrer meg at kommentarfeltet består utelukkende av kommentarer fra menn!
  Selv er jeg en blogger og synes det er trist at blogging har fått tenårings-stempel.
  Det finnes et godt repertoar av bloggere, bare synd at det er de rosa som får rampelyset.
  Hvis vi gjentar denne undersøkelsen om et par år, vil jeg tro resultatene er snudd opp ned.

  Svar på denne kommentaren

 7. Bloggere- hvem er det som blogger, ikke kun fjortisser vel? | vargas12.com

  […] Drage. Har du dine favoritt bloggere? Vargas Kilde NRK.no Related posts:Bloggere kommenterer ikke til hverandreBloggere forbi tenåreneBlogg.no mister […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Kommunalråden i Trondhjem er oppdatert på rosablogger : Liberaleren

  […] hun seg oppdatert om hva som skjer på rosabloggfronten. NRKs analysesjef Kristian Tolonen har kommentert en undersøkelse om at blogger blir lest av mange, men skrives av få. Det hevdes at blogger er et tenåringsfomen. […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Statistikk for knapper og glansbilder

  […] brukes av en liten andel av befolkningen – 7-8 % ukentlig her i Norge, og brukerne er ikke er tverrsnitt av befolkningen. Twitterbrukerne er mer, kan vi kalle det […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Which surveys answer how large a proportion of the whole population blogs?…

  «How many blogs are there?» is a question that is impossible to answer, and most answers only state how many blogs a certain search engine tracks (180 million indexed by NMincite end of 2011) or how many WordPress.com hosts (54 million). Some surveys…

  Svar på denne kommentaren

 11. How many people blog? | jill/txt

  […] isn’t directly comparable to the Norwegian data from TNS Gallup, which found that 5% of Norwegians write a blog since I suppose you’d have to combine the different figures here (people who blog daily + […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Lars Hendrik Hausken

  Metablogging er fortsatt pop ja. Journalistene er jo de nye bloggerne, de utblogger bloggingen så og si, med nettavisene som bloggplattform. Den nye journalistikken preges av personfokus, med snertne comments og store bilder av journalisten i avataren.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.